返回列表 發帖
睇完之後相信你會鐘意 小冰 同 家怡 呢個組合  

皇阿媽: 我做新聞最重要係夠爆 !!!!!!!!! 夠 ju ...
chanchan0909 發表於 2015-3-20 11:19

好寫實...
而d media係爭在無講出口姐
基本上實揀d意淫風化新聞黎報
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

導火新聞線 第九集

終於真相大白喇...當年佢地3個發生咩事
ELMA 講野真係擲地有聲, 咄咄逼人

BTW 終於見到第一個比較可口既仔仔
最尾丁生個助手都幾睇得
Kyle_ 發表於 2015-3-20 11:07

我知佢個名, 李雨陽, 喺 tvb 又係做小角色 ...

好寫實...
而d media係爭在無講出口姐
基本上實揀d意淫風化新聞黎報 ...
John 發表於 2015-3-20 11:27

而好人好事好似囧報咁 放喺 A10

導火新聞線 第九集

終於真相大白喇...當年佢地3個發生咩事
ELMA 講野真係擲地有聲, 咄咄逼人{:1_ ...
Kyle_ 發表於 2015-3-20 11:07

唔好搶哂,留番D 俾我。。

日日得 一集,唉,又要等下個星期啦

而好人好事好似囧報咁 放喺 A10
chanchan0909 發表於 2015-3-20 18:17
而家傳媒會報好人好事咩?就算係正面信息大家都有方法講到係壞消息
利申:未睇過套劇

而家傳媒會報好人好事咩?就算係正面信息大家都有方法講到係壞消息
利申:未睇過套劇 ...
nicholashin 發表於 2015-3-20 19:24

今朝返學睇頭條都有報導好人好事嘅 「非法捕獸猖獗 義工險中拯救動物」

利申:未睇過套劇 ...
nicholashin 發表於 2015-3-20 19:24

唔會唔報, 問題係放邊遮, 最鍾意就係用人物專訪帶出黎, 不過都係好後嘅位置
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告訴我 - 林欣彤

啱啱睇左呢條片, 原來真係好戲在後頭, [反白]陳穎妍會踢走皇阿媽[/反白]

啱啱睇左呢條片, 原來真係好戲在後頭, [反白]陳穎妍會踢走皇阿媽[/反白]

...
chanchan0909 發表於 2015-3-20 21:42

之前角色介紹佢講過

剛先睇完第7集, 好好睇,
雖然同tvb一椒班唔關事既人走去查案, 但至少hktv既劇情同主題有關,
同埋唔會下下查查下案就有人拍拖之後三角戀乜乜乜咁,
最好睇係阿咩同方凝之間個關係, sheshe得黎又唔似tvb咁著即但其實又唔係

睇了卡通片<<夏目友人帳>>

講好多依個世界,好多細小事物,大家會忽略,

寫得淡淡然,睇完會心微笑

主角好孤單,但會留意好多生活細微野,令我學懂好多野呢,睇世界可以用另一方度睇,幾岩我依個宅男睇呢

之後幾集配角戲分應該會多左

導火新聞線 第十集

自從劇情講左建制內訌爭區議員後, 我覺得好選戰FEEL
成日都有D 政治交易/黑材料曝光

導火新聞線 第十集

自從劇情講左建制內訌爭區議員後, 我覺得好選戰FEEL
成日都有D 政治交易/黑材料 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-23 21:47

俾我估中
  見到選戰時已經見hkmg佔好重戲份, 就知導火新聞線一定有選戰影子

不過暫時睇落導火新聞線都係好睇過選戰, 起碼緊湊好多

[反白]樂嘉輝出事啦[/反白]

導火新聞線 第十一集

選舉果part真係好選戰feel....又玩江湖飯局(雖則689當年都有出庸, 但咪又咩事都冇)
可唔可以快d完個選舉
唉, 社長好慘....法律真係有錢人既遊戲黎
輝輝要冇事呀, btw佢真係好man好正

導火新聞線 第十一集

選舉果part真係好選戰feel....又玩江湖飯局(雖則689當年都有出庸, 但咪又咩事都冇{:1 ...
Kyle_ 發表於 2015-3-24 16:36

生果報好似話今個星期有床上戲呀。。

時間過得好快 套劇已經播左一半啦

chanchan0909 發表於 2015-3-25 08:38

下套劇係講性話題。。。

可能無得討論啦

下套劇係講性話題。。。

可能無得討論啦
kk8733 發表於 2015-3-25 09:29

但係又有柏宇bb

柏宇走去拍劇 幾時先番黎唱歌/_\

但係又有柏宇bb
kevinlai1621 發表於 2015-3-25 10:17

之前睇trailer ,佢扮處男。。。

之前睇trailer ,佢扮處男。。。
kk8733 發表於 2015-3-25 10:26

可能佢真係處男呢
btw 又諗起佢_ 旗套片

chanchan0909 發表於 2015-3-25 08:38

係wor....真係好快, 睇下睇下就一半

係wor....真係好快, 睇下睇下就一半
Kyle_ 發表於 2015-3-25 10:38

仲要集集都咁好睇

仲要集集都咁好睇
chanchan0909 發表於 2015-3-25 15:08

唔捨得咁快完呀,唉。。。

之後會好失落,好想再睇梁小冰做戲 。。

唔捨得咁快完呀,唉。。。

之後會好失落,好想再睇梁小冰做戲 。。 ...
kk8733 發表於 2015-3-25 15:12

me too 小冰仲有套驚異世紀 家怡 得導火 ssd

me 覺得王子可能會死

me 覺得王子可能會死
chanchan0909 發表於 2015-3-25 17:16

下,點解咁講???

下,點解咁講???
kk8733 發表於 2015-3-25 18:50

直覺, 覺得佢再去跟黑社會嗰邊 D 野, 越知越多就 ...

其實佢都做得好好

突然間覺得, TVB同HKTV最大分別係D角色來源,
TVB D劇好多時候都會一間警局有自己親人係到, 或者老母做上司, 女朋友係同事,
其實呢個格局由N年前既《舵槍師姐》已經係咁, 古裝都有呢個問題,
搞到角色唔立體故事發得唔大,

反而HKTV呢樣做得好,
單單睇《選戰》《警界線》除左津津老豆果條同事感情線之外都無乜,
今次《遵火新聞線》都係,報館D人黎至唔同地方,
講到既故事已經好多, 上一集講完阿咩屋企, 之後就講輝爺,
故事發展得好之餘仲要人物角色立體左好多

突然間覺得, TVB同HKTV最大分別係D角色來源,
TVB D劇好多時候都會一間警局有自己親人係到, 或者老母做上司, ...
艾石仔 發表於 2015-3-25 19:59

我都係咁話 最重要係演員喺佢嗰 part 有發揮空間

終於有官方版, 歌手無credit要大家估

終於有官方版, 歌手無credit要大家估
kevinlai1621 發表於 2015-3-25 22:31

首歌真係 ho ho tan

首歌真係 ho ho tan
chanchan0909 發表於 2015-3-26 10:38

hktv其實真係可以考慮出下ost
  或者出隻主題曲雜錦

或者出隻主題曲雜錦
kevinlai1621 發表於 2015-3-26 12:21

不過 D 點擊太低啦, 未必會出啦

不過出嘅話 me 一定 buy 嘎

或者出隻主題曲雜錦
kevinlai1621 發表於 2015-3-26 12:21
其實好似得I'll be there叫迴響大d 而且又jason又c hing又美君跨唱片公司 版權會唔會有d難搞

其實好似得I'll be there叫迴響大d 而且又jason又c hing又美君跨唱片公司 版權會唔會有d難搞 ...
nicholashin 發表於 2015-3-26 12:36

有環球一定唔放版權
anyway 都係建議下, 有嘅一定會買

導火新聞線  第十三集

明顯哩幾集節奏放慢左....搞到覺得而家有d慢同chum氣
更加驚係尾期冇budget而虎頭蛇尾.....
已經中過兩次同樣既伏(選戰+警界線)

導火新聞線  第十三集

更加驚係尾期冇budget ...
Kyle_ 發表於 2015-3-26 15:56

呢套唔係好早拍完咩, 應該唔會掛

導火新聞線  第十三集

更加驚係尾期冇budget ...
Kyle_ 發表於 2015-3-26 15:56

唔會掛 陳穎妍啱啱先出黎搞事

聽日就出收視 report, 希望會有返 150000 啦

點播 : 40,000 → 45,000
LIVE : 90,000 → 95,000

130,000 → 140,000
chanchan0909 發表於 2015-3-20 09:34

3月17日 至 3月24日
點播 : 45,000 → 52,000
LIVE : 90,000 → 106,000

140,000 → 158,000

140,000 → 158,000 ...
kk8733 發表於 2015-3-26 21:56

Thank you 美兔
太好啦 升返上去 150000

咦 今日導火有 6 節嘅

chanchan0909 發表於 2015-3-27 11:00

加碼兩集
  我真係睇得好慢, 而家先睇到7.1

要等到easter先可以一次過追番曬

加碼兩集

要等到easter先可以一次過追番曬{:1 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-27 11:27

加碼兩集,唔係呀,係多廣告了,開心。。。

Thank you 美兔
太好啦 升返上去 150000  ...
chanchan0909 發表於 2015-3-27 10:58

好開心,好劇有回報啦

140,000 → 158,000 ...
kk8733 發表於 2015-3-26 21:56
好喎 希望唔係暫時上升

chanchan0909 發表於 2015-3-27 11:00

REALLY??陣間要提早食LUNCH先...預多D時間睇哂

REALLY??陣間要提早食LUNCH先...預多D時間睇哂
Kyle_ 發表於 2015-3-27 11:41
加碼兩集,唔係呀,係多廣告了,開心。。。

好開心,好劇有回報啦 ...
kk8733 發表於 2015-3-27 11:29
加碼兩集

要等到easter先可以一次過追番曬{:1 ...
kevinlai1621 發表於 2015-3-27 11:27

now watching 第二節 , 我估 10 mins 1 節 , 比平時多 10 - 15 分鐘