返回列表 發帖

為咗唔好比一啲全年瘋狂幫人做歌嘅製作人以量取勝,四個幕後大獎只會計算全年52首冠軍歌嘅榜分。
如果有2週冠就會計1.5倍分數。但今年全部都係得1週冠,所以呢句是廢話來的~^^

其實呢,計晒所有上榜歌同淨係計冠軍歌兩個方法嘅結果,除咗作曲人之外,其餘三個獎係一樣嘅 -_-

年度作曲人大獎
林奕匡
冠軍歌曲:I See You Everywhere、高山低谷、還記得

年度作詞人大獎
陳詠謙
冠軍歌曲:Come On、一直一直、夫目前飯、只要和你在一起、光源、同行、幸福車站、家書、
     高山低谷、獨活
年度編曲人大獎
Johnny Yim
冠軍歌曲:一、青春常駐、家書、登對

年度歌曲監製大獎
舒文
冠軍歌曲:Come On、一、夫目前飯、水星逆行、只要和你在一起、來生舞、流淚行勝利道、致少年時代、
     食物鏈、彩虹橋、獨活

TOI個靚LET先~~~

NEXT:年度唱作人
銅獎:其實今年最多人鍾意嗰首我麻麻哋,年頭嗰首更加正正子,啱我口味。

姐係想畀個獎phil?
tree 發表於 2015-1-3 22:08

專登做個獎畀phil XD
nicholashin 發表於 2015-1-3 22:07

原本無諗過,不過造咗我又接受wo

KWANIE錯咗
唔知點解我覺得dt'z it好聽過分手

年度唱作人銅獎

方皓玟
冠軍歌曲:Dt’z it[16]
上榜歌曲:分手總約在雨天、無人像你

*[XX]:年度歌曲頭20位排名

NEXT:年度唱作人
銀獎:年尾爆首髮力作,先執得返個唱作獎咋。
金獎:饒恕我以前冇留意你,除咗首乳酪大地,今年由第一首歌就比到驚喜我,抵你攞金獎。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:30)。未投票嘅就快啲投啦!
投票網址:http://bit.ly/1AQVoww

Wonders Music Awards 2014
Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)

Wonders 推薦 .歌曲十大 第六位:

分手總約 ...
Wonders 發表於 2015-1-3 22:13

小明要一次過走兩場唱分手噶

年度唱作人銀獎

王菀之
冠軍歌曲:天堂有路[12]、好時辰[16]
上榜歌曲:我們他們[17]

年度唱作人金獎

林奕匡
冠軍歌曲:高山低谷[5]、I See You Everywhere
上榜歌曲:Goodman、冥王星、頌讚詩

NEXT:年度組合
銅獎:佢哋有首歌同水星天后好似有啲關係喎,比個hint:水星+9。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:40)。未投票嘅就快啲投啦!

過個海見你收 $1X 你會不奇然對住個閘講一句 ___________!
kwanie 發表於 2015-1-3 22:01

我呢幾年返學過海搭幾個站都$1X,都好和味架

水星=Mercury->atomic number=80
80+9=89->1989->Taylor Swift
nicholashin 發表於 2015-1-3 22:19

笑死
想硬tag外國連詩雅咩

水星,距離太陽最近嗰粒星
+9,咪係第十行星囉

年度組合銅獎

Robynn & Kendy
上榜歌曲:Sail Away、第十行星、月湖、Not Just Another Girl

銀獎:組合嚟講,佢哋其實係我嘅all-time favourite,今年做咗好多新嘗試,有紅館、有新Project,雖然年頭一隻新曲+精選得幾首新歌,但首首都GQ噶。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:30)。未投票嘅就快啲投啦!

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:50)。未投票嘅就快啲投啦!

年度組合銀獎

C AllStar
冠軍歌曲:時日如飛[11]、家書[20]
上榜歌曲:星海、城惶城恐、SuperStar

金獎:今年大髮力嘅佢哋,8首派台歌全部上榜,比較所有歌手單位嘅榜分,佢哋由年頭已經帶到年尾,絕對係實至名歸。

「最受歡迎歌曲大獎」第二階段仍然接受投票,截止時間為頒發年度專輯金獎起計5分鐘後截止(即大概22:50)。未投票嘅就快啲投啦!

年度組合金獎

RubberBand
冠軍歌曲:We Are One、坦白[7]
上榜歌曲:成長說明書、放、前面尚有一萬里、語言藝術、你和我、瞬間看地球

NEXT:年度專輯
一張專輯除咗歌好聽,tracklist亦都要排得好睇,成隻碟先有完整性。能夠得獎嘅3張專輯,都有佢嘅過人之處。
銅獎:呢隻碟頭三track內容都係偏向童話式,但演唱嘅層次已經好唔同,所以你會聽到3種唔同嘅感覺。接住落嚟幾track繼續牽住你嘅情感走動,會聽到意猶未盡。

[亂入]呢個方法都幾好 基本上邊個多產就有獎 淨計冠軍歌就質、量兼備[亂入]

btw 你啲十大好啱我本人心水{ ...
hehemamama 發表於 2015-1-3 22:29

其實我原本計晒所有歌架啦,但係諗諗吓覺得呢個獎實會比陳詠謙/shuman壟斷
所以先咁計~
其實淨計52首歌可以慳水慳力

其實我d十大都ok大路,得坦白叫做side啲~

年度專輯銅獎

《MOOOOODYME》林欣彤
冠軍歌曲:食物鏈、光源[3]
上榜歌曲:情歌的意義、幾次

年度專輯
銀獎:得獎單位過往嘅每一隻碟都落足料,你可以每兩首當一pair咁聽,力量、柔弱、活躍、麻甩、放低,可能呢啲亦都係呢個單位嘅碟成功嘅formula。

一張專輯除咗歌好聽,tracklist亦都要排得好睇,成隻碟先有完整性。能夠得獎嘅3張專輯,都有佢嘅過人之處 ...
tree 發表於 2015-1-3 22:32

佢都冇排過

Date: 03/01/2014 (2100 - 2330)
大家好我係象秀文 好開心derder請我黎頒第四位 ...
Wonders 發表於 2015-1-3 22:36

象秀文不如唱番首美圖瘦瘦嚟聽下先好喎

AGA!!!

年度專輯銀獎

《Frank》RubberBand
冠軍歌曲:We Are One、坦白[7]
上榜歌曲:成長說明書、放、前面尚有一萬里

年度專輯
金獎:如果一張唱片能夠結合銀獎嘅震撼力同埋銅獎嘅情感鋪排,呢張專輯仲唔係贏晒?!

我不攞金獎,誰攞金獎?

年度專輯金獎

《Kontinue》謝安琪
冠軍歌曲:勢不兩立[14]、獨家村[2]、家明
上榜歌曲:正視•愛

ATTENTION PLEASE!
「最受歡迎歌曲大獎」第二階段投票將會喺5分鐘後(即22:50)截票,結果漿會壓軸公佈。

仲有,一陣有表演睇,唔好走開呀

可能係 Once said
chanchan0909 發表於 2015-1-3 22:43

嗱!我唔會亂咁派硬膠獎座比美雅噶!
一陣佢學美祖講句:

咪死火

投票結束!!!
宜家係中場休息表演環節,有請表演嘉賓,新世代天后,連!詩!雅!
跳唱年度熱舞快歌《Come On》!!!

It's so HIGH! HIGH! HIGH!

扭動纖腰~~~~

招牌舞姿

觀眾J到陣亡!

不知名音樂人趙增熹嘅評語:

連公主回應:

黯然落台:

返入後台比記者追問趙生嘅品評,連小姐以笑遮醜~

表演完畢。

NEXT:年度男歌手
男歌手競爭比較平淡啲,喺9月尾已經得返得返五強大幅拋離其他男歌手。

銅獎:前晚叱咤好多人都提起佢,佢喺第二季plug嘅一首歌成功幫佢升級做我愛將,之後幾plug都有好好嘅成績。

年度男女歌手背景音樂:《美圖瘦瘦》象秀文

年度男歌手銅獎

林奕匡
冠軍歌曲:高山低谷[5]、I See You Everywhere
上榜歌曲:Goodman、冥王星、頌讚詩

銀獎:佢今年做到冇停手,又出碟又開演唱會,希望佢可以好似佢碟名咁,繼續努力蛻變。

依位會員霏常高超嘅看圖說故事技巧
令我本人甘拜下風 ...
harryharry 發表於 2015-1-3 22:53

連小姐得好少圖可以cap
唔似阿霏咁多貨

我一舖爆晒又要儲過

繼續美圖瘦瘦音樂,唔該

年度男歌手銀獎

周柏豪
冠軍歌曲:同行、還記得[19]
上榜歌曲:傳聞、小孩、現在已夜深、自由意志、日落日出

金獎:佢今年都係做到冇停手,都係又出碟又開演唱會,但佢嘅音樂已經去到可以同你個靈魂相認嘅階段(格硬tag噶),真真正正嘅入心入肺。

多謝大家
麻煩以後見到有咩正正子嘅美piece片講我知
佢真係無乜曝光率,好鬼死廢

麻煩大家繼續focus返去男女歌手先~

好似係你喺度嘅第一個男金?(可能記錯)
你年尾又唔plug歌,搞到我頂唔順要自plug DWYW

年度男歌手金獎

張敬軒
冠軍歌曲:溫馨提示、青春常駐[1]
上榜歌曲:最卑微的願望、Do What You Want

NEXT:年度女歌手
女歌手年年競爭激烈,2014年都唔例外,雖然容祖兒半隱形9個月,但激戰程度仲勁過八國聯軍。

銅獎:呢一年佢繼續live my life,你喺佢身上會搵到唔同嘅可能性,有快有慢,有型有款。2014年,佢遇到個伯樂,希望經佢培訓過之後可以成為真係唱得嘅新diva。

《美圖瘦瘦》音樂唔該唔好停pls
CM擁有龐大愛霏力,唔比奬你點得

年度女歌手銅獎

吳雨霏
冠軍歌曲:留不低[10]
上榜歌曲:逆轉、沒有花收的日子、豔羨、一千個假想結局

原來得一首冠軍歌
anyway,送上經典屯門沙灘節live!到有一日你喺憶蓮到學滿師,練好啲live,我會送舊金色膠比你架啦!

銀獎:呢個女歌手近年做歌嘅節奏都幾慢,雖然同時兼顧多幾個範疇嘅工作,但睇得出佢仍然用心做音樂,希望你今年出多啲歌啦。

所以ivana有3首11-20位係賺咗好多分噶~

年度女歌手銀獎

王菀之
冠軍歌曲:天堂有路[12]、好時辰[15]
上榜歌曲:不再說分手、我們他們[17]

金獎:哎喲喲,碎雅女神仲未出場攞女三甲喎,唔通真係攞女金?!形容吓得獎呢位女歌手先,佢有美腿一對,今年佢有出碟,喺個榜攞到三首冠軍歌,佢今年亦都同人一齊開咗個音樂會。死啦,越講越似佢添,陣間開估。

你哋個個都唔估碎雅架
傷心子囉

年度女歌手金獎

謝安琪
冠軍歌曲:勢不兩立[14]、獨家村[2]、家明
上榜歌曲:正視•愛

是咁的,碎雅係三甲不入嘅(苦笑)。對唔住呀,nuisun!

NEXT:最受歡迎歌曲大獎

[22:50] 截票後最後五強名單:
(J) 高山低谷
(N) 青春常駐
(T) 光源
(U) 獨家村
(Y) 好不容易遇見愛

得獎歌喺12月31日成功反CUP,名副其實嘅逆轉勝,答案一陣揭盅!

最受歡迎歌曲大獎
《獨家村》謝安琪
作曲:Christopher Chak | 作詞:林夕 | 編曲:Ted Lo | 監製:Alvin Leong

[投票得分:339分]

多謝第二階段投票嘅57人,同埋第一階段嘅88人次(應該有重複票數

多謝各位支持小弟第一次喺CM舉行頒獎禮^^
話晒第一次,希望各位大大比啲意見小弟改進吓,希望下年可以再run好啲啦 :D
再次感謝各位收睇ED's Choice Billboard Award 2014,出年見
結果都係overrun半個鐘,
anyway,稍後會有獎項總結及兩階段投票數據。

你D圖好正 哈哈
是咪男人都要露肉先拎到獎先
akk 發表於 2015-1-3 23:33

有獎所以要搵露肉嘅,純粹為滿足呢度某群hehe會員而設

琪琪進化史
jose 發表於 2015-1-3 23:33

仲勁過人猿進化噶

ED’s Choice Billboard Award 2014得獎名單
年度十大歌曲 TOP 10 SONGS
年度至尊歌曲大獎:《青春常駐》    張敬軒 [174]
     第二位:《獨家村》     謝安琪 [167]
     第三位:《光源》      林欣彤 [146]
     第四位:《一》       AGA [142]
     第五位:《高山低谷》    林奕匡 [135]
     第六位:《坦白》      RubberBand [134]
     第七位:《好不容易遇見愛》 楊千嬅 [134]
     第八位:《水星逆行》    連詩雅 [130]
     第九位:《致少年時代》   古巨基 [129]
     第十位:《留不低》     吳雨霏 [129]

年度男歌手 BEST MALE SINGER
金獎:張敬軒 [453]
銀獎:周柏豪 [441]
銅獎:林奕匡 [413]
04 陳奕迅 [338]
05 方大同 [317]
06 洪卓立 [263]
07 許志安 [232]

年度女歌手 BEST FEMALE SINGER
金獎:謝安琪 [433]
銀獎:王菀之 [410]
銅獎:吳雨霏 [406]
04 林欣彤 [392]   08 楊千嬅 [347]
05 連詩雅 [380]   09 官恩娜 [305]
06 衛 蘭 [379]   10 方皓玟 [288]
07 薛凱琪 [363]

年度組合 BEST GROUP
金獎:RubberBand [512]
銀獎:C AllStar [426.5]
銅獎:Robynn & Kendy [255]
04 Dear Jane [193]
05 goldEN [157]

年度新人 BEST NEWBIE
金獎:Blaster [154]
銀獎:小塵埃 [113]
銅獎:李拾壹 [108]
04 SiS樂印姊妹 [108]
05 鄭俊弘 [100]

年度唱作人 BEST SINGER-SONGWRITER
金獎:林奕匡 [379]
銀獎:王菀之 [353]
銅獎:方皓玟 [288]
04 方大同 [281]
05 藍奕邦 [225]

年度專輯 BEST ALBUM
金獎:《Kontinue》     謝安琪 [433]
銀獎:《Frank》      RubberBand [411]
銅獎:《MOOOOODYME》 林欣彤 [392]
04 《3》林奕匡 [379]
05 《E11》衛蘭 [379]
06 《Morph》張敬軒 [361]

年度幕後大獎 BEST PRODUCERS
年度作曲人大獎
林奕匡 [342]
02 Kenix Cheang [301];03 方大同 [280]
年度作詞人大獎
陳詠謙 [1040]
02 林夕 [748];03 林若寧 [651]
年度編曲人大獎
Johnny Yim [515]
02 Larry Wong [459];03 Kenix Cheang [301]
年度歌曲監製大獎
舒文 [1036]
02 Alvin Leong [390];03 Edward Chan [353]

最受歡迎歌曲大獎 MOST POPULAR SONG AWARD
《獨家村》謝安琪 [339]
02 《青春常駐》張敬軒 [309]
03 《光源》林欣彤 [183]
04 《高山低谷》林奕匡 [181]
05 《好不容易遇見愛》楊千嬅 [170]

ED’s Choice Billboard Award 2014其餘數據

獎項數目(歌手)
04 謝安琪 /
03 RubberBand / 林奕匡 [+1 作曲人] /
02 王菀之 / 吳雨霏 / 林欣彤 / 張敬軒 /
01 AGA / Blaster / C AllStar / Robynn & Kendy / 小塵埃 / 方皓玟 /
  古巨基 / 李拾壹 / 周柏豪 / 連詩雅 / 楊千嬅 /

獎項數目(唱片公司)
07 寰亞 /
05 英皇 /
04 環球 / SONY / 邁亞 /
02 華納 /
01 Strawberry Fields / Milkshake Music /

太陽食白果~PACO反省吓啦 :P

最受歡迎歌曲大獎投票統計
第一階段

第二階段

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ED’s Choice Billboard Award 2014賽後廢話

1/ 作曲人大獎:
  如果唔係淨計冠軍歌,而計晒所有歌,個獎會轉去Eric Kwok手上。而家淨計冠軍歌,佢得返第10名 :0)

2/ 年度十大:
  其實來生舞係有十大嘅分數,而家比好不取代咗 :0)

3/ 最受歡迎歌曲大獎(第二階段):
  青春常駐由第一日已經大幅領先,頭幾日最有力衝擊嘅係高山低谷,可惜後勁不繼,俾獨家村上咗去。
  獨家等咗一個禮拜終於成功反CUP青春,而好不容易遇見愛亦喺28-30/12期間多咗好多票。
  值得一提嘅仲有光源,今朝由第五變第四,頒獎禮開始之後再打低高山(高山係已經連續10日第三)。

廢話噏完,明年再見。

黎到至尊唱片

"一年咁多張唱片
能夠成為至尊 ...
Wonders 發表於 2015-1-4 00:14

F for frozenfrank ??

今年都係FRANK VS KONTINUE架啦

btw 我俾左前者銅 後者金 但計榜分前者贏哂 因為我唔跟榜分頒專輯 haha ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-4 00:23

我自己都壓住放/前面尚有一萬里
驚之後有隻再正d嘅追唔過
好彩kontinue追得切

你唔係 be true to yourself wo
chanchan0909 發表於 2015-1-4 00:40

對唔住呀Rb
你哋都攞咗三個獎啦
我以後會聽gemgem話be true to myself架啦

入黎趁墟support下先~ XD

播邊個version,即係hins?

恭喜美雅女銅

咁多人比女歌手獎佢實在令我自愧不如

PPM音樂流行榜頒獎典禮2014

咁我就直接公佈結果了,因為有d懶,連季選都取消咗
因為要PSd得獎圖又要打字,加 ...
PangChiYeung 發表於 2015-1-21 03:27

wow 估唔到SS14都有
恭喜碎雅又多個金曲獎

啲圖整得好靚