返回列表 發帖

最卑微的願望 - 張敬軒

單選投票, 共有 139 人參與投票
35.25% (49)
12.23% (17)
7.19% (10)
7.91% (11)
37.41% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 最卑微的願望
主唱: 張敬軒

收錄大碟: Morph
推出日期: 2014

派台日期: 30/9

作曲:張敬軒
填詞:陳詠謙
編曲:Johnny Yim
監製:Johnny Yim / 張敬軒

求你別要太早甦醒
床上卻要壓下來追兵
或者親密是一種極刑
被迫裸露著孤身隻影

陪著我 陪著我 如像你吻他人那樣
馴服我 馴服我 平伏我心癢
難獨佔 難分享 現在恨不得去搶
承認我 承認我 承認你給我 這下場

留我做你要的小丑
娛樂你這個薄情小偷
是一種病但不可拔喉
蕩於黑夜裂開的缺口

陪著我 陪著我 如像你吻他人那樣
馴服我 馴服我 平伏我心癢
難獨佔 難分享 現在恨不得去搶
承認我 承認我 承認你給我 這下場

然後你 歧視我 遺下我與卑微接壤
(根本不知道怎去搶)
然後你 逃避我 門被你關上
難獨佔 才分享 現在是一種妄想
(得不到所以逞強 得不到只有逞強)
承認我 承認我 承認你迫我 變異常
(不要捨棄我 難道我只能夠變異常)
怎可能 怎可能 變異常

hinz 2014-9-30 15:18 / hinz 2014-9-30 18:59
discovered 2014-9-30 15:25

好過青春常駐好多囉
btw 呢首歌可以整個feat version 最尾一段俾gemgem 表演下

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

loop左几次,实在系。。听唔出亮点-.-
男孩們來約你一般送花,而無人能似我親手種花

真心唔係幾好聽,最後高潮位係唔錯嘅,俾三分啦
任我行 失憶蝴蝶

首歌係好聽,但後面高潮嗌位真係漿味濃咗啲囉

好想好想你攞男金, 但呢首真係....
說服唔到自己
iamaboyyobamai 發表於 2014-9-30 22:57

其實就算第2plug點高質法 都唔會追到金銀架囉
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

第2plug唔好聽.....
幾時有第3plug???
DM多仔多到覆唔哂

唔PLUG家園?

張軒回歸佢自己最鐘意嘅R&B,
張軒唱腔好soul,完全靠唱帶起成首歌,歌詞唔識欣賞...
比較意外係居然會選擇呢首歌詞主題唔突出,同演唱會主題又無乜關係嘅歌派台
有d 似當年軒動心弦plug春秋,都係慘到爆嘅情歌
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

原來咁多人唔like..但我反而好鍾意,5分
不過編曲唔夾,應該用A.I.N.Y.編曲
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

點解我覺得成首歌根本係壯舉既慢版
啲chord 啲melody 啲ad lib位似到

其實幾好聽呀 xd

個人睇法:一係詞嘅問題,可能咁“直白得來又有一啲啲俗”嘅詞唔多討好,二係高潮部分,有啲唔係好知道乜嘢事,“後備情人”嘅憤怒同唔甘心?我係覺得雖然《青春常駐》唔係同呢首歌同一種風格,但綜合嚟講都係《青春常駐》比較啱我……最後,曲相對詞來講唔錯,3分

呢個願望卑微到有d失望
JM 2016

第一個 verse 好 promising,氣紛好好,
可惜 chorus 個曲太重複,亦太 full,又加強編曲又加和音,
再聽第二次 verse 已經變到冇左感覺。
尾段係 exciting 嘅,但始終 chorus 嘅 曲同編 累左首歌。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好Dark R&B,

前段verse氣氛好詭異

好過青春常註 ;

4分
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

最怕改壞名
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

真係一般,詞曲編曲都算中等,但組合到一起毫無亮點
按質素我會給3分,但愛之深責之切,這次都給1分啦。在環球時代這種歌不可能當派臺主打……話嗮是慢工出細貨,,慢是夠慢,hin仔你出作品的態度呢

軒仔 唱非主流  難免少人支持...

但lee 首歌既詞同感情 都非常好~ 高潮位 相信 未來男金都做唔到~

做第三者 聽到 一定可以 非常投入~
潛水。。。。

好过青春好多,这首歌还真是极端,喜欢的很喜欢,不喜欢一点都不喜欢,不如青春讨好

旋律好聽 好有FEEL 軒仔唱呢類歌好型但係最尾有嗌 5分-1分=4分

我覺得嗌得好難頂...
歌詞意義又無咩特別亮點...
第一次俾hins一分
>3<

曲不功不過 詞真系忍唔到
雖然唱得唔錯 鑒於是此人歌迷 只能俾到2分
要做非主流都做唔翻a.m./p.m. 哎

回復 26# miti32

5分嘎
覺得好聽
鐘意後端高潮
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

呢首歌風格好似當年AM/PM 嘅《眼睛》,《家園》又係另一首《Blessing》,
好開心過左10年張軒可以再做番自己鐘意嘅音樂,
派呢首真係好大膽冒險,唔知係咪張軒自己嘅決定呢,
有個感覺,張軒好多時自己寫嘅R&B,歌詞都係軟肋,未有一個填詞人夾到,
Yes & No 、最卑微的願望都係咁,好可惜,
自從張軒同wyman friend 左之後,填詞班底就用曬shoot  the lyricist, 其實局限左自己
咁多年,我覺得同張軒最夾嘅填詞人始終係林若寧

呢首歌風格好似當年AM/PM 嘅《眼睛》,《家園》又係另一首《Blessing》,
好開心過左10年張軒可以再做番自 ...
uponand 發表於 2014-10-1 23:46

無錯!追風箏的孩子係一個好好嘅例子。

英皇真係好錫軒仔, 比著duncan 肯定唔會派囉

無錯!追風箏的孩子係一個好好嘅例子。
hin0526 發表於 2014-10-2 00:00

除左你講嘅,最經典一定係笑忘書,
之後感情用事、男孩最痛、悔過詩、櫻花樹下、酩酊天使、故園花茶都好岩張軒特質,
就連預言書都寫得好好...

後尾高潮先係重點!!好正~期待緊真人版MV

iam 依琳yeelum!!
愛張敬軒的小女孩 :)
장경현 사랑해요(^_^)

都唔係好差姐講真
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

不知所謂
好難聽...好心佢唔好再用呢種唱腔啦-.-
1分都嫌多

前部份勁悶
d音起伏又唔多
去到後面無啦啦9嗌

聽完只得3個字結論
"做乜9"

都唔係好差姐講真
帥小寶` 發表於 2014-10-2 01:06

可能因為呢首plug左大家眼角高掛... 呢首當side track 其實ok ge...
    不過派台大家比分既話 都認真麻麻 lol :(
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

真係唔係幾識得欣賞佢後邊既唱腔
查實首歌既旋律佢寫得唔差
我完全覺得可以做井既2.0 Version
但係我真係好難明白佢後邊個度喪嗌
所以我都認同做side track好過派台

大失所望,
後面究竟嗌乜?

呢type既意見好極端,有人可能好中意又有type覺得好差...btw我中意家園多d

如果唔係張敬軒唱,其他人一定carry唔到...
唔係唔好既,但係唔係爭男金既歌囉....
FIGHT for 陳柏宇

如果唔係張敬軒唱,其他人一定carry唔到...
唔係唔好既,但係唔係爭男金既歌囉.... ...
~蛋撻~ 發表於 2014-10-2 12:55

其實呢類歌再加上咁嗌法
應該係得軒仔先會唱

其實呢類歌再加上咁嗌法
應該係得軒仔先會唱
victor1991415 發表於 2014-10-2 16:17

無錯... 所以我對呢隻歌未至於反感 利申 : 唔係因為我本身係hins 迷
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

來送個1分先, 千呼萬喚 62次 hin幾時派既第二派, 換來首咁既嘢
...

首歌真係好悶,很失望

首歌旋律悶, 唱得重悶, 以張生功力有啲失望, 本來諗住買佢隻碟, 聽咗呢首要再睇定啲.....
怪獸一族

想同軒仔講聲 拜拜
1分

軒式r&b, 點都要支持下既

ok難聼&難頂!
聼得好辛苦!
1分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我就唔覺呢首有幾難聽既
4分
Happy and Blessed.

今年佢D歌名真係....