返回列表 發帖

2014 CBM 年度總選

得獎名單

年度歌手 : RubberBand
年度歌曲 : 林奕匡 - 高山低谷
年度專輯 : 方大同 - 危險世界

最佳作曲 : 盧凱彤 - Do You Love Me
最佳填詞 : 鍾一匡 / 鍾一諾 - 時代的顛覆者
最佳編曲 : 馮翰銘 - 我們他們
最佳 MV : RubberBand - 你和我

年度新人 : 小塵埃
年度卓越歌手 : Fabel
年度唱作歌手 : 李榮浩

年度組合 : RubberBand
年度男歌手 : 許志安
年度女歌手 : 王菀之

我最喜愛的新人 : 小塵埃
我最喜愛的組合 : C AllStar
我最喜愛的男歌手 : 張敬軒
我最喜愛的女歌手 : 謝安琪
我最喜愛的歌曲 : 謝安琪 - 獨家村

年度歌手 排名
1. RubberBand (528)
2. 王菀之(322)
3. 周柏豪(320)
4. 李榮浩(319)
5. 張敬軒(316)
6. 方大同(297)
7. 吳雨霏(294)
8. 鄭秀文(270)
9. 林二汶(270)
10. C AllStar(255)
11. 林奕匡(249)
12. 謝安琪(248)
13. 方皓玟(244)
14. 連詩雅(226)
15. 衛蘭(211)
16. 官恩娜(190)
17. 薛凱琪(183)
18. 藍奕邦(182)
19. 許志安(178)
20. 容祖兒(177)

第一階段投票次數 : 108
第二階段投票次數 : 104
總票數 : 1951

我最喜愛的新人

第二階段排名第一階段排名第二階段得票第一階段得票
小塵埃1143(41%)50(46%)
鄭俊弘2225(24%)38(35%)
Yukilovey3423(22%)29(27%)
天堂鳥459(9%)28(26%)
田蕊妮534(4%)30(28%)

我最喜愛的組合

C AllStar1149(47%)75(69%)
RubberBand2229(28%)54(50%)
Super Girls3412(12%)36(33%)
小塵埃439(9%)38(35%)
Dear Jane555(5%)34(31%)

我最喜愛的男歌手

張敬軒1148(46%)71(66%)
林奕匡2319(18%)39(36%)
陳奕迅3517(16%)25(23%)
周柏豪4212(12%)51(47%)
許志安548(8%)26(24%)

我最喜愛的女歌手

謝安琪1155(53%)72(67%)
楊千嬅2316(15%)43(40%)
王菀之3414(13%)28(26%)
薛凱琪4211(11%)47(44%)
吳雨霏558(8%)27(25%)

我最喜愛的歌曲

謝安琪 - 獨家村1137(36%)67(62%)
張敬軒 - 青春常駐2223(22%)61(56%)
林奕匡 - 高山低谷3316(15%)56(52%)
AGA - 一4414(13%)50(46%)
楊千嬅 - 好不容易遇見愛5514(13%)42(39%)

入場入場 !!! 我有投票嘎 !!!

AGA ?

Ivana ? 好時辰 ?

yes 謝謝你的反應 令我唔洗自high咁慘
帥小寶` 發表於 2014-12-28 20:26

要支持嘅 每個頒獎禮都唔易嘅

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)
34個獎項
BAG 推介歌曲(全年榜分排第十 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 20:27

祖祖 eason 要罰企 ?
李昊嘉

。新地樂壇流行榜頒獎典禮 2014。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 20:32

好難 亂估 一直一直

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

好似有人硬TAG我隻Little Day喎!!!!
...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 20:50

Phil ? 唔太肯定

BAG 十大(全年榜分排前十位)

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:07

估凡星 可能又錯

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

傑出表現獎 - 銅獎
「全 ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:18

AGA / Shiga / J.Arie

坦白 !!! Like 爆 !!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:25

大同/  /Ivana

BAG 十大(全年榜分排前十位)
...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:39

phil 定 kolor ?

帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:50

RubberBand 今年好多金

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:22

eason ??? hins pakho

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:40

Kay

BAG 男歌手

BAG 男歌手 銅獎

自PLUG ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:46

Phil + Hins

帥小寶` 發表於 2014-12-28 22:48

最組年年都係 C AllStar

BAG 男歌手

BAG 男歌 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 22:51

Pakho 先係亮點

rubberband係呢度真係無乜人氣
我果度3首歌入選加埋先得 7 分   ...
jose 發表於 2014-12-28 22:54

有 1 分定 3 分係我

女金 : KARY !!!

帥小寶` 發表於 2014-12-28 23:02

軒仔

CM 人係鐘意軒多好多既 lol
kwanie 發表於 2014-12-28 23:06

我個投票有幾項都係大幅度領先 舊年都有鏗鏗爆冷贏 eason

帥小寶` 發表於 2014-12-28 23:08

原來五強無高山

帥小寶` 發表於 2014-12-28 23:16

美之 ?

me果度都算係大路  (不過光源唔係第一)
----- 暫時七強 -----
AGA - 一
古巨基 - 致少年時代
林欣 ...
mamakin 發表於 2014-12-28 23:22

我嗰邊光源排第 10

http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=7605&pid=560468

點解可以有40幾票咁多既
mamakin 發表於 2014-12-28 23:29

我都唔知點解今年勁多票 可能因為大家入黎睇 ap 嗰時順便投埋 點都好 多謝大家支持 !!!

去D 多D 人去既POST 打滾就得架啦
[所以我個榜都原來算多人睇]
kwanie 發表於 2014-12-28 23:34

係囉
我投票嗰到今年同舊年比真係超大幅度飆升
2013 1st round: 48 2nd round: 35
2014 1st round:108 2nd round: 67*

死啦我好似以為自己未投 投左兩次lol
hehemamama 發表於 2014-12-28 23:51

唔緊要 wo 我都唔知

咁我唔係幾好意思嘅 搞到你以為多左人投
如果最歌有光源 我起碼投成一百次造馬 ...
hehemamama 發表於 2014-12-28 23:58

不過你呢個 IP 真係第一次投, 放心, 我之前已經 set 好左每個 IP 投一次架啦, 多謝支持 !!!

(不過好似電腦同手機加埋可以投 2 次, 呢個真係無計)

年度男歌手 - 金獎

撈左咁多年,
雖然我唔係留意左你好耐,
但今年你既音樂繼續係咁出色^^
2015年希望你快 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:04

邦邦
啱啱先記得今日有頒獎禮 sorry

第三位

社會流動性愈來愈低,由山腳到山頂的路程恐怕一世也攀不上。
無人知曉的這幾年對他來說,是一個磨 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:12

Phil

第二位

有些人認為窮就是山腳,有些人認為名利就是高峰。
可是,哪裡是山腳,哪裡是高峰,由誰決定?
活得 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:25

太平山下, 唔好同我講今次係 phil

我覺得呢個應該係最難,因為首歌聽完應該都唔知up咩
第二位

Eric Kwok - Iron Man

1>1>4>3>5(9 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:33

好難呀

至尊金曲

鋼琴和弘樂,譜出獅子山下你和我的經歷和信念。

來吧,慢慢估 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:37

天堂有路

年度女歌手 - 金獎

這三年來,你過得還好嗎?
知道你在這些日子,
歌藝不斷備受質疑,甚至多次被抨擊,
少 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:38

bom bom bom !!! Kary !!!

鋼琴和弘樂
仲唔係 天堂有路?!
ed8671ed 發表於 2014-12-29 22:39

其實好多首都得 太平山下 高山 獨家 分分鐘 我愛京達卡

今年完左個頒膠禮之後終於冇左上年前年大前年空虛既感覺
我終於都出返啲好似比較成熟少少既tag 之前果啲極 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 23:11

其實今晚霏妹拎左幾多獎

話說我聽日頒獎喇,可唔可以比D支持同鼓勵我 :DDDDD
率先辦法以下獎項:
最佳作曲:
金獎
Goodman
林奕匡
...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 00:18

Support 會準時入場

Billboard 100 2014頒獎禮今晚21:30 進行
率先回顧52首冠軍歌 :DDDDDDD
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 17:56

搞錯 梓軒BB 都有 明明入左數 !!!

你最好咁好聽都第100位 反而run、千色、迷彩無
sony應該比得更多 phil三首冠軍歌係眾多歌手之冠 ...
nicholashin 發表於 2014-12-30 18:21

Phil 提前拎金   女歌手幾激烈下

入場!

十大歌曲獎第十位:《布穀鳥大反擊》容祖兒
作曲:陳光榮
填詞:黃偉文
編曲:Kay Chan
監製:陳光榮

上榜 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 21:31

致少年時代

十大歌曲獎第八位:《自戀自在》盧巧音/Fabel

曲:Jimmy Fung
詞:鍾銘熙
編:Jimmy Fung
監製:Alvin ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 21:49

孔雀 ?

十大歌曲獎第五位:《Do You Love Me》林二汶

作曲:盧凱彤@人山人海
填詞:周耀輝
編曲:荒井壯一郎@十一 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:01

二汶好似喺呢到嘅第一個獎

至尊歌曲:《雞蛋與羔羊》謝安琪

曲/詞/編/監:周博賢

上榜週數:Week 27-38
走勢:1>2>11>10>10>27>3 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:26

Kay / ??? / pakho

嘩 好凍呀 竟然係 movin'

男歌手銅獎:周柏豪
上榜歌曲包括:還記得、歹角、異能、同行、現在已夜深、自由意志、關於我們

女歌手銅 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:51

邦邦 二汶 C AllStar

Shiga 睇黎有好多獎
梓軒BB 都有

美雅好勁