返回列表 發帖
http://www.hktvmall.com/
是咪呢到睇直播?_?

睇唔到-_-

因為 hehe~
星勤 發表於 2015-1-4 20:31

陳堃都無乜點露姐= =
不過幾CUTECUTE~有冇人有佢FB!?

點解選戰新一集, 無提點解葉晴會有咁多人支持?!
唔係本身好多人鬧佢架咩- -
一段字就咁樣立過左

群星《做場好戲》
蘇永康《即使不再是朋友》
陳柏宇《一字一淚》+ 一首英文歌
楊淇《得天獨厚》+ 一首慢 ...
星勤 發表於 2015-1-31 12:43

好想牛肉碎同DO RE MI都有番首歌
COVER都好

可能係幾集一個單元呢,咁樣可能會好些
你地會唔會用100 MALL DOLLARS????
kk8733 發表於 2015-2-3 23:15

點解有100蚊-.-

原本有 25 集 , 但係想緊湊 D cut 到 9 集
chanchan0909 發表於 2015-2-17 12:01

黃美棋條線去到一半變左小女霏俠
陳家洛仲去得快,無啦啦工轉工同老豆敵對
個老豆又係,由夜更變左老闆

真係好快 最後 3 集突然有個白武士
chanchan0909 發表於 2015-2-17 15:10

係咪林嘉華又入左魔

突然間諗, 白武士講既係咪就係中共大清洗?!

葉晴果番說話真係擲地有聲
完全係講左香港小市民既心情
淨係果段speech已經完勝啦

點解第二人生有MR架

個ENDING好滾動,
雖然無講到最後邊個同邊個一齊,
但第二人生好睇在就係個過程

講新聞 會唔會有nightcrawler d情節
屮SiU霖屮 發表於 2015-3-11 16:41

根本就係電視劇版既nightcrawler

導火新聞線好正, 頭4集好好睇

剛先睇完第7集, 好好睇,
雖然同tvb一椒班唔關事既人走去查案, 但至少hktv既劇情同主題有關,
同埋唔會下下查查下案就有人拍拖之後三角戀乜乜乜咁,
最好睇係阿咩同方凝之間個關係, sheshe得黎又唔似tvb咁著即但其實又唔係

突然間覺得, TVB同HKTV最大分別係D角色來源,
TVB D劇好多時候都會一間警局有自己親人係到, 或者老母做上司, 女朋友係同事,
其實呢個格局由N年前既《舵槍師姐》已經係咁, 古裝都有呢個問題,
搞到角色唔立體故事發得唔大,

反而HKTV呢樣做得好,
單單睇《選戰》《警界線》除左津津老豆果條同事感情線之外都無乜,
今次《遵火新聞線》都係,報館D人黎至唔同地方,
講到既故事已經好多, 上一集講完阿咩屋企, 之後就講輝爺,
故事發展得好之餘仲要人物角色立體左好多

終於開波睇《飄》
初頭以為好似大台《走過烽火大地》咁「資訊性」,
但第一集介紹已經睇到眼濕濕/_\

第16集真係好勁,睇到拍爛手掌

sheshe劇情黎講拍得好好睇,
友壇 d gif劇透到一個點

頂...次次完場都好想睇下一集,
關公一野收左EMILY皮!!!!!!好MAN!!!!!!!

節目表度 大結局無加長 ... ssd

大眾情性(4月13日) · 驚異世紀(4月29日) · 歲月樓情(5月 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-9 11:25

呢3套得歲月樓情叫做有D張力追下
BTW HKTV播1個劇其實幾好,
可以集中討論
BTW 你頭像真係好似KARY

最後一集幾好, 劇情緊張又唔會勁拖同勁LOOP主題曲
個ENDING 幾SHARP, 講番做記者應該有既態度~
真心好睇, 好想一口氣睇哂24集, 但應該會死

by colin

一開始睇HKTV ,老實講係為啖氣~
點知愈睇愈覺得好睇.....
今日訪問完潘漫紅,佢話HKTV的劇會播到7-8月就播完,然後已經無新劇可以補上!
最後嘅呢批劇,係香港電視業的奇蹟。因為成個過程有錢有時間,一般25集電視劇用3個月拍完,佢地用左8個月!
呢個亦係我一直想睇HKTV的原因...其實香港唔係無人做到好野,只係有無人願意去咁做.....但好明顯,事實證明Wiki真係認真就輸了,仲要輸得好徹底!
而睇完呢條片後就會明白,根本成件事要輸嘅,唔止王維基,仲有TVB,仲有廣告客戶,同埋我地........

播完 D 劇都唔知可以播咩 ...
chanchan0909 發表於 2015-4-10 17:30

大眾情性第一集好多條線咁樣交叉出黎。。。有少少亂。。唔知有冇關係
kelton 發表於 2015-4-14 08:38

X2,
但會唔會係成套劇既幾個重要單元?
陳柏宇個故做主線,
蔣祖曼第三者故事, 兩個老野對性既睇法,
年青兩公婆既故事(但呢個好似完左)
其實最想睇兩個老野果PART 香港好多老人家都無乜或者唔會再對性有要求
但好多外國電影到6,70歲都有情趣,
希望呢套野可以多D角度去探討一下性同愛情既關係啦

BTW 呢套電影音樂好正
好有法國情調, 同主題好夾, 有無人知JASON腦入面起果隻歌係咩名

點解上網睇唔到點播
禁極都禁唔到入去
BTW電視點樣更新做睇到點播

今次《大眾情性》追得慢左, 但SO FAR終於睇完
成套劇主線蔣祖曼陳柏宇鮑康兒既三角戀,
但中間又加插唔同性題材既小故事,
好似「老年人性愛」「病人既性愛」「易服癖既誤解」「愛滋疑惑」等等
其實每個小故事都好引人入勝,
次線仲有陸駿光先後對情對性既睇法改變,
呂熙既亂入其實令到個故跌左少少~
但整體上都唔錯, 概念完整, 其實又出奇地呢套劇無講大熱既HEHE同SHESHE劇情
反而講左易服癖, 呢個我幾SURPRIZE~

終於睇完驚異世紀
真係好好睇/_\ 我想有時間睇多次

睇完《四年b班》同兩集《三面形醫》,
更加可以睇得出hktv同cctvb拍劇既分野。

hktv拍劇多數有一個好主既骨幹,
再用勁生活化既題材去做分支線,既貼地得黎又有共鳴。
就好似《三面形醫》同《大眾情聖》
一個主線係林文龍x陳霽平
一個主線係陳柏宇xjoman

加上生活上既小問題,關於性又有關於整容又有
但其實都係用性同愛去支持主劇情。

反觀tvb,太著重人選。
十多年黎好多主角做左影后影帝,搞到故事情劇都係得主角,
故事發展又弱唔貼地無共鳴,d配角無得發揮,
個個行行企企食飯幾味,根本可有可無。

至於故事更加不倫不類,有時捉到鹿但唔識脫角。
近期最好睇既都係《師父明白了》同埋《愛我請留言》。

========================================
《四年b班》更加精彩,原本係兒逛劇但其實係大人劇。
入面既小朋友咪就係我地既細個影子,
個個玩屎玩尿玩神怪野,仲有改花名,將君澳寶琳同李柴橙更加無得頂。
其實小朋友創意真係無限,仲要好精彩。
入面仲有講戰隊講夢想,當然仲有成功爭取果一幕。

最後講夢想仲要連《海賊王》都帶埋出黎,
果野真係好感人。
btw將君澳真係好可愛

====================================\
至於《惡毒老人聯盟》,我本人真係無咩興趣。
睇左五集就無睇,我覺得故事係吸引既,
但題材太限年齡,搞到唔想睇。

剛剛先睇night shift, 真係好好睇
光仔飛車果場拍得好靚

麥子樂真係好好J

香港最唯美的夜景 - Night Shift 夜班

事隔大半年,港視劇集播得七七八八,電視製作亦曲終人散。尾二播放的這套《夜班》所涉獵的題材雖然都是跟黑警臥底有關,但當中的故事情節穿插以及夜景唯美加上法式配樂,令整套《夜班》生色不少。

整個故事都用一架警車去穿插成套劇,遇上的人及事不再是單一的而是有刻意安排。就好似陸駿光做的街市運輸工人遇上黑社會大佬,中間安排的飛車情節應該是港劇未拍過相似的。兩部貨車在馬路互相爭奪,應該緊張的但配上輕鬆法式的配樂令整個場口的反差很大,是有趣的。七婆遇上社工一事更加有喜劇效果,還有那個6 LUCH哥跟7仔妹的感情。頭幾集看似有很多條線去講《夜班》,但主線都是6LUCK哥大丹程禧文及爆谷SIR之間黑警與黑社會關係,其實是另外一套的《警界線》。

還有一班喜愛夜蒲的女性工作者,多謝HKTV將這班演員拍得那麼美。加上那場真實感很重的DISCO令整個NIGHT SHIFT感更強。其實單看字體設計都估到,《夜班》是正體字是講夜晚的警察工作;又另外的Night Shift是霓虹光管組成,就是道出警察跟這班女性的關係。所講關係不再是大台的「做雞」那麼簡單,林文龍跟湯唯之間的又愛又恨拖拖拉拉,這條愛情線最立體。不得不提是冼灝英跟大SIR女友相遇的關係,雖然沒有開花結果,但港視把那種人與人之間相遇過客感覺完全表現出來。特別是林嘉華的演出,看過《警界線》及《驚異世紀》不要看輕林嘉華的演技,那種瘋癲得似正常的演出的確看得緊張。

是的,我只看了一半,每看一集會捨不得那套劇就播完。整套劇11集,沒有洗腦主題曲沒有所謂名星的演出,所有演員都員活了自己一角。要不是港視劇集,我應該看不到麥子樂的爛仔及有型;不會看到陸駿光的搞笑:看不到林熹瞳的多變化,又是穿插夜場的女性又是細膽的NOEL,又是性感的小草。

真係唔想佢播完

請問閣下是在哪裡看到的?我有點好奇如果這位筆者看到結局時會有什麼感受(雖然我仍然期待會有第 2  ...
Cdot 發表於 2015-9-16 01:05

係小弟打架
等我睇多幾日再睇下咩情況先

幸好我回覆的時候盡量有留意避開重要或敏感的字眼,否則你就可能已經看到嚴重劇透了。 ...
Cdot 發表於 2015-9-16 23:35

其實我睇WIKI都見到好古怪架喇,
無啦啦緻咩中毒BTW等我下星期睇完再睇下點算

林文龍跟湯唯之間的又愛又恨拖拖拉拉

終於睇完夜班 , 唔太明個結局  ...
chanchan0909 發表於 2015-9-19 10:01

Omg 湯怡定陽怡定湯唯