返回列表 發帖
梁振英:中央是不會因為脅迫而就範

行政長官梁振英今早會見傳媒,他重申,人大在8月31日的決定是行使基本 ...
酷愛903 發表於 2014-9-30 11:43

澡振英
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

我既小小分享:

前日同琴日既金鐘,氣氛真係天淵之別,有如昨日地獄成為今日天堂。由重重封鎖變成自由出入,原先守衛既添馬公園一帶已經重開; 由淚煙四散變成無警狀態; 由緊張防備變成唱K嘉年華。當然能夠有咁多人結集,互相支援守望,自發運送物資同處埋垃圾,真係好值得比掌聲自己。冇警察時比有警察時更和平更有秩序,真係好諷刺,全世界可能只有香港一個城市做得到。如果每一日都係咁平和,咁就真係每一個地方都歸於人民,成件事好烏托邦。
只係,呢個難得既平靜,會唔會係暴風雨既前夕?

一. 搞事既流言愈來愈多,難分真與假,但信心同戒心確實需要同時並存。任何時候都要保持冷靜同高度警覺,唔好比人煽動,緊守和平非暴力,繼續證明香港示威既質素。

二. 多人係好事,但前來既人士應該有危機意識,要有隨時應付清場準備,留守得就一定要預備定眼罩口罩等保護工具,就算唔需要時時帶係身,都要知道隨時係邊度拎到。

三. 物資站與站之間,應該要建立有效溝通橋樑,慎防一有事,訊息可以傳揚更快,物資傳送可以更具效率。無線電之類的通話裝置其實有需要。

四. 目前就觀察所見,各地人數係足夠,如果已經通宵過既朋友們,好應該保留體力,緊記日與夜輪流接力,唔好捱壞身體,因為後兩日仍然關鍵。

五. 亦須反思同政府談判既條件,佢地擺出咩方案先可以接受。689下台、人大收回落閘決定理應係基本盤,尚有限制警權、重開公民廣場等訴求,到底最終要達致邊一點? 如果政府只說重啟政改諮詢,會否又係另一個語言偽術? 係咪至低限度要爭取到公民提名? 當然一切尚有時間去傾,但亦值得思考。

希望呢個民主運動可和平延續,祝平安。

大家辛苦了, 香港人加油

【梁振英又作大】
救護員會主席:沒救援個案受佔中影響的資料

特首梁振英今早會見記者,指佔中示威影響市民生活,尤其是緊急救援服務,例如有傷病人未能一如以往獲得迅速緊急救援服務前往醫院。

不過消防處救護員會主席陳仕祺就對傳媒表示,手上沒有確切救援個案受示威影響的資料。他提到手機群組上,有人提過類似的事,但無法考究真偽。

他同時強調,急救服務分秒必爭,即使救護車只是遲了一、兩分鐘,都有可能影響到病人。

我會POST "最好的時刻", 海闊天空已經唱到爛...
wchild 發表於 2014-9-30 13:06

post完加個    #以音樂聲援學生   即可

D示威者咁做根本完全影響唔到呀爺
佢地所以唔急於清場,更唔會妥協
長遠玩死嘅只係香港經濟
示威者要玩死香港經濟 呀爺亦唔會阻你
所以真心希望大家考慮清楚,咩先係為香港好

now新聞台可以免費上網睇
新水星 發表於 2014-9-30 11:08

我用手機app 睇  now tv 新聞台,好過CCTVB N 多倍

但呢個係一個警號, 萬一有大事發生時邊個黎負呢個責任呀? 邊個又會出黎承擔呀?

你再聽下呢位婆婆 ...
gn01270160 發表於 2014-9-30 09:32

阿婆單野值商確。。 塞5小時?

From 傳媒 Secrets:
「關於有婆婆致電電台節目,聲稱9月28日晚上,因為在紅隧往香港方向塞車5小時而錯過去醫院見家人最後一面,已經查證當日下午起,紅隧並無任何嚴重擠塞報告。另外,當日紅隧入口理工大學天橋上有學生全日留守,目睹紅隧並無擠塞。」

另外一單bb女 traffic jam導致缺氧,醫管局話無呢個case

有什麼需要幫手的我一定會幫
不是為了什麼,知道你們這幾天都累了

「關於有婆婆致電電台節目,聲稱9月28日晚上, ...
Nathan 發表於 2014-9-30 14:47

我今日番工時間搭116過海
順過! 快過! 平時 TIM

只屬我既個人經驗~

9月29日黃昏,我坐 的士 由 尖沙咀 經 理工 及 公主道
去 太子 近 警署 落車,比平時快一倍時間,因為條路好少車。
的士司機 話因為好多人唔敢用車。
我問 的士司機 紅隧 乜野情況,佢話暢通到可以賽車。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我今日番工時間搭116過海
順過! 快過! 平時 TIM

只屬我既個人經驗~
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-30 15:35

正常呀, 一條去隧道嘅路冇咗, 咁咪少啲車過海

欺騙同情心真係好無恥

欺騙同情心真係好無恥
-Prince- 發表於 2014-9-30 16:08

仲要係好多人信post 哂上fb 插佔領運動見到fb 果d捧撐警page.....

而家為左令事件平息
政府同埋反佔中人士無所不用甚極

呢排好攰好攰
每日喺金鐘都已經好攰
仲要訓得唔好
但係而家政府 打緊民意戰同拖延戰
加上運動幾乎冇左組織去lead
好擔心
同埋好似國慶會落雨

我覺得而家大家最緊要就系唔好鬆懈 同埋 唔好信網上嗰d所謂噶「堅料」
d chat groups 話廣傳、spread嗰d msg睇完真系得啖笑。

呢排好攰好攰
每日喺金鐘都已經好攰
仲要訓得唔好
但係而家政府 打緊民意戰同拖延戰
加上運動幾乎冇左組織 ...
kary107 發表於 2014-9-30 17:06

入秋了,好少機會落全日雨,最多落一陣呢,明日會涼快些

「關於有婆婆致電電台節目,聲稱9月28日晚上, ...
Nathan 發表於 2014-9-30 14:47

算啦,唔同立場,自己分得清就得,無絕對既:-)
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

[講笑MODE]
其實某程度上集會令行車少好多
多D人搭地鐵多D人搭公共交通工具
又環保又快捷 : )
[/講笑MODE]

出面行雷閃電 

在此POST以下
POST野前請提供SOURCE以及先核實其準確性
如有虛假消息 一律恥笑以及按程度扣分
請做過負責任既人 唔好亂傳消息
多謝合作

[講笑MODE]
其實某程度上集會令行車少好多
多D人搭地鐵多D人搭公共交通工具
又環保又快捷 : )
[/講笑MODE] ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-30 18:50

認真mode,
昨日中環AQHI 4級,全港最佳,旺銅亦較一般站好
今日北風,大陸毒霧襲港,中環銅鑼灣AQHI 8級,卻仍是空氣最好的地方之二

宜家皇后大道西塞車,搞到我遲到,好x興!!!!!!!!!

認真mode,
昨日中環AQHI 4級,全港最佳,旺銅亦較一般站好
今日北風,大陸毒霧襲港,中環銅鑼灣AQHI 8級 ...
新水星 發表於 2014-9-30 18:58

東區同觀塘區係最好

今晚多唔多人

出面行雷閃電 
Nathan 發表於 2014-9-30 18:56

好響
希望無邪野發生..
Happy and Blessed.

東區同觀塘區係最好
Korwyn 發表於 2014-9-30 19:05

觀塘9級
東區8級,只可以話水平相若
而且呢兩區都比較早去到呢個污染水平

今晚多唔多人
Korwyn 發表於 2014-9-30 19:09

好多
頭先去左派物資
個時仲見到歐錦棠

唔...........天氣不似預期

sosad
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我用手機app 睇  now tv 新聞台,好過CCTVB N 多倍
kk8733 發表於 2014-9-30 14:06

我都係用電腦上網睇 Now,
如果有得選,其實我想睇 Cable,
但入左 Cable 個網 啲新聞 links 好 confusing,
都唔知從何睇起好。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Youtube突然有首歌出,
唔知係唔係想講佔中,講政府黑暗。
仲幾好聽~XP

sosad
hinz 發表於 2014-9-30 19:29

好想知點樣燃料不足-_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

落雨都仲係咁多人 真係開心見到香港人真係咁團結

提防左膠真心膠抹黑膠出沒!
JM 2016

Nicholas 發表於 2014-9-30 20:06

中共牌殺人催淚彈使用炸藥製造

提防左膠真心膠抹黑膠出沒!
張少 發表於 2014-9-30 20:08

雙輝一琳:
大合唱!!!
啪啪啪!!!
階段勝!!!
散水啦!!!

黃之鋒明天將穿白衣戴黃絲帶出席升旗禮,過程中只會作默站抗議,不會喊任何口號。按理無理由阻撓,但警方有可能透過阻止黃之鋒出席升旗禮激起示威者情緒,大家記緊就算黃之鋒被強行帶走也要保持冷靜,切勿有過激行動!
100%肯定至少做一件離譜的事WK20 903冠硬!!賭幾多都得!!

黃之鋒明天將穿白衣戴黃絲帶出席升旗禮,過程中只會作默站抗議,不會喊任何口號。按理無理由阻撓,但警方有 ...
酷愛903 發表於 2014-9-30 20:23

照前幾次黎講
佢未入到去已經比人拉走左

真係好佩服d人咁高質素
Even外國人抗議都成日打爛嘢發生

黃之鋒明天將穿白衣戴黃絲帶出席升旗禮,過程中只會作默站抗議,不會喊任何口號。按理無理由阻撓,但警方有 ...
酷愛903 發表於 2014-9-30 20:23

唔好呀 唔想佢又比人拉-_-

sosad
hinz 發表於 2014-9-30 19:29

呢幅圖係P的

Nicholas 發表於 2014-9-30 20:06

未有使用大陸優質燃料囉,大陸最好架嗎

警稱舉開槍橫額疑因混亂前後掉轉

【now新聞台】警方指,星期日以催淚彈驅散示威群眾,是因為警方防線不斷受衝擊,有警員因此受傷,強調是根據當時情況使用合適武力。至於為何會向示威者展示開槍的警告標語,警方指可能是因為場面混亂,橫額前後掉轉了。

http://news.now.com/home/local/player?newsId=113755

警稱舉開槍橫額疑因混亂前後掉轉

【now新聞台】警方指,星期日以催淚彈驅散示威群眾,是因為警方防線不斷 ...
kk8733 發表於 2014-9-30 21:29

明明係佢地自己拎住支槍衝得太high...
而企定定的扯旗佬係扯橙旗扯得好高好直...

明明係佢地自己拎住支槍衝得太high...
而企定定的扯旗佬係扯橙旗扯得好高好直... ...
新水星 發表於 2014-9-30 21:38

愈描愈黑  

愈描愈黑
kk8733 發表於 2014-9-30 21:49

可是總有好多只睇共媒的人

愈描愈黑
kk8733 發表於 2014-9-30 21:49

唉 mk果班琴日已經搞衰曬 sosad
而家真係好鬼憎果d 出來"玩"既人

可是總有好多只睇共媒的人
新水星 發表於 2014-9-30 21:53

只係睇免費報ge話有冇好介紹?共媒
唔係好肯定D報紙立場
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神