返回列表 發帖

雨傘學運討論

基於事情發展及政治正確
本帖已正名為"雨傘學運討論"

佔領中環運動講左差唔多兩年今晚三子同泛民正式接力
同時宣佈佔中開始佔中係咩哩到唔多講
上網好易就搵到正支兩方既論點

我知cm 係音樂論壇,但我玩左cm 8年
cm哩個平台的確好和平(相比起高x同x討)
但哩到欠缺對時事既討論
有好多人對政治冷感甚至一如王小姐咁講討厭政治
但政治的而且確同我地既日常生活密不可分
而家佔中更正式發動
係香港歷史上重要既一頁
好希望係大家可以係cm講多d或了解多d
知道下而家香港究竟發生咩事
希望大家都可以討論下,關心下自己所住既城市

個人睇法:
首先要強調我絕對認同佔中既理念及訴求
但今次佢地三子騎劫人地成個星期既努力
將學生運動迅即轉為佔中,食左人地既成果
再加上之前一直都話未到時機(至少早上仲講緊唔會佔中要到十一國慶先去飲)
但唔夠一日就忽然宣佈開姑佔中,搶哂風頭,強搶成果
我對佢地感到非常可恥

現場有消息指謝安琪正考慮出席佔中

一路聽著海闊天空一路為佢地打氣
我好想好想再返到現場
但屋企人堅決反對
我覺得自己是0, 咩都做唔到
好多朋友仍然留守係現場
我真係好擔心
我更加擔心六四會重演

歌手表態方面
佢地唔出聲已經預左,但政治不嬲都冇中立,中立即係代表自我放棄表達機會及自由
好過D發表政府冷感/討厭政治既歌手
我最欣賞既係哩一刻無畏強權敢言既歌手
HOCC, KEN, PON 等等
佢地會係更配做人

係ins見到at17個兩位都無畏強權
disappoint 發表於 2014-9-28 21:09

仲有HINS...睇佢IG 早兩晚有去過政總現場

而家流言畏起,難分真假
一時話大台同CABLE 傳媒會徹走
一時話11點封中環站
一時話12點警察會開槍射手腳
一時話會CUT 電令現場變黑有利警察做野........

心裡真係好多好多擔心

而家香港搞成咁,想知狼振英仲有咩好講
rubylovessss 發表於 2014-9-28 21:46

記者會咪已經講哂佢忌講既野

無恥至極

(21:52) 警方再次在大會堂發射催淚彈。
hinz 發表於 2014-9-28 21:53

有種就射入APA
  689同警察真係痴_ 哂線

我想問如果要去 點樣先去到現場?
Nicholas 發表於 2014-9-28 22:02

千祈唔好去現場愈黎愈多消息指會開槍平息事件
我都叫緊D 朋友走
留得青山在,哪怕冇柴燒
但真係想去, 建議去APA幫手支援受傷者
APA 已經確認24小時開放比各位休息

明早如果解放軍冇出現震壓我會再去~
kenny1102 發表於 2014-9-28 22:08

我都係咁諗但睇怕唔會有.........

學聯已經宣佈及呼籲市民徹退

立立 FB:
你們常常說我什麼死了、下了地獄。我覺得真正死去的,是某些人的良心,警察每天操練就是用作今天強暴地對待手無寸鐵的學生? 可能有人認為學生不對什麼什麼,先不討論他們誰對誰錯,但我認為他們有做錯沒有做錯都好,都不應該受到如此暴力對待。一班是大人,一班是小朋友。

漿漿琴日先問大家周未會幹麼~~
kenny1102 發表於 2014-9-28 23:48

見到佢比人圍插睇到好痛快

唉 我d fd 都唔肯走...
佢地仲係中環...

我真係訓唔著 好心up
Nicholas 發表於 2014-9-29 00:12

我都係...聽朝仲要6點幾起身返公司開緊急會議講罷工D野
唉...根本就訓唔到

睇住新聞 d 眼淚真係好自然咁流出來
    me 2... 我同我 d fd 講左 未必再有機會出來公民抗命 ...
Nicholas 發表於 2014-9-29 00:32

岩岩再問幾個FD
有兩個去左CWB...有個去左MK...仲有個太攰返屋企休息了。

我果個professor 話你罷都得 不過一定要8成出席率 ...lol
Nicholas 發表於 2014-9-29 12:36

我以前個prof. 琴日親身去埋灣仔.....大家都做prof. 點解差咁x遠......

今晚有無人會出去 ?
我打算去旺角支援
lmml4 發表於 2014-9-29 13:25

我呀,諗緊去mk 定cwb

琴晚去完而家終於有時間上黎分享(其實仲好眼訓,我訓好少)

講下琴晚氣氛
琴晚既氣氛完全係嘉年華
大家見冇咩警察就放鬆哂
大要記住係絕對絕對不能夠放鬆
唱歌振奮士氣絕對冇問題
但希望大家知詭唱歌既意義係邊,而唔係紅館開show咁大合唱自high
仲有叫689下台係完全wrong fo
當初學運出黎既第一大目標係爭最真普選
但唔知點解叫叫下變左689下台
千祈唔好錯focus!!
若果689真係下台,哩d口號所謂實現左
會令好多人覺得目標成功而離場
令運動後繼不勁,不能夠全力目標一致爭取真普選哩個目的
而家群龍無首,好易比人上台煽動幾野就令集合變質
反而你叫下689食x狗/香港加油/爭取真普選更加好

另外再講警察
琴晚有去都知
街下得返極少警察,而且仲要係d最低級既pc仔
成班ptu 防暴警已經收返哂去休息養精畜銳
今晚真係好危險同關鍵
聽日國慶,有理由相信港府會做野
去既人記得要小心d同埋一定要留低個人資料比可信既人

欺騙同情心真係好無恥
-Prince- 發表於 2014-9-30 16:08

仲要係好多人信post 哂上fb 插佔領運動見到fb 果d捧撐警page.....

而家為左令事件平息
政府同埋反佔中人士無所不用甚極

哩幾日真係好攰,可謂身心交瘁...
但我覺得係值得
做緊d自己認為岩既事,捍衛緊d重要核心價值
689下台與否唔係我最concern
我淨係知我企出黎係要真普選

講返現場d感受
戰線而家擴展去埋尖沙咀
有好有唔好
好就係去到尖咀哩d遊客同高級經濟活動中心可以進一步比政府睇我地唔係咁好蝦
但唔好就係戰線擴大,令人流同物資有d分散,但又唔見真係多左人出黎
個人感覺出黎既人數已經到頂峰
同時香港人冇咩耐性同三分鐘熱度, 見警察暫時冇進一步行動同冇玥放催淚彈
應該後日起人數會回落(希望我估計係錯喇......)
另外感覺個focus 終於返去爭取真普選, 冇再比人side track左
最後就係
香港人真係創意真係無限
好多好靚既藝術品同二次創作
特別鍾意果五張寵物小精靈

真係想搵成班人打_你
rubylovessss 發表於 2014-10-1 21:18

睇D人COMMENT 先好笑話佢似蘇玉華同關家姐

政府話談判唔可以有前設,但政府自己首先就咁大個前設
新水星 發表於 2014-10-1 23:18

咪係.....哩樣野真係好嬲同ON X咁黠樣傾啊
同埋葉劉唔好成日出黎派膠同抽水
仲6+1唔夠咩

事實上 梁特首上任以來 得唔到民心既原因 又是隱瞞又是說謊先岩岩夠票當選 呢一樣野已經令好多人反 ...
Nicholas 發表於 2014-10-2 01:43

原因: 面子

今日走哂6個場....真係攰到HIHI
而家先得閒D上黎講兩句

好希望真係傾得掂
要689同班建幫跪低!
還一班參與過今次佔領運動既人一個合理解釋
要知道我地唔係白白行出黎,得閒冇野做而出黎

銅鑼灣已失守......
但都未必係壞事
畢竟而家平日愈黎愈少人可以抽空抗爭
而家令d人可以更集中去中環金鐘
個人認為九龍兩區宜棄尖咀守旺角
唔好再分薄人手喇
再係咁各站只會逐步淪陷,步銅鑼灣後塵

真係好嬲
反佔中班人用哂暴力
班警察竟然隻眼開隻眼閉!!!
反佔中班人有黑幫背景添
明明場面咁混亂都唔用TEAR GASES 去控制班暴民
分明就係偏袒
SHAME ON YOU HK POLICE

facebook 被一張又一張染有鮮血既相
又有一段又一段警察執法不公/放走疑犯既片
今晚....真係好嬲好嬲,但同時又好心痛
點解我細個最敬重既警察會變成咁
變成維護當權者利益,顛倒是非黑白去鉗制公眾公義既政治工具...............

我覺得警察現況係兩邊都唔理
一受理兩邊都會拉人
佔中阻街  當犯法要拉
反佔中打人非禮  都會拉
只係推測.. ...
bbtwins 發表於 2014-10-4 00:59

咪玩喇自己上fb 睇一睇
警察有冇「真正」拉過一倨反佔中既人喇
唔好再呃自己或者再鐲哩d不公義既事視若無睹

請留意我第一句= =你曲解晒我意思
bbtwins 發表於 2014-10-4 01:22

有睇啊...但我唔同意你睇法囉~警察點會兩邊都冇幫...專拉d佔中人士
都係果句,自己上fb 搵啦,大把相同片同實地文

wake up!!!
全港最大討論區大部份人認為示威學生抵打!
Korwyn 發表於 2014-10-4 02:24

係呀,繼續睇啦果到d 人仲話叫警察放多d 催淚彈同埋開槍射死哂d 學生同民運人士
有腦既人都會識分析誰是誰非

當大家只責怪警方辦事不力,唔拉使用暴力嘅反占中市民,仲陰謀論話特首染黑,
有無諗過佔領各區本身就係違 ...
uponand 發表於 2014-10-4 08:54

「局外人」....好一句「局外人」
如果你係香港人我會感到非常可悲

又一個記者俾人打, 而家究竟係邊個破壞香港形象, 連最基本嘅新聞自由都打壓 ...
kevinlai1621 發表於 2014-10-4 13:32

好嬲嘎打我男神!!!!!!

同問
bagfgfcde 發表於 2014-10-4 21:55

係咪ALEX FUNG呀 (亂估)頭兩個我都認唔到-.-

政府同大台D抹黑運動真係好X難譜
又請臨記,黑幫,愛港力,大陸搵人海
真係無所不用其極
為求打擊雨傘運動

唔知係專登定特登 平機會果單無人提 而家好彩延長個deadline 可以比大家發表意見...

btw,  ...
Nicholas 發表於 2014-10-6 22:49

而家真係仲晚晚都擔心旺角d情況自己收工後呀媽又唔比我去唉
頂住啊香港

平機會真係唔聲唔聲
見佢話delay到31號先冇咁嬲

ella 既言論....好失望扣哂分

政府依家cancel個對話只係做個樣
因為唔想比我地班友控制到
佢地唔想比人覺得政府係咁易比人威脅到
不過為 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-10 00:41

只會無限loop...一路拖拖得愈來就可以吹到d影響愈大
跟手更多人不滿個佔領運動

警察已經痴x哂線...完全唔係人
唔會再同哩d人做朋友...佢地既良知已泯滅

remus 發表於 2014-10-15 19:31

TVB 仲有良心記者好慶幸佢地冇忘記到新聞系既宗旨及精神
補返張圖先

BTW HEHE D男主播幾正幾好J

冇劉晉安、周嘉儀、葉昇瓚 幾位主播喎
Korwyn 發表於 2014-10-15 21:27

見到未呀哩位會員?

數十名無綫新聞記者聯署公開信,對管理層處理警員圍毆示
威者報道表達遺憾;至晚上,再有12名無綫主播聲援聯署
,包括梁凱寧、高芳婷、陳嘉倩、陳美茵、葉昇瓚、陳逸雅
、黃德藍、羅鈺文、黃麗幗、姚雋彥、張文采以及周嘉儀等
;由梁凱寧作代表,在無綫新聞部記者Facebook的
公開信下,留言表態支持。

梁凱寧在Facebook提到,由於聯署的無綫新聞部記
者及編輯,認為今次涉及編採問題,暫時只是將記者同編輯
簽署列入聯署信,未將聲援的主播名字列入,以免外界以為
是工會運動,梁又引述發起聯署的同事,向支持的主播致謝
。」

SOURCE: https://www.facebook.com/dashhk/photos/a.439704286111387.1073741828.430660383682444/711470792268067/?type=1&theater

今日大半日都去左現場
首先去左旺角,跟手過金鐘
發現真係兩個世界,平行時空咁..............
前者氣氛幾緊張,但後者就真係仲好嘉年華同埋藝術展咁既FEEL
最後都係去返旺角...寧願聽多D人講故仔同個人意見好過....
但一走冇耐就又黎想清場......唉

係呀 你留系果度一陣都聽到好多野... 我有d 朋友之前去左都好多野講到出來...
    本來我同我d fd  ...
Nicholas 發表於 2014-10-19 01:37

個人認為8成都係衰見到班人串貢貢,西口西面既樣
你好想X佢

另外,其實現場真係好多好多有心人及唔同階段,年齡,職業既人既分享
特別係D中年人士講返過去30年佢地後生時和理非非,遊行簽名會等等方法用盡哂都唔WORK時
一班學生可以咁有勇氣,不畏強權,以一個空前既,更大型既抗爭去對抗港共政府,爭取民主及社會公義時
係哩個時刻,做大既就真係信任同大力咁繼續支持學生,守護學生
哩D說話真係聽到我眼濕濕......真心覺得好感動
原來人果種良知既光輝係耀眼非常且美麗到不行

(BTW利申其實半年前我都仲係學生><)

最後係LESTER ALEX 之鋒佢地
今次運動完後...真心覺得北京同港共政府一定會搵佢地清算同祭旗........................
希望我哩方面既諗法係錯嫁喇

大家真係慎言,本港某著名大型論壇已有網民首當其衝
被以言入罪

根本唔應該自首
我地係犯法 但呢條係惡法 我唔認為要認同公安條例 或者煽動暴動罪 ...
John 發表於 2014-10-20 00:55

自首與否我冇意見但有一樣野我好嬲
就係會唔會係金鐘果邊而家叫人做哩D認輸既野??????
人地MK果邊死守得好辛苦,得來不易
但你金鐘哩邊竟然講埋哩D"唔到最後一步都唔會做"既野
會唔會係有D不智呢?完全係打擊哂士氣同埋開姑企圖將運動中止然後就又慶UP "階段性勝利"
真係越黎越冇眼睇金鐘果邊

真心學聯小隊要加油啊!!!
唔求同政府傾到D咩
但求要令政府聽日出醜
撕開個假面具,假普選
等D無知既人睇清楚哩個政府既真面目

真係嬲到震
狼先生為左打壓「公民提名」
真係咩荒謬野都講得出(詳見各大網媒文章及報導)
好很嬲,點解香港會比哩d人領導緊
完全真係失心瘋

今晚都預左冇成果
但學聯表現真係冇令人失望
完完全全展現到而家大學生既水平
若果今晚既表現仲比人話讀屎片
我就真係好想問下話學聯既人
你又夠唔夠薑對著班政治老油條,係電視直播前咁唇槍舌劍?
你當年20出頭果陣又做緊咩呢?
真心好PROUD OF 哩班學生

追返好多今晚對話既內容同相關評論
真係睇到眼濕濕同好Q感動
真心覺得香港人真係好愛香港.不畏強權

中大調查:撐佔中人數超越反佔中

香港中文大學新聞與傳播學院傳播與民意調查中心再次就佔中行動進行調查 ...
kk8733 發表於 2014-10-22 23:34

哩個係今次運動暫時最大既影響哩樣政府既醒覺真係好重要

董伯伯罷明偏幫689
rubylovessss 發表於 2014-10-24 17:44

689 係伯伯推薦比中央

下午去完旺角
警民關係緩和左
但黎搞事既藍絲反佔中人士有增冇減,且越黎越煩

d藍絲真係痴_ 線同失哂控
打完大台同港台記者
人地驚左你咪杯你囉
私煙竟然可以話人地唔專業同偏頗....................
大佬呀,你打到人地入醫院呀,人地仲點敢同你探訪????