返回列表 發帖
首先, 雙非嘅影響唔講, 自由行嘅負面影響唔大? 自由行係令香港物價飆升, 通脹急速嘅主因.

1) 大陸居 ...
Pure. 發表於 2014-10-18 17:00

完全中point 本來我都唔想解釋... 我怕令到有d 內地會員本來撐學生都誤解我地既留言
    不過點都好... 大家有大家既諗法 我地既討論唔係要令人改變主意... 只係紓發一下大家既睇法
    希望係反佔中既會員 撐警察 撐共產既都好...  我地無權改變你地... 不過唔好一見到我地香港人對佔中睇法既留言就話我地香港點點點...
    因為我相信系度over 6成既人都希望佔中有成果... Thanks
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

首先, 雙非嘅影響唔講, 自由行嘅負面影響唔大? 自由行係令香港物價飆升, 通脹急速嘅主因.

1) 大陸居 ...
Pure. 發表於 2014-10-18 17:00

第一,比起雙非,自由行問題更容易解決,既然香港人咁唔中意自由行,cut曬佢就係啦,
最多我以後睇張軒跟團

第二,既然呢個係你既覺悟,fine...

第三,你玩語言藝術唔比cy差

第四,有立場既人往往更願意相信支持自己立場既信息(無論支持佔中or反佔中),佔中功過相信歷史自有公論
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

第一,比起雙非,自由行問題更容易解決,既然香港人咁唔中意自由行,cut曬佢就係啦,
最多我以後睇張軒 ...
uponand 發表於 2014-10-18 17:22

第一, 如果宜家唔佔中, 扭轉政府話晒事嘅局面, 令到政府唔需要向人民交待,  你會認為政府會肯cut自由行咩?

第二冇回應

第三, 多謝讚賞, 但好遺憾你讚錯晒, 689嘅語言藝術係以一連串嘅謊言, 講到好似真咁去混淆視聽;
宜我呢種叫理論魔術, 句句真話, 歷史全有根據, 除非你話歷史係假就冇嘢好講

第四, 我喺前一頁嘅post有講過, 宜家唔係由勝利者編寫歷史嘅時代,
公安做乜, 示威者做乜, 全世界同步直播, 一切自在人心.
大陸好難講, 中央台點都要做到歌舞昇平, 連佔中集會都扭曲成慶祝國慶集會, 睇見都好笑.
當一切一切暴力事件發生之後, 佔中已經由政治問題, 變做法治問題,
當反佔中大大聲話支持警察執法之時, 已經係縱容暴力嘅幫兇

愈黎愈膠味濃呢個post
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

一樽水兩份飲
LesterBB Where is yours?

政府及學聯已落實下周二於黃竹坑醫專進行首次對話,由嶺大校長鄭國漢做主持,政府派出政改3人組,劉江華及邱騰華,學聯就派出周永康,岑敖輝,梁麗幗,鍾耀華再加一名代表。
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

政府及學聯已落實下周二於黃竹坑醫專進行首次對話,由嶺大校長鄭國漢做主持,政府派出政改3人組,劉江華及 ...
酷愛903 發表於 2014-10-18 21:34

對話有無用,好睇政府態度
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

===========
lester 去左mk
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

===========
lester 去左mk
hinz 發表於 2014-10-19 00:54

哈 佢都預左慳番上大陸果程架啦... 仲有美加

今日大半日都去左現場
首先去左旺角,跟手過金鐘
發現真係兩個世界,平行時空咁..............
前者氣氛幾緊張,但後者就真係仲好嘉年華同埋藝術展咁既FEEL
最後都係去返旺角...寧願聽多D人講故仔同個人意見好過....
但一走冇耐就又黎想清場......唉

===========
lester 去左mk
證實咗係假消息喇啦
任我行 失憶蝴蝶

今日大半日都去左現場
首先去左旺角,跟手過金鐘
發現真係兩個世界,平行時空咁..............
前者 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-19 01:10

係呀 你留系果度一陣都聽到好多野... 我有d 朋友之前去左都好多野講到出來...
    本來我同我d fd 都好憎警察 但係的確有d 警察係好好人... 唔會專登撩佔中既人 態度都幾好
    不過可能都有一半係唔好呢 唔知有幾多好 幾多唔好了~

===========
lester 去左mk

今日係度諗
其實佢之後好大可能要留案底

係呀 你留系果度一陣都聽到好多野... 我有d 朋友之前去左都好多野講到出來...
    本來我同我d fd  ...
Nicholas 發表於 2014-10-19 01:37

個人認為8成都係衰見到班人串貢貢,西口西面既樣
你好想X佢

另外,其實現場真係好多好多有心人及唔同階段,年齡,職業既人既分享
特別係D中年人士講返過去30年佢地後生時和理非非,遊行簽名會等等方法用盡哂都唔WORK時
一班學生可以咁有勇氣,不畏強權,以一個空前既,更大型既抗爭去對抗港共政府,爭取民主及社會公義時
係哩個時刻,做大既就真係信任同大力咁繼續支持學生,守護學生
哩D說話真係聽到我眼濕濕......真心覺得好感動
原來人果種良知既光輝係耀眼非常且美麗到不行

(BTW利申其實半年前我都仲係學生><)

最後係LESTER ALEX 之鋒佢地
今次運動完後...真心覺得北京同港共政府一定會搵佢地清算同祭旗........................
希望我哩方面既諗法係錯嫁喇

其實談判好應該有一個條件讓所有集會者安全退場,並要政府承諾不再追究。

其實談判好應該有一個條件讓所有集會者安全退場,並要政府承諾不再追究。 ...
powerful 發表於 2014-10-19 03:48

你咁諗姐,
但佔中三子話左會自首, 我心諗你自乜鬼野首
出少句聲當幫忙算啦

回復 1393# hinz

【郑重声明】#黄子华栋笃笑唔黐线唔正常广州站#如期举办!我公司作为该演出项目的主办机构,从未收到过相关文化行政机构的文件叫停演出!而且我公司已向广东省文化厅和广州市文化广电新闻出版局证实,有关叫停的消息纯属捏造!!广州站不是被叫停…票务公司不是不准卖票…是门票已经售罄!是售罄!!

source:
广视传媒_演出 微博

咁都得....著黃衫就係撐佔中?
蘋果你係咪咁搞笑

主持變人肉黃絲帶撐佔中
《東張西望》作反
http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20141019/18904598

你咁諗姐,
但佔中三子話左會自首, 我心諗你自乜鬼野首
出少句聲當幫忙算啦 ...
艾石仔 發表於 2014-10-19 09:11

係呀-_-仲要唔止講一次 -_-
    自首有乜作用 lol

咁都得....著黃衫就係撐佔中?
蘋果你係咪咁搞笑

主持變人肉黃絲帶撐佔中
《東張西望》作反
...
rubylovessss 發表於 2014-10-19 09:22

算啦... 東張西望又唔同新聞報道 炒唔炒無關係架...

算啦... 東張西望又唔同新聞報道 炒唔炒無關係架...
Nicholas 發表於 2014-10-19 14:52

O哂咀....寫到無嘢好寫

盛傳今晚將會大清, 旺角明顯會首當其衝,
今晚會出去嘅認真要小心, 帶頭盔護目鏡先好去

今晚會出去嘅認真要小心, 帶頭盔護目鏡先好去 ...
Pure. 發表於 2014-10-19 17:46

係呀... 琴晚氣氛已經好緊張 但係前面既示威者情緒難受控 :(

係呀-_-仲要唔止講一次 -_-
    自首有乜作用 lol
Nicholas 發表於 2014-10-19 14:52

同班市民講 唔係為左玩唔係為左錢
而真心係公民抗命
就算知道係犯法都好
都要出泥爭取

btw 警察開始上網搵人祭旗
希望各會員注意自己係網上既言論
唔好作出任何干犯法例既言論
例如 任何教唆殺人 恐嚇 等
皆因大部分法律 係網上都適用
而且係網上面搜證比現實更易
只要一按個按鈕 就代表永遠公開
就算del左都好 都有方法可以拎得番
所以希望會員對自己既留言負責

其實
佔領嘅重點唔係伏法咩
做咩成廿日都好似冇拉過人
47. Bring Him Home
week18
1 . 陳健安        雲際車站

拉左一個人, 就少一份力量, 所以當然唔好無辜地被捕同被打

其實
佔領嘅重點唔係伏法咩
做咩成廿日都好似冇拉過人
b01091018 發表於 2014-10-20 00:05

一開頭佢地佔中個目的就係搏拉
但點知政府個邊就咩都唔做.__."
係咁挑釁市民番轉頭

大家真係慎言,本港某著名大型論壇已有網民首當其衝
被以言入罪

mk好似今晚好危險
差佬講到明叫家長帶細佬快d走 . _.

例如 任何教唆殺人 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-19 23:59

CHI SIN架咩....仲要上埋網

根本唔應該自首
我地係犯法 但呢條係惡法 我唔認為要認同公安條例 或者煽動暴動罪
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

CHI SIN架咩....仲要上埋網
rubylovessss 發表於 2014-10-20 00:42

其實好正常
只係大部份人覺得上網就可以匿名地唔使負責任咁發表任何野
但事實上一樣有法律效力
所以希望有時冷靜小小先再post
我已經del左唔少 post

例如 任何教唆殺人 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-19 23:59

sosad... 而家真係愈來愈難搞...
    遲d 可能公開討論都唔得 :(

根本唔應該自首
我地係犯法 但呢條係惡法 我唔認為要認同公安條例 或者煽動暴動罪 ...
John 發表於 2014-10-20 00:55

我都有同感 不過上網搵人拉就廢事再講落去 sad

根本唔應該自首
我地係犯法 但呢條係惡法 我唔認為要認同公安條例 或者煽動暴動罪 ...
John 發表於 2014-10-20 00:55

自首與否我冇意見但有一樣野我好嬲
就係會唔會係金鐘果邊而家叫人做哩D認輸既野??????
人地MK果邊死守得好辛苦,得來不易
但你金鐘哩邊竟然講埋哩D"唔到最後一步都唔會做"既野
會唔會係有D不智呢?完全係打擊哂士氣同埋開姑企圖將運動中止然後就又慶UP "階段性勝利"
真係越黎越冇眼睇金鐘果邊

人地MK果邊死守得好 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-20 01:02

認同你講法
依家最緊要係KEEP住個勢.___.
雖然政府個邊好好人咁
見你冇乜料到就自己會幫你做番起個勢....."

人地MK果邊死守得好 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-20 01:02

階段性勝利真係好令人難以接受
    都佔左廿幾日 結果都未有就叫人走...
    如果一早聽左果三子講 星期二個對話都無埋-_-

階段性勝利真係好令人難以接受
    都佔左廿幾日 結果都未有就叫人走...
    如果一早聽左果三子講  ...
Nicholas 發表於 2014-10-20 01:05

其實依家真係等對話.___.
雖然我唔覺傾到D乜...
但起碼係第一步.__."

其實依家真係等對話.___.
雖然我唔覺傾到D乜...
但起碼係第一步.__."
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-20 01:06

係呀... 政府系對話之前做左咁多野
都唔望有乜成功 不過都係果句 唔會因為對話而唔清場 lol

今晚會出去嘅認真要小心, 帶頭盔護目鏡先好去 ...
Pure. 發表於 2014-10-19 17:46

好彩冇事!尋晚張超雄,毛孟靜親往旺角呼籲示威者冷靜剋制,氣氛比早兩晚平靜得多
另外陳健民,岑敖輝等人均表示事後會向警方主動投案。
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

岑敖暉仲咁後生大把前途
真係唔多想佢去自首

好彩冇事!尋晚張超雄,毛孟靜親往旺角呼籲示威者冷靜剋制,氣氛比早兩晚平靜得多
另外陳健民,岑敖輝等人 ...
酷愛903 發表於 2014-10-20 07:41

咁就好 晚晚mk 緊張到呢.. sosad

音樂壇傾乜鬼政治呀
好似美祖咁遛下狗好過
got2be 發表於 2014-10-20 13:44

傾唔傾你話的事嘛?我地有言論自由

宜家佔中人士喺輿論戰其實真係輸晒,
班藍絲不停咁出嚟抹黑,
開頭就話佔中點影響交通, 點令到人趕唔切去醫院死咗,
最近就講話啲示威者點暴力法,
戰壕, 刀片雨傘, 來福槍, 手榴彈, 激光劍都出埋,
雖然出到嚟, 好快會畀黃絲攞嚟恥笑,
但最大問題係, 好多人會選擇相信, 對黃絲確實好不利.

相反嘅係, 黃絲從頭到尾, 講嘅嘢都係真實嘅證據,
講嘅嘢唔夠attractive之餘, 又唔多會突顯到佔領有理嘅理據,
如果黃絲唔喺輿論戰上突圍而出, 好快啲中立都會偏向支持反佔中.

大陸封殺29名支持佔中演藝人士 李安 周潤發 劉德華 梁朝偉... lol