返回列表 發帖

2014年度超卓十優.至尊音樂流行榜頒獎典禮

2014年,一個動盪不安的時代。
今年的事發生得特別多,多得令人吃不消。
看著每部大時代影片,心酸幕幕猶在上演。

望望世界,原來真的大得不可以去擁抱。
可以留戀的,最後是否連屬於自己的一片天地也不能掌握?
到最終,最終我們又可以得到甚麼?

無論如何,一切都彷似經歷了許多許多。
我們都曾分開、曾相愛、等待。。。這似乎是必經幾次的抱怨。
這個年頭,氣流大得可怕,幸得我們仍然勇氣驅不散。或許一定要時代令天空塌下來,我們倒才會珍惜陽光。

今年的願望,只願現在比煙花燦爛。

support!

LM
PS 又 KKK 呀 -_-?

support
我們的總和

support
我估錯這個世界得到教訓

支持~~~~
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

LM
kwanie 發表於 2014-12-26 18:01

y kkk?
願你在那個讓我掛念的少年時代裡,永遠自由任性地笑與哭

support~
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

2014年度KHMusic熱選流行榜頒獎典禮

KHMusic流行熱選十優
流行熱選.至尊歌曲
歌曲:好不容易遇見愛 歌手:楊千嬅
作曲:Eric Kwok/張子堅 作詞:林夕 編曲:張子堅 監制:Eric Kwok
上榜走勢:05>05>10>06>03>05>03>02>01>04 (共10星期) 榜分:332分

流行熱選.第二位
歌曲:致少年時代 歌手:古巨基
作曲:方皓玟 作詞:林夕 編曲:Larry Wong 監制:舒文/古巨基
上榜走勢:18>04>11>06>06>06>14>04>02>01>09 (共11星期) 榜分:300分

流行熱選.第三位
歌曲:獨家村 歌手:謝安琪
作曲:Christopher Chak 作詞:林夕 編曲:Ted Lo 監制:Alvin Leong
上榜走勢:10>12>06>04>03>08>05>05>01>07 (共10星期) 榜分:298分

流行熱選.第四位
歌曲:高山低谷 歌手:林奕匡
作曲:林奕匡 作詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan/黃兆銘 監制:Edward Chan
上榜走勢:18>14>07>08>07>03>07>05>03>01 (共10星期) 榜分:274分

流行熱選.第五位
歌曲:護航 歌手:許廷鏗
作曲:張家誠 作詞:楊熙 編曲:張家誠 監制:張家誠
上榜走勢:18>15>13>09>08>07>01>16>03>03>02 (共11星期) 榜分:272分

流行熱選.第六位
歌曲:一 歌手:AGA
作曲:AGA 作詞:林若寧 編曲:Johnny Yim 監制:舒文
上榜走勢:18>07>14>07>13>08>04>04>03>01>17 (共11星期) 榜分:270分

流行熱選.第七位
歌曲:同行 歌手:周柏豪
作曲:王雙駿 作詞:陳詠謙 編曲:王雙駿 監制:王雙駿
上榜走勢:20>09>07>08>05>01>12>02>02 (共9星期) 榜分:246分

流行熱選.第八位
歌曲:分手總約在雨天 歌手:方皓玟
作曲:方皓玟 作詞:方皓玟 編曲:伍仲衡 監制:許創基/Edmond Tsang
上榜走勢:19>09>06>07>07>08>16>04>01>11 (共10星期) 榜分:244分

流行熱選.第九位
歌曲:水星逆行 歌手:連詩雅
作曲:Larry Wong 作詞:黃偉文 編曲:Larry Wong 監制:舒文
上榜走勢:11>03>04>04>08>07>07>01 (共8星期) 榜分:246分

流行熱選.第十位
歌曲:青春常駐 歌手:張敬軒
作曲:張敬軒/Johnny Yim 作詞:黃偉文 編曲:Johnny Yim 監制:張敬軒/Johnny Yim
上榜走勢:17>13>14>04>04>06>05>01>17>07 (共10星期) 榜分:244分

KHMusic流行熱選.年度音樂唱片
唱片名稱:KONTINUE
歌手:謝安琪 唱片監制:周博賢/伍樂城/謝安琪/Goro Wong/Cousin Fung/Alvin Leong/林阿P
唱片上榜歌曲:正視愛/家明 及冠軍歌:勢不兩立/獨家村

KHMusic流行熱選.班霸:
唱片公司:East Asia Entertainment Ltd.

KHMusic流行熱選.新力軍.組合
金獎:小塵埃
上榜歌曲:我愛京達卡/慢活/這感覺

銀獎:SIS樂印姊妹
上榜歌曲:有夢就很好了/520/愛phone了/如果我是個男孩

銅獎:天堂鳥
上榜歌曲:登陸太陽/飛翔

KHMusic流行熱選.新力軍.女歌手
金獎:Yukilovey
上榜歌曲:抓緊青春的尾巴/兩個人的聖誕

銀獎:-

銅獎:-

KHMusic流行熱選.新力軍.男歌手
金獎:鄭俊弘
上榜歌曲:無名氏/熊貓/點火/投降吧

銀獎:李拾壹
上榜歌曲:自由落體

銅獎:羅孝勇
上榜歌曲:我不唱慘情歌/愛怎說起

KHMusic流行熱選.唱作歌手
金獎:藍奕邦
唱作上榜歌曲:離開拉斯維加斯/愛我就吻我/孔雀開屏 及冠軍歌:戀人

銀獎:方皓玟
唱作上榜歌曲:無人像你 及冠軍歌:分手總約在雨天

銅獎:陳綺貞
唱作上榜歌曲:家 及冠軍歌:流浪者之歌

KHMusic流行熱選.幕後
KHMusic流行熱選.樂壇作曲人大獎:Eric Kwok
上榜歌曲:你倫敦.無名氏/留不低/Iron Man/屋企
及冠軍歌:無朋友/新天地/好不容易遇見愛

KHMusic流行熱選.樂壇作詞人大獎:陳詠謙
上榜歌曲:請你不要難過/異能/交換角色/朝聖/Goodman/著襪浸溫泉/傳聞/小時了了/Come On/眼淚極黑/鎂光燈下/圍圈/自由意志/最卑微的願望/逆來順受/副作用/好情人/一直一直/SuperStar/夫目前飯/幸福車站/渴睡症/頌讚詩
及冠軍歌:同行/只要和你在一起/獨活/有甚麼事/家書/高山低谷/光源

KHMusic流行熱選.樂壇編曲人大獎:Johnny Yim
上榜歌曲:自救/潮流/約誓/我不唱慘情歌/最卑微的願望/愛怎說起/戒心
及冠軍歌:高登歌/登對/有甚麼事/家書/青春常駐/越難越愛/一

KHMusic流行熱選.樂壇監制大獎:舒文
上榜歌曲:請你不要難過/一釐米/朝聖/著襪浸溫泉/內有愛犬/請你別要說下去/潮流/重投苦愛/死去活來/小時了了/Come On/圍圈/色惑/Bang Bang Bang/叛侶/副作用/夫目前飯/樂觀/渴睡症
及冠軍歌:我杯茶/誰/只要和你在一起/說明書/獨活/勇者的浪漫/來生舞/流淚行勝利道/胡桃樹/食物鏈/致少年時代/一/水星逆行

KHMusic流行熱選.年度樂壇組合
金獎:C AllStar
上榜歌曲:差詞/惺惺相惜/星海/城惶城恐/SuperStar/時間之光 及冠軍歌:時日如飛/家書

銀獎:RubberBand
上榜歌曲:成長說明書/We Are One/語言藝術/你和我/瞬間看地球 及冠軍歌:坦白

銅獎:Dear Jane
上榜歌曲:Stand Up/一去不返/最後一次 及冠軍歌:約翰與洋子

KHMusic流行熱選.年度樂壇女歌手
金獎:謝安琪
上榜歌曲:心不由己/正視愛/家明 及冠軍歌:勢不兩立/獨家村

銀獎:薛凱琪
上榜歌曲:宮若梅/Contagious/一直一直 及冠軍歌:弗洛蒙/最後最後

銅獎:楊千嬅
上榜歌曲:色惑 及冠軍歌:來生舞/好不容易遇見愛

KHMusic流行熱選.年度樂壇男歌手
金獎:洪卓立
上榜歌曲:內有愛犬/請你別要說下去/小時了了/副作用/渴睡症 及冠軍歌:誰/獨活/胡桃樹

銀獎:周柏豪
上榜歌曲:異能/傳聞/現在已夜深/自由意志/還記得/日落日出 及冠軍歌:同行

銅獎:許廷鏗
上榜歌曲:約誓/福氣/枷鎖 及冠軍歌:時光/登對/護航

KHMusic流行熱選.最喜愛的組合:
C AllStar

KHMusic流行熱選.最喜愛的女歌手:
謝安琪

KHMusic流行熱選.最喜愛的男歌手:
張敬軒

KHMusic流行熱選.最喜愛的歌曲:
歌曲:獨家村 歌手:謝安琪
作曲:Christopher Chak 作詞:林夕 編曲:Ted Lo 監制:Alvin Leong

支持

唔知千嬅係邊隻歌攞獎呢
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

唔知千嬅係邊隻歌攞獎呢
John 發表於 2014-12-26 23:07

被發現左TIM~

support
JM 2016

支持啊,intro 搵到好多歌詞

SUPPORT 噶

支持嘎
唔知美千會唔會用色惑掃獎

Support!@!!!!!!!!!!!!!

呢個係 ????

support

一年過去,驀然回首,在燈火闌珊之處中的最後十個單位終於誕生。

究竟誰成皇、誰衛冕。密切留意!
==================================================
另外我最喜愛的至尊/男歌手/女歌手/組合/歌曲,現正開始投票 (最後十強為統計過去由1月至11月中得分最高的十位歌手單位)
男歌手 (最後十強):http://poll.fm/535xw
女歌手 (最後十強):http://poll.fm/535xz
組合 (最後十強):http://poll.fm/535y0
歌曲 (最後廿強):http://poll.fm/535y1

洪卓立同C Allstar 個上榜list 好壯觀

support
我見到我杯茶有冠, 知音嗄

霏已投
Happy and Blessed.

Support Kenny~

洪卓立同C Allstar 個上榜list 好壯觀
powerful 發表於 2014-12-28 01:49

10年FAMA同KKK都有6首歌仲壯觀~
不過好多1WK命貨仔~

Support

LM
kwanie 發表於 2014-12-26 18:01

時代一主題其實係源於陳奕迅歌中一句歌詞。可以估下,提示係一定唔係時代曲。

今晚9時

序。擔心我有病願時代曲抉擇我的歌音樂大賞

大會主題曲:洪卓立 我的獨立時代

呢十首歌可以話係最大路既歌。
雖然大路,但發現呢十首都係我今年既心聲

流行熱選.第十位
每人一個都經歷過成長,
我們一直有很多盼望,亦做了很多準備。
為日後生活將來目標奮鬥。
Hea底都會幻想一下日後的自己。
但當人大了才發現原來的我地點追都追唔到我地既渴求。
因為,我地既渴求,原來已經擁有,並流走了。

呢十首歌可以話係最大路既歌。
雖然大路,但發現呢十首都係我今年既心聲

流行熱選. ...
kenny1102 發表於 2015-1-17 21:05
KKK?

流行熱選.第十位

歌曲:青春常駐 歌手:張敬軒
作曲:張敬軒/Johnny Yim 作詞:黃偉文 編曲:Johnny Yim 監制:張敬軒/Johnny Yim
上榜走勢:17>13>14>04>04>06>05>01>17>07 (共10星期) 榜分:244分

流行熱選.第九位
青春故然不可保留,
一次又一次的後悔又如何?
如果時間可以逆轉一次,結局又會如何?

KKK?
adrianou0328 發表於 2015-1-17 21:09

未咁快出~~~

流行熱選.第九位

歌曲:水星逆行 歌手:連詩雅
作曲:Larry Wong 作詞:黃偉文 編曲:Larry Wong 監制:舒文
上榜走勢:11>03>04>04>08>07>07>01 (共8星期) 榜分:246分

流行熱選.第八位
命運?就曷你可以回轉多少次,結局都是一樣!
這是宿命。
命,我可以認,但為何,總是出現於同一個場合?
是否所有負面的,都要跟H2O扯上關係?

流行熱選.第八位
命運?就曷你可以回轉多少次,結局都是一樣!
這是宿命。
命,我 ...
kenny1102 發表於 2015-1-17 21:15

分手總約在雨天?

流行熱選.第八位

歌曲:分手總約在雨天 歌手:方皓玟
作曲:方皓玟 作詞:方皓玟 編曲:伍仲衡 監制:許創基/Edmond Tsang
上榜走勢:19>09>06>07>07>08>16>04>01>11 (共10星期) 榜分:244分

流行熱選.第七位
一樣的雨天, 可幸是不一樣的結局。
這一次,有你在旁。

分手總約在雨天?
rIcKyK 發表於 2015-1-17 21:18

中唷~多謝支持

今年冇伏圖流出既

今年冇伏圖流出既
bagfgfcde 發表於 2015-1-17 21:22

留意後半~~

流行熱選.第七位

歌曲:同行 歌手:周柏豪
作曲:王雙駿 作詞:陳詠謙 編曲:王雙駿 監制:王雙駿
上榜走勢:20>09>07>08>05>01>12>02>02 (共9星期) 榜分:246分

流行熱選.第六位
我是行李你是遊客笑着來要笑着離開
同行定過客,在乎不在乎?
與其計較不如隨遇而安,
就當同行是你人生的Feat.吧

第七位可唔可以係撐起雨傘

支持 Kenny!

流行熱選.第六位

歌曲:一 歌手:AGA
作曲:AGA 作詞:林若寧 編曲:Johnny Yim 監制:舒文
上榜走勢:18>07>14>07>13>08>04>04>03>01>17 (共11星期) 榜分:270分

流行熱選.第五位
青春不可常駐,同行不可偕老。
近日叮噹聲音的懷念有感而發。
我們都是大雄, 都有需要叮噹的時候。
但人總要長大,長大不是痛苦,
如果你心信叮噹與大雄的故事。
就成長一次去當別人的叮噹吧, 好讓這一份友誼一代傳一代。

同學:不要怕, 放心去當一位叮噹吧!
無論如何, 當你有需要的時候, 屬於你的叮噹仍會出現伴你左右
這是我對你的承諾!

入場
我們的總和

其實我更加鍾意同行,有十大好開心

其實我更加鍾意同行,有十大好開心
powerful 發表於 2015-1-17 21:38

應該係第一隻入十大既歌~呢首一聽已經愛上~~~而且個mv都好正~

流行熱選.第五位

歌曲:護航 歌手:許廷鏗
作曲:張家誠 作詞:楊熙 編曲:張家誠 監制:張家誠
上榜走勢:18>15>13>09>08>07>01>16>03>03>02 (共11星期) 榜分:272分

流行熱選.第四位
最終人就是浮浮沉沉的長大了
其實我不是太介質在甚麼的一個位置,
介質的,是甚麼人同我在同一個位置。

唔會係護航丫嘛?
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 21:37

中呀~呢首歌歌詞其實真係對我好大感覺~

流行熱選.第四位

歌曲:高山低谷 歌手:林奕匡
作曲:林奕匡 作詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan/黃兆銘 監制:Edward Chan
上榜走勢:18>14>07>08>07>03>07>05>03>01 (共10星期) 榜分:274分

流行熱選.第三位
介意同行者!是真的
由細到大我都好在意我的朋友,是真的!
但結果呢?每一個都像各有隊友。

應該係第一隻入十大既歌~呢首一聽已經愛上~~~而且個mv都好正~
kenny1102 發表於 2015-1-17 21:42

冇錯,全年最好既MV

另外由於討厭某劇集係大台播,所以某劇集主題曲都冇完整聽過...

淨返3首,大家點估???