返回列表 發帖
今日走哂6個場....真係攰到HIHI
而家先得閒D上黎講兩句

好希望真係傾得掂
要689同班建幫跪低!{:1_ ...
Kyle_ 發表於 2014-10-3 00:06

same here. 初頭以為尖咀果度都係好偏激
    點知逐個逐個share 自己既心聲都係好平和
    無人搞事 我都系果度坐左兩個幾鐘
    而今日拜山行過金鐘附近 我親眼見到人係逐件垃圾執好佢... 好好秩序
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

kk8733 發表於 2014-10-3 01:03

真係活學活用 佢呢段說話真係好廢 sosad
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

你唔支持唔好喺度講廢話
rubylovessss 發表於 2014-10-3 00:28

我地唔係逼人支持 我地要理性客觀
    不過邊d 係事實 邊d 係非理性 我地有眼睇的 :)

之前chur足一星期, 趁紅假休息左兩日, 聽晚再出去
John 發表於 2014-10-3 02:20

琴日去左尖咀 睇下聽日點 再去金鐘 : )
    不過d  fd 話好快就會去到一個地方會比人留案底 @@? 唔知係咪真

一直都有呢個風險。
問題只係當權者想幾時用和對誰用。

所以就要避免被點相
以及事前要諗下可以留到咩程 ...
新水星 發表於 2014-10-3 07:28

金鐘果邊可能聚左太耐 之前有warning 過  如果有留案底可能真係減少左好多人去 :(

我屋企人鬧爆中大港大校長, SOSAD =.=
wchild 發表於 2014-10-3 10:49

老一輩多數都唔贊成架啦
    屋企人一定會覺得學生出來咁做係偏激...

我覺得雙方都要抱著以解決問題為目標的心,而非火上加油!
酷愛903 發表於 2014-10-3 11:07

係架... 所以網上既消息自己諗清楚查證先好當真...

當對手當仗咁打
抗爭是不可以當假日嘉年華的
新水星 發表於 2014-10-3 11:38

抗爭要和平 系呢一次既學運入面真係完完全全睇到和平非暴力
    我今晚都要送女朋友番工 雖然我都要忙番學 又要送佢 不過都決定左買d 物資過去...
    希望真係可以幫到...

AGREE 雖然仲會出去 但已經無左嗰種熱血
hehemamama 發表於 2014-10-3 12:05

所以抗爭係持久戰,689之前咁寸都係因為佢都估我地唔會佔好耐...

如果你地要嘈,不如私下pm 解決,完全唔關學運事

今日灣仔中西區繼續停課
星期六都係放假...星期日應該清場啦星期一點都要復課掛 ...
rubylovessss 發表於 2014-10-3 12:46

如果所有人集中一個地方,就難啲清

基本上旺角尖咀可以唔駛,政府理都冇理過呢d地方。琴既嚇一嚇包政總689就驚到死死下咁,就知其實包中環金 ...
kenny1102 發表於 2014-10-3 13:51

而家連金鐘都少左好多人,情況令人擔心

昨日開左記招,話同學聯傾。
加上今日d人返工返學,少人都正常。
希望聽日多返人。
不過無可否認的 ...
kary107 發表於 2014-10-3 16:05

要有持續性既話,係要增加上街既人數... 所以希望盡量理性
而家太多醜聞對示威者不利,什至部份示威者都不滿

查實話你哋冇俾人利用我都唔信啦,以為大黃蜂係聖人咩,冇人撐腰冇錢收傻嘅先陪你哋搞咁多嘢 ...
李范建 發表於 2014-10-3 16:06

不如有證據再講,唔好空口講白話

其實唔想我地繼續示威
又唔駛格硬推埋黎ge...要返工都唔阻你
rubylovessss 發表於 2014-10-3 16:09

每件事發生都有原因,原因相信大家都知

用個腦霖下都知啦,使咩證據姐
李范建 發表於 2014-10-3 16:11

下話... 香港不嬲乜都講證據...
    每個香港人都清楚

無示威個D推跌左人就唔好啦....我地要和平架麻唔好推推撞撞....
rubylovessss 發表於 2014-10-3 16:14

當多人,幾好既集會都會有滋事份子,無可避免

你哋有冇睇過笑傲江湖啊?嶽不群呢d偽君子隱藏得好深噶,邊有咁易露馬腳?不過明眼人都知佢係偽君子 ...
李范建 發表於 2014-10-3 16:20

理念唔同唔緊要,但唔好嘗試用笑傲江湖八搭咁說服反對你既人
咁樣好嘔心

其實都知佢地好嬲
我地要保持冷靜
rubylovessss 發表於 2014-10-3 16:32

太多謠言,加上示威者本身想法未能一致

本來系尖咀佔左幾個鐘,但係有一班人話要搶咪
擾攘之後差啲發生暴力口角,所以走左

根本就係借搗亂黎迫d人唔好再出黎, 如果唔係會被打/非禮, 但係咁做嘅同時只會令民眾再次企番係學生個面
學 ...
kevinlai1621 發表於 2014-10-3 18:59

嗯,有人來搗亂逼人走,本身落雨都無乜人走,係有人來搗亂先趕左人走,
不過尖咀就無人拆啲標語,同旺角比還好

你懂的
張少 發表於 2014-10-3 19:39

1000 蚊收買人心。。。
    做得出都幾令人心寒

反佔中者真係好無賴
唔好話拆野 人地d水你都要偷

所謂好仔唔當差
警察一早已經變左好耐
泛民就針對
愛 ...
張少 發表於 2014-10-3 19:31

不能同意更多... 係領導者低莊  警察只係一隻棋子

點解班警察可以咁無恥, 一次又一次欺騙市民嘅良心
kevinlai1621 發表於 2014-10-3 19:55

但係諗左好耐 都有一班大係可以以1000 蚊買起佢地既良心

睇見旺角場面真係控制唔到... 令人擔心

只是剛開始
星期六日應該有大件事
張少 發表於 2014-10-3 20:12

頭先親歷d 反佔中人士點樣粗暴...
    真係好令人憤怒...
    邊個暴力 邊個和平... 希望大家真係睇清楚

親中者不嬲都野蠻過人
張少 發表於 2014-10-3 20:14

我有朋友都係親中者 今日講起件事 佢淨係提點樣阻住佢做乜做乜咁...
    但我根本唔清楚學生既理念 連點解要出來佔都唔知個原因 :(

對班手無寸鐵ge示威者掟催淚彈,對班左狗暴徒就咩都唔做,擺到明係雙重標準+選擇性執法啦!
政府 ...
酷愛903 發表於 2014-10-3 20:19

仲要有人搗亂 警察玩失蹤

時間一日一日咁過 幾十年來民主之路... 加上社會上發生既事同歷史比 係0進步

警察對反佔中人士既暴力行為置之不理
香港已經無警察

10月3日正午,有傳旺角及銅鑼灣有和平集會示 ...
patrick1029 發表於 2014-10-3 22:04

我都好擔心學運之後有side effect
   好似80年代咁 好多強姦案 好多謀殺咁之類

我想知到依家都仲幫緊政府/警察講說話既會員
對 政府居然同黑幫合作 有咩睇法
我就真係唔知可以講野
對依個 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-3 22:51

佢地只會唔相信政府同黑合作
    不過我相信係會多左一批人見到警察同暴力既行為然後自發地出來佔

多得依班人
連我屋企固執到一個點既老媽子
都開始支持學生
依個黑政府 實在太不知所謂 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-3 22:59

但係市民可以點樣
    群眾都盡左最大努力
    我地呢度每一個佔過既人 都深深明白到 無論點樣 個政府都無動於衷...
    已經無野再可以做...

其實我覺得今次已經好成功
好成功令689陣腳大亂
比更多人不恥佢所為 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-3 23:08

係呀 有得一次自然會有第二次
    如果下一次再係咁既處理... 只會愈來愈多人對政府反感

跟本痴線 (痴線 我今日講左起碼50幾次痴線啦痴線)
由DAY1開始就已經做錯
錯錯錯錯到依家
本身前幾日 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-3 23:27

根本就係 on _
    琴日又扮曬軟化
    中間段時間佢都唔知做乜變到而家又咁強硬

真係諗極都諗唔明 lol

留守金鐘至11點
希望仍然保持冷靜 無事發生
rubylovessss 發表於 2014-10-3 23:34

我係擔心警察同反佔中人士正常清場 所以真係希望多d 人留守金鐘

會唔會宵禁錠。。。
bbtwins 發表於 2014-10-3 23:44

咁好大獲架 我相信唔會 唔同以前... 不過而家黑道可以咁當道 我怕好多好多好似以前十大奇案既事發生...

林鄭先最慘, 跟個咁上司, 叫人點執手尾~
kenny1102 發表於 2014-10-3 23:50

睇佢前後唔對話就知係上頭叫佢改口
    點解唔辭職... 會唔會唔比辭 ?

個個都有啦,中共手上大把黑材料
kk8733 發表於 2014-10-4 00:02

唉... 所以咁就無一個高位d 既官員大力支持 :(?

有痛腳係手是常識吧
艾石仔 發表於 2014-10-3 23:57

好多人好似許仕仁咁 @@
- - - - - - - -
omfg 午夜前清mk :(
要幾多人傷呀 !!!!

會唔會689收到風好快被阿爺放棄,所以一怒之下call人嚟搞國定殺戮日震撼全球

今日兩點前好多人既 ...
阻住 發表於 2014-10-4 00:11

咁樣既話佢無乜可能唔洗做政治監

我覺得警察現況係兩邊都唔理
一受理兩邊都會拉人
佔中阻街  當犯法要拉
反佔中打人非禮  都會拉
只係推測.. ...
bbtwins 發表於 2014-10-4 00:59

但係事實上就係無拉到 @@ 淨係拉兩個人當交數 @@

唉呢幾日無日安寧
無覺好訓
rubylovessss 發表於 2014-10-4 01:01

不過講到最訓唔著真係話開槍果日...
    而家我都仲係好擔心班學生...
    呢幾日聽到清場就好敏感...

金鐘現場都有大量愛港力系群眾當中
話雖金鐘係活動既大本
但係... 如果愛港力不斷去混入去群眾 好快可能一兩日連金鐘都比人清...
如果大家有時間就去支持 去幾個鐘都好... :( Please

wake up!!!
全港最大討論區大部份人認為示威學生抵打!
Korwyn 發表於 2014-10-4 02:24

喂... 咁不如你去果邊討論...

不解釋
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一借SHARE~
kenny1102 發表於 2014-10-4 08:34

隨便隨便... lolxD
    比多d 人睇到仲好

當大家只責怪警方辦事不力,唔拉使用暴力嘅反占中市民,仲陰謀論話特首染黑,
有無諗過佔領各區本身就係違 ...
uponand 發表於 2014-10-4 08:54

對唔住 反佔中人士都係講咁樣阻住自己...
    靜坐 和平 係阻住人
    但係暴力係傷害別人
    我想問下你覺得流血嚴重多d 定係阻住你番工番學嚴重d ?

而普選要依法去實現,特首無權改變,如果你係特首又可以點?

每個特首參選人包括現任 系競選點解又要答應會爭取普選
當佢所諗既普選方法係同市民有落差  自然有責任擔當起呢個責任
據你咁講好多野都控制唔到架啦 ? 特首做唔到就唔好當初競選將自己既政綱吹到咁大
當然每一個已離任既特首都做唔到佢所講既政綱... 但係咁具爭議性既議題 點解要妄顧民意一意孤行 ?
特首真係可以置身事外 ?
唔好問如果我地係特首 可以點 ? 全港特首根本就得一個 特首係香港具代表性既領導
如果乜都唔關佢事 點解需要特首

凡事都有因果,難道因為反占中人使用暴力就可以理直氣壯咁話占中係合法?
普選係中央依據基本法俾香 ...
uponand 發表於 2014-10-4 09:37

咁樣對付學生既技倆係警察自發性既 ?
    從來無講過合法... 既然兩者都一樣會拉 會好似今日咩? 如果佔中同反佔中一齊拉 呢度都無人話政府系呢件事上有問題
    如果你唔知道事實係點 就唔好亂講 事實係反佔中拉得兩個... 佔中既就比人打 ...

反佔中人士一路大叫反暴力反佔領
一路打到人頭破血流
到頭來 流血受傷既係學生同和平非暴力既市民
清場打人 抽水既都係反佔中人士
每一個人系now或者系其他媒體睇到既唔通係假象 ?

更正: 警方共拘捕19人,其中8人疑與黑社會有關
但生果報影到警狗拉人後又特登放人wtf
live: mk又 ...
酷愛903 發表於 2014-10-4 11:00

19 個可以搗到亂 真係個個好似rocky咁勁咁大隻  lol

睇唔過眼 為左錢可以去到幾盡?
rubylovessss 發表於 2014-10-4 11:36

仲要唔係多 係1000蚊...-_-