返回列表 發帖

Wonders Music Awards 2014
Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)

第八位

"呢個單位我諗佢今年應該好開心
唔知佢初初入行嘅時候有冇諗過將來得到偶像指導呢"
我們的總和

Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)

Wonders 推薦 .歌曲十大 第八位:

豔羨 - 吳雨霏

走勢: 11>08>06>03>08>05>04>02>01
榜分: 211

"可以像我喜歡我嗎 我是我
從不穿一絲牽掛
可以讓我喜歡我嗎 我是我
從此拖七色尾巴 "

作曲:Kelvin Avon/韓桂英 | 作詞:周耀輝 | 編曲:Kelvin Avon | 監製:Kelvin Avon/恭碩良/林憶蓮

我們的總和

黎到第七位

"
於心有愧
等我講啦"
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第七位:

可以了 - 陳奕迅

走勢: 13>11>09>07>05>04>06>08>03>01>02
榜分: 236

"走不到的路就算了 我們永遠停在這了
愛不愛了 成為過去了 只是朋友 我們可以了 "

作曲:林俊傑 | 作詞:林怡鳳 | 編曲:Martin Tang | 監製:林俊傑

我們的總和

umm 第六位

"
平時佢真係好型我諗好多樂迷都想佢唱慢歌
作比別人嘅歌又好聽
作比自己嘅慢歌三個字 無 得 輸"
我們的總和

CAS?

嘩居然佢有獎呀 :O
kwanie 發表於 2015-1-3 21:59

大愛
咁強勁既走勢都得第7 咁其他咪好勁?
tree 發表於 2015-1-3 22:00

今年至尊 274分
可以了 呢到第一個獎
chanchan0909 發表於 2015-1-3 22:00

hinz頒左 xd
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第六位:

分手總約在雨天 - 方皓玟

走勢: 07>06>03>05>07>04>03>06>05>04>01
榜分: 251

"曾聽說雨天總要放手 總要分手
曾跟你約定下個淡季 浪漫旅遊
明日看雨點灑到滿天 總會掛念
我會隱藏我淚線 "

作曲:方皓玟 | 作詞:方皓玟 | 編曲: 伍仲衡 | 監製:許創基/Edmond Tsang

我們的總和

頒左一半喇喎十大 有咩歌手未出黎? 第五位

"呢位歌手好少唱呢類歌
佢教我地呢個世界其實唔係只係得愛情人生所有嘢亦都唔係盡如人意
所以我地樂觀啲啦 ok?"
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第五位:

流淚行勝利道 - 許志安

走勢: 04>06>08>03>06>07>07>05>06>03>01
榜分: 241

"流淚行勝利道
別再做愛情奴
沒有另一半也願身邊各人都安好
流淚時要自傲
別再為瞬間的愛情跌到
寧願叫蒼生有明早 "

作曲:Larry Wong | 作詞:周耀輝 | 編曲: Larry Wong | 監製: 舒文

我們的總和

大家好我係象秀文 好開心derder請我黎頒第四位

"呢個單位出道第二年已經有一首歌打入十大
佢係我嘅目標 ^_^
成年就算唔多產量 有好歌一定上到台
上黎啦"
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第四位:

- AGA

走勢: 06>03>05>03>04>04>04>05>01>06
榜分: 242

"
尋尋找找為何都找不到 為何有無盡孤苦的單數
合意的 永遠最難擁抱 未見到答案的傾慕
和伴侶無奈永遠差半步 "

作曲:AGA | 作詞:林若寧 | 編曲: Johnny Yim | 監製: 舒文

我們的總和

個走勢好癲
同我啲02 02 02有得揮
bagfgfcde 發表於 2015-1-3 22:39

走勢再chi ma gun 癲d都仲有
我們的總和

大家好我係郭位Off 十大Top 3 即刻同大家爆 第三位

"上年呢首歌整喊左好多人
尋日又有一個唔好嘅消息
歲月就好似神偷咁 唔經唔覺咁一直一直偷走我地身邊嘅嘅
試諗下我地嘅童年回憶仲有幾多"
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第三位:

青春常駐 - 張敬軒

走勢: 08>07>09>05>04>07>05>04>04>03>01
榜分: 241

"為何 在遊蕩裡 在遊玩裡 突然便老去
談好 一個事情 可以兌現時 你又已安睡
祈求 舊人萬歲 舊情萬歲 別隨便老去
時光 這個壞人 偏卻決絕如許
停留耐些 也不許"

作曲:張敬軒/Johnny Yim | 作詞:黃偉文 | 編曲: Johnny Yim | 監製: 張敬軒/Johnny Yim

我們的總和

黎到 第二位 喇

"呢個歌手佢經歷嘅嘅好似座過山車咁

呢首歌由佢自己唱出黎更感動 更有說服力
所以呢首歌得到好多人嘅喜愛
佢嘅堅持令佢今日能夠成功
15年繼續努力呀"
我們的總和

Wonders 推薦 .歌曲十大 第二位:

高山低谷 - 林奕匡

走勢: 15>10>07>04>03>02>07>03>05>04>09>01
榜分: 267

"你快樂過生活 我拼命去生存
幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦
渴望被成全 努力做人誰怕氣喘"

作曲:林奕匡 | 作詞:陳詠謙 | 編曲: Edward Chan / 黃兆銘 | 監製: Edward Chan

我們的總和

全年榜分最高嘅呢首歌 - 年度歌曲大獎

"呢個歌手同第二位嘅得獎歌手
一樣係經歷過高山低
經歷更不平坦 更難行
走過低谷後
佢不斷咁為我地用心製作高質素嘅音樂比我地聽
由Day 1 開始直一直為弱勢社群發聲
為我地嘅社會發聲 原因係佢好喜愛我地住緊嘅地方
去年仲自組唱片公司販賣與眾不同
上黎啦 傳奇女王"
我們的總和

Wonders 年度
推薦歌曲

獨家村 - 謝安琪

走勢: 02>02>04>03>06>05>04>01>01
榜分: 274

"盲愛和自愛不易兩全 讓我忍痛一刀就這麼兩斷
沒法跟你輕輕鬆鬆假裝卿卿我我只好放手
守護我的獨家村"

作曲:Christopher Chak | 作詞:林夕 | 編曲: Ted Lo | 監製: Alvin Leong

我們的總和

事不宜遲 新人獎三甲

銅:
"比人搶左個獎
文青
有個花名叫做港版XXX"

銀:
"今年新人獎係組合包辦金銀
非主流
佢地製作嘅音樂有好多唔同類型 Jazz, Funk, R&B etc.."

金:
"平原習作起家
出左張高質Album"

我們的總和

Wonders 年度推薦新人 銅獎

Yukilovey (112)

上榜歌曲: 抓緊青春的尾巴(16) 謝謝你的殘忍(56) 兩個人的聖誕(40)
冠軍歌曲: /

Wonders 年度推薦新人

Project Ace (149)

上榜歌曲: 爵士日與夜(117) 星期六晚(32)
冠軍歌曲: /

Wonders 年度推薦新人

小塵埃 (362)

上榜歌曲: 慢活(117) 這感覺(138)
冠軍歌曲: 我愛京達卡(193)

我們的總和

唱作人銅獎

"點止拎一個十大呀
一直一直支持你
新一年唱多d慢歌呀
作首慢歌比JY ok?"
我們的總和

Wonders 年度推薦唱作人 銅獎

方晧玟 (406)

上榜歌曲: Dt’z it(72) 無人像你(83)
冠軍歌曲: 分手總約在雨天(251)

我們的總和

唱作人銀獎

"冇因為一首歌成功而自滿

繼續做好音樂
希望你今年繼續努力"
我們的總和

Wonders 年度推薦唱作人 銀獎

林奕匡 (428)

上榜歌曲: 頌讚詩(38)
冠軍歌曲: Goodman(123) 高山低谷(267)

我們的總和

其實我鐘意dtz it多過分手總約在雨天..
akk 發表於 2015-1-3 23:57

覺得Dt'z it 好似某一首歌
我們的總和

唱作人金獎

"一件又一件藝術品
三首主打都係我杯茶
希望你今年可以放多d時間起樂壇"
我們的總和

改漏左 haha
congrats!
bagfgfcde 發表於 2015-1-4 00:00

thx
我們的總和

Wonders 年度推薦唱作人 金獎

王菀之 (460)

上榜歌曲: Shower Song(4) 我們他們(70)
冠軍歌曲: 天堂有路(181) 好時辰(205)

我們的總和

黎到至尊唱片

"一年咁多張唱片

能夠成為至尊唱片嘅原因係因為佢會令我地反思 歌曲質素亦相當高
呢張唱片問我地一個問題
用左兩年時間準備
寫左一堆歌 但係因為唔滿意 而再作過
可見製作相當認真同埋有要求"
我們的總和

Wonders 年度推薦至尊唱片

Frank (653)
歌手: RubberBand

上榜歌曲: 前面尚有一萬里(92)
冠軍歌曲: 成長說明書(206) We Are One(209) 坦白(146)

我們的總和

全年最高榜分 三組 三男 三女
黎喇喎組合銅獎先

"出道已經四年
去年完成左紅館夢
有一班好喜愛佢地嘅fans
去年同左幾個唔同單位合作
年尾可以再起紅館出現
今年繼續努力"
我們的總和

Wonders 年度推薦組合 銅獎

C AllStar (246)

上榜歌曲: 惺惺相惜(33) 星海(43) 城惶城恐(16) SuperStar(21)
冠軍歌曲: 家書(133)

我們的總和

組合銀獎

"新人獎金獎
破紀錄新人第一次打入三甲
出左一張album
今年其中一個引起樂迷注意嘅單位"
我們的總和

我自己都壓住放/前面尚有一萬里
驚之後有隻再正d嘅追唔過
好彩kontinue追得切 ...
ed8671ed 發表於 2015-1-4 00:36

年尾 2>2>2 都追唔到 反而追到另一個獎
我們的總和

Wonders 年度推薦組合 銀獎

小塵埃 (362)

上榜歌曲: 慢活(31) 這感覺(138)
冠軍歌曲: 我愛京達卡(193)

我們的總和

組合金獎

"十大 至尊碟拎左
上黎拎埋呢個啦"
我們的總和

咦 無上時日如飛嘅

小塵埃 有 d 勁
chanchan0909 發表於 2015-1-4 00:39

年頭麻麻所以冇上 年尾又鍾意番

原來早已錯過了沒法再追
我們的總和

Wonders 年度推薦組合 金獎

RubberBand (846)

上榜歌曲: 前面尚有一萬里(92) 語言藝術(48) 你和我(109) 瞬間看地球(36)
冠軍歌曲: 成長說明書(206) We Are One(209) 坦白(146)

附送 chi ma gun 走勢
成長說明書04>08>10>05>04>04>03>06>01Week 03 - 11206
We Are One20>14>03>03>04>07>05>09>03>01Week 11 - 20209
坦白09>08>02>10>14>10>01Week 21 - 27146
前面尚有一萬里15>13>16>09>07>02Week 28 - 3392
語言藝術14>10>06>15Week 36 - 4048
你和我09>07>10>05>14>02Week 41 - 46109
瞬間看地球12>11>14>20Week 47 - 5036

我們的總和

最後六個獎喇 男歌手三甲 銅獎

"你都係第三次上台
恭喜你 第一次拎歌手三甲心情係咪好緊張
走過低谷 雨過天晴
期待你今年嘅表現
加油 共勉之"
我們的總和

Wonders 年度推薦男歌手 銅獎

林奕匡 (428)

上榜歌曲: 頌讚詩(38)
冠軍歌曲: Goodman(123) 高山低谷(267)

我們的總和

男歌手銀獎

"出道已經好多年
今年好少十首歌嘅大碟
多謝你嘅堅持
大碟入面十首歌都好聽"
我們的總和

Wonders 年度推薦男歌手 銀獎

許志安 (451)

上榜歌曲: 如初(66)
冠軍歌曲: 流淚行勝利道(241) 新天地(144)

我們的總和

安哥又一個銀 ?!
kwanie 發表於 2015-1-4 01:02

去年太少競爭
hins又唔派多d歌
我們的總和

男歌手金獎

"
今晚好多第一次作曲得 又睇得
努力左成年 冇理由咩都冇嘅
開左第一次紅館演唱會 完成左自已嘅夢想
又請到兩大天后做嘉賓
繼我話你先令人豔羨"
我們的總和

原來頒緊
恭喜phil
jasonng 發表於 2015-1-4 01:02

hello
我們的總和

Wonders 年度推薦男歌手 金獎

周柏豪 (585)

上榜歌曲: 異能(4) 傳聞(90) 小孩(9) 日落日出(3)
冠軍歌曲: 同行(138) 自由意志(195) 還記得(146)

我們的總和

壓軸三個獎 夠竟邊個可以封后 先黎女歌手銅獎

"上年教我地唔好理別人嘅眼光 做自已想做嘅嘢
今年教我地做人要有自信
可以拜自己嘅偶像為師真係好開心
去年嘅音樂令我地睇到你嘅歌曲風格另一面"
我們的總和

Wonders 年度推薦女歌手 銅獎

吳雨霏 (552)

上榜歌曲: 蘇眉(48) 沒有花收的日子(18) 一千個假想結局(22)
冠軍歌曲: 生我的命(71) 留不低(182) 豔羨(211)

我們的總和

女歌手銀獎

"一張大碟 一個個人演唱會
完左演唱會就忙出碟
非常勤力嘅一位女生 唱得跳得
比樂迷見到你越黎越成熟嘅一面
樂迷們好鍾意你唱少女味 Sweet嘅歌
仲有唔少得你嘅快歌"
我們的總和

Wonders 年度推薦女歌手 銀獎

薛凱琪 (626)

上榜歌曲: Contagious(67) 最後最後(126) 一直一直(156)
冠軍歌曲: 宮若梅(99) 弗洛蒙(178)

我們的總和