返回列表 發帖
以下係轉自fb 一位學兄所講嘅: (我唔知quoting 有咩要講清楚, 如有欠缺, 麻煩指正)

支持學生 vs 佔領中環?
很多人談論/懷疑/怨恨佔中 "騎劫"
我的疑問係,大家本身點解支持學生?

1) 支持"學生"呢個身份?
2) 支持學生爭取緊既東西?
3) 支持學生抗爭既態度?
係 1, 2, 3 定幾樣混合?
如果有 2 同 3 既話,點解係騎劫
因為佔中有其他你唔認同既地方?
或者點先為之騎劫,我諗唔透
有言佔中犯法令人離去
但非法集結本身都犯緊啦,唔係咩
如果你係支持爭取民主,真正普及而平等既普選,公義既制度的話
佔中同支持學生,並不是二元對立
可以係並存,相輔相乘的關係

如你未訓,或因為不滿騎劫而已經離去的話
希望你會番黎呢到同我地一齊
歡迎睇番長毛既演講,好正
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

剛剛喺現場返到屋企, 呼籲你身邊嘅人走, 留底硬碰硬無用
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

辛苦你啦
kk8733 發表於 2014-9-28 22:47

無咩辛唔辛苦
無個人可以出嘅力都唔同
有錢, 買物資送去
有力有膽, 企出嚟
有智, 幫手策劃, 整理物資
屋企唔比/怕危險, 無所謂, keyboard fighter都好重要, 無左你地, 我地喺現代都收唔到任何資訊
只係唔希望有人會藉口自己唔出力

cm好多人都好年輕, 係有氣有力, 比較少burden嘅一代, 希望大家都會支持
屋企人係咁打電話叫我返去, 好唔想佢地擔心, 但仲擔心香港
去到九點終於走, 因為真係怕有咩暴力事件, 走左仲可以留力
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

有無事?有無中招?
fifty1205 發表於 2014-9-28 23:02

警察第一次放催淚彈嗰陣中左少少, 因為我喺harcourt road, 唔算前但啲煙傳得好快, 之後向後退, 平安直至離開
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

刷新ig
幾乎我關注的藝人
無論平時是否談論政治(eg.美祖)
今天
都在談論著同一件事
專登睇下漿漿亦都係 ...
JayantL 發表於 2014-9-28 23:44

好慘呀美祖, post左黃絲帶相上ig 但係post上fb
fb啲人只係睇到佢叫人笑嗰張相, 然後又攻擊佢

我相信無歌手藝人喺呢一晚仲抽水
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

不便說些甚麼。(我有去聽課,但個人對佔中有保留。)
小寒只有一個小小的願望:
到過戰場的你(or你們,因知 ...
Evan@LaRossa 發表於 2014-9-29 01:54

小寒, 沒有一個人不痛心, 也沒有人想看到流血事件發生, 很明白一想到有人傷害便會心如刀割的心情。

老實講, 我都唔想出嚟, 我都好想留喺屋企hea下
好朋友同我講覺得佔中唔會成功, 但又唔知可以點爭真普選
而家有一堆人, 願意走上前發聲, 希望拉倒人大方案, 無論點都應該為佢地努力同膽量而鼓掌, 比啲支持
錢/物資/網上聲援/精神上支持(包括祈禱啦, 唔知點DEFINE好) 都好重要, 可能就係無左你/任何一個人就失敗左

無人知呢條路行唔行得通, 但係愈多人行, 通嘅機會就愈大
更何況, 唔好比佔「中」限死自己, 抗爭地點不在乎香港一個CBD,
可以係流動的, 我地佔嘅唔係一個地方, 而係一個社會, 一個政權

希望香港會成功
唔係抽人水, 不過而家光源真係好啱時候

天光了一花一世界
悲傷也逐漸地瓦解
攜著手看路遙遙
在暖身 忘記了鐘擺
關心我加一些愛戴
這種愛踏實而龐大
如若看厭了各種破壞
純淨笑聲 顛覆世間醜態
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

你終於明白小弟於"當下音樂"POST的歌評吧!
是,我知道歌曲原意並非如此,但歌詞的確令我聯想到 ...
酷愛903 發表於 2014-9-29 08:47

其實我一直都睇到 但係當下音樂個網主好似SKIP左聯想兩個字
所以我一直都明你意思 哈哈
ivana換左張全黑既相
hinz 發表於 2014-9-29 09:36

比人話佢終於覺醒
今日我罷工
kk8733 發表於 2014-9-29 08:29

加油兔兔, 如果可以就呼籲埋你身邊嘅人啦!
(兔兔好高職位架?)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

本來我冇打算post光源千字文,但經過昨晚一役,小弟下定決心要透過這首歌向大家送愛!等幾日啦! ...
酷愛903 發表於 2014-9-29 10:13

SORRY 我應該收返, 求下你好唔好......
認真架你知你自己幾大影響力, 燈神, 你可以做嘅唔只打千字文, 你將你嘅影響力放喺其他歌到啦
例如用紅色大字話獨家村一定無至尊歌啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

真係好怕, 好怕行動失焦
大家因為警民衝擊而出嚟, 好多謝警方會曲線令更多人走上街
但係 見到大家鬧警察, 話佢地係公安, 呢個係大家發泄方式, 我無得評論
我只係怕大家集中喺警方暴力行為上面, 而無諗過背後原因係我地有一個無需要得到市民支持都可以做事嘅政權, 為左事件唔好再重演, 只有真普選先可以改變到

如果你唔同意前線警員執法, 唔緊要
但諗下一路話警員點點點, 佢地都係人, 同我地一樣有情緒, 一路鬧佢地只會令佢地都好唔開心, 做出過激行為
你可以話而家係警察暴力先點解我地唔可以鬧佢, 但係咁做有用咩?除左一時之氣, 只會令大家關係更緊張, 人一偏激就易過火, 市民定警員都係
我始終相信有警員都唔想咁做, 佢地都好STRUGGLE, 香港人嘅憤怒已經夠大, 唔好令憤怒一路擴張好嗎?

希望你地明白我嘅意思啦, 我地敵人唔係警察, 係政府係689, 大家要記得自己支持緊啲咩爭緊啲咩
大家一路對警察鬧"可恥"之前, 如果加句"梁振英"佢地會無咁嬲

一定要平安!
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

十一前後最危險.......
mk嘅情況真係好令人擔心
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

今次好大鑊啊。人民網話佔中係少數人嘅非法行為,話政府唔會妥協。斷估好難有結果啦。

近日,香港极端反对 ...
李范建 發表於 2014-9-30 01:28

这一行径受到香港各界的强烈谴责,也让世人大跌眼镜、觉得太不可思议。

睇下唔同國家新聞啦唔該 成日想做世界第一唔該眼光唔好咁窄

定係我認真左? 應該唔理佢? 係嘅我del返呢個reply啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

律敦治無產房(好似係)
akk 發表於 2014-9-30 08:38

係呀無架, 我專登上官網check 過

不過呢個就係罷工罷課另一個問題, 愈遲解決只會令其他人不滿升級, 到時由支持(因為警方暴力)變左反對就大件事
畢竟香港人善忘, 好快唔記得呢個政府早兩日做左啲咩令人上街, 而單純地覺得市民阻街影響人
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

梁振英:中央是不會因為脅迫而就範

行政長官梁振英今早會見傳媒,他重申,人大在8月31日的決定是行使基本 ...
酷愛903 發表於 2014-9-30 11:43

燈神叫689下台會唔會有反效果
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

其實不得不說
中國的最高權力機關——全國人大及其常委會做出來的決定
是不會收回的

叫CY下台的成功可 ...
chb23 發表於 2014-10-2 14:41

叫cy落台有咩用, 到時佢真係落左台,其實只係換左另一個傀儡上台, 而無真普選咁點, 民眾會以為已經解決唔再出黎, 咁未姐係原地踏步

btw,其實爭取公民提名真係好大想頭咩?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

有對話總比無對話好,希望林鄭與學界三子盡快確定會面日期、時間、地點等安排。以雙方分歧之大,不應期望單 ...
酷愛903 發表於 2014-10-3 09:17

真係會有實際成效咩?

佢想做show架炸, 而家上哂國際新聞, 政府比人講到咁唔人道未做啲野出嚟比各大媒體睇下囉,
反正佢有佢堅持要under人大框架, 學生有學生堅持要公民提名, 兩者講得好清楚, 仲有野可以傾?
到時傾唔掂數, 政府大條道理話自己已經開心見誠同學生傾, 但係學生就唔肯讓步
最後呢?民眾未會覺得: 政府都行前一步啦, 點解學生又唔肯妥協呀? 輸嘅都係學生

我明白無人想再佔領, 個個都想和平解決唔想阻到人, 但我對傾得成有公民提名真係唔樂觀
而家有少少成果 (政府會直接對話)就宣稱有"階段性勝利", 啲人一走, 清場又易啲, 加上政府會傾, 又可以叫民眾唔使再聚集
到時連談判籌碼都無埋
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我只係話暫時無須將行動升級,冇叫班示威者而家就走!
我認為學界三子應待與林鄭首次對話後才決定下一步行 ...
酷愛903 發表於 2014-10-3 09:38

oh  我睇錯左sor
雖然我個人對前景唔樂觀, 咁有得傾都好過無嘅
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

其實已經無哂戰鬥格 就算守到呢個周末
下個星期都.....唔敢想像lu
hinz 發表於 2014-10-3 11:46

AGREE 雖然仲會出去 但已經無左嗰種熱血
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

除了失望和心痛 我不知可以說什麼
比警察丟催淚彈還恐怖, 暴力也不及選擇性執法可怕
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

個天都睇唔上眼, 行雷響得好勁
kevinlai1621 發表於 2014-10-3 20:27

很希望他們都會被劈死
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

真心想問 間間大學校長都叫我地走
其實佢地真係想大家安全 定係左膠?
PerryXD 發表於 2014-10-5 22:24

李國能都講野 好多高官政界人物都講野 叫我地走
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

高登天后瓊姐【慈雲山鄭列瓊】

被 Face 誣 陷 何 韻 詩 麻 甩 爆 粗:"仆 街 雜 誌!"嗱,雖然我唔太鍾 ...
cchow4 發表於 2014-10-7 15:13

今次好認同king jer 同hocc
btw 對事不對人-->喺king jer把口講出嚟係無說服力
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

to 林鄭: 有得傾真係唔傾?
今個星期六日又會多返人 多謝林鄭
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

到底cm有幾多人可以有投票權
艾石仔 發表於 2014-10-21 13:56

大學生收入正常都少過萬四, 係唔係夠18歲都唔可以去投
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

當我見到689 vs 路易十六張圖 我真係好激動 因為我好想689 都..........被推翻
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

吳生明想Alex 出醜@@
    不過佔領既完結時間問題值得深究
Nicholas 發表於 2014-10-28 17:13

我唔會咁諗,佢作為新聞從業員將坊間對佔領行動嘅疑慮提出,希望學聯可以將真理辯明,係持平+專業(如果問同立場嘅問題都無嘢好問啦)
Alex 答得差代表佢都無深思過,當然我唔會覺得學聯表現好差啦,只係一個大學生無謂太mean
上次吳璟儁問689 問到好刁鑽都係提出質疑,佢答得好,市民未會支持689 ,可惜佢答得差姐
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

葉劉呢個毒婦幾時死
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪