返回列表 發帖

※※韓團.韓綜.韓劇交流區※※

韓團
我同好多人一樣,都係因為<Nobody>開始留意韓國音樂
都而家團體已經出到氾濫甘濟
而家鍾意Mark@ Got7/ 佑榮@2PM/ 龍俊亨@BEAST/ 燦烈@EXO/ 優賢@INFINITE/ NANA@OC
新團輩出,不過得WINNER, GOT7, AKMU較突出

不過近日韓團出現離團潮,究竟發生咩事??

10月13日 MBLAQ李準、天動

根據放送界相關人員消息,MBLAQ成員李準和天動與所屬公司J. Tune Entertainment合約期滿,
李準專念於演戲將不再續約,而天動則同樣不會再作為MBLAQ的成員繼續活動.

10月10日 EXO 鹿晗 申請與公司合約無效

9月30日 少女時代Jessica被離團

5月15日 EXO Kris 申請與公司合約無效

1月14日/ 4月5日 KARA 妮可、知英宣布退出團體

想唔到準兒會離團,  MBLAQ都係因為準兒先關注
而家得3個都唔知點發展下去
不過對佢黎講未嘗唔係好事. 始於佢演戲真係有戲味
睇<<岬童夷>>真係睇刊準兒好厲害既演技

同樣地, 少時較留意既係JESSICA同徐賢
但係而家佢又走左..
~~~~~~~~~
韓綜.韓劇

依排因為我結認識左宋再臨,都係暖男一枚
同金素恩神速既發展進度,三對入面得依對係會邊睇邊笑

劇都係因為宋再臨,睇左<剩餘公主>
雖然因為收視由14>10集,不過都幾搞笑
仲有Akdong Musician MV男主角呢..

之前因為有優賢睇左<愛在高中>
不過未睇晒已經無睇,好悶下...

大家呢
鍾意咩韓團/歌手,或者有無睇咩劇/綜藝??

咁之前個個POST我改番做外語ONLY
依個POST就專討論日韓音樂: )

Sistar Apink Beast 少時都OK
劇就其實好多都睇 最近有睇我的秘密飯店 不過多數都係煲返以前既劇
綜義既話 之前有睇roommate 但第二季開始就冇追
rm 而家都有追 不過冇以前咁好笑 同埋而家好少撕名牌
我都有睇我結 不過通常係睇識果d eg.酒窩夫婦 紅薯夫婦 維尼夫婦 (n年前)

李準之後 諗唔到天動都退埋
本身仲等緊佢哋CB lol

EXO 應該都登唔到頂架喇
我諗可能遲啲lay 都會退

對我而言可愛的她
Krystal好靚女啊

沒關係這是愛情
好睇 男主角有精神病

韓團:
冇特別留意,都係睇韓綜/韓劇聽到首歌覺得幾好聽先上youtube搵
韓劇:
呢排太忙,星星之後就冇睇lu,而家J2播緊嗰套上年睇過好好睇,估唔到TVB會買返嚟播
韓綜:
running man因為劉大神初初出就開始睇,13年開始悶,不過追開谷住繼續睇啦
roommate睇咗7-8集就放棄咗,一集2hr實在太長
無挑就一睇愛上,又搞笑又刺激又熱血又感動,做咗差唔多10年都咁好睇
the genius睇班參賽者啲心理戰真係勁刺激,啲遊戲設計真係好勁

韓團:
冇特別留意,都係睇韓綜/韓劇聽到首歌覺得幾好聽先上youtube搵
韓劇:
呢排太忙,星星之後就冇睇lu ...
ed8671ed 發表於 2014-10-13 17:32

我都有睇THE GENIUS,金京勛上次第一,估唔到今次被姜龍錫陷害了雅榮同京勛短暫既熒幕情侶告終

李準之後 諗唔到天動都退埋
本身仲等緊佢哋CB lol

EXO 應該都登唔到頂架喇
我諗可能遲啲lay 都會退 ...
jasonng 發表於 2014-10-13 17:12

MBLAQ 11月會出最後一輯,之後點發展就未知希望LAY同TAO可以繼續啦...唔會一年12人變8個卦..

對我而言可愛的她
Krystal好靚女啊

沒關係這是愛情
好睇 男主角有精神病
rubylovessss 發表於 2014-10-13 17:18

我覺得沒關係是愛情啊 最尾果幾集有d悶囉

我都有睇THE GENIUS,金京勛上次第一,估唔到今次被姜龍錫陷害了雅榮同京勛短暫既熒幕情侶告終
hictons 發表於 2014-10-13 17:52

律師太霸氣,個個都驚佢會報仇
今集中間啲片仲以為條loveline會last耐啲,點知咁就咁完咗 -_-

MBLAQ 11月會出最後一輯,之後點發展就未知希望LAY同TAO可以繼續啦...唔會一年12人變8個卦.. ...
hictons 發表於 2014-10-13 17:54

MBLAQ 仲有一輯 !?
以為得concert

我覺得lay 真係有可能走
但未必咁快

好擔心ZE:A 隊長
前嗰排單嘢搞到俾公司雪緊咁

MBLAQ 仲有一輯 !?
以為得concert

我覺得lay 真係有可能走
但未必咁快

好擔心ZE:A 隊長
前嗰 ...
jasonng 發表於 2014-10-13 18:14

韓國媒體 My Daily 更報導 MBLAQ 將在11月的第二周發表最後一張專輯,接著就會開始各自活動。目前的狀況是,李準與天動不再續約,昇昊、G.O.、Mir 則會在戲劇、綜藝、音樂劇等方面各自發展

雖然未證實,不過空穴來風未必無因,平時都無咩負評,睇黎都幾有真實性。
至於ZE:A隊長,我以為只係未有活動所以靜左添,原來雪緊....因為佢地同sistar一樣,成日都暑假蒲頭,之後又神隱一排。
桐俊有拍緊劇,其他就唔知

韓團:無留意
韓綜:無留意
韓劇:無留意
但我好多同學係韓粉

韓國媒體 My Daily 更報導 MBLAQ 將在11月的第二周發表最後一張專輯,接著就會開始各自活動。目前的狀況 ...
hictons 發表於 2014-10-13 18:40

MBLAQ 其實唔差
不過間公司一直捧唔起sosad

自從ZE:A 隊長同社長挑機"傾掂"單嘢之後
就雪咗佢 所有公演都唔俾佢出
仲要每次都係前一日先加佢個名話除外 好賤 !!
特登等佢就算傾掂數都冇收入

MBLAQ 其實唔差
不過間公司一直捧唔起sosad

自從ZE:A 隊長同社長挑機"傾掂"單嘢之後
就雪咗佢 所有公演 ...
jasonng 發表於 2014-10-13 18:51

ZE:A係自給自足,唔係團隊瓜分? 個社長真係幾賤喎..

SM家族飯
SJ,少時,SHINee,f(x),Red Velvet都鍾意,不過本命團係少時

KPOP 而家主力只係聽 T-ara

韓綜都係睇 RM 同無挑 仲要係得閒先睇下 我對韓國嘢開始無咩興趣

ZE:A係自給自足,唔係團隊瓜分? 個社長真係幾賤喎..
hictons 發表於 2014-10-13 19:08

唔係瓜分o架
隊長之前啲文就講咗佢腳傷嗰陣係0收入

少時只愛Jessica
有樣有身材又識搞生意
而家無啦啦無左距真係saddest
nicknicknick 發表於 2014-10-13 19:09

記得 Kara Tara 有人離團個時
班 SONE 就會走出嚟吹到少時幾團結,乜嘢 WE ARE ONE,點知而家就咁

唔係瓜分o架
隊長之前啲文就講咗佢腳傷嗰陣係0收入
jasonng 發表於 2014-10-13 19:40

好慘..隊長太善良, 信錯人..

Beast 要 Come Back 了 好奇袋

好慘..隊長太善良, 信錯人..
hictons 發表於 2014-10-13 19:49

隊長肯企出嚟爭取已經好盡責
死人申周學秋後算賬

25號嘅北京公演一早講係全體出席
如果再係冇隊長 真係要開始聲討個社長

韓團:少時成團啦,仲有秀智@MISS A~恩靜@T-ara~新女團Red Velvet都唔錯!另外都有留意F(x),A Pink,Girl's Day~
冇人鍾意solo歌手?勁鍾意IU~
韓綜:最近少咗睇~
韓劇:睇完星星,同埋李妍熙嘅韓國小姐,冇再追過新劇~係J2前排播急診男女先再睇韓劇~

F(x)果然係冇人理既一團- -
Sulli都暫休
SM唔知咩事
仲有cnblue...

RM同ROOMMATE都有睇

睇邊個做既劇
唔悶都睇下
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

Sulli都暫休
SM唔知咩事
仲有cnblue...

睇邊個做既劇
唔 ...
jf1019 發表於 2014-10-13 22:48

cnblue 今年年頭出左隻細碟 希望快d come back 啦
不過佢地前排好似仲係搞緊日本果邊
隊長肯企出嚟爭取已經好盡責
死人申周學秋後算賬

25號嘅北京公演一早講係全體出席
如果再係冇 ...
jasonng 發表於 2014-10-13 20:32

表面上就做到比外界睇係傾好左 好和平

暗地裡就雪人地 好狗

劇:
呢期睇緊 更夫日誌 (M) 同埋 秘密之門 (S)
之前有睇 沒關係....(S) / Triangle (M) / Big Man (K) / 異鄉人醫生 (S) ...... 太多太多不能盡錄

遲吓應該會開 王的面孔 (K)

如果睇宋再臨,可以考慮 感激時代 (K)

綜:
一向都睇 Running Man (S) / 我是男人 (K) / Happy Together (K)
強力推介 我是男人 EP6 同 EP9
係呢期多野做先漏左三集 RM 未睇.....但睇番晒我是男人.....

歌:
冇理會

呢幾日CB既 BOYFRIEND + VIXX 唔錯GA
音樂記錄
don't forget tonight

GG TARA APINK Girl'sDay MissA EXO

Jessica+Kris+Luhan 我真係想死

韓團:少時成團啦,仲有秀智@MISS A~恩靜@T-ara~新女團Red Velvet都唔錯!
冇人鍾意solo歌手?勁鍾意IU~
韓綜 ...
INZAGHI 發表於 2014-10-13 22:40

Eric Nam 首 ooh ooh好洗腦><
女歌手鍾意 ailee

劇:
呢期睇緊 更夫日誌 (M) 同埋 秘密之門 (S)
之前有睇 沒關係....(S) / Triangle (M) / Big Man (K) / 異 ...
FY5856 發表於 2014-10-14 00:57

不過古裝劇我一般,鄭容和套三劍客我都無睇,
剩餘公主原本似男主角,點知最後唔係同女主一齊,
先個係男二

綜藝 rm 我結 roomate都有睇下
不過roomate自從加左新人,就好似集中晒班新人度
特別朴敏雨 徐康俊 同nana都少左好多
所以感覺一般

呢幾日CB既 BOYFRIEND + VIXX 唔錯GA
tombus20002000 發表於 2014-10-14 01:33

我覺得 VIXX個暗黑定位幾好,而家甘多團體,起碼會有自己既風格先
之前voodoo doll, electricity都好正
近排BTS既 just one day同 danger都ok

cnblue 今年年頭出左隻細碟 希望快d come back 啦
不過佢地前排好似仲係搞緊日本果邊

表面上就做到比外 ...
mamakin 發表於 2014-10-13 23:58

嘿嘿...你用左我老公頭像

Sulli都暫休
SM唔知咩事
仲有cnblue...
睇邊個做既劇
唔 ...
jf1019 發表於 2014-10-13 22:48

女團最愛 f(x) !!!
啲歌一路都好正
不過今年cb 又搞到咁 aiiii

恭喜晟敏要結婚
都幾突然 公開拍拖冇幾耐就宣佈要結婚  
有人傳係奉子成婚

淨係鍾意少時咋
覺得佢地好霸氣好型
隻腳又靚
其他女團都冇佢地跳得咁好睇

同埋係唯一唔賣「意淫」既女團{ ...
海彥 發表於 2014-10-14 18:02

少時我淨係鍾意yuri 徐玄 同前少時成員jessica

恭喜晟敏要結婚
都幾突然 公開拍拖冇幾耐就宣佈要結婚  
有人傳係奉子成婚 ...
mamakin 發表於 2014-10-14 17:39

本來五月還是六月的時候就有說過要結婚了
是正洙偶巴拜讬其他成員千萬要再次好好想一下
還說就做到七輯 推遲到十二月吧
五月的時候已經拍了結婚照
2014年初開始已經一起生活

微博睇到嘅

有追ROOMMATE S2,因為幾鍾意KARA YOUNGJI而睇,之前無睇S1,但呢三集都幾好秧呀,尤其最新嗰集XD

本來五月還是六月的時候就有說過要結婚了
是正洙偶巴拜讬其他成員千萬要再次好好想一下
還說就做到七輯  ...
jasonng 發表於 2014-10-14 18:56

load左一陣邊個係正洙
點解大陸d人咁多小道消息
咁姐係一早已經拍緊拖 只係出完七輯先公開

綜:
一向都睇 Running Man (S) / 我是男人 (K) / Happy Together (K)
強力推介 我是男人 EP6 同 EP9
係呢期多野做先漏左三集 RM 未睇.....但睇番晒我是男人.....
FY5856 發表於 2014-10-14 00:57

我是男人幾正
睇過試播嗰集,盧洪哲之後正式開播冇份做
最衰太忙,冇時間追呢套

-__-尖東港鐵站行過成行都係金秀賢.....

其實我都幾鍾意李敏鎬...佢仲靚仔過金秀賢

-__-尖東港鐵站行過成行都係金秀賢.....

其實我都幾鍾意李敏鎬...佢仲靚仔過金秀賢 ...
rubylovessss 發表於 2014-10-14 23:07

對李敏鎬冇特別感覺 但覺得金秀賢真係唔靚仔  
女既話真係冇邊個係覺得特別好靚 有人話朴信惠靚但我唔認同

對李敏鎬冇特別感覺 但覺得金秀賢真係唔靚仔  
女既話真係冇邊個係覺得特別好靚 有人話朴信惠靚但 ...
mamakin 發表於 2014-10-14 23:14

Doctor.異鄉人個女主角....做李鍾碩個女朋友...都幾靚ga
陳世妍

Doctor.異鄉人個女主角....做李鍾碩個女朋友...都幾靚ga
陳世妍
rubylovessss 發表於 2014-10-14 23:17

冇睇doctor異鄉人
演員要數靚女真係難 女團就好易數

冇睇doctor異鄉人
演員要數靚女真係難 女團就好易數
mamakin 發表於 2014-10-14 23:39

有朴海鎮喎....星星嘅李輝京

韓劇 包含 韓國電影嗎
nonkul

韓劇 包含 韓國電影嗎
SA弟林 發表於 2014-10-14 23:42

韓國電影要推介呢套

有朴海鎮喎....星星嘅李輝京
rubylovessss 發表於 2014-10-14 23:42

我對醫生果d冇咩興趣
佢而家有套壞傢伙們 諗住等佢出多幾集先開始慢慢睇

啲歌一路都好正
jasonng 發表於 2014-10-14 10:18

miss sulli
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林

啲歌一路都好正
jasonng 發表於 2014-10-14 10:18

因為雪莉,佢地CB 既period好似好短甘
話說佢地首 hot summer,我次次暑假都會拎返出黎聽

因為雪莉,佢地CB 既period好似好短甘
話說佢地首 hot summer,我次次暑假都會拎返出黎聽 ...
hictons 發表於 2014-10-15 16:51

之前high cut interview仲話會宣傳耐D
點知wk3? Sulli已經"感冒"

Btw,韓國女團D名點解甘多A lol
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林

之前high cut interview仲話會宣傳耐D
點知wk3? Sulli已經"感冒"

Btw,韓國女團D名點解甘多A lol ...
jf1019 發表於 2014-10-15 17:14

AOA, missA. KARA,T-ara. APINK, SPICA, After School...