返回列表 發帖
我呢個差唔多20年冇追過港劇的人, 今晚都要睇下選戰先, 唔睇邊有話題? 而且, 智叔, 心潔cast 好吸引

今晚入到HKTV 睇選戰啦, 睇左第1,2段, 好正, 智叔好奸.

BTW, 畫面太暗, 睇得有些辛苦

我整到最光就冇問題
kk8733 發表於 2014-11-21 00:40

好似話開頭先係咁暗, 後來會正常返喎...

BTW, 選戰電影感都几重!

希望維基會揾歌手做下音樂劇, 好似老表咁但冇咁浮誇的

今晚好似陳栢宇套童話戀曲1314首播喎...對音樂劇有興趣, 唔知有咩歌聽呢?

第一集好多歌聽啦。。。。

Ricky Wong 真係傻傻地,整埋MV 排哂舞
kk8733 發表於 2015-1-19 18:10

王維基係揼本既, 但係叫楊淇做新晉偶像真係冇乜說服力, 明刀明槍既歌舞劇, opening係唱, 跳, 外形都普通既人, 好趕客.  opening 唱歌應該揾阿公 或 陳栢宇啦.

睇左5集, 2位女主角楊淇和蔡穎恩唱歌只係普通k房水平, 蔡算青春cutie, 但2位歌,舞,樣都唔夠吸引, 揾supergirls 果d 仲好啦, 不過佢地同無線有約拍唔到咯.

几個男角都選得几好, 几鍾意睇jason, 表現生猛.

選戰跌 watt 我又唔覺
開頭覺得精彩應該只係大家無預期過咁到肉咁直接
甚至估中哂香港而家嘅情況
呢兩集主 ...
星勤 發表於 2015-1-26 11:46

我都唔覺得選戰有跌watt喎

另外, 對于童話戀曲1314, 其實jade 個角色 真係為 國際漿 度身訂做

選戰一路都有問題 就係成日用字黎表達部分重要劇情
的確我都想知點解突然咁多人投佢票
不過除左呢 ...
patrick1029 發表於 2015-2-1 18:08

因為葉晴應該有2X% 支持率, 係岑雪麗造假民調, 話葉晴只有個位數支持率, 計返全港4百萬選民, 應該仲有1百萬人支持葉晴, 葉晴講到退選咁大件事, D支持人就上網支持佢咯.

成套1314, 最想睇係陳栢宇, 其次蘇永康

男仔做得唔錯,係女仔唔得,不如整套1516 HEHE 愛情小品劇啦,可能收視更加好 ...
kk8733 發表於 2015-2-1 21:29

好有噱頭, 但肯定比衞道之士狂炳

睇左選戰大結局
個結局真係有D嬲WOR 咁樣
我睇左十幾集...竟然最後都係唔知邊個選到= =
WIKI 想拍續集者... ...
Kyle_ 發表於 2015-2-21 12:38

唔明點解一定要講邊個選到?

因為即使宋漫山勝, 佢果種腦癌根本冇得醫, 拳頭咁大個瘤既話, 3個月都未必捱到...

按照上屆做法, 候任特首死亡, 將會是第二票數多的人做特首, 好似韋文軒死左, 做落敗既郭特首連任一樣.

所以, 最終係葉晴成為香港第一個女特首!

但中央唔會想葉晴選到 「推到過去的我」話咁樣係流選更有可能發生
nicholashin 發表於 2015-2-22 20:50

唔會流選, 因為出結果的時候, 宋漫山未死. 如果宋漫山死果時係候任特首, 咁原則上應該參考上屆做法. 當然, 阿爺也可以出"人大釋法"呢個超必既

如果宋漫山死時已經係特首, 咁就要重選.

下??我睇左十幾集...都係想知個結果者
咁重要既MSG 竟然係留白唔講

正等如你睇一場波,  ...
Kyle_ 發表於 2015-2-22 21:18

劇情係選舉, 不是球賽, 球賽冇人可以預知結果, 但可以預知宋漫山好快死喎.

打個類比者~而家場選戰我夠覺得冇人可以預知結果(兩邊只係差二千幾票)
所以先咁嬲佢唔講埋邊個贏

宋死 ...
Kyle_ 發表於 2015-2-22 21:29

如果劇本想留生路比宋漫山, 就會安排佢生其它癌, 例如鼻咽癌呢D 會流鼻血, 會頭痛, 會睇野唔清楚既癌, 鼻咽癌去到後期都仍然可醫好, 但佢既腦癌係好惡既, 根本冇得醫, 我識人生過腦癌...

如果係事實既話, 合約條款一定以續牌成功為合約成立條款之一. 續唔到牌, 港視無乜損失, 因合約不成立.

唔知一男子又有乜招數玩野.