返回列表 發帖
估唔中都要繼續睇
呢首02 02 02 02 02 到末日噶, 小日子2.0噶

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 十大(全年榜分排前十位)

BAG 十大 第四位

平和卻溫暖, 黎曉陽帶來今年最感動歌曲,
大路卻不庸俗, 當中藴含係香港人既團結精神。
非有爆發力既歌, 但卻叫人更為振奮。

到脆弱時就有愛 到自由時再出發

撐著 - 黎曉陽 04>02>01>02>02>06>02 (243)
作曲:黎曉陽 & Stephen Mok 填詞:周耀輝

BAG 十大 第三位:

JOJO : 講起溫暖, 點少得呢首?

大家互相扶持, 就似日本動畫一夥一同冒險既同伴共勉之一樣,
受左傷, 你仍同同伴並肩作戰。
若果呢首歌係Umbrella Revolution 時派台, 熱血感覺一定倍增。

估唔中都要繼續睇  
呢首02 02 02 02 02 到末日噶, 小日子2.0噶

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (2 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:34

係唔係 風吹的那天

估唔中都要繼續睇  

bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:34

舊圖重用時間 好環保噶

出黎啦!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

估唔中都要繼續睇  

goldEN有得上台
原來仲有首陳柏乳未出

。新地樂壇流行榜頒獎典禮 2014。

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

新地十大金曲

至尊歌曲:《青春常駐》張敬軒

第二位 :《高山低谷》林奕匡

第三位 :《獨家村》謝安琪

第四位 :《流淚行勝利道》許志安

第五位 :《只要和你在一起》連詩雅

第六位 :《好時辰》王菀之

第七位 :《一》AGA

第八位 :《分手總約在雨天》方皓玟

第九位 :《好不容易遇見愛》楊千嬅

第十位 :《獨活》洪卓立

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

新地唱作人 - 銅獎

方大同(457)

上榜歌:危險世界(202) 特別的人(224) 小方(31)

新地唱作人 - 銀獎

張敬軒(569)

上榜歌:青春常駐(328) 最卑微的願望(241)

新地唱作人 - 金獎

王菀之(612)

上榜歌:好時辰(298) 天堂有路(138) Shower Shong(6) 我們他們(170)

年度唱片 - 銅獎

「食得飯未啊 把聲沙喇」

年度唱片 - 銀獎

「雖然今年隻碟無舊年個隻咁正 但今年呢隻都仍然唔錯既」

年度唱片 - 金獎

「估你唔到咁高分 千祈千祈千祈 唔好續約」

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

係唔係 風吹的那天
seeseetv 發表於 2014-12-28 21:35

舊圖重用時間 好環保噶

出黎啦!!
dongbb2332 發表於 2014-12-28 21:35

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 十大 第三位

天天肩並肩, 跌一跤還是不惜一切,
多位勇者走到最前, 為爭取同一個目標而一同奮鬥, 後果都不計。

與你當初說好的 安放我心中 日出般溫暖我面孔

勇者的浪漫 - 陳柏宇 & VnP 01>04>05>05>10>08>02>03>11>17>19>07 (246)
作曲:Rake 填詞:林若寧 編曲:舒文 監製:舒文

BAG 十大 第二位:
身份也沒憑沒據你認錯我那位
我這種無名氏, 有出頭的一天嗎?

goldEN有得上台
HOTMAN 發表於 2014-12-28 21:36

唔is goldEN, 10. goldEN 188 (反擊的愛人 127 新城市 61)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:38

janice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:39

我唔信肥彤有至尊歌, 完。

...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:39

phil 定 kolor ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:38

karybbbbbbb 有冇
Happy and Blessed.

BAG 十大 第二位

生活同生存, 副歌第一句短短12隻字, 已點出中心,
陳詠謙可填出我認為彷似H2SO4入喉的玩味感覺, 亦能寫下這份年度歌詞,
林奕匡向來為我杯茶, 今次乃其第二次獲得十二大, 恭喜 ;)
By 個靚 the way, 我中文老師之前咁啱講到生活同生存, 令我對呢首歌更為深刻 ;P

我卻尚要生存 偷偷存活於山之谷等到某天魂斷
你繼續盤旋 我繼續埋藏我愛戀
沒有終點 永沒有終點 那永遠極遠

高山低谷 - 林奕匡 08>17>07>11>04>02>01>04>03>09>X…>06>X…>20 (247)
作曲:林奕匡 填詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan & 黃兆銘 監製:Edward Chan

作曲:林奕匡 填詞:陳詠謙 編曲:李一丁 & 陳兆基 & T-Ma 監製:Edward Chan
https://www.youtube.com/watch?v=YiaFXSFZKiU

BAG 十大 第一位:

你是太陽 每個人都敬仰 圍著你 我變得不一樣
拆射希望 燃燒蒼涼 我的混沌找到方向
我是冥王 每個人都遺忘 抱著你 我發現我的光
忘掉重量 感情漫長 我的脆弱有你分享 那麼堅強
感激身邊有你, 照耀我到永久 ^^

PS 其實我都講過, 除左極少量犯眾憎歌手& ella (joey, to some degree)之外, 其他歌手我全部就歌評論
恭喜佢

新地十大金曲

年度唱片 - 銅獎

《新天地》許志安(599)

上榜歌:流淚行勝利道(285) 新天地(189) 如初(125)

年度唱片 - 銀獎

《Tonught》薛凱琪(676)

上榜歌:最後最後(268) 一直一直(209) 弗洛蒙(199)

年度唱片 - 金獎

《E11》衛蘭(703)

上榜歌:錯過你(162) 自首(233) 八九十(131) You are always everything to me(187)

新地樂壇組合 - 銅獎

「唔好搵第五人啦」

新地樂壇組合 - 銀獎

「再show多次長腿啦」

新地樂壇組合 - 金獎

「坦白講 今年你地真係好值」

karybbbbbbb 有冇
jose 發表於 2014-12-28 21:45

唔夠分 勢不兩立真空期太耐

帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:50

C Allstar / Super Girls / RubberBand

我覺得tonight正啲其實
唔夠分 勢不兩立真空期太耐
帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:51

你睇少左個r字la

坦白講 今年你地真係好值

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:50

真係彤妹麼????
兩首2wks no.1全部墮馬?????

你睇少左個r字la
dongbb2332 發表於 2014-12-28 21:52

咁現在已夜深會好適合你^^

RubberBand 今年好多金

咁現在已夜深會好適合你^^
jose 發表於 2014-12-28 21:54

比較題:Let Go, 弗洛蒙 同現在已夜sum 有咩相似之處??^^

BAG 十大 第一位

林欣彤多年以黎於本榜頒獎典禮第一個獎, 竟然為至尊歌曲。
就如大家所講, 呢首歌搬上音樂劇舞台上, 效果想必好到無朋友,
Bridge過渡到最後一段chorus一剎, 想像燈光全部照係林欣彤身上,
呢首歌帶俾我既, 盡是澎湃。

何時你已乘著一束光 如早註定今生因我綻放
撥開整個宇宙 化做自然 二人相撞
憑著這一束光 照見願望那端 熾熱地尋訪
唯獨你令我嚮往 唯獨你令我釋放
源自光的你 代表一種茁壯

光源 - 林欣彤 02>02>04>02>09>01>02>12 (249)
作曲:王雙駿 作詞:陳詠謙 編曲:王雙駿 監製:王雙駿

Special thanks to...

全場第一個調位, 受害人係我愛將 ^^
我杯茶為個人心水祖歌, 叫人回味無窮, 跨年浪費哂。
有請XX兒現場演繹, thank Q

我杯茶 容祖兒 (246) 02>04>06>16>01>05>01>10>10>13>17

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:56
if i were XX兒, 我實叫公司雪XX彤入雪櫃, 全年唔准XX彤啲歌登上BAG榜

BAG 十二大

SONGS WITH >200分

光源 林欣彤 249
高山低谷 林奕匡 247
我杯茶 容祖兒 246
勇者的浪漫 陳柏宇 & VnP 246
撐著 黎曉陽 243
坦白 RubberBand 240
I Wanna Fly 陳柏宇 239
我愛京達卡 小塵埃 232
青春常駐 張敬軒 230
共勉之 官恩娜 228
有夢就很好了 SiS 樂印姊妹 224
浪人 Supper Moment 222
一直一直 薛凱琪 221

Sail Away Robynn & Kendy 220
(------Contagious 薛凱琪 220------)
生於憂患 KOLOR 216
For You 馮曦妤 209
Keep Breathing 蔡健雅 204

BAG 十二大
SONGS WITH >200分  ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:00

調愛將出十二大, 你有咩感受^^

比較題:Let Go, 弗洛蒙 同現在已夜sum 有咩相似之處??^^
dongbb2332 發表於 2014-12-28 21:55

http://www.cmusichart.com/discuz ... p;page=35#pid560144

^^

而家我會唱出11年滄海遺珠之一 - 馬賽克, thank Q.

我會自己rap埋
一個方格 有幾個方f~ (消音)方格 砌成回憶ge獨白
我想解讀你嘅性格 xxxx我嘅性格(錯詞) 
點解無人xxxxxxxxx對答 連靈魂都無法解d鴨 
生活嘅xx 節奏嘅碎雅(鏡頭正拍住shiga) 一切由馬賽x啟發
~~~漫在眉頭眼額(喘氣) 愛我嗎
就記得別再黑ba 原來活像馬賽克就更^加^^^^誘惑
請解讀我的每一格^^^^ 每一克^^^^^的想f
從來是你要知道 就可知道
要赤裸 就赤裸 來吧別要

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品)(不跟榜分)

1.        吳家穎 吳雨霏 Kary Ng
2.        大家好, 我係J.Arie呀。
今年見到好多新人, 佢地好努力, 我好感動, 亦令我諗起上年出道既時候
我有好多困難, 仲放棄左做律師 blah blah blah

假如你有得揀, 你會點? 掟野上台? 定保持沉默?
3.        感激肯評擊我的 寬容鼓舞的 未枉這一切心血
4.        大是大非固然要發聲, 人際關係卻更講求包容接納
5.        呢首真係唔識tag, 聽完後心中只有千萬個感歎

調愛將出十二大, 你有咩感受^^
dongbb2332 發表於 2014-12-28 22:01

容祖兒下年請發力

新地十大金曲

新地樂壇組合 - 銅獎

C ALLSTAR(498)

上榜歌:時日如飛(219) 差詞(33) 星海(49) 家書(104) 城惶城恐(41) Super Star(47.5) 時間之光(4.5)

新地樂壇組合 - 銀獎

Super Girls(535.5)

上榜歌:I Belong To U(258) 鎂光燈下(230) Super Star(47.5)

新地樂壇組合 - 金獎

RubberBand(602)

上榜歌:成長說明書(192) We are one(25) 坦白(102) 放(80) 語言藝術(40) 你和我(140) 瞬間看地球(23)

新地樂壇女歌手 - 銅獎

「其實你應該攞呢個獎好耐 奈何你前年剩係出左single 舊年就出翻唱碟 今年終於第一次攞到」

新地樂壇女歌手 - 銀獎

「睇完你演唱會真係覺得你已經係一個天后 點解唔出dvd喎 你都攞左2年金喇 無敵會寂寞所以今年俾機會其他人試下啦」

新地樂壇女歌手

「全城期待 點會無獎 今年你咁勤力 大家有眼睇架 加油阿 大家都睇好你架」

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:56

溫書溫到痛哭
於是上嚟望望
就見到林小姐勇奪至尊

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:04

KARY !_!

你睇少左個r字la
dongbb2332 發表於 2014-12-28 21:52

係喎笑左

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:04

美彎/美洩/美Faye>3<
愛霏x1000^^

容祖兒下年請發力
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:04

調位?
show blocked user - bagfgfcde
twenty-seven 盧凱彤
https://www.youtube.com/watch?v=8rVMllAOvek

找一片白雲 找一些古怪路人
找一種色叫 光陰

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品)(不跟榜分)

1. 扮有ABC餐, 你真係啃得落?

C餐 - 謝安琪

2. 沉默有多恐怖 從未這麼感覺到
埋沒我的想法 維護你基本態度

雞蛋與羔羊 - 謝安琪

3. 批評令人進步  (HEA)

Thanks - 黃浩琳

4. 吳雨霏打破上年剩係坐係下面既宿命, 兩奪此獎
前奏已感驚喜, 鮮有既嘗試為其風光一年錦上添花

忍 - 吳雨霏

5. 只有童年 才會比家人更早睡
呢一句歌詞已經中哂, 唉。
全首歌都叫人唏噓不已。

京都民宿夜 - My Little Airport

其他推介 :
總有離開的時候 - C Allstar
篋神 - 謝安琪
十倍奉還 - 謝安琪
我可以被這個世界淘汰 但不可以被世界擊敗 - 謝安琪
大好人 - 林奕匡
愛情disabled - My Little Airport
真相 - 胡琳
一葉知秋 - 胡琳
秋光乍洩 - 胡琳
大話西遊 - RubberBand

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品) ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:11

恭喜akay連奪兩獎

BAG 滄海遺珠(無派台,本人推介之作品) ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:11

發洩區主題曲^^

調位?
show blocked user - bagfgfcde
hoic1102 發表於 2014-12-28 22:11

我安排你同A祖合唱喎

本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽

最多幫你酸傳埋啦

發洩區主題曲^^
harryharry 發表於 2014-12-28 22:14

[廣告時間]

吳雨霏 《忍》

曾獲獎項包括:

BAG 音樂流行榜頒獎典禮滄海遺豬獎
DONG'S MUSIC CHART - ???????獎

請密切留意明晚舉行之頒獎禮!!!!^^

又係我呀, 我記得自己第一年出道, 係1995年, 我都有廿年啦
送俾大家, 第一次我想醉

BAG 生力軍

BAG 生力軍 優異獎:
今年多個生力軍都獲得首冠
呢個單位音樂做得出色, 第一plug想必為香港上班一族最心同感受的,
而我卻偏愛最後一plug, 令人倍感熱血。

BAG 生力軍 銅獎:
難得青春少女903會喜歡, 而佢地上到黎, 全因第一同第三plug,
還望佢地能好好創作新歌, 否則再派早已出爐既歌, 新鮮感只會大大減低。

BAG 生力軍 金獎 + 銀獎:
jojo:   (PS jasonng 條片呀)
銀獎: 請留意歌詞
金獎: 請落足眼力留意歌詞

3.0 王菀之

2.0 薛凱琪 / 張敬軒 / 許志安 / AGA / Super Girls

1.0 吳雨霏 / 楊千嬅 / 謝安琪 / 方大同 / 衛蘭 / 連詩雅 / 林奕匡 / RubberBand / 洪卓立 /

方皓玟 / J'Arie / 鄭俊弘 / 小塵埃 / 田蕊妮

新地樂壇女歌手 - 銅獎

王菀之(720)

上榜歌:好時辰(298) 天堂有路(138) Shower Song(6) 不再說分手(108) 我們他們(170)

新地樂壇女歌手 - 銀獎

薛凱琪(993)

上榜歌:宮若梅(135) 最後最後(268) 一直一直(209) Contagious(181) 弗洛蒙(199)

新地樂壇女歌手 - 金獎

吳雨霏(996) [險勝!!]

上榜歌:蘇眉(251) 留不低(220) 沒有花收的日子(290)[原本有十大] 豔羨(169) 逆轉(46) 一千個假想結局(17)

第四名:連詩雅(719) [輸1分!]

第五名:楊千嬅(713) [輸7分!]

新地樂壇男歌手 - 銅獎

「任你們說他死了 我還是很愛他」

新地樂壇男歌手 - 銀獎

「番黎喇 你番黎喇」

新地樂壇男歌手 - 金獎

「雖然你今年真係好勤力 但有啲歌真係愈來愈mk阿 你係以量取勝」

又係我呀, 我記得自己第一年出道, 係19 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:19

美祖著上美祖去逛街

BAG 生力軍

BAG 生力軍 優異獎
只怪太遲先識欣賞Blaster, 第一plug根本沒有上榜,
Week 51 最後一秒鐘先決定冠框框之下, 亦令其逆轉黎曉陽獲得優異獎
今年新人好多都好出色, 某panda放係上年都算合格, 今年一舊膠都要吝嗇一下。

Blaster 265
冠軍歌:框框之下 195
上榜歌:N車 70

BAG 生力軍 銅獎
SiS四plug好壞各半, 愛phone了勝在夠K夠悅耳,
又, Twins感覺不重, 能建立個人風格, 好事
希望佢地能夠發展不同曲風, 免得走向千篇一律化吧。

SiS 樂印姊妹 335
冠軍歌:有夢就很好了 224
上榜歌:520 9 愛phone了 88 如果我是個男孩 14

BAG 生力軍 銀獎
Yukilovey 只有三首上榜歌, 原因同Blaster
兩首冠軍歌並非佢應得既, 佢應得既應該係更多冠軍歌。

Yukilovey 380
冠軍歌:小綿羊的氣味 153 兩個人的聖誕 90
上榜歌:謝謝你的殘忍 137

BAG 生力軍 金獎
我愛京達卡談人生苦樂; 慢活告訴你學會放慢壓力先會飛散; 這感覺提醒你存在意義係要追求自由既愛,
簡單幾個道理, 佢地全部看透, 再用高水準音樂唱出。

金獎 小塵埃 427
冠軍歌:我愛京達卡 232 這感覺 135
上榜歌:慢活 60

第五: 黎曉陽 246 ( 撐著 246)

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:22

又要出圖

又要出圖
dongbb2332 發表於 2014-12-28 22:25

harryharry 發表於 2014-12-28 22:25

你地幾時去擺酒 ^^

harryharry 發表於 2014-12-28 22:25
又要出圖
dongbb2332 發表於 2014-12-28 22:25

美霏今年好值阿 美fi羸左佢好多年喇

你地幾時去擺酒 ^^
jose 發表於 2014-12-28 22:26

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

eason ??? hins pakho

Hello, 我係Ping Pung Kary
Hello, 我地係Twins! 好耐冇見啦!

BAG 組合 最後十強
KOLOR goldEN 小塵埃 SiS 樂印姊妹 C AllStar Blaster Robynn & Kendy Supper Moment My Little Airport RubberBand

BAG 男歌手 最後十強
黎曉陽 陳柏宇 鄭俊弘 方大同 林奕匡 古巨基 藍奕邦 周柏豪 張敬軒 許志安

BAG 女歌手 最後十強
馮曦妤 官恩娜 林欣彤 容祖兒 黃浩琳 吳雨霏 謝安琪 蔡健雅 薛凱琪 Yukilovey

Hello, 我係Ping Pung Kary
Hel ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:31

真心覺得呢張圖可以再出多次