返回列表 發帖

資訊一覽

ED’s Choice Billboard Award 2014得獎名單
年度十大歌曲 TOP 10 SONGS
年度至尊歌曲大獎:《青春常駐》    張敬軒 [174]
     第二位:《獨家村》     謝安琪 [167]
     第三位:《光源》      林欣彤 [146]
     第四位:《一》       AGA [142]
     第五位:《高山低谷》    林奕匡 [135]
     第六位:《坦白》      RubberBand [134]
     第七位:《好不容易遇見愛》 楊千嬅 [134]
     第八位:《水星逆行》    連詩雅 [130]
     第九位:《致少年時代》   古巨基 [129]
     第十位:《留不低》     吳雨霏 [129]
11 時日如飛    C AllStar  129
12 天堂有路    王菀之    124
13 流淚行勝利道  許志安    122
14 勢不兩立    謝安琪    121
15 夫目前飯    Yellow!    119
16 好時辰     王菀之    115
17 我們他們    王菀之    115
18 Dt’z it     方皓玟    115
19 還記得     周柏豪    113
20 家書      C AllStar  112

年度男歌手 BEST MALE SINGER
金獎:張敬軒 [453]
銀獎:周柏豪 [441]
銅獎:林奕匡 [413]
04 陳奕迅 [338]
05 方大同 [317]
06 洪卓立 [263]
07 許志安 [232]

年度女歌手 BEST FEMALE SINGER
金獎:謝安琪 [433]
銀獎:王菀之 [410]
銅獎:吳雨霏 [406]
04 林欣彤 [392]   08 楊千嬅 [347]
05 連詩雅 [380]   09 官恩娜 [305]
06 衛 蘭 [379]   10 方皓玟 [288]
07 薛凱琪 [363]

年度組合 BEST GROUP
金獎:RubberBand [512]
銀獎:C AllStar [426.5]
銅獎:Robynn & Kendy [255]
04 Dear Jane [193]
05 goldEN [157]

年度新人 BEST NEWBIE
金獎:Blaster [154]
銀獎:小塵埃 [113]
銅獎:李拾壹 [108]
04 SiS樂印姊妹 [108]
05 鄭俊弘 [100]

年度唱作人 BEST SINGER-SONGWRITER
金獎:林奕匡 [379]
銀獎:王菀之 [353]
銅獎:方皓玟 [288]
04 方大同 [281]
05 藍奕邦 [225]

年度專輯 BEST ALBUM
金獎:《Kontinue》     謝安琪 [433]
銀獎:《Frank》      RubberBand [411]
銅獎:《MOOOOODYME》 林欣彤 [392]
04 《3》林奕匡 [379]
05 《E11》衛蘭 [379]
06 《Morph》張敬軒 [361]

年度幕後大獎 BEST PRODUCERS
年度作曲人大獎
林奕匡 [342]
02 Kenix Cheang [301];03 方大同 [280]
年度作詞人大獎
陳詠謙 [1040]
02 林夕 [748];03 林若寧 [651]
年度編曲人大獎
Johnny Yim [515]
02 Larry Wong [459];03 Kenix Cheang [301]
年度歌曲監製大獎
舒文 [1036]
02 Alvin Leong [390];03 Edward Chan [353]

最受歡迎歌曲大獎 MOST POPULAR SONG
《獨家村》謝安琪 [339]
02 《青春常駐》張敬軒 [309]
03 《光源》林欣彤 [183]
04 《高山低谷》林奕匡 [181]
05 《好不容易遇見愛》楊千嬅 [170]

漿漿失望而回囉

HeyA歡你十大不入
龍捲風得第7
至尊攞唔到
仲要女歌手得銀獎

拍片杯葛你,提早離場搭直升機去搵銳哥噶

。新地樂壇流行榜頒獎典禮 2014。
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 20:32

入場就有碎雅~!
support~

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  ...
帥小寶` 發表於 2014-12-28 20:39

KAY要出場?

帥小寶` 發表於 2014-12-28 21:06

田/?/panda

(非冠軍歌)優異歌曲獎

計算全年榜分最高之非冠軍歌曲

得獎歌曲 - 《姊妹花》

主唱:雷琛瑜
榜分:220
...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 20:37

路過...

明明賣霏佛DODO姐高丁律師1分架wo ._.

see yr 樓下
你寧願要個安慰獎定十大先^^
dongbb2332 發表於 2014-12-29 20:51

why not both

咁有十大都收貨

第九位

美麗是源自她的舞蹈,她的舉手投足,不是來自她的樣貌,她的身材。
內在,從來比外在重要。

...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:07

坦白?亂估

年度十大 - 第一位

2014 年 12 月 29 日 (今日都唔係好凍姐)

冷冷暖暖人海茫茫,
我們每天,也在跟不同 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:39

「女神」謝安琪(Kay)早前接受《東網》專訪,雖然不愛應酬,自封是樂壇獨家村,但在圈中仍有不少啱Key老友:「傾到偈嘅有王菀之、陸永、C君、軒仔(張敬軒),有啲大家估唔到嘅,一啲新歌手都傾到偈,例如王梓軒、陳柏宇、許廷鏗。好鍾意同佢地傾偈,但你話會唔會約一齊出嚟打下籃球,就真係唔好啦。」

呢首?

年度女歌手

恭h岩岩得到專輯獎既Mag丶Fiona丶同K ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:30

連詩雅:5強陪跑大熱

新一年shega逆行到本榜week 01第6位
預備15年強搶ella女歌手獎噶
bagfgfcde 發表於 2014-12-29 22:33

愛噶
真。華納一姐出年掃低ELLA

至尊金曲

鋼琴和弘樂,譜出獅子山下你和我的經歷和信念。

來吧,慢慢估 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:37

鋼琴和弘樂
仲唔係 天堂有路?!

in my 頒膠禮shiga: ella = 1:0
暫時掃低左
dongbb2332 發表於 2014-12-29 22:39

你個碎雅要人氣無人氣 要唱功無唱功 要銷量無銷量點可以令ella陣亡 ...
harryharry 發表於 2014-12-29 22:39

碎雅唯一撼贏ELLA嘅係hit rate~
華納仝人大細超hit shiga唔hit ella噶

bam噶
bagfgfcde 發表於 2014-12-29 22:45

碎雅今年已經食咁多白果
唔好bam佢la

-至尊金曲-
謝安琪 - 雞蛋與羔羊
1>1>3>1(105)
曲/詞/編/監:周博賢
回到故事開始,太平山下的你 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:47

4WK 不過都唔夠bianca 1>1 勁
anyway恭喜美K兩首10大

100位作品個list
時間開的玩笑第100位已傷透e會員既心
係愛霏壇比逆轉第100位更加傷透所 ...
nicholashin 發表於 2014-12-30 18:00

對號入座先!
好明顯時間開的玩笑高質好多囉
要同李家仁&WFC嘅香港生命齊名真係嬲豬到我

但係Come On同水星有冠我好滿意

Billboard 100 2014頒獎禮今晚21:30 進行
率先回顧52首冠軍歌 :DDDDDDD
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 17:56

Support吓先~
其實我想睇吓是但1期榜單,100個位係點樣排出嚟
見你WK52淨係show20個位出嚟 ._.

其實我改革緊,其實我呢年太多嘢做,冇時間期期做足100位,不過比你睇睇都ok ge
        Week 1 (Jan 1 - Jan 7)         ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 19:03

100首歌真係霸氣盡現
自己試過唔跟榜分排全年最鍾意嗰100首歌排到一半都想死

十大歌曲第十位:
我幾肯定頒完第一個獎之後,觀眾應該得翻30%
不過其實我幾中意呢位女歌手ge廣告歌
薯條、 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 21:26

咕咕咕

比咕咕咕嚇走一陣返返嚟
小塵埃 / BOP / SIS ?

張相gordon個樣
蘋果照妖鏡呀

movin真係冇聽過,搵日聽下

邦邦so sexy
佢個胸係咪dur咗落嚟

support
支持連小姐坐銀望金!!!

至尊
連小姐今日係掃獎mode嗎?

王梓軒係咪比咗好多錢

YEAH!又多一個獎

王君馨

恭喜美雅!!!每首歌AP都幾平均wo

後尾不斷留意距 覺得其實距都幾善良同真性情
agree!!!
睇佢d live片覺得佢好humble

即係一開始你覺得佢真係公廁啦??
要播首另眼相看聽下噶
bagfgfcde 發表於 2014-12-31 15:43

好鬼唔鍾意佢喜愛夜蒲嗰排
隔住個mon都聞到成浸臭味 xx(

夜蒲2之後先有返d好感
BOOM 終於優還擊噶

華納大勝
再次恭喜碎雅成為女大贏家

臨完場前入場

估唔到呢幾日光源攞咗好多至尊

04. RubberBand - We Are One [本年度你最喜愛的歌曲]

No responses yet for this question.

遲來的support,我有投票架~
jay fung都幾多獎攞喎

係呀, 下午 3 點半

1 月 3 號好多頒獎禮  幫埋碎雅頒獎禮(晚上) 宣傳下  ...
chanchan0909 發表於 2015-1-3 01:24

一入呢個post就見到句嘢,多謝幫手宣傳嘎
下晝唔係好得閒,偷到時間會上嚟支持你嗰個噶

估C AllStar
CM應該都有鐵票

hins

連詩雅!!!!!!!!!!!!!

係咪排包尾

我投左 Shiga ga, 因為 kay 姐 and fa 今年可能會多 D 人投, Shiga 年資最少, 投 Shiga 鼓勵下  ...
chanchan0909 發表於 2015-1-3 02:06

有taste嘎

CM咁多愛霏力...
雖然我個最歌投票,霏都唔夠票入round2

你咁愛碎雅咁要記得留意我榜
kenny1102 發表於 2015-1-3 02:11

唔通有得掃獎
到時support噶

最歌好難估
應該最後都係 青春 vs 獨家

估青春

估唔到fa墊底,以為係越難越愛

congrats kay

support

繼續唱 一起的撐2015.01.03    1800 - 2000

2014 年度 Musicland 歌曲推介流行榜頒獎典禮將於今日下午六 ...
thm 發表於 2015-1-3 14:58

你完咗就交比我啦 我8:30開場啊

唔理咁多
淨係估shigabb

想問肥寶係咪又要派jimmy領獎+用女聲演繹自戀自在

詞我鍾意致少年多d
DYLM同我們他們都正正子

好後悔冇冠DYLM

恭喜Phil
高山低谷應該因為叱咤and sammi演唱會可以hit一輪~

come on壓軸tag歌噶

2014 CBM 年度總選

有請 薛凱琪 同 頒發年度專輯 !

Hello,我係呀 fi,今日好開心同大家頒獎 ! 今年我 ...
chanchan0909 發表於 2015-1-3 16:41

fifi你想多謝paco定pakho

khalil

係咪二汶?
應該冇咁正路係ivana

就真係ivana
我諗得太複雜

熊貓竟然有咁多票

男歌手hins應該sure win

獨家村第一!!!

如果你用三甲嚟頒,就會係
男金:pakho
女金:ivana
組金:Rb

♫Click呢度一下瀏覽本年度頒獎禮嘅詳細內容♫

[高八度扭音](oooh...)
今晚頒獎禮20:30開場啦!
歡迎各位20:00入場,開場前會有幾首非派台歌暖暖個場噶~

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段投票預計會喺22:30截票,
雖然霏霏嘅liubudi喺第一階段投票不幸墮馬,
但仍然以一曲《逆轉》鼓勵10首候選歌曲,
票數只可攻不可守,要讓世界豔羨~

最後,希望各位睇完chanchan、tree同thm嘅頒獎禮之後,
不要不要不要走

投票網址:http://bit.ly/1AQVoww

[希望唔會overrun嘅]RUNDOWN
20:00 入 場/暖 場-非派台推介
20:30 開 場/新 人
20:45 十 大
21:45 幕 後
21:50 唱 作
22:00 組 合
22:15 專 輯
22:30 最歌投票結束
22:31 表 演(一腳踢表演嘉賓:連詩雅
22:35 男歌手
22:50 女歌手
23:05 最 歌/完 場

繼續唱 一起的撐2015.01.03    1800 - 2000
Musicland 傑出表現生力軍 [全年榜分三甲的樂壇生力軍(其首 ...
thm 發表於 2015-1-3 19:30

AGA!!!
食飽飯飯返嚟睇+等開show先~

今年第一次喺CM頒獎,比上年個award list大家睇下先~一陣8點歡迎各位入場,8半開波~
ED’s Choice Billboard Award 2013得獎名單

年度十大歌曲 TOP 10 SONGS
年度至尊歌曲大獎:《無盡》      Supper Moment
     第二位:《青春頌》     許廷鏗
     第三位:《美麗到不能》   藍奕邦
     第四位:《Imperfect》   周柏豪
     第五位:《宮若梅》     薛凱琪
     第六位:《非凡人生》    鄭融
     第七位:《一千零一次人生》 林欣彤
     第八位:《任我行》     陳奕迅
     第九位:《薄情歌》     C AllStar
     第十位:《生我的命》    吳雨霏

年度男歌手 BEST MALE SINGER
金獎:藍奕邦
銀獎:許廷鏗
銅獎:陳奕迅

年度女歌手 BEST FEMALE SINGER
金獎:薛凱琪
銀獎:容祖兒
銅獎:林欣彤

年度組合 BEST GROUP
金獎:C AllStar
銀獎:Robynn & Kendy
銅獎:Supper Moment

年度新人 BEST NEWBIE
金獎:J.Arie
銀獎:AGA
銅獎:陳慧敏

年度唱作人 BEST SINGER-SONGWRITER
金獎:藍奕邦
銀獎:周柏豪
銅獎:盧凱彤

年度專輯 BEST ALBUM
金獎:《Tenacious》    薛凱琪
銀獎:《優與美》      藍奕邦
銅獎:《Cantopopsibility》 C AllStar

唔洗數啦,連小姐上年係白果嘅❤❤❤