返回列表 發帖
有胡鴻鈞?
XYZZY 發表於 2014-12-3 13:26

Hubert 出席 東華記招 時講,佢會同 Alfred Jinny 一齊唱歌。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

C AllStar 今年終於出響新聞前果段
星勤 發表於 2014-12-3 14:46

舊年 歡樂滿東華 CAS 同 R&K 已經係新聞前出。

其實無論係 TVB音樂組,定綜藝組,定娛樂新聞台,
由 80後時代曲 開始,已經對 CAS 好到不得了。
當然,你可以話,好似而家對 天堂鳥 一樣咁好囉 :P
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

這是因為cas 可以幫手唱八九十年代果堆金曲, 而且唱得几好, 岩晒無線!
lblemon 發表於 2014-12-3 15:49

奇就係奇在,音樂組同綜藝組都係貪佢地唱 acapella 有趣,
成日安排佢地用 acapella 唱啲唔需要識嘅歌,
反而唔係要佢地唱咁多舊歌。
娛樂新聞台 就更加係比好多 air time 佢地啲「前衛」音樂 function。

我上網刨cas 無記大騷演出片段, 如果唔係唱自己歌既話, 都係唱以前d 金曲, 不過有時每人獨唱一段, 有時玩 ...
lblemon 發表於 2014-12-3 16:16

聽左 RTHK 今日紅館 C AllStar 嗰 part 未?正到呢
仲有 青春頌 同 歡樂頌,終於有比人放埋一齊直落唱嘅一日喇 !

Check 翻原來舊年又係星期六晚 東華 之後,第二日即接有叱咤記招。

有呀!超想係現場聽!經收音機始終唔同!青春頌係正,Alfred同callstar同場更希望可以合唱下! ...
sosomusic 發表於 2014-12-6 18:31

唔知 Alfred 同 C AllStar 明日去唔去叱咤記招呢。如果去,
Alfred 就今日趕三場,明日趕兩場;CAS 就今日兩場,明日兩場,
都係同樣嘅 show。

剛剛先回家,新聞前嗰啲全部要等睇 my.tv
請問除左 opening 有 Alfred+Hubert,
Jinny 同 CAS 出左邊 part?

AGA Feat. Gin Lee - 一加一
狄易達 - 好情人
周柏豪 - 還記得 / 同行
鍾舒漫 / 鍾舒祺 - SS14
彭嘉麗 - 從 ...
Our_Souvenir 發表於 2014-12-7 00:28

好彩有你 mark (好似舊年都係你?)
我陪你睇到完場 ... 加油 !

越難越愛把聲唔似live但又唔似CD版
又係錄音?
JayantL 發表於 2014-12-7 00:56

我釘住佢個咀全首歌睇左兩次,
連呼吸位、氣聲都搵唔到 唔sync 嘅位,
有一句 拍子 慢左少少都 sync 埋,

今次似係 live。

我一直覺得,同樣一個華納一個星煥/夢
許廷鏗多人鍾意過周柏豪,連詩雅多人鍾意過吳若希
唔係冇原因 ...
XYZZY 發表於 2014-12-7 01:42

我好多謝大家都當聽唔到今晚 opening 嗰句 .....

天堂鳥 出兩個項目,再加唱一首歌添啦。
對 TVB 嚟講,佢地真係好洗好用。

四個咁勁嘅司儀都亂成咁,
睇嚟唔只冇排過,係直程 rundown 都係剛剛飛紙仔咁。

彭永琛其實真係唱得唔錯,
佢係咪過去 太陽 跟翻 澳門幫,前途會好啲呢。

紅嘅全首,唔紅嘅半首?
星勤 發表於 2014-12-7 02:10

我主要係想睇下邊啲只可以唱 2min版,邊啲可以唱 2:30min版
得 AGA/Gin Lee  彭永琛  SuperGirls 係肯定係 2min版
彭嘉麗  Jinny  Hubert  borderline 唔知係邊樣

AGA & Gin Lee                         1:56
狄易達                                      2:58 (係ITEM 唔係solo)
周柏豪                                      2:38+2:28 (係ITEM 唔係solo)
鍾舒漫 & 鍾舒祺                         2:24

彭嘉麗                                      2:16
吳若希                                      2:12
許廷鏗                                      2:24
C AllStar & Super Girls             3:50 (full version)
鄭俊弘                                      2:42
胡鴻鈞                                      2:18
連詩雅                                      2:42
BOP 天堂鳥                               2:28
彭永琛                                      2:04
鄭欣宜                                      2:30
SUPER GIRLS                          2:06
林欣彤                                      2:30+2:46

最好真係tvb棄將mag
miko 發表於 2014-12-7 08:59

真正嘅棄將係 Jay,睇個樣,Jay 約滿TVB,真係好大機會簽EEG。

嘩, 真好心機, 佩服。佩服。原來Mag竟然成5 min唱?
thecool123 發表於 2014-12-7 14:19

呢排TVB好似對Mag好翻啲,
我 主觀意願 希望咁係 意味住 Mag 可能真係 2015 約滿 EEG

C AllStar 今年終於出響新聞前果段
星勤 發表於 2014-12-3 14:46

其實 CAS 個 ITEM 嘅演出睇得我唔係好舒服。
設計執行都好,單計唱 定係 計埋娛樂性 都非常成功。

但係個演出令我諗起 蝦頭同泰臣 個情況。
TVB要 蝦頭/泰臣 同 CAS,係要佢地嘅專長,
我唔覺得TVB想佢地調節自己嚟就TVB,最好就係原汁原味先有意思。

蝦頭比我嘅感覺係,TVB冇想佢調節,
但佢自己開始諗點樣可以喺電視呢個媒體做得更effective,
自己改變緊自己嚟希望可以更加運用到呢個平台。
蝦頭/泰臣 同 CAS 嘅 charm,係來自佢地嘅 purity。
有種不食大台煙火嘅外在專業,
既冇攻擊性所以安全,亦無妥協性所以有種傲骨。

我唔係太想見到 CAS 好似 蝦頭 咁樣,開始諗多左。

(唱903/RTHK台歌 完全係佢地嘅signature,我唔係講緊呢樣,
而係做緊個用 戲劇movement 帶動嘅 skit 嘅問題。)

今次應該係 TVB 俾時間佢地自己諗項目表演

我又唔覺得佢地諗多左,呢種表演方式都有佢地風格響入面
a ca ...
星勤 發表於 2014-12-7 22:47

on_ 係 icon 完全明白 :P
但係 由戲劇去帶動音樂 定係 由音樂去帶動戲劇 係有分別

嘩, 真好心機, 佩服。佩服。原來Mag竟然成5 min唱?
thecool123 發表於 2014-12-7 14:19

今年嘅 星光熠熠耀保良 我都有 mark duration,
嗰個睇落易 mark 啲,但其實仲難 mark。
TVB 啲大show,爭分奪秒,duration 係 rundown 好仲要嘅部份。

http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=7136&pid=508312