返回列表 發帖
學聯叫人聽晚帶齊頭盔等裝備去金鐘,為升級行動做準備。聽講佢地會圍堵政總!
我真係唔想見到局面去 ...
酷愛903 發表於 29/11/2014 11:23

有你一句肯定好和理非非啦 :o)

JM 2016

有冇人睇CCATV
明目張膽維穩咯
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

無所以無論日日維穩定日日批評政府 (如有)都無人理
nicholashin 發表於 2014-11-29 21:11

收視 = 0...
雖然學運已經去到尾聲
但係一定有下一次
我覺得香港人唔會忘記今次
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

雙學宣布包圍政總行動正式開始!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

今早7AM差佬突然清龍和道(一度發射水炮!),將示威者沿添馬公園、海富中心天橋趕返去夏愨道。
今早政總暫停運作,立會事務委會員亦取消。
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

BREAKING NEWS: 添華道解放軍駐港總部一幢建築物著火!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20141201/53184354

今朝一出海富
就撞到正一正
幾個差佬係咁係到挑釁人
之後比人兇番轉頭就扮死狗call曬救護車.__.
真係好戀無恥

記得登記做選民
張少 發表於 2014-11-29 18:59

一早登記了

希望香港好似台灣咁啦

高等法院接納跨境全日通針對金鐘佔領區禁制令申請

高等法院接納跨境全日通有限公司針對金鐘佔領區的臨時禁制令申請,禁制令範圍是愛丁堡廣場附近的干諾道中東行線、夏慤道東行線、紅棉路部份南行線,但往半山路段不獲批。冠忠遊覽車有限公司及跨境全日通,都向高等法院申請禁制令,但高等法院拒絕冠忠申請。

早前高等法院已就旺角亞皆老街、彌敦道及中信大廈對出路段頒發禁止堵塞的禁制令,並已清除障礙物。
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

我真係諗極都唔明
點解私人名義申請及批准既禁制令
有權動用公家既警察去「協助」清場??
原來警察係可以幫私人公司做野??
錢就納稅人人比,得益既就係私人公司
咩道理?
旺角如是,今次金鐘又係咁

我真係諗極都唔明
點解私人名義申請及批准既禁制令
有權動用公家既警察去「協助」清場??
原來警察係可以幫 ...
Kyle_ 發表於 2014-12-1 17:22

算啦 香港真係愈來愈封閉
就算民調有幾多成既人想清場
但係都唔關有幾多人要真普選事
即使清唔清 政府係咪都要回應學聯既訴求 而且達成協議先
呢個真係令人費解
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

銅鑼灣佔領區被人無視得好嚴重 但有時諗如果個邊突然黎個升級 話唔定係最易成功既一方 ...
nicholashin 發表於 2014-12-1 21:10

的確係 從來都無乜聲氣 lol

尋日23名泛民議員發表聲明,呼籲雙學停止圍堵政總行動,同時強烈譴責警方於前晚至昨早龍和道衝突中使用過分武力。
另外尋晚11PM黃之鋒及另外兩名學民女成員宣布無限期絕食,要求與政府就政改進行對話(黃之鋒強調對話不設前提)。
咁凍絕食真係好容易凍病,就算唔食固體食物都要飲流質飲料補充能量,頂唔住就由其他學民成員、學聯或者泛民接力絕食,就好似2012年9月反國教嗰次無限期接力絕食咁樣。就算佔領行動結束,絕食仍可持續!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

佔中三子宣布明天3:00PM到中區警署自首!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

酷愛903 發表於 2014-12-2 15:52

真係好大叫佢3個收_ _ 關佢叉事咩
由頭到尾都冇人參與過佢地發起既佔領中環
唔信自已去金銅旺問下人,邊個會答你係參與緊佔領中環?? 佢地淨係會答你參與緊雨傘革命
我淨係知哩兩個幾月黎邊d人係真心為香港,唔係似三子同泛民咁得把口
而家見形勢唔對路,撈唔到光環同政治本錢,一班泛民就立即割蔗
我下屆立法會情願投白票(冇本土派參選的話)都唔會投比泛民/人力

酷愛903 發表於 2014-12-2 15:52

算啦 叫佢唔好搞咁多野啦 - -
無乜人識佢地架咋 連佢地三個人既名我都仲未認得出老實講= =

天文台於今天16:20發出入冬首個寒警,預測明天低溫跌至11度,真係好驚學民絕食3子凍到病
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

佔中三恥又出洋相,佢地今日自首,
警方表示唔受理,只保留日後追究的權利
警方回應自首案件新聞稿

警方按程序公平公正處理自首案件

就傳媒查詢有關非法佔領組織者及相關人士今日(十二月三日)到中區警署自首一事,警方發言人表示,截至下午四時三十分,共二十四人到中區警署自首,包括十八男六女,年齡介乎三十三至八十二歲。自首人士聲稱干犯「參與未經批准的集結」的罪行。

就今次的非法佔領人士自首事件,負責接見的警務人員在自首人士離開警署之前,已清楚向他們指出佔領公眾地方是違法行為,需立刻停止。警方會根據自首人士所提供的資料作出跟進及調查。

警方希望自首人士能繼續配合警方的安排,減少對警署為市民大眾提供正常服務的影響。

警方強調,對於每宗案件,不論涉案人的職業、背景,警方定會不偏不倚、公平公正作出調查。

黃之鋒今日聽從醫生建議飲葡萄糖水
另外今早CU學生會會長張秀賢持入場券想入場睇中大畢業典禮(頒榮譽博士俾前校長劉遵義)俾保安制服拒絕入場WTF!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

黃之鋒今日聽從醫生建議飲葡萄糖水
另外今早CU學生會會長張秀賢持入場券想入場睇中大畢業典禮(頒榮譽博士俾 ...
酷愛903 發表於 2014-12-4 14:30

堅凍 而家血糖由2.7番到去3.0
其實都係未去到正常水平
而家搵命搏政府都無話要對話 其實都已經再無辦法令到政府態度軟化呢
好可能經過絕食之後 都會淡 然後清場~ :(

為保留體力,週一晚起絕食的黃之鋒、黃子悅及盧彥慧今日要以輪椅代步!
今日下午一眾大學教授(包括真普聯召集人鄭宇碩及公民黨立法會議員陳家洛)穿大學畢業袍由高院遊行至政府總部,爭取真普選及抗議警方濫用暴力。
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

學民盧彥慧停止絕食!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

學生係時間撤離

差佬宣布後日執行禁制令後清哂成個金鐘wtf!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

差佬宣布後日執行禁制令後清哂成個金鐘wtf!
酷愛903 發表於 2014-12-9 20:02

的確好欣賞仲系度留守既人
唔怕流血唔怕受傷...
今次既運動雖然最後都係比人清場 可能會流血
但係我地都可能係第一次見到咁大班香港人為著同一個目標進發...
都已經好值得我地鼓舞~

金鐘果到, 真心希望大家會冇事...唉
唔知講咩好, 大家都要加油!

其實經過今次,令大家最驚既唔係法律既制裁 反而係警既暴力

執達吏而家先執行由跨境全日通申請的禁制令,預計個半小時內完成,之後警方會俾半個鐘佔領者收拾物品離開,11:00AM就會正式清場。我呼籲大家最最最最最遲11AM前好撤離喇!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

社民連黃浩銘被警方拘捕涉嫌參與未經批准集結

社民連副主席黃浩銘深夜被警方拘捕。社民連副主席吳文遠表示,黃浩銘深夜十一時許離開沙田住所,前往金鐘佔領區時,有幾名便衣警員上前截停,指他涉嫌參與未經批准的集結,將他拘捕,帶到沙田警署調查 。

擺到明係政治拘捕WTF!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

全部拆晒
雨傘運動正式完結。

執達主任於差不多1PM才完成執行禁制令,差佬俾佔領者1hr時間離開,2PM就會封鎖佔領區,清場正式開始!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

差佬已將第一排佔領者(包括鍾耀華)全部帶上旅遊巴,準備拘捕第二排(包括何韻詩)!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

一路睇fb 見住d人一個一個比警方拉...睇到眼濕濕
哩一刻無力感好重,唔知自己可以做d咩.........

何詩上左車lu

何韻詩為了正義賠上事業,敬佩。那份傲氣不下於梅姐。

連瓊姐都撐HOCC
GOD BLESS HER

曾經因為美祖單嘢好討厭呢個女歌手

到今日真係好 proud of 香港仲有個咁既歌手
何韻詩 真係好正

楊千炒飯 發表於 2014-12-11 17:12

真係有咩師傅就有咩徒弟...!我深信香港人會更加愛錫呀詩

睇到Hocc被拘捕
真心唔想佢會比人拉
到幾時會出返黎

HOCC被拉,貼吧的 人都叫好,CM的人就……
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

楊千炒飯 發表於 2014-12-11 17:12

有人封mui姐做香港女兒,我認為hocc絕對值得被封為新香港女兒!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

竟然有人話Hocc一直為公義都係博出位博上鏡

一路睇fb 見住d人一個一個比警方拉...睇到眼濕濕
哩一刻無力感好重,唔知自己可以做d咩......... ...
Kyle_ 發表於 2014-12-11 17:08

到到呢一刻
如果唔係呢一百六十人連比人起訴都唔怕
亦都無人終於真係為出來佔過同留守既人而感到驕傲
雖然的確係犧牲大左D 但呢個犧牲無白費
我諗呢件事香港人係唔會咁易忘記既...
自己唔係一直留守既人 心入面都會有一種內疚感
唔知大家有無

回復 1737# 李范建

弱夠智未?

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

其實我想問
明哥走咗邊?
唔係關鍵時刻潛水啊嘛。。。?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

竟然有人話Hocc一直為公義都係博出位博上鏡
rubylovessss 發表於 2014-12-11 20:19

嗰啲人係咪弱智架, 如果真係博上鏡會攪到自己被人拘捕埋嘅, 定係嗰班人唔當被人拘捕係一回事?

一直對hocc冇乜特別感覺
今次一過真係覺得佢好好 更唔係咩搏出位既人
值得尊重

戴耀廷帶隊伏法係衰仔
堅守,最後伏法係偉人
sounds sad(我指戴耀廷)
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你