返回列表 發帖
Freudian slip

係架, 日日唔番學唔番工去佔,唔係個個都做到.
Nathan 發表於 2014-9-29 20:25

人數夠多既話, 原則上可以輪流既.  同埋呢, 抗爭梗係要付代價架啦.

阿爺一定唔會比真普選, 又唔想流血驅逐, 反正示威者唔惹佢係好平靜, 唯有由得佢地集會架姐. 可以點喎.

今日去咗現場2個半鐘
中環行到接近銅鑼灣
真係和平到不得了
反而好多路段都唔見有警犬,淨係政總同灣仔警署有
會唔會留力等今晚/聽日清場

今日去咗現場2個半鐘
中環行到接近銅鑼灣
真係和平到不得了
反而好多路段都唔見有警犬,淨係政總 ...
ed8671ed 發表於 2014-9-29 20:37

我相信10 1 大家應該會豁出去 警方同市民都會...
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

今日去咗現場2個半鐘
中環行到接近銅鑼灣
真係和平到不得了
反而好多路段都唔見有警犬,淨係政總 ...
ed8671ed 發表於 2014-9-29 20:37

估計警方放棄清場架啦.

有種開槍放子彈殺死我地!!!

警務處:別無選擇 採用最低武力
https://hk.news.yahoo.com/%E8%AD%A6%E5%8B%99%E8%99%95%EF%BC%9A%E5%88%A5%E7%84%A1%E9%81%B8%E6%93%87%E6%89%80%E6%8E%A1%E7%94%A8%E6%9C%80%E4%BD%8E%E6%AD%A6%E5%8A%9B-082339787.html

警務處召開記者會交待處理佔中示威行動。警務處助理處長張德強表示,昨天是別無選擇所採用最低武力。最初用警棍等驅散示威者,亦給予足夠機會示威者離開,但情況無改善,防線被衝擊,所以才施放催淚氣。
當被問到是否由政府高層下令施放催淚氣時,張德強並沒有正面回應,他只是表示,明顯地很多示威者也是有備而來衝擊防線,下令施放催淚氣是在場指揮官根據當時現場情況的決定。在昨天的行動中,警方總共在9處地方施放了87枚催淚氣。

張德強強調,警方執勤時已保持克制及專業,一旦達到目的,就即時停止使用武力。在過去三日的警民衝突,共有四十一人受傷,包括十二名警員。
他又表示,目前在金鐘、中環、銅鑼灣及旺角的示威者表現平和,因此警方改變策略,採取以談判的方式勸籲示威者離開。

警務處召開記者會交待處理佔中示威行動。 ...
rubylovessss 發表於 2014-9-29 20:52

保鮮紙係最強武器 lol
Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

估計警方放棄清場架啦.
lblemon 發表於 2014-9-29 20:38

或者係,如果日頭清場,tear gas會影響到路人,番工人士。

所以日頭唔做野,晚上先清。

但情況唔同咗,人數愈來愈多,又唔止一達地方,估計晚上都難清。

警務處召開記者會交待處理佔中示威行動。 ...
rubylovessss 發表於 2014-9-29 20:52

當權者絕對想
尤其主力的金鐘,唔似旺、銅有民居/油站之類風險
只要有時機,至少橡膠彈...

或者係,如果日頭清場,tear gas會影響到路人,番工人士。

但情況唔同咗, ...
Nathan 發表於 2014-9-29 20:57

視覺效果

黑暗之中點鎮壓都看不清
及想用催淚彈/閃光彈帶來的視覺恐懼嚇走準參加者

呢個就係最低武力?
明明係暴力....睇到都覺得痛

@zouxingtong:有朋友被警棍打後的傷痕。她去急症室求診,卻被吿知必須登記是否因佔領中環受傷,她最後決定離開自行療傷。

各位會員參與任何活動必須保護自身安全 !

聽日要出去
就去旺角先再去荷里活廣場

一個小子 發表於 2014-9-29 19:50

真係靚到想喊, 當時仲要唱埋海闊天空, 不得了   世界上哪有一個示威, 是有如此高的審美度?

就係因為唔去
返工比全公司杯葛
whatapps比人block哂

杯葛你都幾過分,不過你都係抵比人杯
窩輪仔阿豪 發表於 2014-9-29 21:30

明的,我呢的狗啊嗎,都比人鬧左成日,習慣了

但情況唔同咗, ...
Nathan 發表於 2014-9-29 20:57

已經証明左, 鎮壓只會激發更多人出黎. 既然示威人士和平集會, 暫時由得佢地先啦, 反正冇任何唔死人既清場方法.

聽日要出去
就去旺角先再去荷里活廣場
rubylovessss 發表於 2014-9-29 21:14

荷里活廣場都有咩?

其實你地學校D老師支吾支持佔中?(我學校有老師都有帶黃絲帶,有個仲上堂講佔中講到喊
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

OMGWTF

OMGWTF
一個小子 發表於 2014-9-29 21:52

老外開BBQ PARTY???

一列少數族裔人士沿遮打道遊行,用廣東話高呼「梁振英下台」、「我要真普選」,與其他佔領市民一同唱海闊天空。

OMGWTF
一個小子 發表於 2014-9-29 21:52

集會膠化,必從唱K打卡自拍舉民主女神開始。稍一不慎,就是萬劫不復之地。各位見到以上行徑,務必儘速阻止。否則嬉皮散漫之風一成,神仙難救。

另一種,就係出動愛港力青關會甚至黑社會等暴徒搞破壞,嚇怕參與的民眾,令民眾因恐懼而離開,同樣不得不防。這也是當年司徒華瓦解集會運動的慣技。

荷里活廣場都有咩?
lblemon 發表於 2014-9-29 21:47

夜晚約左人

夜晚約左人
rubylovessss 發表於 2014-9-29 22:05

原來如此

喺我住個區都有 唔介意加埋我

【on.cc東網專訊】 佔中示威由港島不斷向全港各區擴散,繼九龍旺角彌敦道被佔領後,粉嶺亦出現民眾聚集的情況,晚上有數十名市民在上水港鐵站外聚集,示威者在地面擺放「689下台,我要真普選」標語。不少路過的市民都駐足觀看。

今次689大煲
越整越亂 等睇各區都整個集會區

689下台吧!!!

真係好怕, 好怕行動失焦
大家因為警民衝擊而出嚟, 好多謝警方會曲線令更多人走上街
但係 見到大家鬧警察, 話佢地係公安, 呢個係大家發泄方式, 我無得評論
我只係怕大家集中喺警方暴力行為上面, 而無諗過背後原因係我地有一個無需要得到市民支持都可以做事嘅政權, 為左事件唔好再重演, 只有真普選先可以改變到

如果你唔同意前線警員執法, 唔緊要
但諗下一路話警員點點點, 佢地都係人, 同我地一樣有情緒, 一路鬧佢地只會令佢地都好唔開心, 做出過激行為
你可以話而家係警察暴力先點解我地唔可以鬧佢, 但係咁做有用咩?除左一時之氣, 只會令大家關係更緊張, 人一偏激就易過火, 市民定警員都係
我始終相信有警員都唔想咁做, 佢地都好STRUGGLE, 香港人嘅憤怒已經夠大, 唔好令憤怒一路擴張好嗎?

希望你地明白我嘅意思啦, 我地敵人唔係警察, 係政府係689, 大家要記得自己支持緊啲咩爭緊啲咩
大家一路對警察鬧"可恥"之前, 如果加句"梁振英"佢地會無咁嬲

一定要平安!
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

擔心...

毒果又亂9咁嗡,而家係講公民提名,唔係689下台

搵左勁耐先搵到D物資--

岩岩見到cm 加logo

喺我住個區都有 唔介意加埋我

【on.cc東網專訊】 佔中示威由港島不斷向全港各區擴散,繼九龍旺角彌敦道 ...
rubylovessss 發表於 2014-9-29 22:11

可唔可以順便趕走埋啲水貨客

DI~~~~~~~~~~~U

Design Democracy Hong Kong 港人講普選
旺角有踢波。你地究竟做咩嘢

做乜 _ 野啊 -.-
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

其實自從TVB 冇左直播
大家應該明白下一步會係點
醒目既及早抽身

事後孔明咁講,去旺角佔領係一個錯誤既決定,睇相比我覺得似嘉年華多過集會,係警方刻意退守既情況下好易出 ...
nicholashin 發表於 2014-9-29 23:57

金鐘, 中環, 老銅, 係咪膠味輕D?

mk jai -.-
Happy and Blessed.

我無去現場,但感覺上警察退守令所有參與者鬆懈曬
旺角好似特別膠味濃,同埋據說比較龍蛇混集,難免令人擔 ...
nicholashin 發表於 2014-9-30 00:05

今日先去既人, 比較多係因為知道警方不會清場, 黎湊下熱閙, 打打太平拳?

啱啱睇到離個影片...我無言...咁快開始變質...想點
https://www.facebook.com/video.php?v=796380540403320

金鐘, 中環, 老銅, 係咪膠味輕D?
lblemon 發表於 2014-9-30 00:00

其實旺角真係最容易出事 亦好易比政府拎黎打輿論戰
反而金鐘個邊其實一直都做得好唔錯

唔係話歧視 不過你懂的

其實真係有d不安 希望今晚無事發生
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

十一前後最危險.......
mk嘅情況真係好令人擔心
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

確實靜得太唔平常啦

最後忠告: 大家快D回家喇!!!

啱啱睇到離個影片...我無言...咁快開始變質...想點
bbtwins 發表於 2014-9-30 00:21

始終有人係真係會搞事 不過睇下多定少架姐

睇到大家一齊唱海闊天空
感動

事後孔明咁講,去旺角佔領係一個錯誤既決定,睇相比我覺得似嘉年華多過集會,係警方刻意退守既情況下好易出 ...
nicholashin 發表於 2014-9-29 23:57

影衰曬成件事  真係無眼睇

終於番到屋企..
今日啲人好似開P咁
唔該
聽日真係要好留心
因為就快十一
可能有暴力清場

DI~~~~~~~~~~~U

Design Democracy Hong Kong 港人講普選
旺角有踢波。你地究竟做咩嘢

做乜 _ 野啊 -.- ...
dongbb2332 發表於 2014-9-29 23:47

睇見tvb news成晚影住旺角而唔係金鐘中環, 總覺得有d野,
尤其事實旺角同其他3地不連~支援較難~
希望係我心多~
anyway~小心安全為上。

睇見tvb news成晚影住旺角而唔係金鐘中環, 總覺得有d野,
尤其事實旺角同其他3地不連~支援較難~
希望係我 ...
kenny1102 發表於 2014-9-30 01:04

點解會變成黑白兩道既角力 sad~