返回列表 發帖
CT TOP 20 Award Ceremony 2014

前言: 雖然今年本人要應付公開試等等原因,無時間處理榜單,但仍希望可 ...
心靈雞湯 發表於 2014-12-26 17:35

11-15都係好多人忽略既好歌

NH LAST 10 2014 (43/52)
唔想搞正式頒獎典禮 但想寫tag
年度十大
第十、九位:「改變」
第八、七位:心情低落本應o岩聽
第六、五位:一齊唱 一齊死?
第四、三位:一新一舊 話題之作
第二、一位:雨傘運動令歌曲多左一重意義
男歌手三甲
銅獎:座擁一首三台冠
銀獎:開演唱會
金獎:歌曲質素好參差
女歌手三甲
銅獎:得到首囍帖街level既歌 (好似係)
銀獎:睇佢淋冰真係「嗚呀~~~~」
金獎:長壽既秘訣係?
組合三甲
銅獎:出左泰文專輯
銀獎:其實我好like第2 plug
金獎:都呼之欲出啦

打好啦
NH LAST 10 2014 (43/52) 得獎名單:
年度十大
第十位:逆轉 - 吳雨霏 (61)
無冠都有十大 走勢上又係霸氣
走勢:3>2>XX>XX>XX>4>4>4>2>7>9>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>6>7

第九位:愛壞 [1] - HunterZ (61)
搞負面宣傳都搞得幾失敗下
走勢:2>1>3>2>5>7>7>6>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>5

第八位:現在已夜深 [2] - 周柏豪 (61)
催眠大歌
走勢:2>1>4>7>6>6>7>1>4

第七位:龍捲風 [2] - 鄧紫棋 (62)
點解可以改到咁難聽
走勢:3>5>10>XX>2>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>XX>1>1>3>3>9

第六位:我們的天空 [2] - 羅鈞滿/鄭世豪/姚兵/KT (63)
其實係咪rap
走勢:5>2>1>1>4>5>5>2

第五位:棋逢敵手 [1] - 胡鴻鈞/徐子珊 (66)
超奇特既duet
走勢:6>5>5>3>2>1>3>3>5

第四位:北京北角 [2] - 李克勤 (66)
送禮勤送上維穩歌曲一首
走勢:2>1>3>3>2>5>5>1

第三位:登陸太陽 [5] - 天堂鳥 (96)
好熱血 但好唔好聽係另一回事
走勢:1>1>1>1>1>2>3>2>4>9>7>4

第二位:香港生命 [2] - 林慕德/潘敬祖 (97)
歌頌「慈母」大愛
走勢:3>2>2>1>1>3>3>3>2>2>2

第一位:Ma Ma Easy [6] - Faith (97)
「終於得知世界是如何」
走勢:1>1>3>1>1>1>3>1>3>2>5

男歌手
銅獎:鄭俊弘 (67.5)
還我HOME
上榜歌曲:朋友啊朋友 (合唱版)、考驗
一星期冠軍歌曲:熊貓

銀獎:馬嘉均 (68)
諗起佢玩夾著唱
一星期冠軍歌曲:媽呢空、收起你個電話

金獎:周柏豪 (109)
點解會plug現在已夜深架
上榜歌曲:傳聞、小孩
兩星期冠軍歌曲:現在已夜深

P.S. 李克勤67分

女歌手
銅獎:吳雨霏 (79)
隔幾首歌轉形象,但live都係同樣令人豔羨
上榜歌曲:豔羨 (屯門沙灘節2014live)
三甲歌曲:逆轉

銀獎:鄧紫棋 (110)
「Hey A」歡你
一星期冠軍歌曲:喜歡你
兩星期冠軍歌曲:龍捲風

金獎:容祖兒 (119+2/3)
讓我這樣吧
上榜歌曲:讓我們走下去
三甲歌曲:布穀鳥大反擊、共你痴痴愛在、最近比較煩
一星期冠軍歌曲:天然呆

組合
銅獎:Mr. (108)
有無人聽得明佢地唱乜?
三甲歌曲:飛行的一百個理由
上榜歌曲:Wake Up、目的地

銀獎:天堂鳥 (113)
上榜歌曲:Hey A
五星期冠軍歌曲:登陸太陽

金獎:Faith (287)
愛霏既我點會唔同時愛埋Faith?
上榜歌曲:No Why
三甲歌曲:Soul 4 U(因你Soul了)
一星期冠軍歌曲:I Fall In Love
三星期冠軍歌曲:Stop Peeping
六星期冠軍歌曲:Ma Ma Easy

二十大 (for reference only)
1. Ma Ma Easy [6] - Faith 99
2. 香港生命 [2] - 林慕德/潘敬祖97
3. 登陸太陽 [5] - 天堂鳥 96
Stop Peeping [3] - Faith 78
4. 北京北角 [2] - 李克勤    66
5. 棋逢敵手 [1] - 胡鴻鈞/徐子珊 66
6. 我們的天空 [2] - 羅鈞滿/鄭世豪/姚兵/KT 63
7. 龍捲風  [2] - 鄧紫棋 62
8. 現在已夜深 [2] - 周柏豪 61
I Fall In Love [1] - Faith 61
9. 愛壞 [1] - HunterZ 61
10. 逆轉 - 吳雨霏 61
11. 520 - SiS 55 <------ 唔小心谷得太勁
12. 天然呆 [1] - 容祖兒 53
13. 不見即散 [1] - 新青年理髮廳 53
14. 色惑 [1] - 楊千嬅 52
15. 媽呢空 [1] - 馬嘉均 Feat. 鄧尚義(占士) 51
喜歡你 [1] - 鄧紫棋 48
16. 風中的相遇 [1] - 李紫昕 47
16. 熊貓 [1] - 鄭俊弘 47
18. We Are The Only One [1] - 群星 45
19. 朋友啊朋友 - 巫啟賢(/鄭俊弘) 45
20. 裸跑 [1] 44

好賤 某容姓女歌手又以量取勝噶
bagfgfcde 發表於 2014-12-26 21:50

其實三個金獎都係咁
我專登整到kary兩獎

頂 一人拎n首唔得既
係都要比霏拎第十
jose 發表於 2014-12-26 22:06

因為霏頂左Faith個位
同埋要有獎提醒佢唔好再痴Eric Kwok 一千個假想結局 豔羨 好聽N倍

why???
難道你覺得禮物, 信徒, lbd, 弄潮兒, 同偶爾個fd偶然好難聽???
dongbb2332 發表於 2014-12-26 22:15

未到好難聽 但有得揀我希望kary一直跟高level好多既樂壇天后林憶蓮

The Present 留不低 都唔係好差姐
Wonders 發表於 2014-12-26 22:18
係唔差 不過聽過超高質既豔羨同一千個假想結局令我覺得kary應該再高level d

漿漿失望而回囉

HeyA歡你十大不入
龍捲風得第7
至尊攞唔到
仲要女歌手得銀獎{ ...
ed8671ed 發表於 2014-12-26 23:19

GEM派唔夠歌 又唔記得過數比我RE 01

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 十大(全年榜分排前十位)

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:07
最尾一句令我諗起光源

BAG 音樂流行榜頒獎典禮 2014 (28th December , 2014 20:30-23:00)

BAG 十大(全年榜分排前十位)

BAG 十大 ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 21:10
自由意志?(覺得又會估錯)

坦白!
我覺得谷左jason咁耐都係高新人7分好可憐

沖左個涼 miss左phil男金光源至尊+最歌kay掃獎
光源呢d世界級歌曲無高山低谷競爭下有最歌唔奇呀

SUMMARY
三、得獎數目

4.0 謝安琪
3. ...
bagfgfcde 發表於 2014-12-28 23:40

where is my phil

超勁重鎚全部有落榜週既非跨年冠軍歌有十大
bagfgfcde 發表於 2014-12-29 18:05

門 18>14>09>01>10 都有十大
呢首連20強都無

shiga lin??
我估ngk會有1-6個獎

調走襟芒雅個獎先有十大 warner唔夠$$$$?

上年啲人話我啲tag難到嘔奶今年易啲^^

------------------------------------------

你就是,我心 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 20:57
我鍾意(難到)令人嘔奶既tag/相

Phil
邊幅圖令你嘔奶=,=
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:00

其實無

第十位

My Little Airport - 我在暗中儲首期

曲/詞/編/監:林阿p

1>2>2>5>9 (79)

感謝這首歌,我讀了西 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:05

以為係無冠既歌 腦袋一片空白

第九位

美麗是源自她的舞蹈,她的舉手投足,不是來自她的樣貌,她的身材。
內在,從來比外在重要。

...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:07

yimsin? 天堂有路? (咁都叫易 ssd)

年度十大 - 第六位

2014 年 3 月 8 日 大風

這夜,很冷。
不過,
我著上了我去逛街,
在強風中找到自由 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:09
I Wanna Fly??

走勢:20 > 05 > 02 > 04 > 05 > 03 > 05 > 01 > X > 06 > 16
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:12

馬後炮:有諗過估呢首
年度十大 - 第五位

2014 年 3 月 24 日 雨

致世上的千千萬萬個我:

為了取悅別人,你能擺出多少副不同 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:13

面具?

第九位

吳雨霏 - 艷羨

9>8>5>2>5>3>3>1(90)

作曲:Kelvin Avon  / Jessica Bennett
作詞:周耀輝
編 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 21:14

我估先架
PS 愛霏

年度十大 - 第四位

2014 年 3 月 31 日 陰

I Miss these 90 days.
對不起,其實我,還記得…

在戀愛中 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:20
擺明錯:自戀自在
慢左+錯左

第十一位
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:24
失憶

年度十大 - 第三位

2014 年 5 月 15 日 雨

被分手的人,總對二次緣有無限幻想。

你最近過得如何?
你最 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:30

分手總約在雨天?

頂你好了解我本人wor

年度十大 - 第二位

2014 年 7 月 26 日 晴

請你…別哭。
真正愛你的人, ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:34

點解joey唔係接說明書

年度十大 - 第一位

2014 年 12 月 29 日 (今日都唔係好凍姐)

冷冷暖暖人海茫茫,
我們每天,也在跟不同 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:39
07>05>01>07>05>07>07>03>05>02>18 個首

年度組合 – 銀獎

Fabel

榜分:439
冠軍歌曲:不生不死 (270) ; 自戀自在 (169)

有冇人記 ...
dongbb2332 發表於 2014-12-29 21:57
凍親

13度繼續為大家送上冷風
第五位

yukilovey - 抓緊青春的尾巴

10>7>3>8>4>7>3>5>6(86)

...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:02
又馬後炮:一睇就知唔係hins
謝謝你的殘忍同兩個人的聖誕仲正
話說yukilovey係咪粗粉 好多首6字歌

李克勤
mamakin 發表於 2014-12-29 22:05

笑死

譚詠麟
harryharry 發表於 2014-12-29 22:06

林子祥

第四位

有時東西要堅持,有些時候卻要忍讓,才能成就一個更美好的世界。相處是藝術,兩個人如是,社會也 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:05

係咁比人忽略 幫你推推先
利申:完全估唔到
一打完個post就開估

一網打盡既感覺係點

第三位

鄭俊弘 - 無名氏

5>4>1>1>2>4>3>2>9>6>4>10(81)
...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:18

呢首悶歌都聽得上

大部份悶歌我都聽得上現在已夜深,好時辰,冬至我都幾鍾意 ...
HOTMAN 發表於 2014-12-29 22:23

冬至>>>>>>>>>>>>>>>好時辰>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>現在已夜深 (十大)
not bad actually

17>08>03>20 @BAG榜
bagfgfcde 發表於 2014-12-29 22:24

對我係無任何上榜記錄
話說我聽日頒獎喇,可唔可以比D支持同鼓勵我 :DDDDD
率先辦法以下獎項:
最佳作曲:
金獎
Goodman
林奕匡
...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 00:18

我幾like Goodman個bridge,後來睇訪問先知原來phil錄音期間先發現無作到bridge,即刻作好加翻入去,然後陳詠謙用好短時間填左88個字
田園驚夢 good taste

Catch 22 Century Music Chart Awards Presentation 2014
Date: 2014/12/30
Time: 0000

2014 Catch 22 Cen ...
世紀暴雨 發表於 2014-12-21 13:48

yukilovey好勁 女銀 唱作銅 新人金

Billboard 100 2014頒獎禮今晚21:30 進行
率先回顧52首冠軍歌 :DDDDDDD
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 17:56

100位作品個list
時間開的玩笑第100位已傷透e會員既心
係愛霏壇比逆轉第100位更加傷透所有愛霏會員既心

搞錯 梓軒BB 都有  明明入左數 !!!
chanchan0909 發表於 2014-12-30 18:11

你最好咁好聽都第100位 反而run、千色、迷彩無
sony應該比得更多 phil三首冠軍歌係眾多歌手之冠

有年個榜仍然塞…有好多歌都冠唔到…:(

今次聽埋另外嗰十首:)
===================== ...
seeseetv 發表於 2014-12-30 19:08
點解唔冠高山 雖然嗰期好似幾多對手
你冠左唔少無乜人冠嘅歌 e.g. Work It

專輯大獎銅獎:《3》林奕匡

上榜歌曲包括:Goodman、高山低谷、咫尺、I See You Everywhere、冥王星

專 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:34

小塵埃 / 天堂鳥 / SiS 麼
金獎再冷d有project ace同blaster

新人銅獎:SIS樂印姊妹
上榜作品包括:如果我是個男孩

新人銀獎:天堂鳥

上榜歌曲包括:登陸太陽、What  ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:40

金獎仲冷過我估個堆

估新人獎:
金:Keep on moving! 雖然我D friend 依家冇人識你地 :p
小塵埃
銀:呢隊就唔同喇,個個 ...
CBY0710 發表於 2014-12-30 22:41

too slow
原來金獎第一句tag已經比左hint

其實我到目前為止都未聽過movin' d歌所以無醒起
CBY0710 發表於 2014-12-30 22:43

+1
睇過stupid music介紹過幾次,但d歌名仲怪過《我愛京達卡》,所以無興趣去聽

我都無FOLLOW  不過睇過幾次
CM以前有個HOLF YUEN點評得好好 而加唔見左 ...
CBY0710 發表於 2014-12-30 22:48

holf yuen唔係寫當下音樂(前身:斥測樂壇)咩?
PS 其實咁樣係咪ot

柏豪張相好搞笑估唔到你上左距咁多首歌
CBY0710 發表於 2014-12-30 22:54

咁勤力派歌 對於填滿100個位有一定貢獻
係啊,我都系上左CM先有睇距個blog。不過距而家都好少點評d新歌,更新都系專題為主

反OT:祖祖 ...
CBY0710 發表於 2014-12-30 22:53

FB會略略點評下新歌

男歌手銀獎:藍奕邦
上榜歌曲包括:愛我就吻我、孔雀開屏、戀人、吸你

女歌手銀獎:林二汶

上榜歌曲包括 ...
RVHOCPC 發表於 2014-12-30 22:59

Phil一隻碟6首歌上5首
King個樣咩事

頒得咁急
二十四孝圖既故事的確好痴線