返回列表 發帖
大家點睇共和派台歌包唔包埋本地歌手既非華語派台歌呢
-Prince- 發表於 2020-3-21 22:37

睇唔到有任何原因反對
好多香港獨立音樂人都係用英語演唱
例如係為 Serrini 編曲既 Olivier Cong
或者係香港好出名既獨立樂團 GDJYB
早就應該開放埋俾佢地參與
但因為以前唔知有乜英文歌有派台 所以唔成事

而家 my903 同新城會出埋派台既英文歌
以前唯一既concern都冇埋
改制係好合情合理

唯獨係本地歌手定義有少少含糊
好似李幸倪既英文歌唔知當唔當埋一份好

華語我冇乜所謂
不過本土歌手既英文歌就好應該包含在內

會傾向支持cm做一個以推介中文歌曲嘅榜
英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 21:24

50%太高,如果真係設就建議定低啲
另外咁樣唔知會唔會增加大家負擔,可能忙嗰陣真係冇咁多時間盡義務 blah blah
直接係共和榜競爭,俾大家選擇上定唔上,自由度反而多啲
雖然都引申到一個問題,就係CM榜既定位
應該係專注中文歌定係香港歌,抑或係兩者兼顧

我唔支持嘅原因係
1. Cool hot hit 無介紹
2. 流行榜無po 本地英文榜
—->結論係無乜人知派過乜—> ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 22:05

第一同二點其實已經唔成問題,因為my903同新城網站近排都開始出英文派台歌,
我地係可以知道有乜歌派台,所以先有榜主咁樣提議

至於第三點,其實而家有好多榜都唔會上台灣歌手出既國語歌,但共和都容許呢啲歌有上榜機會,
我覺得本地英文歌都係同樣情況,加咗之後大家就會習以為常,無論你會上定唔會上。
如果可以的話,不如你分享一下以前你地點樣處理台灣歌手呢個case,同埋點解最後都俾佢地有參與機會,
可能俾到各位榜主一個新既討論角度

其實榜規有寫,如果幾位榜主一同自plug某首歌,可以變做cm派台歌。正如有一段時期cm榜有好多 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 22:26

No, definitely not.
共和榜榜主留意:

事項一
各位榜主, 經投票, 現澄清 非派台歌於任何情況下均不能在共和榜榜規中被視為派台 ...
akk 發表於 2014-7-24 04:48

係可以上榜,不過例子實在太少,
大家慣常上派台歌

睇番榜規,因為多年無發生過自plug變cm plug事件,果句無左。大家可以討論要加番,始終榜規都十幾年 ...
gcgoobi 發表於 2020-3-23 23:16

因為本身自plug就有名額限制,所以上到榜既機會真係好細。
呢度大部分榜主都唔會自plug,或者係各有各選擇,
因為2020年代串流平台真係好方便,大家易access到自己鍾意既音樂,
你既心水未必係我既心水,你既非派台推介未必係我既非派台推介,
已經好難好似十幾年前咁,推介一首非派台歌然後大家齊齊支持。
而之前四榜四冠曾經惹來會員非議同指控小圈子,
可以預見呢種推介非派台既做法,又會惹來其他爭議。

或者大家對開放俾英文派台歌參與有保留,
不過提出既原意我認為係好,而且難以用其他方法例如自plug變cm plug歌去取代。
至於改動會帶來其他問題,例如榜分分薄咗、或者大家認為中文歌依然最重要,
我認為可以以加榜數、定立一個榜中文歌數目既下限等等方法去解決。
如果因為呢啲小問題而將個倡議全盤否定,我覺得有啲可惜。

我想先搞清楚喺字眼上嘅一樣野,我地一直以「英文歌」代替左「本地非華語派台歌」,其實喺今年暫時 7 首「 ...
chanchan0909 發表於 2020-3-24 10:26

我諗先定做"兩文三語",會比較容易得到大家支持

如果係日文等語言我有所保留
好現實既原因就係都唔知佢唱乜
(雖然我有聽客語同台語歌,但都要花啲時間睇翻譯甚至其他人既介紹去了解內容,
同埋自己本身識估下)
大家都冇乜心情同時間去慢慢做 research