返回列表 發帖
恭喜美雅!!!每首歌AP都幾平均wo

後尾不斷留意距 覺得其實距都幾善良同真性情
agree!!!
睇佢d live片覺得佢好humble

恭喜美雅!!!每首歌AP都幾平均wo

後尾不斷留意距 覺得其實距都幾善良同真性情
agree!!!
睇佢d  ...
ed8671ed 發表於 2014-12-31 15:37

即係一開始你覺得佢真係公廁啦??
要播首另眼相看聽下噶

叱咤樂壇女歌手:
金獎:薛凱琪  694次
上榜作品:一直一直 99
冠軍作品:Contagious 166、宮若梅70、弗洛蒙172、最後最後187

呢個應該都無咩懸念,薛凱琪算系從04年鍾意到而家一直無變過既一位女歌手。
距把聲始終系最殺食,唱LIVE都好穩定。
不過今年唔太滿意距既表現,一嚟無太大突破,二嚟距d唱法越來越唔自然
最後最後都系因為有睇距個Concert同MV先播得咁多
希望來年距有機會蟬聯女金

附:歷年女歌手三甲 (12年之前無計算AP,憑歌曲喜愛度評出)
2005:金:容祖兒 銀:何韻詩 銅:薛凱琪
2006:金:薛凱琪 銀:容祖兒 銅:何韻詩
2007:金:容祖兒 銀:楊千嬅 銅:謝安琪
2008:金:謝安琪 銀:容祖兒 銅:王菀之
2009:金:容祖兒 銀:薛凱琪 銅:謝安琪
2010:金:謝安琪 銀:容祖兒 銅:衛蘭
2011:金:謝安琪 銀:容祖兒 銅:王菀之
2012:金:薛凱琪 銀:吳雨霏 銅:鄧紫棋
2013:金:薛凱琪 銀:容祖兒 銅:官恩娜
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

美祖萬年女銀

即係一開始你覺得佢真係公廁啦??
要播首另眼相看聽下噶
bagfgfcde 發表於 2014-12-31 15:43

好鬼唔鍾意佢喜愛夜蒲嗰排
隔住個mon都聞到成浸臭味 xx(

夜蒲2之後先有返d好感
BOOM 終於優還擊噶

叱咤樂壇男歌手:
銅獎: 陳奕迅 454
上榜作品:可以了82  主旋律之安魂曲 61
冠軍作品:娛樂天空 154、你給我聽好157

Eason今年hea hea 地 不過歌曲素質都唔差
可以了雖然好聽 不過唔CUM聽
其他作品都唔差 不過唔會刻意去LOOP翻

BTW,林奕匡(第四名)系452AP,其實又系差唔多……
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

叱咤樂壇男歌手:
銀獎: 洪卓立 556
上榜作品:請你不要說下去8  小時了了17  內有愛犬6  獨活160  渴睡癥49
冠軍作品:胡桃樹174   副作用142

呢位男歌手今年其實好發力 聽專輯感覺到距越來越用心
今年首奪男歌手 同碎雅一樣系銀
距d歌今年都幾唔錯,最神奇果首獨活我LOOP左十個星期都無冠但系極高AP
希望距以後繼續發力 唔好好似某陳姓男歌手hea完一年又發力一年
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

叱咤樂壇男歌手:
金獎: 周柏豪 831.5
上榜作品:小孩7  現在已夜深123  小白9  日落日出30.5
冠軍作品:自由意志199   傳聞179  同行143  還記得141

今年距首奪男金,完全意料之中。
最發力既男歌手,唔計上年上左既異能 有9首歌上榜 而且歌曲素質都唔差
大家勁憎既現在已夜深我反而覺得ok   晚晚訓覺都會loop下
至於自由意志真系好符合我今年心境 個MV又勁靚仔

希望來年仲見到距~

附:歷年男歌手三甲 (12年之前無計算AP,憑歌曲喜愛度評出)
2005:金:陳奕迅 銀:古巨基 銅:李克勤
2006:金:陳奕迅 銀:古巨基 銅:側田
2007:金:陳奕迅 銀:張敬軒 銅:孫耀威
2008:金:古巨基 銀:張敬軒 銅:陳奕迅
2009:金:陳奕迅 銀:陳柏宇 銅:方大同
2010:金:陳奕迅 銀:張敬軒 銅:林峯
2011:金:陳奕迅 銀:周柏豪 銅:方大同
2012:金:陳奕迅 銀:林峯    銅:關楚耀
2013:金:陳奕迅 銀:關楚耀 銅:周柏豪

今年男金終於換人~
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

打錯左 周柏豪係*金獎

豬肉:
完全系主觀性獎項~
我最喜愛的男歌手:周柏豪
其他候選:洪卓立、陳奕迅、許廷鏗、張敬軒
我最喜愛的女歌手:薛凱琪
其他候選:連詩雅、吳雨霏、謝安琪、衛蘭
我最喜愛的組合:Rubberband
其他候選:Supergirls、Callstar、Fable、Robynn&kendy
我最喜愛的歌曲:連詩雅-只要和你在一起
其他候選:自由意志、一、高山低谷、越難越愛

獎項小結:
5.周柏豪
4.連詩雅
3.薛凱琪
2.Rubberband、林奕匡、AGA
其他:1

最遺憾白果獎:
金:張敬軒(派歌少……)
銀:容祖兒(太hea)
銅:楊千嬅(派得少+色惑唔鍾意)

原先靜系想靜靜地MARK低算數 點知都有會員SUPPORT 多謝你地
個頒獎禮無點TAG    亦都唔專業  純粹盤點下自己今年播放單上歌手既成績~

頒獎禮OVER THANK `Q~
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

打錯左 周柏豪係*金獎
bagfgfcde 發表於 2014-12-31 16:06

thx
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

入黎支持 btw 追po先

入黎支持 btw 追po先
Wonders 發表於 2014-12-31 16:14

THX BTW,大家好似都集中1月先頒
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

華納大勝
再次恭喜碎雅成為女大贏家

美雅好勁

簽名被屏蔽

預左妳唔會俾獎千嬅
Hanson 發表於 2014-12-31 16:47

我其實比左兩冠距噶(來生舞、好不容易遇見愛)不過就唔夠AP拿獎
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

my LOVE my HATE Award 2014
31/12/2014  WEDNESDAY  1730 - 1945

歡迎各位歌手朋友賞面來臨 my love my hate 2014 頒獎禮現場
有請各位歌手逐一登場
比觀眾朋友睇下你地盛裝打扮 ^^

Happy and Blessed.

31/12/2014  WEDNESDAY  1730 - 1945

歡迎各位歌手朋友賞面來臨 my love  ...
jose 發表於 2014-12-31 17:24

救命, 睇黎又會有好多新圖流出
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

係開始今日既頒獎禮之前。不妨回顧三十首值得推介,但未能競逐獎項既歌曲。

36  1  食物鏈     林欣彤 // 第3季 十大第9位
37  1  豔羡      吳雨霏 // 第4季 十大第10位
38  1  危險世界    方大同
39  4  目的地     黃耀明
40  1  來生舞     楊千嬅 // 第2季 十大第10位

41  3  天堂有路    王菀之 // 第1季 十大第8位
42  1  有夢就很好了  SiS 樂印姊妹 // 第1季 十大第10位
43  2  最後      林二汶
44  1  八九十     衛蘭 // 第3季 十大第10位
45  2  跳起yeah    the pancakes & MastaMic // 第1季 十大第5位

46  2  特別的人    方大同
47  2  夫目前飯    Yellow!
48  1  日不落的一天  壞碑唇 // 第1季 十大第6位
49  3  謝謝你的殘忍  Yukilovey
50  2  我們他們    王菀之

================== 81 ======================

排   最高  歌曲      歌手

21  1  凡星      黃浩琳 // 第1季 十大第4位
22  1  分手總約在雨天 方皓玟 // 第3季 十大第6位
23  1  共勉之     官恩娜 // 第3季 十大第5位
24  4  新天地     許志安
25  1  自由落體    李拾壹 // 第3季 十大第4位

26  1  一直一直    薛凱琪 // 第4季 十大第6位
27  2  生於憂患    KOLOR
28  1  留不低     吳雨霏 // 第2季 十大第7位
29  1  克卜勒     孫燕姿
30  3  紙筆墨     馮允謙 // 第2季 十大第9位

31  1  無朋友     李克勤 // 第2季 十大第8位
32  1  浪人      Supper Moment // 第3季 十大第8位
33  2  如初      許志安 // 第4季 十大第7 位
34  1  框框之下    Blaster // 第4季 十大第8位
35  1  兩個人的聖誕  Yukilovey // 第4季 十大第9位

================== 95 ======================

若果今日表現唔好請見諒 - -
話說我都只係15分鐘前先返到屋企

頒獎典禮 正式開始 !

率先頒發呢個獎項

最佳音樂錄影帶

Yukilovey - 謝謝你的殘忍

年度十大 第十位

傷春悲秋。

回想這年,我特別沉醉於想一些很傻傻的事。
我到底有幾多年命呢?
我會揀哪一種死法呢?
下世的我,會以什麼角色同大家見面呢?
想太多東西,其實甚麼都不好。

然而,我本人,不明白為什麼有限期。

年度十大 第十位

青春常駐。 (145)
張敬軒。
張敬軒、Johnny Yim、黃偉文。

3>8>4>1>5>8>6>11>X>5

年度十大 第九位

想入非非。

我明白,人格分裂這種病早已在我細胞寄生了。
我想擺脫,但人臉實在太險詐;
我想逆轉,但我欠缺這鼓勇氣;
我想離開,但身份證仍在銀包;
沉默有多恐怖,相信我最能意識到。

生我的命,是我從我敬愛的女人學會的。
就讓喜歡我的人繼續喜歡我吧。不喜歡的,我們不如跳一次來生舞吧,我想。

年度十大 第十位

青春常駐。 (145) ...
jose 發表於 2014-12-31 17:42
入場 青春得第10;(

年度十大 第九位

一千個假想結局。 (145)
吳雨霏。
Curtis Richardson、Kelvin Avon、Jun Kung、Sandy Lam、潘源良。

走勢:15>1>2>1>1>2

入場 !!! kary 咁快就上台嘅

入場 青春得第10;(
akk 發表於 2014-12-31 17:43

多謝支持 <333

入場 !!! kary 咁快就上台嘅
chanchan0909 發表於 2014-12-31 17:46

年度十大 第八位

海枯石爛。

坦白講,有幾多對持續愛到幾千歲?
坦白講,我真係好信你你知唔知?
坦白講,我真係好愛你你知唔知?
坦白講,你知唔知我真正諗緊咩?

坦白講,你有邊句係真係坦白講?

年度十大 第八位

海枯石爛。

坦白 ...
jose 發表於 2014-12-31 17:47
拿 我頭先見到你出錯TAG架

年度十大 第八位

坦白。(148)
RubberBand。
RubberBand、Tim Lui、Mark Lui。

走勢:11>8>2>3>4>1>5>6>15

拿 我頭先見到你出錯TAG架
akk 發表於 2014-12-31 17:49

hehe
頒獎頒到好似玩緊speed test咁
趕住收工

年度十大 第七位

笑中有淚。

所謂「遊戲都一早玩完,嬴便慶祝輸了氣便斷。」
像我這樣的一個愛情悲觀者,愛便來不愛便不愛。
樹已破開,蘋果也留不低,又何必要反地心吸力呢?
「你我相逢在黑夜的海上,
你有你的,我有我的,方向。」

當然,你或會選擇忍 ......

年度十大 第七位

只要和你在一起。(148)
連詩雅。
Kenix Cheang@private.zoo、陳詠謙、舒文@Zoo Music。

走勢:9>1>4>3>4>8>9>9>5>17

啲笑位xd
分手麼
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

年度十大 第六位

慈烏反哺。

二十四孝圖是一篇我做到想嘔的 Past Paper
嘔的點不在於問題,而在於故事。
每當聯想起「哭竹生荀」、「臥冰求鯉」這些膠故的畫面時,
心裡面真的打了個凸。(其中80%屬不安,而20%屬憤怒)
要盡孝,就要做到這麼不切實際嗎?

很想找一首吳雨霏的親情歌作結,但原來這個女人滿腦子都是情情慾慾。

支持 美霏掃獎

年度十大 第六位

慈烏反哺。

二十 ...
jose 發表於 2014-12-31 17:55

家書 ?

年度十大 第六位

家書。 (158)
C AllStar。
張子堅、陳詠謙。

走勢:16>10>8>9>9>8>7>4>1>1>12

年度十大 第六位

慈烏反哺。

二十 ...
jose 發表於 2014-12-31 17:55

家豬
二十世紀少年都好親情呀

讓我休一休息先再操心

http://goo.gl/81zEgL

候選名單
*紅字為目前已過 35 分的歌曲

目前票數 : 39 票

09. 林奕匡 - 高山低谷
11. 張敬軒 - 青春常駐
18. 謝安琪 - 獨家村
01. 黃耀明 - 太平山下
02. 連詩雅 - 只要和你在一起
03. 麥浚龍 - 門
04. RubberBand - We Are One
05. Robynn & Kendy - 第十行星
06. Fabel / 盧巧音 - 自戀自在
07. RubberBand - 坦白
08. 林二汶 - Do You Love Me
10. C AllStar - 家書
12. RubberBand - 前面尚有一萬里
13. 洪卓立 - 胡桃樹
14. AGA - 一
15. 古巨基 - 致少年時代
16. 林欣彤 - 光源
17. 周柏豪 - 還記得
19. 黎曉陽 - 撐著
20. 吳雨霏 - 一千個假想結局

下次速報時間 : ^^

支持 美霏掃獎
Wonders 發表於 2014-12-31 17:57

些些 <33

年度十大 第五位

其實呢首歌是one of the 唔得閒打tag既歌s之一 ^^
so sorry ar
不過你係呢到得到咁多人認同
令更多人認識你既大名
相信呢一年 你絕對係大豐收喇

年度十大 第五位

高山低谷。 (159)
林奕匡。
林奕匡、陳詠謙、Edward Chan、黃兆銘。

走勢:18>10>3>1>2>11>18>X>2>6>12>8

年度十大 第五位

其實呢首歌是one  ...
jose 發表於 2014-12-31 18:03

其實我好憎你架fuel

年度十大 第四位

無錯,another唔得閒打tag既歌出了
窮L未去過呢道,都唔知有咩好講
不過VA堂畫過下囉
下,下,下。

年度十大 第四位

太平山下。 (175)
黃耀明。
黃耀明、GayBird@人山人海、林夕。

走勢:11>2>2>3>3>1>4>7>14

年度十大 第四位

無錯,another唔 ...
jose 發表於 2014-12-31 18:08

Hi窮L揮手
太平山又逼又多人去黎做乜:0)

年度十大 第三位

從不喜歡孤單一個。但中四後我性格頓變。
此後數年,一直就這樣,我行我素。
拖拖拉拉,其實任性早已消光。看過一個通識概念,原來我不從眾存在感便為低落。

七情上面的接續,早已令你腰骨勞損。何苦呢?
色彩燦爛,也不過是一瞬。
尾隨的數十年,你們再遇時還會繼續「老友鬼鬼」嗎?哈
巴不得要抹清與你的交情,我都不要被你污染。

Ar,我忘記我早已 Delete 了 Facebook。