返回列表 發帖
事項五
榜分計算
現時機制為 3-12分 計十甲
榜主會否考慮將冠亞季嘅得分比重提高?

2分榜分是我係03年提議的,目的是減少極少數榜主控制cm榜的情況
Eg. 4個榜主一齊冠=48分; 等如16榜主同時第十位才可同分。
而排名已考慮最高名次,即已反映冠亞季之重要性
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

會傾向支持cm做一個以推介中文歌曲嘅榜
英文作品可以用另一方法推介吧。例如每月榜主投票,支持度超過50%作特別推介。
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

50%太高,如果真係設就建議定低啲
另外咁樣唔知會唔會增加大家負擔,可能忙嗰陣真係冇咁多時間盡義務 bl ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 21:48

我唔支持嘅原因係
1. Cool hot hit 無介紹
2. 流行榜無po 本地英文榜
—->結論係無乜人知派過乜—>上榜機會極微

3. 唔係人人都接受到個榜上英文歌
—->呢點最重要,要100%人咁做首英文歌先有公平機會上榜
原理同非派台歌一樣,上得太多都會影響其他歌上榜機會

本來有4,但係今個星期#41都有人討論
—->一直以來我都只睇頭十,非榜主應該都係

幾多%都係一個提議,或者cool hot hit 去解決咗佢
click here

第一同二點其實已經唔成問題,因為my903同新城網站近排都開始出英文派台歌,
我地係可以知道有乜歌派台 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 22:15

其實榜規有寫,如果幾位榜主一同自plug某首歌,可以變做cm派台歌。正如有一段時期cm榜有好多我都未聽過嘅台灣歌。或者我無乜時間留意,如果有心谷正嘢,真係要榜主們夾埋一齊多啲討論,先可以增加歌曲傳唱度。
click here

No, definitely not.

係可以上榜,不過例子實在太少,
大家慣常上派台歌 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 22:32

睇番榜規,因為多年無發生過自plug變cm plug事件,果句無左。大家可以討論要加番,始終榜規都十幾年,有野唔乎合2020都唔出奇。
個人認為推上十大先可以令更多人認識。以前我有心谷會係每周榜上面討論,上自plug之前推介下,可能有知音人。
而家我更忙都會入去look下每週排名同榜主留言。 如果唔係果度討論,我多數都miss。
click here

因為本身自plug就有名額限制,所以上到榜既機會真係好細。
呢度大部分榜主都唔會自plug,或者係各有各選 ...
bagfgfcde 發表於 2020-3-23 23:50

我覺得自plug變上榜歌有得做,就係大家各有各聽令大家少咗一個focus聽一首好歌。好歌一定有知音。

關於自plug FYI, 其實最初cm版規有一項大約係頭2plug要跟,之後榜主可以自由上同一張專輯嘅歌。

暫時你都係聽過我發言,可能其他人有其他想法或建議,討論完再投票決定,尊重結果。
click here

我覺得CM嘅定位能應該係推介本地歌手歌曲 rather than 中文
中文歌其實好多榜主(包括我自己)已經 ...
CunninG 發表於 2020-3-24 00:21

因為前po話有7首本土歌手英文歌,我真係唔知有咁多
我都係靠CHH同903airplay睇新派台歌,如果呢兩度無我會唔知
click here

我覺得自plug變上榜喺而家呢個時代已經好難做到
好似隔離個post個討論都睇得出大家嘅口味好唔同
要攞出嚟2 ...
ed8671ed 發表於 2020-3-24 14:10

其實你講得岩,我嘅睇法係推介歌曲去到幾遠。上到十大先可以令多啲人留意,而呢個代表到首歌average 6-8個榜主支持。
上到榜都唔需要下下19/20榜先叫唔係小圈子谷歌。

例過來說,我谷到首歌#41都咁大迴響 意料之外
click here