返回列表 發帖
我老豆就係咁
啱啱駁左佢幾句

老一輩思想就係特別守舊
bagfgfcde 發表於 2014-9-28 19:07

+1 here

佢哋只會覺得班人搞屎棍...

p.s. please be careful if you are there.

其實我唔太信班共9會咁夠薑整多單64出黎
如果真係咁,香港臨都有可能
fifty1205 發表於 2014-9-28 23:01

agger
時代同地點都唔係可以由得共匪完全資訊封鎖
如果有64 2.0等於自己玩自己

今日去咗現場2個半鐘
中環行到接近銅鑼灣
真係和平到不得了
反而好多路段都唔見有警犬,淨係政總同灣仔警署有
會唔會留力等今晚/聽日清場

我今天有兩個建議給各佔領者:
1 今天是重陽節,佔領者雖然無瑕親自往墳場掃墓,但有孝心的話,即使看不見靈 ...
酷愛903 發表於 2014-10-1 10:45

1. 聽日先係重陽節

2. 你想邀請嗰班人係馬尼拉人質嗰班,關海難乜事

同你哋講左冇用嘎啦,一條路行到黑。Tvb劇主角都咁睿智,足智多謀,現實中嘅香港人就咁純真,認真失望。 ...
李范建 發表於 2014-10-2 14:02

我勸你唔好喺度發表咁多意見

因住一陣有公安敲門搵你

From HOCC Facebook:

nicholashin 發表於 2014-10-4 18:46

https://soundcloud.com/umbrella-revolution/wbtnw0qmjnqu

撐起雨傘
有葉德嫻真係好癲
除了新聞外,TVB並沒有提及佔中
杜汶澤做訪問時都要除黃絲帶
rubylovessss 發表於 2014-10-4 21:25

佢好似冇除,係TVB zoom佢大頭唔影條絲帶

呢個係乜台同埋前面果段字講乜 ??
Nicholas 發表於 2014-10-4 23:49

CCTVB,認得個主播

偏袒唔係問題 但係呢個係流料-_-
    我search極都搵唔到 :(
Nicholas 發表於 2014-10-5 00:14

搵到啦,我諗係李慧琼子隨口噏姐
http://news.tvb.com/local/543014766db28c866b000007

行政會議成員李慧琼緊急呼籲學生離開,擔心清場會導致流血和受傷,萬一警方未能恢復秩序,不排除解放軍會介入。港大副教授羅致光表示,佔領政總入口相等於一個北京介入的邀請,呼籲學生撤退,避免武力清場。  

港大社會工作及社會行政學系副教授羅致光接連向大專學者發電郵,指現時「佔中」運動組織者控制能力已是十分脆弱。政總附近的情況已顯示隨時擦槍走火,佔領政總入口等於邀請北京介入。如果特區政府失去了主動權,僅有的、以談判為解決危機的緩衝也沒有了。  
他呼籲學生不要將行動升級,更希望各方撤離最高風險的政總西閘。他較前早接受訪問,已經擔心武力清場後果嚴重:「如果不能和平散去,如果結果是武力清場,我相信香港人的心碎到滿地都是,有人說好似覆水難收一樣,很難再去補回香港人破碎的心,香港社會撕裂的勢將會快速形成,各走極端。」  

行政會議成員李慧琼亦指集會的衝突一觸即發,緊急呼籲集會人士特別是包圍政府總部的學生離開。李慧琼表示:「包圍政府總部實際政治訊息就等於有人包圍白宮,警察無可能因為你是學生,因為你有祟高理想就不執法。如果執法大家又有衝突時,可能要提升武力,最後換來的是學生受傷甚至流血,這是否大家想見到的?」  

她補充:「我們不希望,亦都不相信需要解放軍幫手,但香港是一國兩制的香港,如果當香港真的失控,警察無法恢復秩序的話,那麼選擇是如何﹖我相信大家要想清楚。」  行政會議成員陳智思亦認為單是叫口號,解決不了問題,呼籲各方重啟對話。