返回列表 發帖
我都覺得佔中騎劫咗本來的學生社運,
但係若果唔趁住大學熾熱嘅情緒,
之後啲人走晒, 又叫人返嚟, 就冇乜號召力

唔知今朝情況 係驚到睇新聞d 相 d 港公安真係好變態...
不過已經知好多人都走左 睇黎今次來勢凶凶都可能 ...
Nicholas 發表於 2014-9-28 12:21

啲公安最變態係尋日仲喺集會有效時間之內,
封晒天橋嘅出入口, 但係又叫人快啲走,
最後又出埋防暴去清場, 真係完全唔知道佢哋諗乜...
今晚我都多咗好多fd會過去增援,
據小道消息指, 今晚會清場,
催淚彈已經開封搬咗出去

其實都唔知 怕係會威脅學生性命
Nicholas 發表於 2014-9-28 15:16

六四嘅時候, 解放軍對過學生做乜  睇下今時今日佢哋仲做唔做得出

宜家個petition只差5千人, 好快就到目標

有市民影到橡膠子彈殼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實我好唔明啲家長, 點解子女去示威, 佢哋仲要持懷疑態度,
又話做乜都冇用, 又話咪搞咁多事,
點解佢哋唔諗下, 佢哋子女懂得為香港未來著想, 係好值得欣慰同驕傲嘅事

好彩我父母一向都好民主, 灌輸正確嘅價值觀畀我, 我個人雖然唔聰明,
但起碼唔會糊塗到混淆是非黑白

https://www.facebook.com/video.php?v=10152714598112486

呢段片唔share出去都唔係人, 邊一邊暴力啲真係睇到晒

估唔到洪卓立咁有guts
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公安 (自稱香港警察) 宜家仲會保護香港市民咩, 保護689一個人之嘛

小弟咁大個仔第一次搞細規模政治活動, 真係要多謝晒數字人畀機會我

一個小子 發表於 2014-9-29 19:50

真係靚到想喊, 當時仲要唱埋海闊天空, 不得了   世界上哪有一個示威, 是有如此高的審美度?

我今日番工時間搭116過海
順過! 快過! 平時 TIM

只屬我既個人經驗~
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-30 15:35

正常呀, 一條去隧道嘅路冇咗, 咁咪少啲車過海

今晚帶晒橡膠子彈去特首辦, 預計會清場+開槍

本來尋日我估689會面對兩難局面,
如果清場, 不得不用"適當"暴力, 會受國際壓力而落台;
如果唔清場, 又會畀人話處理不果而落台.
因為土共已經表面支持689做任何嘢,
所以無論689做成點, 土共都可以完全卸責, 689將會揹鍋.

但係今日, 已經將我嘅推論推翻晒, 完全冇考慮到689有黑底 (競選時已經有傳佢黑底),
佢呢點好聰明, 靠一班"市民"到場倒亂, 然後佔中人士散晒,
公安就可以唔洗任何暴力都清到場. 而各國又唔可以話係689處理失當,
跟住佔中解決咗, 689又唔洗揹鍋落台.

不過, 聽日係星期六, 唔知班黑底人士會唔會嚇到好多人都唔夠膽出去,
未來兩日, 成敗好關鍵

點呀?又話聽日暫時唔同學聯傾住...
rubylovessss 發表於 2014-10-9 20:38

林鄭係咪想做下仼特首? 臨星期五又激起市民繼續上街, 之後 689 就揹鍋落台
定係呢個係689嘅主意? 因為要處理自己嘅黑材料, 唔得閒準備語言偽術

估唔到大台都會播出來
Nicholas 發表於 2014-10-15 10:28

宜家已經刪片加刪文啦

踢了四分鐘,剛剛睇到部份。中央無線台竟然會播,奇怪

那裡有得睇足本四分鐘??? ...
kk8733 發表於 2014-10-15 10:53

因為段片喺凌晨播, 啲高層未起身,
起咗身之後咪立即勒令刪片囉

星期三公投 : 68.9%人支持清場!
Korwyn 發表於 2014-10-15 17:09

香討竟然都仲有近三成人反對清場
  我仲以為香討入面全部係五毛添, 原來仲有啲良心友

我好唔明白點解啲人成日要搵外國警察嘅做法同香港公安做比較,
係啊, 外國啲警察清場嗰時係暴力過香港公安啊,
但係外國示威者都暴力過香港示威者呢,
你有見佔中啲人燒車? 打爛玻璃? 攞棍打警察? 掟汽油彈?
仲用埋Occupy Wall Street做例, 嗰班外國警察暴力打示威者,
最後班示威者得到1億3千7百萬做賠償,
你覺得世界盲架? 以維持治安嘅名義去施行暴力以為冇人見到?

就算你真係對外國向示威者道歉一事視而不見, 用非必要暴力對示威者已經係法律唔容許,
根據香港法例第427章《刑事罪行(酷刑)條例》第3條(1),
公務人員或以公職身分行事的人,無論屬何國籍或公民身分,如在執行公務或本意是執行公務
時,在香港或其他地方蓄意使他人受到劇烈疼痛或痛苦,即犯施行酷刑罪。
如果你話7個暗角圍毆一個4分鐘之久唔係犯法,
我覺得你喺大陸見過唔少, 所以以為呢啲事情發生係正常.

同埋, 唔好認為最後徒勞無功就代表一切嘅嘢冇價值,
當初2003年五十萬人上街有冇諗過最後真係成功令政府擱置基本法23條立法?
去年反國教事件之中, 有冇人去政總集會真係會令政府放棄強行推出國民教育?
宜家已經唔係由勝利者寫歷史嘅年代, 真相同精神唔會被抹黑到 (雖然大陸應該可以),
呢樣係真香港人點樣爭取過民主光輝嘅一頁.

我唔鍾意叫人五毛, 因為我覺得人一生活在無知已經夠可憐

回復  rubylovessss

港人優先和蝗蟲難道就不是內地心中的痛?
kangin 發表於 2014-10-18 11:12

你真係講到好痛咁喎,    香港嘅地方唔係香港人用先?    其實畀你哋國家嘅孕婦落嚟生仲攞埋出世紙已經係share晒香港嘅福利畀你哋啦喎,

幾多香港人冇奶粉, 要跨區返學? 又有幾多人因為大陸人多咗搞到冇公屋住?
   我哋香港人幾時有大批上大陸話要同你哋爭床位, 爭屋, 爭學位?
   明知香港地少人多, 仲要落嚟踩場, 邊個嘅「痛」痛啲呀?

雙非為香港未來帶黎既負面影響比自由行大得多,
但呢件事唔可以只怪內地人,當初係咩人為大陸人爭永久居 ...
uponand 發表於 2014-10-18 15:05

首先, 雙非嘅影響唔講, 自由行嘅負面影響唔大? 自由行係令香港物價飆升, 通脹急速嘅主因.

1) 大陸居民千山萬苦嚟香港大量入貨, 做成日常生活用品價錢在幾年間上脹
     e.g. 益力多, 無知婦孺相信益力多可助佢哋豐胸, 就將超市入面所有益力多掃晒運上大陸,
           由本來合理嘅價錢, 變咗貴價嘅奢侈品
     e.g. 奶粉, 除咗雙非要, 內地奶粉接二連三出事, 三聚氰氨嗰啲乜乜出晒嚟,
           內地孕婦驚佢哋嘅仔女變大頭, 又過嚟香港掃奶粉,
           之後嘅事, 就係藥房開完一間又一間, 奶粉供不應求, 香港媽媽有錢都買唔到奶粉
2) 大陸居民拜金, 慣性落香港買名牌, 尖沙嘴, 中環等地宜家全部都係賣名牌嘅舖頭,

連一啲唔係高尚住宅區, 名牌亦愈開愈多, 小本經營商店無法經營落去, 唯有結業,
     導致因此失業嘅人多不勝數, 另外物價亦因缺乏競爭而上升
你可以講係有啲物業管理者貪錢去不斷加租, 但歸根究底都係自由行造成嘅惡果
宜家大陸人成日話我哋唔靠大陸人嚟消費就唔得, 咁又係邊個令到我哋負擔唔起生活開支?
自由行其他嘅惡果, 例如交通擠塞, 隨地便溺嗰啲唔想講啦.
畀內地人有居留權你估我想? 當初某堆人整本基本法, 又由某法官判有居港權,
先至有今時今日, 當初香港人冇去反對, 因為唔知某堆大陸人咁無恥會成堆落嚟生仔,
但係, 宜家反對緊嘅嘢, 惡果顯而易見, 當初唔反對居港權, 就代表宜家唔可以反對, 呢樣咩邏輯?

第二, 你問我嚟自邊個國家, 我係嚟自英屬香港,
一啲政客嘅政治決定, 將呢個地方送嚟送去, 但冇得改變嘅係, 我出世嗰陣係叫英屬香港.

第三, 講中史嘛, 三千幾年前所謂嘅中國只係黃河流域嘅一個細部落,
後來經過不同朝代吞併, 或被侵佔, 先至有宜家嘅中國,
如果你咁著重我祖先係originally來自邊到, 我要追溯歷史,
可能係嚟自戰國時嘅秦國, 可能嚟自南宋時期嘅大理, 亦可能嚟自元朝時嘅伊兒汗國,
再遠少少不如諗下我哋嘅祖先Homo sapiens喺4萬5千年前由非洲遷入歐亞大陸,
我可以係源自非洲, 再不如講我係猩猩好冇?
如果你覺得我唔make sense就完全正確, 因為用來自邊到, 就判定我宜家係咩國家嘅人根本歪理,
唯一事實就係, 我出世嗰陣叫英屬香港, 宜家就生活緊喺一個叫中國香港嘅地方.

第四, 我真係好明白你哋大陸人實行社會主義, 任由北京點樣操控你哋,
同埋你哋政治冷感, 有咩事喺外國認為不可理喻, 喺內地都係正常不過.
我無權, 亦無暇, 亦無謂干涉你哋咁喜愛嘅政治體制,
正如你認為香港人唔應該覺得內地人要爭取民主, 咁你就唔好對香港人爭取民主有咁多嘢講.

第五, 反國教冇咁大迴響, 咁就緊係啦, 政府嗰時仲肯聽民意, 所以短時間之內已經搞得掂,
再講, 當時亦都冇"愛"字派嘅倒亂, 香港公安亦都未發揮佢哋嘅潛能.
根據香港理工大學民意調查, 香港市民認為最應該為佔中負責係政府,
其次係"愛"字派, 第三係香港公安, 最後先至係佔中人士,
香港內部分歧一向都有, 由九七回歸到宜家, 保皇黨同泛民嘅支持者各有意見,
各有意見喺一個民主社會本來就係正常, 有唔同意見之時又互相尊重.
CM呢度本來都係尊重藍絲帶人士, 但係後來藍絲喺旺角點樣去打人有目共睹,
最後先至刪咗右上logo. 佔中人士根本就冇唔尊重過有相反意見嘅人,
又係邊個首先唔尊重佔中人士先呀? 再加上連日公安, 黑社會嗰班人嘅惡行,
佔中先會發展到今日嘅地步.

我好尊重你先同你講咁多嘢, 好希望你了解下香港嘅情況先至發表statement.

第一,比起雙非,自由行問題更容易解決,既然香港人咁唔中意自由行,cut曬佢就係啦,
最多我以後睇張軒 ...
uponand 發表於 2014-10-18 17:22

第一, 如果宜家唔佔中, 扭轉政府話晒事嘅局面, 令到政府唔需要向人民交待,  你會認為政府會肯cut自由行咩?

第二冇回應

第三, 多謝讚賞, 但好遺憾你讚錯晒, 689嘅語言藝術係以一連串嘅謊言, 講到好似真咁去混淆視聽;
宜我呢種叫理論魔術, 句句真話, 歷史全有根據, 除非你話歷史係假就冇嘢好講

第四, 我喺前一頁嘅post有講過, 宜家唔係由勝利者編寫歷史嘅時代,
公安做乜, 示威者做乜, 全世界同步直播, 一切自在人心.
大陸好難講, 中央台點都要做到歌舞昇平, 連佔中集會都扭曲成慶祝國慶集會, 睇見都好笑.
當一切一切暴力事件發生之後, 佔中已經由政治問題, 變做法治問題,
當反佔中大大聲話支持警察執法之時, 已經係縱容暴力嘅幫兇

盛傳今晚將會大清, 旺角明顯會首當其衝,
今晚會出去嘅認真要小心, 帶頭盔護目鏡先好去

宜家佔中人士喺輿論戰其實真係輸晒,
班藍絲不停咁出嚟抹黑,
開頭就話佔中點影響交通, 點令到人趕唔切去醫院死咗,
最近就講話啲示威者點暴力法,
戰壕, 刀片雨傘, 來福槍, 手榴彈, 激光劍都出埋,
雖然出到嚟, 好快會畀黃絲攞嚟恥笑,
但最大問題係, 好多人會選擇相信, 對黃絲確實好不利.

相反嘅係, 黃絲從頭到尾, 講嘅嘢都係真實嘅證據,
講嘅嘢唔夠attractive之餘, 又唔多會突顯到佔領有理嘅理據,
如果黃絲唔喺輿論戰上突圍而出, 好快啲中立都會偏向支持反佔中.

竟然有人話Hocc一直為公義都係博出位博上鏡
rubylovessss 發表於 2014-12-11 20:19

嗰啲人係咪弱智架, 如果真係博上鏡會攪到自己被人拘捕埋嘅, 定係嗰班人唔當被人拘捕係一回事?