返回列表 發帖

薛凱琪 《Tonight》 微糖時刻 略灑鹽花

在同一間公司留得太耐,會有惰性;公司待你不薄的話,更加會成為溫室。即使想來個新嘗試,即使想來點突破,終究還是以老套路為主。這是我理解薛凱琪兩年前開完演唱會,離開華納轉投太陽娛樂的原因。
加入新東家後,薛凱琪去年底推出《Tenacious》。講真,質素麻麻,唱得太刻意,太造作,但這張專輯確立了一個重點 -- 轉型。薛凱琪轉走成熟路線的決心延續至這張碟,繼續減少昔日的糖份,亦加了點鹽花,用音樂靠訴大家,她不止是一個Funny Girl。

拆開封面的大蝴蝶,迎面而來的是薛凱琪手到拿來的《Let Go》。結他帶起輕鬆節拍,編曲再加泡泡聲,三四年前薛凱琪唱的話,甜度應該不亞於《唇印》,但今時今日的薛凱琪無落足十成糖份,七分甜,甜度適中;歌詞亦由以往講拍拖接吻,到現時「洩露你肌膚的獨有味道」的身體接觸,略顯成熟,不再單單耍可愛,切合年齡需要,這首得我心。
甜份減至半糖的,有派台歌《一直一直》。陳詠謙的歌詞前段甜到漏,中後段開始懷念昨天,講起熱情冷卻,歌詞甜中帶苦,與爵士編曲匹配。上張碟的《等待的藝術》,其實都屬類似格局,但薛凱琪這一回少了點刻意,唱得較純粹,作為聽眾,今次終於聽得自在。
薛凱琪與Fergus Chow共同作曲的《Just You and Me》甜份更少,大約三分甜。不再是少女時代,怎樣輕描淡寫都有著《不呼不吸幾多秒》的那份甜。成熟有之,你愛我愛你都說得淡淡然,就像在秋天黃葉下輕輕挽手漫步,一切盡在不言中,是全碟最有氣質的一首,比起上張專輯,薛凱琪單飛作曲的《f.night》舒服自然得多。碟中唯一一首國語歌,《閏蜜》的主題曲《一起老去》就屬簡單小品,鮮有合作的雷頌德沒有為薛凱琪開創新歌路,但歌曲乾淨利落,感覺舒服,這幾首減糖作品,處理得甚理想,是薛凱琪日後可繼續探索的路線。
反而最似舊作,全碟糖份最高,Eric Kwok度身訂造的《扭計骰》就不符期望。論旋律,論編曲,開開心心,得得意意,理應是舊有薛凱琪的班斧,可惜太高音,即使有後製配合,仍然卡住卡住,效果麻麻。

專輯中更成熟的,有主打歌《最後最後》。在收費電視及小巴日播夜播,的確洗腦。這首歌勝在副歌旋律易記,編曲亦恰如其份,只是薛凱琪真的未有能力挑戰那些轉音,轉得並不流暢,略顯造作。
配合演唱會炮製的兩首快歌,由方大同加持的《弗洛蒙》,歌詞重視兩性互吸互引,是薛凱琪出道以來最具挑逗性的一份歌詞,但薛凱琪唱得輕重不平衡,聽不到應有的韻味。演唱會配上畫面效果可以,但缺乏影像配合,單聽CD就未如理想,兩首主打歌都顯而不是薛凱琪的強項。講偷情的《偷偷一秒》,先天就不及《弗洛蒙》,歌中亦找不到那份掛心及慾望快感,並不合格。

出道10年,薛凱琪今年芳齡33,說實在,不能再賣青春可愛,她不得不變。她的電影轉型最早,《分手說愛你》後多番挑戰喜劇,《六福喜事》及《閏蜜》就大聊性事;年中的演唱會,由概念至舞蹈編排,亦看得出比上回成熟。這一張專輯,同樣走上這條成熟轉型路,並不能說完全合意,但亦顯然從上張專輯的谷底反彈;薛凱琪還未做到收放自如,但還是比上張專輯少了點作狀 (注意: 不是沒有作狀,是少了點作狀)。年紀所限,沒法回到從前,唯有寄望薛凱琪更掌握到竅門,更掌握好那些歌應該派台,走好這條轉型路。

推介聽法: 認識薛凱琪成長的好與壞

評分人數

• powerful

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

我會覺得呢隻碟唔夠商業性,既然係上位之作,點解歌曲唔整POP D

我成日諗fiona 定位係咩 行成熟路線姐係點
可以點睇得出佢歌路係成熟? 講人生道理係成熟?
而家一二線歌手都有明顯方向
好似hocc kay 都係講社會/政治 fa多講人生
ivana 係唱作路線 kary都行緊電音/唱作嗰啲啦
睇得出fi想變 concert 有idea有dance 但其實佢想變成點
希望佢唔係下一個容祖兒 每一次改變下 但每一次都feel到吃力不討好 變極, 個形象都唔鮮明
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

隻碟其實每首歌都好聽
但係就冇一首係特別既
即係聽到首歌就諗番隻碟咁

今隻碟無上次tenacious 咁pop, 主打輕快路線, 呢種類型嘅歌確係好適合fiona

而家一二線歌手 ...
hehemamama 發表於 2014-11-6 23:30

其實佢今次隻碟既曲風形象都幾鮮明
曲風黎講係多線發展緊 (R&B / POP DANCE / 慢歌)
咁多當紅既女歌手入面 帶甜既跳舞快歌同 R&B 可以話係 FI 既 SIGNATURE

而家一二線歌手 ...
hehemamama 發表於 2014-11-6 23:30

駛乜型像鮮明... 最唔鮮明者金左9年
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

而家一二線歌手 ...

就正如一個人的形象係少女還是成熟一樣, 歌路都可以有分別.好像正文所講, 《Just You and Me》及《不呼不吸幾多秒》其實相近, 但兩首歌卻有明顯差異, 在於編曲, 在於唱腔, 後者輕鬆外放, 前者淡然內歛, 等同一個人20歲及30歲面對同一件事一樣, 有不同的反應一樣, 若果我們將這種平常反應的差異界定其中一種成熟, 那麼在唱腔及編曲上是成熟了.
成熟亦可見於主題, 不再只簡單談情, 加上身體接觸, 這是隨年月增長必然之事, 亦可以是成熟的表現. 不需一定講世情講互勉, 談情談得成熟都可以是一種
一個藝人對自己的路線及整個演藝生涯有話事權, 亦可以是成熟, 現在的薛凱琪明顯比以往參與得多, 亦開始有自己想表達的概念, 有睇演唱會會知道.
以上的種種, 都是成熟的表現, 而成熟無既定路線, 不是唱一首兩首講世界觀的歌只叫成熟, 成熟是靠一點點累積, 一點點去組成, 而我看到薛凱琪在任何一方面都比以往成熟

而家一二線歌手 ...

Kary叫形象鮮明?次次一隻K歌一隻重口味電音一隻pop dance咁plug,講就話FF要做電音diva,但成隻Across得逆轉一隻係電音,仲要無beat重口味果種
隻碟咩都有d但又carry唔到,創作更加唔洗講,一隻碟後不了了之

Fi起碼每隻碟d歌都聽得出好Fi style

如果Kary咁叫形象鮮明,無言
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

對樂評有部分都幾認同
其實fi而加幾張大碟開始做得有翻個theme,轉緊形,雖然反響唔算特別大,我覺得都算不斷進步
btw 如果上一線,其實fi都少左d大熱歌
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

上隻碟(雖然11 12年兩隻已經心有餘而力不足)基本上已經跌入谷底 所以呢隻碟黎得及時 俾人對佢有翻D信心
我貪大路 鍾意兩首最易入耳既 Let Go同一直一直 尤其一直一直好啱係海邊一路行一路聽
另外隻碟flow流暢 可惜演繹上仲可以唱得更稱職

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

smile係我最愛的fi大碟,有主題又夠甜,歌又好聽(除左劍龍)
33歲其實仲可以賣可愛,>40就真係要轉型 ...
Pacoho 發表於 2014-11-7 18:17

smile好到不得了, 但而家已經無可能叫方大同作咁多歌俾佢, 無左方大同亦即係無左smile的靈魂, 就算作到咁多歌俾佢, 都唔會係當時的感覺. 而家方大同作既歌style都同以往唔同, 其實佢地兩個都大左, 做既歌都複雜左, 有啲野無得返轉頭

Smile都係我最鐘意的一隻大碟...  講正題  我覺得今次TONIGHT隻碟係好過TENACIOUS... 特別細唱腔方面終於改善左好多 聽落會更加舒服 個人最鐘意的LET GO 偷偷一秒呀 而家覺得一直一直都好好聽..  而且今次銷量係俾tenacious要好  最後一句 支持Fiona女金!
哥本哈根的另一個我 81+3

方大同x薛凱琪條方程式已經冇晒化學作用,All you need is me 之後都未好過。但 Tonight 真係冇咩亮點,令人想一直一直聽落去,今年兩部戲都似係扣印象分多過加分,可能內地接觸到既群眾多左,不過唔認為係薛凱琪最好既發展方向。

方大同x薛凱琪條方程式已經冇晒化學作用,All you need is me 之後都未好過。但 Tonight 真係冇咩亮點,令 ...
powerful 發表於 2014-11-8 01:36

Tonight的歌唔搶, 但比起Tenacious好太多, 無計, Tenacious基數太低, 個人真心覺得是她出道之來最差的一張.我覺得佢《閨蜜》其實OK, 放得開, 我加分

睇佢訪問學到好多野..所以有心做就算唔係岩大眾口味,都值得去支持!
暫時LET GO 一直一直 最後最後 JUST U AND ME 打動到我!!唔係個個歌手都會為隻歌做咁多MV後期!

而家都拍左一直一直MV,,加之後又有一個 JUST U AND ME MV!

smile係我最愛的fi大碟,有主題又夠甜,歌又好聽(除左劍龍)

我最鍾意劍龍跟住就係天國的微笑.

我最鍾意劍龍跟住就係天國的微笑.
Ricardo 發表於 2014-11-10 21:49

我都超鐘意劍龍

33歲 丁太已唱緊SINGLE UNLIMITED.........不過FIONA 個樣仲好 YOUNG, 都仲可以賣可愛多幾年....

33歲 丁太已唱緊SINGLE UNLIMITED.........不過FIONA 個樣仲好 YOUNG, 都仲可以賣可愛多幾年.... ...
wchild 發表於 2014-11-10 22:06

嚴重OT, 《Unlimited》隻碟好得, 可惜無以為繼

hiraoka 發表於 2014-11-10 22:59

其實唔算OT啦, 只係拎其中一個歌手做對比例子.....

不過我唔係好熟FIFI D 歌, 確實轉左公司D 歌 少左FI 既影子

hiraoka 發表於 2014-11-10 22:59

ot都要講,其實火鳥都係堅得,所以并唔係無以為繼。

反ot,其實上隻碟首f.night應該放入呢隻碟,個氛圍簡直good fit,而且好切合tonight呢個概念。

呢只碟加埋小小癡纏,等待的藝術同f.night,再飛咗只一起到老就真係perfect啦~

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

反ot,其實上隻碟首f.night應該放入呢隻碟,個氛圍 ...
aussie2013 發表於 2014-11-11 18:13

超級同意!!!呢三首同上隻碟主打pop style完全唔夾
反而弗洛蒙同最後最後應該放落Tenacious (其實呢兩首只係hold demo hold左咁耐,可能同舊年fi耳仔有事錄唔哂有關,佢之前都話Tenacious原本十首,但趕住12月出所以得9首,唔排除淨返果首係呢兩首其中1首)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實唔算OT啦, 只係拎其中一個歌手做對比例子.....

不過我唔係好熟FIFI D 歌, 確實轉左公司D 歌 少左FI ...
wchild 發表於 2014-11-11 12:46

我係話我嚴重OT, 哈哈

反ot,其實上隻碟首f.night應該放入呢隻碟,個氛圍 ...
aussie2013 發表於 2014-11-11 18:13

但F.night我一直覺得太作狀, 我唔得, 成件事太刻意

我最愛甜蜜蜜,跟住天國的微笑,再跟住係不呼不吸多少秒
而劍龍我聽極都係唔太鍾意,可唔可以講下點解 ...
Pacoho 發表於 2014-11-11 18:29

甜蜜蜜我都好喜愛, 不呼不吸幾多秒都好好但劍龍好有特色, 應該話好有方大同的特色, R&B得來又有D edgy, 方大同唱好理所當然, 但放在薛凱琪身上, 佢加左一份甜, 又變左另一回事, 我覺得好得

其實f.night玩野得黎幾鬼入型入格(玩野既意思係 真實歌詞唔多, 只靠音樂同讀白帶左個氣氛出黎)
如果落tonight 我又搵唔到位放佢
入屋少少已經有扭計骰, 但係唔係咁emotional既
可能emotional呢個點 都係今次隻碟既問題
tonight fifi好似冇用非常可愛或者太emotional既唱腔去唱 (let go/just you and me 其實再可以可愛d)
以上都係我估 所以睇下就算:p

我最愛甜蜜蜜,跟住天國的微笑,再跟住係不呼不吸多少秒
而劍龍我聽極都係唔太鍾意,可唔可以講下點解 ...
Pacoho 發表於 2014-11-11 18:29

我覺得我需要認真覆你
利申:
本身我係鍾意d 有beat歌, 怪歌 (我又聽EDM/INDIE/DANCE/HOUSE/POP/COUNTRY/R&B, 其實我聽好多,簡單D就係鍾意就聽,但PREFER快歌)

我用音樂去切入劍龍先喇
佢一開始已經好有BEAT, 同埋同期既歌入面好少歌既BEAT係咁...
另外就係佢既編曲好豐富, VERSE TO VERSE 既MUSIC好特別, 仲用埋二胡-_- (怪得黎好MATCH)
歌詞方面, 其實我到宜家都唔知佢想寫乜?...可能係怪人遇上怪人
感覺方面, 呢首歌比我既感覺係 下午時間/行路聽到會覺得跳皮/開心/輕鬆/怪旦
即使你話幫佢拍個MV 我會覺得要用好多特效去配合怪旦呢個主題

試驗性好高 睇番當時 已經出左小峽谷1234 劍龍係屬於之後既
我會覺得劍龍屬於小峽谷1234既LINE
我自己就會覺得 喂 又試到新野喎 衰鬼
當年一派出黎就覺得好正架喇

呢首歌咁多年黎 時不時我都會拎出黎煲下

其實如果佢仲搵唔到自己既signature都幾危險
宜家質素真係唔算高

最後最後硬係聽落有啲老土.....

其實fiona宜家個定位好奇怪
明明已經出道10年,但比人感覺都系一個新生代歌手
記得到05/06年時,我地已經覺得楊千嬅/梁詠琪/陳慧琳系屬於前輩級女歌手
究竟系因為樂壇宜家停滯不前所以長江後浪推唔到前浪, 定系Fiona 自己定位問題?

其實fiona宜家個定位好奇怪
明明已經出道10年,但比人感覺都系一個新生代歌手
記得到05/06年時,我地已經覺 ...
loowee 發表於 2014-12-14 11:11

正面啲咁睇佢係一個歷久常新既歌手

超級同意!!!呢三首同上隻碟主打pop style完全唔夾
反而弗洛蒙同最後最後應該放落Tenacious (其實呢兩首 ...
fifty1205 發表於 2014-11-11 18:48

我都覺
而家變成原本兩隻應該可以統一風格Concept嘅碟
變成天一半地一半