返回列表 發帖

《2014勁歌金曲優秀選第二回》

2014勁歌金曲優秀選第二回
播出日期: 2014.12.21 晚上8:00

http://jsg.tvb.com/2014/selections2014part2/

侯選名單:

我愛京達卡 - 小塵埃
她最好 - 王君馨
千色 - 王梓軒
Run - 王梓軒
不再說分手 - 王菀之
好時辰 - 王菀之
致少年時代 - 古巨基
好情人 - 狄易達
越難越愛 - 吳若希
朋友啊朋友 - 巫啟賢
Don't Care - 何雁詩
親愛的 - 沈震軒
光源 - 林欣彤
食物鏈 - 林欣彤
高山低谷 - 林奕匡
自由意志 - 周柏豪
現在已夜深 - 周柏豪
傳聞 - 周柏豪
共勉之 - 官恩娜
眼淚極黑 - 官恩娜
靜香 - 享樂團
副作用 - 洪卓立
胡桃樹 - 洪卓立
棋逢敵手 - 胡鴻鈞 徐子珊
天然呆 - 容祖兒
讓我們走下去 - 容祖兒 ft. 謝霆鋒
差半步 - 陳展鵬
Come On - 連詩雅
聯群結隊 - 草蜢 謝安琪
上車 - 張子丰
I Miss Love - 側田
新天地 - 許志安
流淚行勝利道 - 許志安
福氣 - 許廷鏗
枷鎖 - 許廷鏗
最卑微的願望 - 張敬軒
R U OK? - 許靖韻
一步步 - 梁漢文
爛笑話 - 鄒文正
我好想你 - 馮允謙
自由野 - 黃宇希
色惑 - 楊千嬅
We Are The Only One - 群星
花球寄語 - 鄭希怡
熊貓 - 鄭俊弘
酒杯再敲琴 - 鄭敬基 黃宇希 余震東
哎呀 - 鄭融
哎呀! 男友 - 糖妹
獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
星星的眼淚 - 鍾欣潼 羅力威
最後最後 - 薛凱琪
弗洛蒙 - 薛凱琪
SS14 - 鍾舒漫 鍾舒祺
劫後餘生 - 鍾舒漫
大愛 - 鍾嘉欣
逆來順受 - 關心妍
我不唱慘情歌 - 羅孝勇
Your Love - 羅孝勇
三千公里的理想 - 顧芮寧
不愛你的時候 - 龔柯允
Be With U - As One
Hey A - BOP天堂鳥
SuperStar -Callstar x SuperGirls
家書 - C AllStar
耳機內的知己 - CHOCO
約翰與洋子 - Dear Jane
一去不返 - Dear Jane
新城市 - goldEN
反擊的愛人 - goldEN
另一頁 - HotCha
冰島 - J. Arie
道別說愛你 - J. Arie
如果我是個男孩 - SIS樂印姊妹
520 - SIS樂印姊妹
鎂光燈下 - SUPER GIRLS
我不完美 - Winkie黎美言
圍圈 - Yellow!

嘩都好人多勢眾咁喎 ._.

簽名被屏蔽

人地都未UPLOAD完個LIST -.-
Hanson 發表於 2014-12-7 02:22

我會繼續更新

嚇得我… 以為 30 首選 20 首出黎
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

下?
咁遲先第二回XDD
咩料

重以為tvb del左環球d名單tim

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

有無搞錯 一,戀人,愛我就吻我都無 咁年尾環球真係無獎架啦喎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

福氣 - 許廷鏗
大愛 - 鍾嘉欣
SuperStar -Callstar x SuperGirls
如果我是個男孩 - SIS樂印姊妹

6ne tonight? -_-
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

福氣 - 許廷鏗
大愛 - 鍾嘉欣
如 ...
hinz 發表於 2014-12-7 09:55

第一季季選都係有兩個星期投票時間,即係冇得下週先上。
不如數下今晚除左 Hins 有邊三首唔會 out 把啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

真係連提名都唔比環球..
BTW 到時係由呢兩個優秀選ge得獎歌再揀二十首定又係全部上榜歌都有得候選先?
如果係後者咁優秀選真係為搞而搞..

不如數下今晚除左 Hins 有邊三首唔會 out 把啦。 ...
Bluejays 發表於 2014-12-7 10:47

alfred 下星期冠?
kay應該都唔會out掛
咁仲有一首應該係aiya vs mag ?
02 著地 - 鄧麗欣

hinz 發表於 2014-12-7 10:51

呢個係 2013 第一季季選 前嘅盛況 ... 今次破到紀錄喇!

TVB 勁歌金榜@2013/06/22
RK LW Songs     Singers
01 03  最好的時刻 謝安琪
02 05  爆     鄭融
03 NE  擁抱愛   鄭欣宜
04 04  錯過    蔡卓妍
05 NE  最後祝福  黃宗澤
06 09  戀循環   goldEN
07 10  無關痛癢  鄒文正
08 NE  音樂殖民地 C AllStar
09 NE  男生乙個  樂瞳
10 NE  麻不甩   Yellow!
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

真係連提名都唔比環球..
BTW 到時係由呢兩個優秀選ge得獎歌再揀二十首定又係全部上榜歌都有得候選先?
如果 ...
星夢情真 發表於 2014-12-7 10:47

而明年舉行的總選則會由本年度兩回優秀選共40首金曲,連同金曲榜上最高分的30首金曲,約七十首侯選歌曲角逐最後的獎項。

hinz 發表於 2014-12-7 10:51

Alfred 可以一首換一首,
我估係 Kay Mag Aiya 都有得留低,最慘係狄易達 :(

Alfred 可以一首換一首,
我估係 Kay Mag Aiya 都有得留低,最慘係狄易達 :(
Bluejays 發表於 2014-12-7 10:59

咁天然呆咪三甲不入
02 著地 - 鄧麗欣

姓 鍾 嘅中間就攝左個姓 薛 嘅,姓 許 嘅中間就攝左個姓 張 嘅。

仲有我發現原來 安哥/Alfred  志 同 廷 都係 7劃,
係落到去個 安 同 鏗 字先排倒。
Mag 就 欣 險勝 奕 一劃。

除左顧芮寧, 環球所有歌手(陳奕迅,孫耀威,關楚耀,藍奕邦,AGA)都冇得候選
Hanson 發表於 2014-12-7 05:15

我估可能得易拎菇有簽歌手合約嗄
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

有無搞錯 一,戀人,愛我就吻我都無 咁年尾環球真係無獎架啦喎
hehemamama 發表於 2014-12-7 09:28

環球都講到明棄權囉
咁咪唔洗你玩囉

但我覺得joey留低機會大過mag,姐係mag會out,poor mag
nicholashin 發表於 2014-12-7 11:35

會唔會今晚最有紀錄價值嘅事,係有人終於要斷九連冠呢?

環球都講到明棄權囉
咁咪唔洗你玩囉
Our_Souvenir 發表於 2014-12-7 11:39

到底係環球輸打贏要定tbb 其身不正先無公司想去
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

但我覺得joey留低機會大過mag,姐係mag會out,poor mag
nicholashin 發表於 2014-12-7 11:35

如果 10>X 就仲霉過馬面
所以mag應該唔會out嘅

會唔會今晚最有紀錄價值嘅事,係有人終於要斷九連冠呢?
Bluejays 發表於 2014-12-7 11:44

幸災樂禍嗄
奸笑...

到底係環球輸打贏要定tbb 其身不正先無公司想去
hehemamama 發表於 2014-12-7 11:47

兩邊都有責任啦
咁當然唔到冇獎都合理
你睇第一回實在悶到嘔嗄

不如數下今晚除左 Hins 有邊三首唔會 out 把啦。 ...
Bluejays 發表於 2014-12-7 10:47

有 6 首歌咁多
會唔會係得一星期投票呀?
但如果剩返一星期 又唔會今日咁快 UPLOAD 晒 D 歌上 MYTV 嗄

我仲以為枷鎖有得冠嗄

上6首咪out 01 03 05 06 08 10 咁多??

mag bb唔會1 wk命掛??

好驚今次之後又以後都唔上環球d歌
月湖、孔雀開屏 RIP
最重要係!!!!yimsin!!!
又冇得聽yimsin live啦!!!!!

環球同tvb嘅關係真係好微妙
從環球plug翻歌再到今年有大半年一首歌都唔plug
再plug翻又到宜家tvb del曬環球啲歌
但係尋日AGA又可以上大騷唱歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

再plug翻又到宜家tvb del曬環球 ...
JayantL 發表於 2014-12-7 12:20

Tvb激嬲人地

但又想人地啲星上節目谷下收視囉

簽名被屏蔽

再plug翻又到宜家tvb del曬環球 ...
JayantL 發表於 2014-12-7 12:20

TVB 仲要狂冠環球 D 歌
搞到好多歌都好快比人 OUT 左嗄

好咯,黑面臣又无机会拿最男了

HotCha 最後一首歌LU.......
希望大家可以投佢地一票

獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪

老實講, TBB今次算釋出善意啦,
搞頒獎禮既梗係想歌手到場領獎亮相啦,
如果所有獲獎歌手都唔黎, 個頒獎禮5分鐘就頒完啦, 就咁公布投數就完結,
"唔黎冇獎"就係防止呢個情況下導致頒獎禮失色既政策

環記仲好意思話自己唔係輸打贏要?!
如果係唔參加總選既話, 就唔好派歌去TBB啦,
佔走哂D冠軍位置, 打完齋唔要和尚
香港樂壇其實唔應該再內訌, 應該用更團結既方式對抗外敵

其實一先係最好笑!
有期TVB不停搵AGA同Gin Lee錄勁歌,
明顯有心推AGA上,但環球又反面,
TVB即刻反撃!真悲哀!

如果所有獲獎歌手都唔黎, 個頒獎禮5 ...
liebe 發表於 2014-12-7 13:57

环球就系惊输吾起

呢個係 2013 第一季季選 前嘅盛況 ... 今次破到紀錄喇!

TVB 勁歌金榜@2013/06/22
RK LW Songs     ...
Bluejays 發表於 2014-12-7 10:54

2002年最后一周,已经试过10首歌都系新上榜啦!
我好清楚记得前4位系:
1女人之苦
2人来人往
3高妹正传
4笑中有泪

簽名被屏蔽

aga d live
捧小塵埃、phil, 碎好過啦
Hanson 發表於 2014-12-7 14:42

尋日AGA d live好正wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

btw其實可能下星期先開始投票???

因為依家仲未出優秀選官方網址
啫係jsg.tvb.com果個官方優秀選頁面
唔係呢個mytv版

好似呢個咁http://jsg.tvb.com/2014/selections2014part1/

如果所有獲獎歌手都唔黎, 個頒獎禮5 ...
liebe 發表於 2014-12-7 13:57

擺明係某公司輸打贏要啦。
睇間公司上季候選啲歌,季選無獎先係正常囉,有就真係做馬啦,無啲自知之明。
今次我撐tbb喇,人哋擺明向某公司示好,又唔使簽約,有俾機會aga狂上tbb。
難得tbb肯搞投票總選,雖然有當紅歌手膠歌入選依啲白癡嘢發生,但都算公平啦,起碼跟民意。
依家預計自己啲歌唔夠hit會輸就玩杯葛,真係小家到暈。

簽名被屏蔽

nope, voting starts at midnight tonight
Hanson 發表於 2014-12-7 16:53

咁啊... 好似好唔重視咁既... tvb.com好似都未見廣告咁

no.39 爛笑話 - 鄒文正正好聽

擺明係某公司輸打贏要啦。
睇間公司上季候選啲歌,季選無獎先係正常囉,有就真係做馬啦,無啲自 ...
kayzzz 發表於 2014-12-7 15:54

咪系咯,逆转都入吾到叱咤20强啦,甘点解吾杯葛叱咤啊

難怪環球唔去tvb
希望fi有獎
唔知水星女神都無機呢
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

唔知色惑入唔入到圍呢?
不過千嬅實唔會去咁lol

上次華納有獎都唔去今次會唔會去?