返回列表 發帖

好不容易遇見愛 - 楊千嬅

單選投票, 共有 269 人參與投票
65.06% (175)
10.41% (28)
7.06% (19)
0.37% (1)
17.10% (46)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Nicholas

歌曲: 好不容易遇見愛
主唱: 楊千嬅

派台日期: 20/10

作曲: Eric Kwok / 張子堅@Soulchain
作詞:  林夕
編曲: 張子堅
監製: Eric Kwok

想那年的你 誰忍心去漏低你
然而每個他 拿舊愛相比
祈求他寵你又懂你
回眸絕美 轉眼嫌他語言無味

想這時的你 說他親切像空氣
閒來會氣死 但仍然要吸氣
無人天生會是一對
情人定變知己 這齣戲
才能沒結尾

曾踏破過深海
尋求你我所愛
回頭像赤足接力賽
陪同你失望又期待
曾踏雪看花開
我幾乎奉勸你離開
天知道大家好不容易學會愛

想那場喜宴 你祝福我像加冕
然而有那天 但何來有終點
誰長久相對像初見
從來未變 這旅途怎麼發展

曾踏破過深海
尋求你我所愛
回頭像赤足接力賽
陪同你失望又期待
曾踏雪看花開
我幾乎奉勸你離開
天知道大家好不容易學會愛

回望每寸滄海
原來最愛非愛
抬頭後笑中帶淚說
誰還要轟烈地期待
門就算拍不開
那天涯為你我移開
天關顧大家好不容易遇見愛

Nicholas 2014-10-20 13:55
discovered 2014-10-20 13:58

首歌好好聽 五分
希望四台成績好 :D

評分人數

Nick's Music Selection 2024 (Week 20)
1. Chosen Family - COLLAR  2. 一路以來 - RYOTA 片山涼太  3. 也許沒有未來神 - per se

仲於有post討論呢首歌啦!
五分絕對!!!

本身已經覺得正!聽完千嬅講呢首係姊妹續集,即刻好感度大增!
一聽好似好平凡,但聽多幾次,覺得正過來生舞

上次姊妹叱吒十大第二位,希望呢首姊妹續集有叱吒第一位啦

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅。

還《姊妹》一個大團圓結局,兩個好朋友期待真愛,《姊妹》婚宴上祝福過,曾經想過勸她放棄,最後共同覓到各自歸宿,是為《好不容易遇見愛》。

youtube音質不太佳,CD Version聽到不少細節~例如編曲其實都算有意境(雖然Eric Kwok的作品是一個倒模)

verse 麻麻,chorus OK。
高音可以唱得好啲(eg. 離"開")。
但佢唱得真係好有感情,啱feel!
好聽!

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅 ...
powerful 發表於 2014-10-22 00:47

其實呢首係講千嬅當年結婚個好姊妹最終同老公分左手。
不過大家總算學懂了愛。

其實呢首係講千嬅當年結婚個好姊妹最終同老公分左手。
不過大家總算學懂了愛。 ...
膠膠 發表於 2014-10-22 00:56

呢首歌,千嬅似乎係代入緊佢好姊妹既角色,回應返《姊妹》個主角。

近排Eric Kwok的作曲質量好似質量好左
無咁倒模化
同新天地一樣水平
5分

其實首歌真係好好聽
但“離開”真係好um耳
瞬間成首歌好感度下降
可唔可以好似飲酒思源咁重新錄翻一次
>3<

好好聽呀...想起千嬅以前D歌
5分!

高音差少少,4分

終於等到千嬅出歌,好期待~

首歌幾好聽,係有少少似其他歌。不過verse段一開始聽覺得有點怪,節奏太慢搞到好似每粒字都拖得好長,要聽多幾次之後才適應。
高音其實千嬅唱得冇問題,係首曲個音真係突然飆高,所以有啲唔順。佢其實唱得好咗,尤其最後一次高音嗰吓"移開"個尾仲好似有啲震音,唔係夾硬上。

This song is just soooo amazing !!! It's been a very long time since Miriam sang songs with this theme. The song is full of beautiful imagery and metaphors :) Love her!
__曾踏破過深海
          尋求你我所愛__

我俾3分.
同新天地感覺上無大分別 可能分別在於杜生起碼唱得舒服 而千嬅係呢首歌演繹有幾個位都認真勉強
先唔講「離開」個位根本唱得突兀 另外聽真啲有幾句俾我感覺太說教(唔知點講,而我其實麻麻地呢種feel)

anyway其實就咁聽落係唔錯 除左演繹唔係我杯茶之外.
呢首=>來生舞>>>>>>>>>>>>>>>>>>>色惑

5分,呢類歌永遠都係楊千嬅強項
btw, 希望千嬅今年拎女金 d人唔好 陪同你失望又期待
...

如果唔飆高音真係好好聽,而家次次聽到「離開」果度都離一離。但林夕今年狀態全線回勇,又一首好詞送比千嬅 ...
powerful 發表於 2014-10-22 00:47

I think so too but its a good song better than her two other songs this year!!!

成首歌都好似唱得好唔穩 4分

聽咗一次,覺得唔錯,但唔至於全日狂聽,所以俾4分

must be a big hit ahhhhhhhhhhh
Happy and Blessed.

有故事嘅一首歌...絕對值五分拉!

好聽 sure to be big hits song

個outro真係好正, 不過嫌d詞有少少堆砌feel, 即係太密詞但唔係好配首歌
anyway, 都係5分

新天地好聽d~
love wins!

5分!

呢首歌詞同來生舞一樣又同好多千嬅既舊歌有關連:
誰忍心去漏低你 <- 姊妹
曾踏破過深海, "赤足"接力賽 <- 出埃及記
赤足"接力賽", 回望每寸"滄海" <- 陌路
想那場喜宴 你祝福我像加冕 <- 真命天子
誰長久相對像初見 <- 初見
"抬頭"後"笑中帶淚"說 <- 抬起我的頭來, 笑中有淚

千嬅唱呢類咪fit哂
但 離開 真係敗筆...
雖然唱得麻麻,但果個位突然咁高好怪.
情願平平淡淡仲好
4 marks

5分!

誰忍心去漏低你
thm 發表於 2014-10-22 09:44

究竟來生舞 係邊個既故事? 十個人十個故事大碟, 究竟邊個做小三
...

抛開Fa 粉身份,我覺得粒高音頂多叫唔perfect
但其實係好順耳架喎
好過來生舞個種高音
首歌係正呀 千嬅都唱得好
其實今年來生舞 色惑 同好不容易遇見愛三首曲風都幾唔同
臨到年尾派呢首都叫大路
真係睇903 想點啦

5分!

誰忍心去漏低你

仲有踏雪個句應該refer 冰點

好聽 有FEEL 同埋把聲有D似新藝寶時期既佢
which is我幾鍾意既,...highest note就真係麻麻

btw...呢首唔好聽極都未至於1分牙麻lol in my opinion

我想投100分
等咗好耐終於有林夕同千嬅再合作

好正 要入番愛嬅力噶

歌词真系好特意堆砌。。。。 比起喜帖街有窗花 落霞 阶砖 呢D与歌曲意境相符嘅意象....    呢首歌大部分歌词都言之无物...                      亦可能系我冇夕爷经历咁多,无法领会到啦。。。     Anyway 比起“一”之类的情歌,呢首都好好多,希望有十大AP

其實首歌真係好好聽
但“離開”真係好um耳
瞬間成首歌好感度下降
可唔可以好似飲酒思源咁重新錄翻一次{:1_1 ...
janickfu 發表於 2014-10-22 01:04

不能認同更多,去到"離開"呢兩粒音,意境完成破壞晒
首歌雖然無乜驚喜,但鑒於之前色惑太驚啦,所以呢首5分已俾
初心傷過
重新再跳

5分!

誰忍心去漏低你

之前林夕幫twins作果首大過天都系同舊歌有關,不愧系奇才!5分!

歌词真系好特意堆砌。。。。 比起喜帖街有窗花 落霞 阶砖 呢D与歌曲意境相符嘅意象....    呢首歌大部分歌词都言之无物...                      亦可能系我冇夕爷经历咁多,无法领会到啦。。。     Anyway 比起“一”之类的情歌,呢首都好好多,希望有十大AP

高音差少少.............

之前講過許志安的《新天地》與李克勤的《紙牌屋》是兄弟作. 楊千嬅的這首新歌, 亦肯定是一家人.
Eric Kwok加上負責為《新天地》及《紙牌屋》編曲的張子堅作曲, 前段的淡靜與前作一脈相承, 分別在副歌, 音域比前作廣, 最後更來個高音, 聽得出楊千嬅唱得吃力, 唱現場將會非常危險, 旋律算是選錯了人. 不過, 林夕的詞配上楊千嬅就選對了, 看著歌詞總覺得是《姐妹》的後續.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

近年千嬅最入耳的歌!!!真系好听第一次听已经觉得好正,近两年的歌真系好hea,尼首真系挽回晒之前扣的分,比之前个堆 亲 星星同学 甚至比来生舞好好多,个人觉得来生舞好闷。。。
这首越听越耐听 不会厌

個人覺得個離開唱得硬左少少
如果SOFT D 其實真係好聽好多
5分*

做咩呢首歌低分過來生舞?
...

唱完迷幻既<來生舞>, 試完玩完<色惑>後
終於派出第二主打喇,回歸到久違既情歌,久違既千嬅情歌及感覺
千嬅應該有8年冇同哩位同年同月同日生既eric kwok 合作
(冇記錯上一次合作應該係<Unlimited> 內既<如果可以不停相愛>)
望穿秋水終於等到
哩種近年eric's style 既歌首次落到千嬅手上
作曲者多首相近既作品, 令大家聽既時候少不免諗起其他歌如<囍帖街> <新天地>等等 (同樣情況都出現伍樂城身上)
歌者方面,千嬅最強既感情演繹依舊無懈可擊,又一次帶領大家投入去哩個佢同佢好姊妹既故事中
由當年<姊妹>, 到07年<別阻我開心>, 再到今年<好不容易遇見愛>
千嬅應該至少係第三次以歌向ms錢文暻訴心情

起初聽首歌係有d淡淡然感覺,但千嬅既歌總係咁,
聽到幾次個味道先會慢慢煲出黎,跟住就不能自拔咁loop....
但願哩首好歌唔會因為年尾關係而得唔到好既回報同成績

上一次同eric合作,系大家都遗忘左2009年的麦芽糖,其实麦芽糖五错,只可惜当年无选第1plug!

唱完迷幻既, 試完玩完後
終於派出第二主打喇,回歸到久違既情歌,久違既千嬅情歌及感覺
千嬅 ...
Kyle_ 發表於 2014-10-22 17:45

上一次係09年既麥芽糖呀

上一次同eric合作,系大家都遗忘左2009年的麦芽糖,其实麦芽糖五错,只可惜当年无选第1plug! ...
chj0928 發表於 2014-10-22 17:54

係wor...唔講唔記得首歌sosad我間唔中都仲有聽,但真心唔記得係eric 作

麥芽糖簡直系minor classics 之一
...

麥芽糖簡直系minor classics 之一
siongguan 發表於 2014-10-22 18:01

除咗唱得高音咗d之外堅正

好好聽...特別喜歡夕爺份詞^^5分