返回列表 發帖
另外除左一個女人
我地係咪都應該討論下eason and the duo band 同陳奕迅點計?
大家都知Eason新碟既歌一時 ...
CunninG 發表於 2018-11-11 10:44
我都有同樣嘅疑問 !
定係睇佢最後專輯推出嘅時候會用咩名義收錄 ?

同意 cut 淨 1 個 , 一黎合乎資格嘅越黎越少 , 二黎係好多碟都係儲夠歌先出
而且要符合我地有 3 首上榜歌嘅資格 , 分分鐘有啲所謂嘅專輯連三首新歌都唔知有無 , 所以都無必要再頒 3 隻

雖然減至 1 個係目前較好嘅辦法 , 但其實呢個獎嘅規則都限制左我地好多
比如因為行開計榜分模式 , 所以三首新歌起碼要派同埋要喺每個禮拜榜單嘅前十名 , 難度好高
就以今年黎睇 , 淨係數左最近十周 , 有四周都係 未出碟單曲 > 出碟單曲
而且出碟單曲裡面有唔合乎資格嘅專輯 , eg《LMF 2009-2019 EP》裡面就只得二零一九呢首唯一新歌
然後有啲派夠數嘅但又唔係首首上到 , eg《Little By Little》《為藝術犧牲》《超級市場伴奏上集》《METABOLISM》...
出左全新大碟但派唔夠又有 , 年尾至出第一 plug 同出新碟 ... 都有好多呢啲例子

所以扣扣埋埋其實每個禮拜可能平均只得兩三首合乎資格嘅出碟單曲上到榜
就做成左合乎資格嘅專輯好少 , 呢個就未必係因為專輯數量太少令到我地好少候選專輯
而可能係我地個規則好高要求 , 令到大量專輯連候選嘅機會都無

所以考慮到專輯 製作時間嘅延長、派台數目、上榜難度 同埋 推出時間 等等嘅問題
我會比較希望呢個獎會脫離計分類

我數過其實要符合資格 今年只會有5隻碟可以競逐...
如果用遴選方法其實都可以考慮
不過我認為點都要同個榜 ...
ed8671ed 發表於 2019-12-20 21:35
yes , 如果呢個獎唔睇榜分 , 而係睇上榜數目而得到資格再比大家揀
規限嘅範圍少左好多 , 咁樣得到資格都無咁難 , 解決左大部分嘅問題 , 係一個好方法 , 暫時我都會 prefer 2 !

大家點睇共和派台歌包唔包埋本地歌手既非華語派台歌呢
-Prince- 發表於 2020-3-21 22:37
好想好想呀 !
香港樂壇嘅製作唔淨止只係製作廣東同國語歌,仲有英語,可能台語、韓語同日語都有
既然都係本土嘅派台歌,點解唔可以有同等待遇呢 ?

睇唔到有任何原因反對
好多香港獨立音樂人都係用英語演唱
例如係為 Serrini 編曲既 Olivier Cong
或者係 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-21 22:48
Gin Lee 呢個真係唔知點定義
所以我希望埋如果華語區嘅其他語言都可以計埋,咁可能可以解決埋呢個問題

我睇過暫時 2020 嘅第一季有 7 首本地派台嘅非華語作品
而除去本地,華語區嘅非華語作品就暫未有派黎香港,以往數量都唔多
但其實都間中都會有公司幫歌手派台,如主打英語嘅 Joanna Wang 都會派歌
所以我覺得反正數量唔多嘅情況下,呢個範疇試下包埋都無壞
最緊要係可以比到更多值得大家支持嘅歌上榜 !

我同意係華語區嘅都計
因為香港以外派埋外語嚟嘅 可能全年一隻手都數得晒

其實本身就好應該接受埋英文歌
...
ed8671ed 發表於 2020-3-21 23:31
可能以前主打華語市場 ? 歌手出碟出完廣東出國語,出完國語出廣東
係好似上個年代開始多元化左,不過我地真係算發現得遲啦

一曲同時有廣東話版同英文版方面,我覺得會係計兩首歌,就似 Ellen 嘅「光」以及「光之外」咁嘅形式去計

我覺得CM嘅定位能應該係推介本地歌手歌曲 rather than 中文
中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經 ...
CunninG 發表於 2020-3-24 00:21
我想先搞清楚喺字眼上嘅一樣野,我地一直以「英文歌」代替左「本地非華語派台歌」,其實喺今年暫時 7 首「本地非派台歌」裡面有 2.5 首係日語歌,咁本地歌手「除英語派台外的非華語派台歌」可否撥入呢個「本地非華語派台歌」? 定係以「派台的英文作品」作為之後投票嘅一個選項 ?

至於擴展到華語區,雖則係我提出黎但我無太大嘅理由,因為華語歌派台我地都同本地歌曲派台有同等嘅待遇
所以如果接納本地非華語派台歌,咁華語區係咪都可以有相等嘅機會
因為前po話有7首本土歌手英文歌,我真係唔知有咁多
我都係靠CHH同903airplay睇新派台歌,如果呢兩度 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-24 00:43
本土嘅非華語歌嘅產量其實唔少,無實質數據喺手,但預計佔本土產量 5%,就如舊年嘅 Kiri T《Golden Kiri》, Jabin Law《A Bite of Hell》, 仲有舊年 per se 同 小塵埃 專輯中都有唔少英語歌,所以可以證明英語歌喺本土嘅樂壇上有一定嘅份量

好似 bag 提到可以加入左其他語言就有機會會分薄分數,或者我比啲數字出黎

[暫以英語為派台歌計算]
暫時今年符合我地資格嘅派台數目到目前為止有 139 首,5 首本地英語派台歌,佔全部派台嘅比例剛好係 3.5%,
假若比呢 5 首加入,當然全年就唔止呢個數,當住今季會有多一首,6 首,全年計埋打後三季,預計 24 首
全年 3.5%,約 24 首左右嘅派台加入競爭,你覺得呢個數量會係太多定太少 ?

我諗先定做三文兩語,會比較容易得到大家支持

如果係日文等語言我有所保留
好現實既原因就係都唔知佢唱 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-24 10:32
好 ! 咁我喺上面都改一改啲數字
當今季有 6 首本地英語派台歌,全年預計有 24 首派台,預計佔所有派台 3.5%

呢個預計嘅數字比大家參考一下