返回列表 發帖

功課研習室

好多時我本人呢隻DSE雞會遇上好多疑難,好想搵人求救
但又淆底唔敢咩都問日校老師(特別係啲自以為難,但人地認為係弱智既題目)
有見及此,本人想放上黎問問,希望集思廣益,成全一刻~

[ECON] 天雨期間,雨傘的價格上升 10%,銷售量增加15%。在這種情況下,雨
傘的價格需求彈性或價格供應彈性是怎樣的?
A. 需求有彈性
B. 需求缺乏彈性
C. 供應有彈性
D. 供應缺乏彈性
Happy and Blessed.

需求有彈性?
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

需求有彈性?
CBY0710 發表於 2014-12-22 22:10

A. 需求有彈性
KYC0347 發表於 2014-12-22 22:12

NO -.- THE ANS IS C

NO -.- THE ANS IS C
jose 發表於 2014-12-22 22:18

因為題目俾左供應量增加左幾多而唔係需求量,所以只可以睇到佢供應有彈性

因為題目俾左供應量增加左幾多而唔係需求量,所以只可以睇到佢供應有彈性 ...
KITSTON 發表於 2014-12-22 22:21

y ge?
我見"天雨期間"就覺得係低需求彈性, 因為無替代品

rainy day leads to increase in demand for umbrella , demand curve shift to the right.

It is asking price elasticity of supply because there is 2 comparable demand curve.

price elasticity of supply (PES) is defined as the percentage change in the quantity supplied (% change in Q = 15%) divided by the percentage change in price (% change in P = 10%)

PES
= 15%/10%
= 0.15/0.10
= 1.5
>1

PES = elastic (from definition)

y ge?
jose 發表於 2014-12-22 22:28

我覺得唔應該咁睇就算題目冇數字
我會諗 落雨天 人對雨傘既需求會大左...
其他野就唔知XD

有代替品GA 有帽HOODIE一件:P (純搞事)

y ge?

咁我又無諗過喎我DSE Econ都係得半桶水
不過呢D MC通常只需要留意佢俾o個兩個數據,價格(P)升銷售量(Q)都升就一定講緊供應
Q升得多過P就一定係有彈性
Q升得少過P就一定係無彈性

我覺得唔應該咁睇就算題目冇數字
我會諗 落雨天 人對雨傘既需求會大左...
其他野就唔知XD

有代替品GA  ...
Ricardo 發表於 22/12/2014 22:36

其實呢落雨個DEMAND 應該係DOUBLE 架
因為曾聽說雨天總要放手  總要分手丫嘛 :(

P up
Q up
supply吧
#6似係正確答案
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

rainy day leads to increase in demand for umbrella , demand curve shift to the right.

It is asking  ...
Ricardo 發表於 2014-12-22 22:34

正解總之demand 有變就睇到供應彈性
Supply 變就睇到需求彈性
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實呢落雨個DEMAND 應該係DOUBLE 架
因為曾聽說雨天總要放手  總要分手丫嘛 :( ...
kwanie 發表於 2014-12-22 22:40

個GAG唔好笑既

y ge?

條題目有數字計數就得
唔洗諗咁多~
econ唔洗諗得咁複雜

擺明「恰」我呢個無讀econ既人

有change in quantity of supply related to change in price, 所以可以計到elasticity of supply, in this case 1.5 (elastic),
題目無講price change後,change in quantity demand係幾多,所以計唔到elasticity of demand.
答案應該係C

http://en.wikipedia.org/wiki/Price_elasticity_of_supply

我讀緊都答錯

其實條DEMAND CURVE 應該郁左, 所以應該係就咁計數架咋話 ._.

我f.4讀咗一年ECON 覺得係C.  岩咗

y ge?

雨衣可以係substitute?

thanks 好似明少少咁 個感覺好奇妙

正解總之demand 有變就睇到供應彈性
Supply 變就睇到需求彈性
hehemamama 發表於 2014-12-22 22:41

其實我第一次聽 sosad
dse死得

擺明「恰」我呢個無讀econ既人
nicholashin 發表於 2014-12-22 22:43

歡迎踩場

shift demand curve => 睇elasticity of supply curve

因為無論demand curve係 elastic/inelastic
只要一shift demand curve 個D equilibrium point就會shift along個S curve
所以答案只會係C/D其中一個
再計數計下究竟係elastic/inelastic supply curve

原來jose咁細㗎?仲係DSE雞。。。
之前以為佢個frd ruby 得16歲原來已經揾緊工。

le d問題都需要研習? XD 我以為係抽雨傘水post黎
點知咁多人認真討論

le d問題都需要研習? XD
tree 發表於 2014-12-23 00:37

串嘴到
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

天雨係外在事件令需求改變, 同需求彈性(價格影響需求量)係兩回事, 所以A B一定錯

價格升10%, 銷量升15%, 即係供應量既變化>價格既變化, 所以供應係有彈性 -> C

(咦原來上面已經有人講左)
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

le d問題都需要研習? XD 我以為係抽雨傘水post黎
點知咁多人認真討論 ...
tree 發表於 2014-12-23 00:37

呢個正正就係問題所在幾簡單既問題都要答
唔係因為簡單就話太易唔答

不恥下問是王道