返回列表 發帖

內地一則新聞

http://therealsingapore.com/cont ... tress-culture-china

禮義廉 係中國好多古人都要求既事
但係我真係唔明白其實中國人為左自己既目地 可以做到幾盡 ?
咁唔道德既事 當你睇到既時候 仲有d 乜好講

本來想copy 出來  但係圖片有d 嚇人
希望大家都會自己禁入去睇下

你就知道點解會令人反感... 同無言
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

搞到好似大陸av....
真係痴晒線

搞到好似大陸av....
真係痴晒線
rubylovessss 發表於 2014-10-15 01:02

佢話連警察都唔會來果野先正
    唔收錢唔比service lol
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

我覺得搞小三係唔啱
不過大婆都唔可以咁做... 好殘忍... 小三以後點做人
不過我又覺得女人為咗打小三真係乜都做得出...

wechat 中朋友話系我所在嘅城市。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

好核突同心寒⋯
不過其實呢d都係個別例子
btw中國整體都有進步既
起碼d大城市比人感覺已經同以前唔同好多
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

每個地方都有渣滓
唔好以偏概全 一單嘢就=中國人
就等同於有人攞件好事出嚟讚揚中國
你都唔會認同中國人=好

唔道德嘅事比呢單勁嘅嚴重嘅多不勝數
只能說 人太多了 什麼人都有
>3<

每個地方都有渣滓
唔好以偏概全 一單嘢就=中國人
就等同於有人攞件好事出嚟讚揚中國
你都唔會認同中國人=好 ...
janickfu 發表於 2014-10-15 09:48

但係公安都唔來調停 又無人報警...
    其實真心想問下 係咪大部份既內地人已經司空見慣 ;(?

其實我好疑問, 點解唔係鬧個男人, 而要懲罰個小三?

但係公安都唔來調停 又無人報警...
    其實真心想問下 係咪大部份既內地人已經司空見慣 ;(? ...
Nicholas 發表於 2014-10-15 10:23

我唔係否認你觀點 更加唔係覺得正常 我都覺得好荒謬 好唔道德
但廣東省以外D人 的確司空見慣
尤其之前去北方 有事發生D人真係唔會理你咁多
廣東依邊暫時未見過會咁 有人情味好多

所以有時見香港人抓住D外省人嘅行為 話埋中國人一份
南方依邊省市嘅人都覺得好無辜

其實我哋完全理解到HK人嘅心情
喺廣州依邊仲恐怖過香港
到處都係外省人 地鐵逼爆 外邊商家都係普通話
要走去老城區先會穩翻廣州味道同廣東話
而外省人經常喺香港發生衝突以及不道德行為
連累我哋呢邊注重言行舉止嘅都被附上”中國人不道德“ 嘅 罪名

D警察有時真係好高竇,俾人搶嘢報警會拖好耐先出現。
依D民間事,更加睬你都傻。內地好痛恨”小三“依樣嘢,D人只會覺得抵死。
>3<

我唔係否認你觀點 更加唔係覺得正常 我都覺得好荒謬 好唔道德
但廣東省以外D人 的確司空見慣
尤其之前去 ...
janickfu 發表於 2014-10-15 11:45

係呀當然我都識好多內地朋友都唔做出啲咁既事
    但係如果系街到咁,比其他國家恥笑同厭惡都好正常

之前係fb睇左
只能說那裡無奇不有
同埋唔好得罪女人..
總之小心啦

之前係fb睇左
只能說那裡無奇不有
同埋唔好得罪女人..
總之小心啦
hictons 發表於 2014-10-15 17:41

問題係咁做 打人果個唔係應該更加無面咩 @@?

其實我唔係好明點解要除衫
JM 2016

之前有單新聞係夜晚個正室去夜總會同個小三翻牌,點知道俾個小三同佢D friends拖左出去打...仲踩住正室個頭爆粗
哥本哈根的另一個我 81+3

唉 人地都係人 同佢一樣有父母有自尊心
咁做又何必呢

其實我唔係好明點解要除衫
張少 發表於 2014-10-15 19:22

女仔系條街度咁樣比人除都無曬尊嚴 真係以後唔洗見人... -_-

唉 人地都係人 同佢一樣有父母有自尊心
咁做又何必呢
bagfgfcde 發表於 2014-10-15 22:12

分唔到你係邊個 haha
    係既... 不過都知大婆知道小三 一定會報復 不過呢個仇過左火...

小三抵死
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

太慘, 在街角隨時被人剝衫; 在暗角隨時被人圍毆

另外, 建議版主ban咗某啲黑心人,
冇人係抵被人當街羞辱, 就算我憎梁振英,
我都只需要佢落台, 唔會要佢企喺街度人掟雞蛋囉, okay?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

太慘, 在街角隨時被人剝衫; 在暗角隨時被人圍毆

另外, 建議版主ban咗某啲黑心人,
冇人係抵被 ...
Pure. 發表於 2014-10-17 13:17

算啦... 唔理佢咪算 唔洗咁認真 :$