返回列表 發帖
搞頒獎禮既梗係想歌手到場領獎亮相啦,
如果所有獲獎歌手都唔黎, 個頒獎禮5分鐘就頒完啦liebe 發表於 2014-12-7 13:57

I never understand why no one try to do what the grammys does and have set performances of the year's songs regardless of them winning or not. Also, if your awards show is meaningful, I am sure your attendance would not be that terrible.

I never understand why no one try to do what the grammys does and have set performances of the year ...
kin888 發表於 2014-12-7 22:51

很可惜, 香港主要頒獎禮都係傳媒主辦,
追求既係亮相, 收視, 廣告,
商業性質自然較重,
唔黎冇獎係逼不得已下既處理方式

你所講既GRAMMYS方式,
好可能要等香港評審類既音樂頒獎禮成為主流先可以實現

簽名被屏蔽

仲諗住會有aga 一囉
最高票數可能係天然呆或者越難越愛

TVB FUN 好清楚解釋一切
Hanson 發表於 2014-12-8 00:12

講咗咩?? 大6睇唔到...

上次華納有獎都唔去今次會唔會去?
lampard08 發表於 2014-12-7 22:10

希望去啦~~~ 想睇Pakho嗄

5知家姐去唔去優秀選?
舞來舞去 不日內開始錄音。

簽名被屏蔽

投曬華納系既所有歌
希望佢地會去

感覺上warner同tvb關係比較好

70% 民調
30% tvb fun
Hanson 發表於 2014-12-8 13:57

咁同上一次一樣.. 我以為講咗點解冇UMGtim

係時候黎個冇獎競猜, 估下得獎歌

好時辰 - 王菀之
越難越愛 - 吳若希
食物鏈 - 林欣彤
高山低谷 - 林奕匡
傳聞 - 周柏豪
棋逢敵手 - 胡鴻鈞 徐子珊
天然呆 - 容祖兒
讓我們走下去 - 容祖兒 ft. 謝霆鋒
差半步 - 陳展鵬
流淚行勝利道 - 許志安
福氣 - 許廷鏗
枷鎖 - 許廷鏗
最卑微的願望 - 張敬軒
熊貓 - 鄭俊弘
獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
星星的眼淚 - 鍾欣潼 羅力威
最後最後 - 薛凱琪
大愛 - 鍾嘉欣
SuperStar -C Allstar x Super Girls

都幾難揀....

I Miss Love同胡桃樹都有可能入到
如果Pakho去既話 / 佢fans club叫人投票
我又覺得佢會入到兩首

所有入選截榜日期前入選<勁歌金榜>之「本地歌手」的歌曲(包括華語歌曲)均可獲得提名。
*如唱片公司書面提出旗下歌手之歌曲不參選,該歌曲將從候選名單中摘除。
(第二回榜期為2014年6月1日至2014年12月7日

咁到底SuperStar同New Girl個d點黎gar????

所有入選截榜日期前入選之「本地歌手」的歌曲(包括華語歌曲)均可獲得提名。
*如唱片公司書面提出旗下歌 ...
PangChiYeung 發表於 2014-12-8 15:54

It would be funny if all the singers who turn up just take their awards and leave without singing (like 嘉欣BB at 優秀選第一回). The whole show can finish in 30mins, no one gets bored.

(1-20)
不再說分手 - 王菀之
好時辰 - 王菀之
致少年時代 - 古巨基
越難越愛 - 吳若希
高山低谷 - 林奕匡
天然呆 - 容祖兒
讓我們走下去 - 容祖兒 ft. 謝霆鋒
福氣 - 許廷鏗
枷鎖 - 許廷鏗
色惑 - 楊千嬅
熊貓 - 鄭俊弘
獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
星星的眼淚 - 鍾欣潼 羅力威
最後最後 - 薛凱琪
弗洛蒙 - 薛凱琪
SuperStar - Callstar x SuperGirls
家書 - C AllStar
--------------------------------------------------------------------------
(Replacements)
光源 - 林欣彤
食物鏈 - 林欣彤
自由意志 - 周柏豪
現在已夜深 - 周柏豪
傳聞 - 周柏豪
共勉之 - 官恩娜
眼淚極黑 - 官恩娜
棋逢敵手 - 胡鴻鈞 徐子珊
聯群結隊 - 草蜢 謝安琪
大愛 - 鍾嘉欣
逆來順受 - 關心妍

所有入選截榜日期前入選之「本地歌手」的歌曲(包括華語歌曲)均可獲得提名。
PangChiYeung 發表於 2014-12-8 15:54

2014年12月7日之前錄映左嘅上榜歌曲

其實真係唔知佢地打算點樣解釋最後嗰三首歌
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

而家開TVB FUN已經睇唔到細則既?!

總選係 兩次季選 再加 最高分 30首歌 :  20+20+30=70
方大同 唔會到,上次季選仲要 out 翻一首出嚟。

有咁多 buffer 位,上次季選入唔到嗰啲,仲有大把機會。
用另一個講法,季選只係個show,同埋係比 TVB 收集數據嘅機會,
成 30幾個 buffer 位,根本季選入唔入都冇關係。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好似劲歌点搞都好似好少人去甘……

總選係 兩次季選 再加 最高分 30首歌 :  20+20+30=70
方大同 唔會到,上次季選仲要 out 翻一首出嚟。

有咁 ...
Bluejays 發表於 2014-12-8 20:06

唔係入到優秀選就一定有總選入場券咩?
即係就算khalil話明唔去總選,但入咗優秀選都會有候選
到時唔攞獎先到下一個名次補上

唔係入到優秀選就一定有總選入場券咩?
即係就算khalil話明唔去總選,但入咗優秀選都會有候選
到時唔攞獎 ...
ed8671ed 發表於 2014-12-8 20:14

我覺得 方大同 應該係當好似而家 環球 咁處理。
出 總選投票名單 前問你到唔到,唔到就喺投票名單度已經 delete 左。

簽名被屏蔽

我覺得 方大同 應該係當好似而家 環球 咁處理。
出 總選投票名單 前問你到唔到,唔到就喺投票名單度已經  ...
Bluejays 發表於 2014-12-8 20:20

出咗總選名單啦咩=-=

出咗總選名單啦咩=-=
PangChiYeung 發表於 2014-12-8 20:26

第二季 季選 記招講左:
(1) 20+20+30=70
(2) 12/21 會再有 記招 宣佈其他野

第二季 季選 記招講左:
(1) 20+20+30=70
(2) 12/21 會再有 記招 宣佈其他野
Bluejays 發表於 2014-12-8 20:28

其实tvb应该考虑下点搞先可以令到更多歌手参加咯

喺instagram見到Pakho fans club叫人投票

唔知今次入唔入到咧~~~~

好時辰 - 王菀之
越難越愛 - 吳若希
光源 - 林欣彤
高山低谷 - 林奕匡
自由意志 - 周柏豪
胡桃樹 - 洪卓立
天然呆 - 容祖兒
Come On - 連詩雅
枷鎖 - 許廷鏗
色惑 - 楊千嬅
熊貓 - 鄭俊弘
哎呀 - 鄭融
獨家村 - 謝安琪勢不兩立 - 謝安琪
最後最後 - 薛凱琪
大愛 - 鍾嘉欣
逆來順受 - 關心妍
SuperStar -Callstar x SuperGirls

冇記錯llv 入唔到第一回
今次仲要係合唱歌
佢班fans 會唔會做嘢呀

另一頁 - HotCha

我不完美 - Winkie黎美言

啲播出時間已經就到盡 :
(1) 時間縮短; (2) 比得星期日就星期日;
(3) 總選仲要避埋收視較低嘅 2000-2100

2014勁歌金曲優秀選第二回        12/21     星期日 2000-2130
2014勁歌金曲優秀選第一回          6/14     星期六 2030-2230
2013勁歌金曲優秀選第一回          7/6       星期六 2000-2200

2014年度勁歌金曲頒獎典禮          1/18     星期日 2100-2345
2013年度勁歌金曲頒獎典禮          1/19     星期日 2000-2300
2012年度十大勁歌金曲頒獎典禮    1/13     星期日 2000-2300
2011年度十大勁歌金曲頒獎典禮    1/8       星期日 2000-2300

啲播出時間已經就到盡 :
(1) 時間縮短; (2) 比得星期日就星期日;
(3) 總選仲要避埋收視較低嘅 2000-2100 ...
Bluejays 發表於 2014-12-9 16:27

總選咁夜先做
好少有嗄
搞咩呢?
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

總選咁夜先做
好少有嗄
搞咩呢?
Our_Souvenir 發表於 2014-12-9 19:37

12/7 收視:
2000-2100    女皇的盛宴  18點   
2100-2300    飛虎II  21點

要靠 播出時段 先可以做個好睇啲嘅收視出嚟
唔駛太過衰比啲唱片公司睇
2000-2100 會拖低平均收視
台慶呢兩年啲平均收視,都係比 2000-2100 拖低

簽名被屏蔽

2011,2012年度有"十大"呢兩個字
Hanson 發表於 2014-12-10 02:14

Thanks ... 橫掂改開,我順便加翻日期

回復 84# Bluejays

其實係咪獎少,所以縮咗一個鐘?

voted

我愛京達卡 - 小塵埃
好時辰 - 王菀之
致少年時代 - 古巨基
好情人 - 狄易達
光源 - 林欣彤
食物鏈 - 林欣彤
高山低谷 - 林奕匡
共勉之 - 官恩娜
胡桃樹 - 洪卓立
新天地 - 許志安
我好想你 - 馮允謙
哎呀 - 鄭融
獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
SuperStar -Callstar x SuperGirls
鎂光燈下 - SUPER GIRLS
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

真係變到冇吸引力
以前就話威
依家同997冇分別
咩20大金曲
分豬肉
=)

哇,如果第20位同分,會唔會變21大22大

獨家村 - 謝安琪
勢不兩立 - 謝安琪
呢兩首一定會投!

光源係你個榜走勢(18>15>16>18>14>12)仲頹過係903喎
nicholashin 發表於 2014-12-12 21:42

其實………要揀20首係好難
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Fi,J.arie唔去,可能杜生都唔會去
paco拉隊唔玩勁歌
睇到明周有講

簽名被屏蔽

paco拉隊唔玩勁歌
睇到明周有講
rubylovessss 發表於 2014-12-13 13:04

知道可能无奖,就吾去

總選會唔會係PAKHO拎最男?

總選會唔會係PAKHO拎最男?
Carmen92 發表於 13-12-2014 16:15

TVB唔係佢地頭,第一季同行都入唔到二十首

paco拉隊唔玩勁歌
睇到明周有講
rubylovessss 發表於 2014-12-13 13:04

佢地去都未必有獎啦。民選下機會渺茫。睇美長d戲嘅唔會投tbb,杜生過晒氣,丁小姐無人識喎。

佢地去都未必有獎啦。民選下機會渺茫。睇美長d戲嘅唔會投tbb,杜生過晒氣,丁小姐無人識喎。 ...
kayzzz 發表於 2014-12-13 16:35

勝利道可能有

勝利道可能有
rubylovessss 發表於 2014-12-13 19:01

你覺得903 hit等如坊間hit?

你覺得903 hit等如坊間hit?
kayzzz 發表於 2014-12-13 19:19

又關903咩事呢?

我想講嘅係總選喎

又關903咩事呢?

我想講嘅係總選喎
rubylovessss 發表於 2014-12-13 20:02

我係話條勝利道只係喺 903 hit, 係坊間完全唔hit呀。唔hit又點會有人喺tbb投佢呀?
不過有20個位咁多,或者佢可以排十幾入圍嘅。

啲唱片公司咁肯定自己喺 70%民調 底下都會輸,
可見佢地有幾明白自己個市場有幾窄,
需要 有篩選嘅民調 先會有贏面。

勝利道 個case,應該係 Paco 要 TVB 事前放料,起碼有 前五名 先肯到。