返回列表 發帖
岩岩番黎..阿媽擔心所以番了

真係好亂, 群龍無首, 去或留分兩派, 留既又唔知可以做咩...
加上好多真假消息,唔知聽邊個..

教育局聲明全文:
「以下為教育局發出有關學校的特別布告:
由於『佔中』已經發生,交通於昨日下午(九月二十八日)受到嚴重影響,政府估計灣仔及中西區一帶的公共交通將會繼續受到影響,考慮到學生的上課安全,教育局宣布灣仔及中西區所有幼稚園、中小學及特殊學校將於今日(九月二十九日)停課一天。學校須在停課期間保持校舍開放,並安排人手照顧可能返抵學校的學生。
在其他地區上學的學生如因交通問題未能上學,學校應該酌情處理學生的遲到及缺席個案。教育局提醒家長及學生,一切安排須以安全為大前提,停課期間,家長應讓子女留在家中, 切勿參與可能違法的集會或活動。
分區學校名冊可參考教育局網頁。(http://www.edb.gov.hk/tc/student ... district/index.html)。」

其實佢一直都有講
佢討厭既係政治既黑暗
並唔係政治既本身
只係一直係網民亂抽水

我諗依幾日冇人 ...
屮SiU霖屮 發表於 2014-9-29 10:15

政治既本身都幾黑暗

討厭好過唔出聲

我今朝見過外國客, 佢地覺得琴日佔中無乜野, 只係話搭唔到的士, 晒左D時間搭地鐵 ...
wchild 發表於 2014-9-29 12:07

好多外國人支持佔中,甚至到現場。

我朋友係灣仔..
佢同我講佢好錯愕..
因為那度氣氛好PEACEFUL, 個個坐底傾計食野甚至有人玩滑板, 無警察, 無領袖講野。
佢話係咪暴風雨前的平靜  

我諗政府好頭疼,唔知點算好

警方話市民用暴力對警察
佢地傾過評估討論過先發放催淚彈

即係你地係做嘅事係啱曬嘅 我地錯曬啦? ...
rubylovessss 發表於 2014-9-29 18:24

你睇下FB既留言https://www.facebook.com/SaluteToHKPolice/photos/a.486394974735213.108066.486392624735448/796040060437368/?type=1 
成大班轉ICON支持警察。。。佢地只係睇佔馬路係違法,警察好辛苦呢D膚淺野,完全唔理政治因素

政府企得好硬, 無趕你走, 玩拎久戰, 睇市民佔得幾耐,罷得幾耐
等時間一過,政府就當無事發生!!

香港人要堅持

政務司長林鄭月娥召開記者會,談及兩日來警方清場安排,但把警方使用「適當武力」誤說成「適當暴力」。{:9_ ...
kk8733 發表於 2014-9-29 20:20

Freudian slip

咁難聽d 真係睇少市民唔敢有幾耐佔幾耐 @@?
Nicholas 發表於 2014-9-29 20:24

係架, 日日唔番學唔番工去佔,唔係個個都做到.

估計警方放棄清場架啦.
lblemon 發表於 2014-9-29 20:38

或者係,如果日頭清場,tear gas會影響到路人,番工人士。

所以日頭唔做野,晚上先清。

但情況唔同咗,人數愈來愈多,又唔止一達地方,估計晚上都難清。

一列少數族裔人士沿遮打道遊行,用廣東話高呼「梁振英下台」、「我要真普選」,與其他佔領市民一同唱海闊天空。

OMGWTF
一個小子 發表於 2014-9-29 21:52

集會膠化,必從唱K打卡自拍舉民主女神開始。稍一不慎,就是萬劫不復之地。各位見到以上行徑,務必儘速阻止。否則嬉皮散漫之風一成,神仙難救。

另一種,就係出動愛港力青關會甚至黑社會等暴徒搞破壞,嚇怕參與的民眾,令民眾因恐懼而離開,同樣不得不防。這也是當年司徒華瓦解集會運動的慣技。

作為一個大陸人, 真唔明占領中環意義何在.
SamWaiHung 發表於 2014-9-30 11:09

你唔需要明。

但呢個係一個警號, 萬一有大事發生時邊個黎負呢個責任呀? 邊個又會出黎承擔呀?

你再聽下呢位婆婆 ...
gn01270160 發表於 2014-9-30 09:32

阿婆單野值商確。。 塞5小時?

From 傳媒 Secrets:
「關於有婆婆致電電台節目,聲稱9月28日晚上,因為在紅隧往香港方向塞車5小時而錯過去醫院見家人最後一面,已經查證當日下午起,紅隧並無任何嚴重擠塞報告。另外,當日紅隧入口理工大學天橋上有學生全日留守,目睹紅隧並無擠塞。」

另外一單bb女 traffic jam導致缺氧,醫管局話無呢個case

出面行雷閃電 

王菀之:
「比以前更厭, 甚至憎恨, 政治傷害的人太多了」
「政治的醜惡和傷害, 現在還不夠清楚嗎?難道要喜歡嗎?討厭又等如不理嗎?」
「希望你會明白和接受我的表態. 我是中國人, n I'm always proud to be one, whichever place I go on earth. 我反對和強烈譴責無情的CY Leung, 和他不力的政府, 令香港受這麼大的傷害. 傷害了學生和執法人員! 極希望他立即辭職, 卻不想外國乘機入侵傷害中國.....」
星勤 發表於 2014-10-1 22:31

呢2點又會比人插

家長怒吼「畀條路返學」
佔中成「持久戰」,中西區及灣仔區學校恐復課無期。據知教育局傾向最快明日復課, ...
Korwyn 發表於 2014-10-2 13:17

你發呢d新聞有意義?
佔領人士當然預期阻塞交通道路會對社會有影響架啦,如果無影響佔黎做乜?
點解影響到人,香港人仍然繼續佔? 如果佔領可以換黎真普選,幾日無學番無交通值到爆啦。

其實交通真係好塞?又有一位女士打上電台,話塞車搞好耐先到碼嘉烈,主持人問佢路線,佢就口啞啞。
唉,大家用下腦先下判斷啦

有朋友發比我,大家點睇。。。

fw:呢幾日政府襯我地岀去偷偷地推好多野
http://m1.hkgolden.com/view.aspx?message=5418383&type=BW
可能太長唔想睇
但係第四點好重要 我quote 岀黎

4. 規定歧視條例適用於公共機構和政府職務和職權。 公共機構和政府部門必須對大陸新移民和香港公民一視同仁, 大陸新移民在未成為香港公民之前, 享有香港公民權利, 包括福利、投票權、擔任公務員

諮詢期10月7日就完, 如果佢地成功左大陸人將會享有好多特權而香港人會被打壓,post入面有埋打好咗嘅回覆諮詢嘅意見,一齊send email去
呢個一定要覆 唔係內地人即時轉身變特權階級

現在各路人馬繼續誇大是次社會運動對香港之負面影響,結局呢?阿爺視事前維穩不力,途中維穩無力,事後維穩不到!大換班的日子不遠!佔領華爾街時,有無聽過美國政府及傳媒話經濟癱瘓啦!交通癱瘓啦!無!人地只會話無事,一切正常!港愚式公關,大開眼界!仲想講,幾年前孟加拉首都達卡全面示威一星期,後來暴動!當時一星期我在當地,全城接近無交通,政府也不敢話癱瘓!我行足七日㗎!
FROM 雲海.

香港政府公關差到PK, 總係要全世界面前對抗市民,

你地而家仲有無去佔?

有時諗如果係唐唐做特首究竟會變成點

btw
屮SiU霖屮 發表於 2014-10-12 21:21

祝佢地幸福快樂..

【22時52分消息】學聯副秘書長岑敖暉於發言時指,在金鐘遇上一對年老的公公婆婆,他們指「啱啱同班流氓肉搏完,頂住咗佢哋」,令岑敖暉相當感動,認為長者未能在晨運後「買餸、吹水、打麻雀同玩雀仔」,而是要站出來抗爭。談到「玩雀仔」時,岑敖暉稍作停頓澄清「唔係(嗰啲玩雀仔),即係嗰啲呢......喺公園度攞住雀籠玩雀」,惹來在場人士大笑

此外,岑敖暉於發言中笑指,學聯秘書長周永康今晚「黃子華之約」是與其女友前往,強調「周永康係有女朋友」。學民思潮召集人黃之鋒隨即詢問「點解你要澄清?」岑敖暉則以笑臉回應:「唔係澄清,係補充。」

第二張改到好GAG

反佔中同班警察好L狗, 似比人洗腦緊,,唔知咩叫公義

笑,我的確生活在內地,但係日日翻墻去了解情況係必修,點解內地人一定就等同於資訊蒙蔽的一群?翻個墻有幾 ...
kangin 發表於 2014-10-18 10:22

內地人永世都唔會明香港人所做既野

內地人只睇錢同利益, 阻佢地發達就同你死過,其他野佢地唔想理亦無智慧理。

回復  Nathan

其實占中根本唔阻我發達
kangin 發表於 2014-10-18 11:02
無講過佔中阻你發達。。

我只係講我對大部分大陸人既觀感,只要有錢搵就好, 其他自由,公義都唔會去爭取(當然好多時係因為無膽去爭取)

你未做過香港人,你根本唔會明白我地既感受!!我地唔想有朝一日好似你地咁無得上YOUTUBE,無得講廣東話,無言論自由,要食有毒野。。。。

其實香港做到民主,對你地大陸人都好,我地起咗個步,未來幾十年你地可以跟。。。

【最新消息】獅子山掛「我要真普選」橫額   好勁,好勇敢

【13:10】警方據報於上午約11時接獲市 ...
kk8733 發表於 2014-10-23 14:04

嘩..真定假...好威好型!!!

係FB見到份改詞...CM人應該有興趣. 反白

Alexter】
原曲Shall We Talk 新詞

岑傲暉 為何又心花放
為何又戀上 Alex 天天拍拖
任由目光 留在報章一角
為何望永康一眼就如天晴朗

學聯都也在剝殼 學民之鋒兩頭望
為何 CY 未懂得努力聽聽佢講
大門外有公安 平等卻如同幻覺
岑傲輝 共永康
盡快全新手拖手去上學堂

岑永康 岑傲暉跟 Alex 永未隨意驚慌
無法講 誰會得知 Alex 經已拍拖
難得 可以凝望 何以要忌諱眼光
如果真心失去承諾 何以再望永康 你別怕我

送上一份心意給香港人,每日都摺
聽到有人讚好有心機係開心嘅...

唔好介意我唔係討論雨傘革命... ...
rubylovessss 發表於 2014-10-28 22:58

我摺得好扁身,點摺到龔身d

其實Nathan 都幾cute ,點解冇人提下佢
kk8733 發表於 2014-11-3 18:44
同我一樣cute

睇來件事都開始淡同埋無咁激烈了
都好有可能個運動會無疾而終
Nicholas 發表於 2014-11-3 22:49
嗯。 政府唔會讓步。,而家睇大家可以撐得幾耐

你係外國?