返回列表 發帖

RICKY 音樂推介頒獎禮 2014 (11/01 20:30)

單選投票, 共有 53 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

1.89% (1)
3.77% (2)
26.42% (14)
0.00% (0)
5.66% (3)
5.66% (3)
0.00% (0)
5.66% (3)
5.66% (3)
45.28% (24)
您所在的用戶組沒有投票權限
第二年係呢個平台搞頒獎禮,當然就唔會咁HEA,
主題叫「第二次」就算 XD

回望2014,對我自己黎講,經歷過唔少高低起跌,
樂觀既我有時都會亂諗野,情緒變得十分低落,
幸好,屋企人同朋友一直一直係我身邊支持住我,
比力量我「跌倒,起身,再嚟過」,
到最後最後,我都可以好似以前咁,偶爾天然呆一下

而對香港黎講,兩個多月以黎既佔領運動,相信大家呢一世都唔會忘記,
全民一起舉傘,一起的撐,
面對住警棍,胡椒噴霧同埋催淚彈既攻擊,
我地都無畏無懼,「跌倒,起身,再嚟過」,
繼續撐住,保衛我地最愛既香港

湊巧,對於一班今年得到好成績既歌手黎講,
佢地既發展未必係一帆風順,
曾經都經歷過低潮期,好彩佢地無放棄到,
「跌倒,起身,再嚟過」,重回起跑線上,
完成呢一年既賽跑,最終登上呢個頒獎台

飛左上面既 INTRO 唔緊要,但下面呢段就一定要睇!
因為除左歌手有份參與之外,
CM會員,你地都好重要架,
要靠大家一人一票投選2014年既最佳MV,
候選名單就係下面 #2

最後一句,希望大家預留時間,
11/1 星期日晚 8 點半,
RICKY 音樂推介頒獎禮 2014,
睇下一眾歌手點樣「跌倒,起身,再嚟過」

RICKY 音樂推介年度我最喜愛 MV 候選名單

01. Bang Bang Bang - 鄭秀文 / 鄺盛

02. Contagious - 薛凱琪 / 麥曦茵

03. 一千個假想結局 - 吳雨霏 / Heison Ng @ SunnyIdea

04. 危險世界 - 方大同 / 方大同,VernieYeung

05. 坦白 - RubberBand / 6 號

06. 流浪者之歌 - 陳綺貞 / 何男宏

07. 這樣你還要愛我嗎 - 張惠妹 / Hi-Organic,陳映之,郭志達

08. 最卑微的願望 - 張敬軒 / 莊少榮

09. 謝謝你的殘忍 - Yukilovey / 夏晉賢

10. 雞蛋與羔羊 - 謝安琪 / 何海藍

2014 得獎名單

RICKY 音樂推介年度男歌手
金獎: 周柏豪 (596) 上榜歌曲: 異能, 同行, 傳聞, 小孩, 現在已夜深, 自由意志, 還記得, 日落日出
銀獎: 張敬軒 (435) 上榜歌曲: 塵埃落定, 溫馨提示, 青春常駐, 最卑微的願望
銅獎: 許志安 (400) 上榜歌曲: 流淚行勝利道, 新天地, 如初

RICKY 音樂推介年度女歌手
金獎: 謝安琪 (466) 上榜歌曲: 心不由己, 勢不兩立, 獨家村, 雞蛋與羔羊, 家明
銀獎: 薛凱琪 (465) 上榜歌曲: Contagious, 弗洛蒙, 最後最後, 一直一直
銅獎: 吳雨霏 (354) 上榜歌曲: 留不低, 沒有花收的日子, 豔羨, 一千個假想結局

RICKY 音樂推介年度組合
金獎: RubberBand    (661) 上榜歌曲: 成長說明書, We Are One, 坦白, 放, 前面尚有一萬里, 語言藝術, 你和我, 瞬間看地球
銀獎: C AllStar     (412) 上榜歌曲: 惺惺相惜, 時日如飛, 星海, 家書, 城惶城恐, SuperStar
銅獎: Robynn & Kendy (220) 上榜歌曲: Gonna Be Okay, Sail Away, 第十行星, 月湖

RICKY 音樂推介年度新人
金獎: Blaster     (166) 上榜歌曲: 外遊尋味, N 車
銀獎: 小塵埃     (140) 上榜歌曲: 我愛京達卡, 慢活, 這感覺
銅獎: SIS 樂印姊妹 (113) 上榜歌曲: 有夢就很好了, 愛 Phone 了
優異獎: 鄭俊弘    (81)  上榜歌曲: 無名氏, 熊貓, 點火
優異獎: 顏培珊    (72)  上榜歌曲: Cold Cold Night 夜涼涼, 太陽

RICKY 音樂推介年度歌曲
第一位: 高山低谷 - 林奕匡 (183)
第二位: 獨家村 - 謝安琪 (182)
第三位: 青春常駐 - 張敬軒 (179)
第四位: 致少年時代 - 古巨基 (177)
第五位: 流淚行勝利道 - 許志安 (170)
第六位: 自由意志 - 周柏豪 (160)
第七位: 成長說明書 - RubberBand (155)
第八位: 食物鏈 - 林欣彤 (157)
第九位: 天生一半 - 鄭秀文 (154)
第十位: 沒有花收的日子 - 吳雨霏 (153)

RICKY 音樂推介年度專輯
金獎: FRANK - RubberBand (495) 上榜歌曲: 成長說明書, We Are One, 坦白, 放, 前面尚有一萬里
銀獎: KONTINUE - 謝安琪 (422) 上榜歌曲: 勢不兩立, 獨家村, 雞蛋與羔羊, 家明
銅獎: 新天地 - 許志安 (400) 上榜歌曲: 流淚行勝利道, 新天地, 如初

RICKY 音樂推介年度作曲人 藍奕邦 (662)
RICKY 音樂推介年度填詞人 林夕 (2144.5)
RICKY 音樂推介年度編曲人 Johnny Yim (870)
RICKY 音樂推介年度監製  舒文 (1541.7)

RICKY 音樂推介年度唱作人
金獎: 藍奕邦 (372) 上榜歌曲: 離開拉斯維加斯, 愛我就吻我, 戀人, 孔雀開屏
銀獎: 方大同 (326) 上榜歌曲: 危險世界, 小方, 特別的人, 黑白灰
銅獎: 王菀之 (305) 上榜歌曲: 天堂有路, 好時辰, 我們他們

RICKY 音樂推介年度卓越歌手
金獎: Robynn & Kendy (220) 上榜歌曲: Gonna Be Okay, Sail Away, 第十行星, 月湖
銀獎: J.Arie       (195) 上榜歌曲: 道別說愛你, 姊妹花
銅獎: 馮允謙       (176) 上榜歌曲: 紙筆墨, 我好想你, 講多無謂

RICKY 音樂推介年度我最喜愛 MV 10. 雞蛋與羔羊 - 謝安琪 / 何海藍

冠軍歌巡禮

Week 01: Baby Don't Cry - 陳柏宇
Week 02: 離開拉斯維加斯 - 藍奕邦
Week 03: 時光 - 許廷鏗
Week 04: 塵埃落定 - 張敬軒
Week 05: 太平山下 - 黃耀明
Week 06: 天生一半 - 鄭秀文
Week 07: Contagious - 薛凱琪
Week 08: 只要和你在一起 - 連詩雅
Week 09: Dt’z It - 方皓玟
Week 10: 成長說明書 - RubberBand
Week 11: 克卜勒 - 孫燕姿
Week 12: 不生不死 - Fabel
Week 13: 流浪者之歌 - 陳綺貞
Week 14: 門 - 麥浚龍
Week 15: 天堂有路 - 王菀之
Week 16: 不醉不會 - 田馥甄
Week 17: 娛樂天空 - 陳奕迅
Week 18: We Are One - RubberBand
Week 19: 傳聞 - 周柏豪
Week 20: 來生舞 - 楊千嬅
Week 21: Do You Love Me - 林二汶
Week 22: 高山低谷 - 林奕匡
Week 23: 錯過你 - 衛蘭
Week 24: 坦白 - RubberBand
Week 25: 家書 - C AllStar
Week 26: 特別的人 - 方大同
Week 27: 好時辰 - 王菀之
Week 28: 青春常駐 - 張敬軒
Week 29: 弗洛蒙 - 薛凱琪
Week 30: 流淚行勝利道 - 許志安
Week 31: 沒有花收的日子 - 吳雨霏
Week 32: 勢不兩立 - 謝安琪
Week 33: 生於憂患 - Kolor
Week 34: 愛我就吻我 - 藍奕邦
Week 35: 三月 - 張惠妹
Week 36: 姊妹花 - J.Arie
Week 37: 一 - AGA
Week 38: 自由意志 - 周柏豪
Week 39: 致少年時代 - 古巨基
Week 40: 食物鏈 - 林欣彤
Week 41: N 車 - Blaster
Week 42: 共勉之 - 官恩娜
Week 43: 新天地 - 許志安
Week 44: 這樣你還要愛我嗎 - 張惠妹
Week 45: 哎呀 - 鄭融
Week 46: 還記得 - 周柏豪
Week 47: 獨家村 - 謝安琪
Week 48: 水星逆行 - 連詩雅
Week 49: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
Week 50: 無人像你 - 方皓玟
Week 51: 喜劇之王 - 李榮浩
Week 52: 如初 - 許志安

重溫 2013 得獎名單

RICKY 音樂推介年度男歌手
金獎: 陳奕迅 (565) 上榜歌曲: 非禮 (Rude Mix), Let It Out, 主旋律, 任我行, 遠在咫尺, 床頭床尾
銀獎: 陳柏宇 (467) 上榜歌曲: 讓子彈飛, 夭心夭肺, 身邊人, 贖罪, 我沒有, 矛盾大對決, Baby Don't Cry
銅獎: 藍奕邦 (446) 上榜歌曲: 一起去阿拉斯加, 你倫敦.我紐約, 美麗到不能, 離開拉斯維加斯

RICKY 音樂推介年度女歌手
金獎: 薛凱琪 (745) 上榜歌曲: 冷笑話, 此時此刻, 「告別我」, 周末畫報, 諸葛亮, 復原, 宮若梅
銀獎: 王菀之 (596) 上榜歌曲: 皇后餐廳, 哥歌, 如果這是情, Chotto 等等, 迷失表參道, 幻影, 星空
銅獎: 容祖兒 (448) 上榜歌曲: 充電器, 另眼相看, 天窗, 小日子, 我杯茶

RICKY 音樂推介年度組合
金獎: C AllStar     (510) 上榜歌曲: 大同 (Shazz Mix), 音樂殖民地, 她結他, 老調兒, 薄情歌, 差詞, 惺惺相惜
銀獎: Supper Moment (373) 上榜歌曲: 過後, , 機械人, 無盡, 世界變了樣
銅獎: 蘇打綠      (251) 上榜歌曲: 小時候 (Live), 我好想你, 再遇見

RICKY 音樂推介年度新人
金獎: AGA   (200) 上榜歌曲: 哈囉, 能說不的秘密, 問好, One Day At A Time
銀獎: J.Arie (166) 上榜歌曲: 第一志願, 我就是主角, 拼命虛耗
銅獎: 黃浩琳 (103) 上榜歌曲: `Cause My Music Comes Along, 牆外之音

RICKY 音樂推介年度歌曲
第一位: 任我行 - 陳奕迅 (179)
第二位: 青春頌 - 許廷鏗 (179)
第三位: Imperfect - 周柏豪 (179)
第四位: 情人甲 - 許志安 (164)
第五位: 你倫敦.我紐約 - 藍奕邦 (161)
第六位: 周末畫報 - 薛凱琪 (163)
第七位: 另眼相看 - 容祖兒 (160)
第八位: 非凡人生 - 鄭融 (158)
第九位: 無盡 - Supper Moment (157)
第十位: 音樂殖民地 - C AllStar (157)

RICKY 音樂推介年度專輯
金獎: Tenacious - 薛凱琪 (656) 上榜歌曲: 「告別我」, 周末畫報, 諸葛亮, 復原, 宮若梅
銀獎: CANTOPOPSIBILITY - C AllStar (510) 上榜歌曲: 大同 (Shazz Mix), 音樂殖民地, 她結他, 老調兒, 薄情歌, 差詞, 惺惺相惜
銅獎: The Key - 陳奕迅 (449) 上榜歌曲: 主旋律, 任我行, 遠在咫尺, 床頭床尾

RICKY 音樂推介年度作曲人 藍奕邦 (760)
RICKY 音樂推介年度填詞人 黃偉文 (1514)
RICKY 音樂推介年度編曲人 馮翰銘 (1242.5)
RICKY 音樂推介年度監製  馮翰銘 (1421.7)

RICKY 音樂推介年度唱作人
金獎: 藍奕邦 (446) 上榜歌曲: 一起去阿拉斯加, 你倫敦.我紐約, 美麗到不能, 離開拉斯維加斯
銀獎: 盧凱彤 (347) 上榜歌曲: 了不起, 只要美麗, 囂張, 燈下黑, 圓滑
銅獎: 周柏豪 (313) 上榜歌曲: Imperfect, 我的宣言

RICKY 音樂推介年度卓越歌手
金獎: 馮允謙       (405) 上榜歌曲: Feel Like Dancing, 想想想, What Do You Want From Me, 世界劇團, 懂得愛
銀獎: 林欣彤       (309) 上榜歌曲: Little Something, 番梘, 一千零一次人生
銅獎: Robynn & Kendy (250) 上榜歌曲: 陶瓷娃娃, 一顆星的故事, 無人島, LaLaLa

RICKY 音樂推介年度我最喜愛 MV 06. 周末畫報 - 薛凱琪 / 比爾賈

歷年歌曲三甲
2008 囍帖街   - 謝安琪     歌.頌 - 陳奕迅 四面楚歌     - 關楚耀
2009 沙龍    - 陳奕迅     二缺一 - 蔡卓妍 相對論      - 張敬軒
2010 一絲不掛  - 陳奕迅     時代  - 古巨基 載我走      - 謝安琪
2011 你們的幸福 - 謝安琪     末日  - 王菀之 火鳥       - 楊千嬅
2012 睜開眼   - RubberBand   倒刺  - 薛凱琪 只有一事不成全你 - 周柏豪
2013 任我行   - 陳奕迅     青春頌 - 許廷鏗 Imperfect    - 周柏豪

歷年男歌手三甲
2008 陳奕迅 古巨基 張敬軒
2009 陳奕迅 張敬軒 陳柏宇
2010 張敬軒 陳奕迅 古巨基
2011 陳奕迅 方大同 周國賢
2012 周國賢 陳奕迅 周柏豪
2013 陳奕迅 陳柏宇 藍奕邦

歷年女歌手三甲
2008 容祖兒 謝安琪 王菀之
2009 容祖兒 薛凱琪 何韻詩
2010 容祖兒 謝安琪 楊千嬅
2011 王菀之 容祖兒 何韻詩
2012 薛凱琪 容祖兒 盧凱彤
2013 薛凱琪 王菀之 容祖兒

歷年組合三甲
2008 HotCha     農夫         EO2
2009 Mr.       at17        HotCha
2010 HotCha     RubberBand    農夫
2011 Mr.       C AllStar      Swing
2012 RubberBand  Dear Jane    C AllStar
2013 C AllStar     Supper Moment 蘇打綠

歌曲二十五強
這樣你還要愛我嗎  - 張惠妹 天生一半  - 鄭秀文 天堂有路   - 王菀之 弗洛蒙   - 薛凱琪 共勉之  - 官恩娜
好不容易遇見愛   - 楊千嬅 青春常駐  - 張敬軒   自由意志   - 周柏豪 勢不兩立  - 謝安琪 來生舞  - 楊千嬅
成長說明書   - RubberBand 流浪者之歌 - 陳綺貞 流淚行勝利道 - 許志安 致少年時代 - 古巨基 食物鏈  - 林欣彤
家書         - C AllStar    特別的人  - 方大同 高山低谷   - 林奕匡 一      - AGA  無人像你 - 方皓玟
沒有花收的日子   - 吳雨霏 愛我就吻我 - 藍奕邦 塵埃落定   - 張敬軒 獨家村   - 謝安琪 還記得  - 周柏豪

男歌手十強
小 肥 方大同 周柏豪 林奕匡 張敬軒 許廷鏗 許志安 陳奕迅 麥浚龍 藍奕邦

女歌手十強
方皓玟 王菀之 吳雨霏 張惠妹 連詩雅 楊千嬅 衛 蘭 鄭秀文 薛凱琪 謝安琪

組合八強
Blaster C AllStar Dear Jane Fabel Robynn & Kendy RubberBand Supper Moment 小塵埃

STATISTICS

歌曲:
183 高山低谷 - 林奕匡
182 獨家村 - 謝安琪
179 青春常駐 - 張敬軒
177 致少年時代 - 古巨基
170 流淚行勝利道 - 許志安
160 自由意志 - 周柏豪
155 成長說明書 - RubberBand
157 食物鏈 - 林欣彤
154 天生一半 - 鄭秀文
153 沒有花收的日子 - 吳雨霏
-------------------------------
159 來生舞 - 楊千嬅
159 特別的人 - 方大同
158 塵埃落定 - 張敬軒
154 流浪者之歌 - 陳綺貞
154 愛我就吻我 - 藍奕邦
152 天堂有路 - 王菀之
150 這樣你還要愛我嗎 - 張惠妹

新人:
166 Blaster 上榜歌曲: 外遊尋味 (42), N 車 (124)
140 小塵埃 上榜歌曲: 我愛京達卡 (44), 慢活 (68), 這感覺 (28)
113 SIS 樂印姊妹 上榜歌曲: 有夢就很好了 (64), 愛 Phone 了 (49)
081 鄭俊弘 上榜歌曲: 無名氏 (31), 熊貓 (12), 點火 (38)
072 顏培珊 上榜歌曲: Cold Cold Night 夜涼涼 (38), 太陽 (34)
---------------------------------------------------------------------------------
052 李拾壹 上榜歌曲: 死等 (52)

卓越歌手:
220 Robynn & Kendy 上榜歌曲: Gonna Be Okay (40), Sail Away (72), 第十行星 (42), 月湖 (66)
195 J.Arie 上榜歌曲: 道別說愛你 (80), 姊妹花 (115)
176 馮允謙 上榜歌曲: 紙筆墨 (71), 我好想你 (53), 講多無謂 (52)
---------------------------------------------------------------------------------
166 Blaster 上榜歌曲: 外遊尋味 (42), N 車 (124)
161 Fabel 上榜歌曲: 不生不死 (122), 自戀自在 (39)

專輯:
495 FRANK - RubberBand 上榜歌曲: 成長說明書 (155), We Are One (111), 坦白 (133), 放 (51), 前面尚有一萬里 (45)
422 KONTINUE - 謝安琪 上榜歌曲: 勢不兩立 (146), 獨家村 (182), 雞蛋與羔羊 (59), 家明 (35)
400 新天地 - 許志安 上榜歌曲: 流淚行勝利道 (170), 新天地 (130), 如初 (100)
349 Tonight - 薛凱琪 上榜歌曲: 弗洛蒙 (145), 最後最後 (106), 一直一直 (98)
344 危險世界 - 方大同 上榜歌曲: 危險世界 (65), 小方 (36), 特別的人 (159), 黑白灰 (84)

唱作人:
372 藍奕邦 上榜歌曲: 離開拉斯維加斯 (56), 愛我就吻我 (154), 戀人 (90), 孔雀開屏 (72)
326 方大同 上榜歌曲: 危險世界 (65), *小方 (18), 特別的人 (159), 黑白灰 (84)
305 王菀之 上榜歌曲: 天堂有路 (152), 好時辰 (117), 我們他們 (36)
304 林奕匡 上榜歌曲: Goodman (44) 高山低谷 (183), I See You Everywhere (66), 頌讚詩 (11)
303 方皓玟 上榜歌曲: Dt’z It (104), 分手總約在雨天 (59), 無人像你 (140)
302 周柏豪 上榜歌曲: 傳聞 (133), *小孩 (9), 自由意志 (160)

男歌手:
596 周柏豪 上榜歌曲: 異能 (29), 同行 (64), 傳聞 (133), 小孩 (36), 現在已夜深 (23), 自由意志 (160), 還記得 (147), 日落日出 (4)
435 張敬軒 上榜歌曲: 塵埃落定 (158), 溫馨提示 (35), 青春常駐 (179), 最卑微的願望 (63)
400 許志安 上榜歌曲: 流淚行勝利道 (170), 新天地 (130), 如初 (100)
372 藍奕邦 上榜歌曲: 離開拉斯維加斯 (56), 愛我就吻我 (154), 戀人 (90), 孔雀開屏 (72)
344 方大同 上榜歌曲: 危險世界 (65), 小方 (36), 特別的人 (159), 黑白灰 (84)
316 陳奕迅 上榜歌曲: 主旋律之安魂曲 (32), 娛樂天空 (115), 你給我聽好 (74), 可以了 (95)

女歌手:
466 謝安琪 上榜歌曲: 心不由己 (44), 勢不兩立 (146), 獨家村 (182), 雞蛋與羔羊 (59), 家明 (35)
465 薛凱琪 上榜歌曲: Contagious (116), 弗洛蒙 (145), 最後最後 (106), 一直一直 (98)
354 吳雨霏 上榜歌曲: 留不低 (82), 沒有花收的日子 (153), 豔羨 (85), 一千個假想結局 (34)
312 楊千嬅 上榜歌曲: 來生舞 (159), 色惑 (12), 好不容易遇見愛 (141)
308 連詩雅 上榜歌曲: 只要和你在一起 (112), Come On (38), 時間開的玩笑 (27), 水星逆行 (127), 日落日出 (4)
305 王菀之 上榜歌曲: 天堂有路 (152), 好時辰 (117), 我們他們 (36)

組合:
661 RubberBand 上榜歌曲: 成長說明書 (155), We Are One (111), 坦白 (133), 放 (51), 前面尚有一萬里 (45), 語言藝術 (66), 你和我 (60), 瞬間看地球 (40)
412 C AllStar 上榜歌曲: 惺惺相惜 (24), 時日如飛 (112), 星海 (63), 家書 (143), 城惶城恐 (58), SuperStar (12)
220 Robynn & Kendy 上榜歌曲: Gonna Be Okay (40), Sail Away (72), 第十行星 (42), 月湖 (66)
161 Fabel 上榜歌曲: 不生不死 (122), 自戀自在 (39)

SUPPORT RICKY~

撐嘎~

愛霏噶
support

support support

票已投,同你一樣喜歡一千個假想結局同謝謝你的殘忍既 MV 呢!

霏粉勢力真係好強大
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

回望2014,對我自己黎講,經歷過唔少高低起跌高山低谷
樂觀既我有時都會亂諗野,情緒變得十分低落,
幸好,屋企人同朋友一直一直係我身邊支持住我,
比力量我「跌倒,起身,再嚟過」,讓我們走下去,
到最後最後,我都可以好似以前咁,偶爾天然呆一下,偶爾來個布殼鳥大反擊

幫你改好少少
anyway , 十卜+1

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Contagious - 薛凱琪 / 麥曦茵
SUPPORT
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

support
一千個假想結局
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

支持kary
我真心覺得kay個MV麻麻,同樣(supposed係)低成本我鍾意yukilovey多d

我來踩踩場,支持支持! :)

lm
btw support no.3!!
Happy and Blessed.

SUPPORT RICKY~
-Prince- 發表於 2014-12-28 23:28

撐嘎~
kwanie 發表於 2014-12-29 00:12

akk 發表於 2014-12-29 06:18

support
gcgoobi 發表於 2014-12-29 15:32

多謝 PRINCE KWANIE AKK 同 GCGOOBI 支持
到時記住早 D 到

愛霏噶
support
bagfgfcde 發表於 2014-12-29 00:21

support
一千個假想結局
hehemamama 發表於 2014-12-29 20:09

支持kary
我真心覺得kay個MV麻麻,同樣(supposed係)低成本我鍾意yukilovey多d ...
nicholashin 發表於 2014-12-29 21:01

lm
btw support no.3!!
jose 發表於 2015-1-2 17:59

多謝大家一齊支持美霏
今年要靠大家力量推佢上台噶~
仲記得上年佢齋係台下幫美長美之吶喊助威
到時早 D 到 OKAY?
THANK Q~~~

support
我們的總和

support support

票已投,同你一樣喜歡一千個假想結局同謝謝你的殘忍既 MV 呢! ...
powerful 發表於 2014-12-29 01:42

thanks powerful

估唔到同你撞到兩個 MV XD
C12 同 11 因為無上榜所以無候選資格 哈哈

BTW marginal case 個幾隻都係故事成份比較重既 MV
EG 好不容易遇見愛 只要和你在一起

好似好多人都好buy謝謝你的殘忍個MV

我對好不容易遇見愛有D失望,因為拍得千嬅有點老態,哈哈。

霏粉勢力真係好強大
John 發表於 2014-12-29 02:19

HI JOHN

OF COZ LA 美霏係 CM 女神
大家一定要黎睇下佢今年能唔能夠逆轉過往幾年係我度既劣績

幫你改好少少  
anyway , 十卜+1
CunninG 發表於 2014-12-29 15:21

THANKS & WELCOME CUNNING~
原本淨係諗到用 FI JY D 新歌黎 TAG
同埋高山低谷真係老是常出現

THANKS & WELCOME CUNNING~
原本淨係諗到用 FI JY D 新歌黎 TAG  
同埋高山低谷真係老是常出現  ...
rIcKyK 發表於 2015-1-3 14:28

高山低谷乃萬能key

Contagious - 薛凱琪 / 麥曦茵
SUPPORT
CBY0710 發表於 2014-12-29 19:51

多謝支持美長

我來踩踩場,支持支持! :)
硬地 發表於 2015-1-2 17:35

好耐無見你啦 @@
THZ FOR SUPPORT

support
Wonders 發表於 2015-1-3 14:15

THZ WONDERS BB

好似好多人都好buy謝謝你的殘忍個MV

我對好不容易遇見愛有D失望,因為拍得千嬅有點老態,哈哈。 ...
powerful 發表於 2015-1-3 14:21

哈哈 佢都成四張野啦
不過故事概念同年輕版選角呢兩方面都係我既加分點

BTW 我真係從來無考慮過係你度贏既同行MV 等我遲下再認真睇下先

哈哈 佢都成四張野啦  
不過故事概念同年輕版選角呢兩方面都係我既加分點

BTW 我真係從來無考慮 ...
rIcKyK 發表於 2015-1-3 21:25

同行個MV差不多一出街已經係我心中屈晒機,拍攝概念中晒

前奏 #1 – 呢班唔係再嚟,而係第一次嚟

同上年一樣, 今年既第一篇前奏文章都係關於 2014 新人
之前一眾共和榜主都忙住係度投票釐清新人既準則
不過黎到自己既榜 準則對我黎講就唔係最重要
想比邊個咪比邊個 最緊要都係能夠將自己喜愛既音樂介紹比大家姐 XD
好 廢話少講 入正題

同上年一樣 首先介紹既有電視派既佢地
當中包括參加完第一屆超級巨聲, 拉埋家姐一齊加入樂壇
有呢兩姐妹 SiS 樂印姊妹, 上榜歌包括《有夢就很好了》同埋《愛 Phone 了》
跟住既呢位就參加過第二屆超級巨聲, 等左幾年
終於有自己既作品, 羅孝勇 上榜歌曲有《我不唱慘情歌》
第三位係星夢幫既 icon FRED 鄭俊弘
係我呢度都有三首上榜歌, 分別係《無名氏》, 《熊貓》與及《點火》
除左大台呢三個單位之外, 以下呢位就幫過 NOW 拍旅遊節目既 XD
大膽小鬼 李拾壹, 上榜歌有《死等》

另外一班就無電視台背景喇 不過佢地有自己創作既好作品
希望透過呢 D 歌曲 比樂迷認識佢地
首先係來自平原習作 上年推出過英文歌
到今年終於有中文歌既 LIL' ASHES 小塵埃
上榜歌曲有《我愛京達卡》, 《慢活》同埋《這感覺》
另外呢位都係來自平原習作 擅長玩 BOSSA NOVA 既 SHANDY 顏培珊
上榜歌曲係《Cold Cold Night 夜涼涼》同埋《太陽》
最後既呢班朋友 奪得本年度既新人冠軍
Blaster, 上榜歌兩首, 《外遊尋味》與及冠軍歌《N 車》

今年就有 5 個新人獎既 究竟以上邊幾位最終能夠上到頒獎台
密切留意 11/1 既頒獎禮

未投票既朋友
快 D 拉翻上去投你最喜愛既 MV 啦 THANK YOU :)

Support

歌曲二十五強 (I) - 國語 + 組合

今年合共有三首國語歌打入歌曲二十五強
其中兩首係上面既MV投票已經出現過
分別係陳綺貞既《流浪者之歌》同埋收錄係【偏執面】專輯
張惠妹既《這樣你還要愛我嗎
第三首唱既歌手都曾經出現過 不過入選既係另一首歌
繼續用冧爆情歌打動樂迷 危險世界入面 幸福既係有呢個《特別的人》係你身邊

另外兩首組合入選歌 兩隊朋友2014都將一本書唱左出黎 XD
首先有年頭 【FRANK】 專輯入面 RubberBand 既《成長說明書
另一首就係年中同大家講親情 有 C AllStar 既《家書

下次公佈既有五首來自唱作人既二十五強作品

未投票既朋友
快 D 拉翻上去投你最喜愛既 MV 啦 THANK YOU :)

歌曲二十五強 (II) - 唱作

以下呢五首歌都係呢班唱作歌手過去一年既心血結晶
男既有兩首, 第一首係轉投新唱片公司既邦邦
有佢呢首頭炮作品《愛我就吻我
另一首係本年度既大熱作品 好聽到連 SAMMI 係演唱會都要翻唱
CM 男神 林奕匡 《高山低谷
今次不如聽下呢個版本

女唱作人方面, 首先有十大常客 王菀之
2014 再度挑戰自己 《水百合》,《留白》之後
今年有呢首演唱會主題曲《天堂有路
另一位係入行 12 年 今年回歸主流既方皓玟
年尾既《無人像你》就成功打入二十五強
最後一位有一曲走天涯 係各大頒獎禮都拎左唔少獎
去年既新人金獎得主 AGA 有今年另一首大熱作《

下期公佈其餘七首二十五強作品

未投票既朋友

歌曲二十五強 (III) - 男女歌手

首先出現有呢三位前輩級歌手
第一個已經係當中年資最輕既古 SIR KKK
二十五強有佢今年唯一一首廣東作品《致少年時代
另一位係剛剛完成佢跨年演唱會既 SAMMI 鄭秀文
有呢首來自年頭【LOVE IS LOVE】專輯既《天生一半
最後一位就係她的男人 XD
轉投新東家 2014 髮力既許志安
903 至尊歌《流淚行勝利道》最終又會唔會得到我既十大呢?

仲有 4 首, 首先有呢 2 首慘既
當中包括呢首無電台支持 但得到一眾樂迷熱愛
吳雨霏既《沒有花收的日子
另一首係來自 【MOOOOOODY ME】得到 WYMAN 首次獻詞
林欣彤既《食物鏈
甜蜜既就有來自呢位待嫁新娘同藍奕邦既合作
ELLA 官恩娜《共勉之
最後又點少得愛將呢 不過佢今年就只有呢首歌入圍
方大同作曲 林寶填詞 講愛情香味既《弗洛蒙

最後八首 由四位歌手平分 下期公佈

未投票既朋友

歌曲二十五強 (IV) - 打孖上

最後呢 8 首二十五強歌曲, 分別由以下呢 4 位歌手奪得
首先, 有全年都髮力, 開左紅館演唱會, 出左兩張專輯既周柏豪
【KEEP GOING】入面既《自由意志》同埋《還記得》都入選歌曲二十五強
另一位男歌手都好努力, 開演唱會之餘, 仲參演左舞台劇 有軒仔~
除左新公司既《青春常駐》之外, 年頭既《塵埃落定》亦都繼續停留係 TOP 25 裡面

女歌手方面, 當然有呢位903我最喜愛女歌手 謝安琪, 來自【KONTINUE】專輯
二十五強有佢親自作曲既《勢不兩立》與及食糊作《獨家村
最後係903女歌手金獎得主, 就黎開 SHOW 既 楊千嬅
2014 年佢雖然只係出左兩首廣東歌
但係《來生舞》同埋《好不容易遇見愛》都能夠成功打入二十五強

兩首歌入選既佢地 禮拜日晚得獎既機會 又會唔會係 double 呢?
大家到時拭目以待 XD

未投票既朋友

總結一下歌曲二十五強, 排名不分先後
這樣你還要愛我嗎  - 張惠妹 天生一半  - 鄭秀文 天堂有路   - 王菀之 弗洛蒙   - 薛凱琪 共勉之  - 官恩娜
好不容易遇見愛   - 楊千嬅 青春常駐  - 張敬軒   自由意志   - 周柏豪 勢不兩立  - 謝安琪 來生舞  - 楊千嬅
成長說明書   - RubberBand 流浪者之歌 - 陳綺貞 流淚行勝利道 - 許志安 致少年時代 - 古巨基 食物鏈  - 林欣彤
家書         - C AllStar    特別的人  - 方大同 高山低谷   - 林奕匡 一      - AGA  無人像你 - 方皓玟
沒有花收的日子   - 吳雨霏 愛我就吻我 - 藍奕邦 塵埃落定   - 張敬軒 獨家村   - 謝安琪 還記得  - 周柏豪

時間有限, 加上懶得再寫 TAG
而家公佈埋男女歌手十強同埋組合八強 XD

男歌手十強
小 肥 方大同 周柏豪 林奕匡 張敬軒 許廷鏗 許志安 陳奕迅 麥浚龍 藍奕邦

女歌手十強
方皓玟 王菀之 吳雨霏 張惠妹 連詩雅 楊千嬅 衛 蘭 鄭秀文 薛凱琪 謝安琪

組合八強
Blaster C AllStar Dear Jane Fabel Robynn & Kendy RubberBand Supper Moment 小塵埃

支持噶
估唔到入25強既系弗洛蒙
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

前奏 #2 – 呢班就真係再嚟過

今次同大家回顧既有呢班歌手
佢地已經有一段時間無係香港樂壇出現
2014 佢地再翻嚟玩過

第一首當然有佢地 無上榜都可以播架姐
2014 另一大熱作品 《相逢何必曾相識》

跟住落黎就有上過榜架啦
首先呢位已經六年無見
可惜既係今次再見 就已經要同佢講 BYE BYE
係度衷心祝福 YUMIKO 鄭希怡
希望佢日後生活美滿 繼續做好老婆 好媽媽

第二位都係人妻 都係六年無見
佢今年以一首合唱歌回歸香港樂壇
聽聞佢 2015 都會繼續出現 出佢久違了既新專輯
帶比大家有呢首 CANDY 盧巧音同師弟妹 FABEL 合作既《自戀自在》

最後兩位都係前輩級人馬 女既呢位
2014 推出翻唱專輯 開左三場紅館演唱會
賣碟賣得非常好既 Priscilla 陳慧嫻姐姐
上榜歌有呢首翻唱草蜢既 《Lonely》

最後呢位 原來已經十幾年無出過新廣東歌
2014 唔單止翻玩自己既舊作 仲搵黎新班底創作新歌
佢唔係勝利杜 佢係真身 杜德偉 有佢呢首咁型格既《震》

仲有好少時間 未投票既朋友

個投票咁早截既 ._. !!

支持噶
呢排咁多頒獎禮FOLLOR 唔切

個投票咁早截既 ._. !!
kwanie 發表於 2015-1-11 18:22

因為咁啱 set 左係開 POST 起計兩個星期
所以仲有十幾分鐘就完

不過其實都大局已定啦

Support
jh1090_2005 發表於 2015-1-4 02:33

支持噶
估唔到入25強既系弗洛蒙
CBY0710 發表於 2015-1-10 00:04

支持噶
呢排咁多頒獎禮FOLLOR 唔切
wchild 發表於 2015-1-11 18:27

THZ FOR SUPPORT

前奏 #3 – 好想冠 但係最後無冠到

係開場前既最後三十分鐘
想同入左場既觀眾分享以下呢五首歌
一年就得五十二個禮拜 但想冠既歌就唔只五十二首
呢五首歌 其實都好好聽 但最後佢地都輸比其他對手 實在有D可惜
就趁而家呢個moment公佈下邊 D 歌差 D 出現係我個冠軍 LIST 啦
同埋呢堆歌手好有可能今晚無得再出場

1. 可以了 - 陳奕迅 (95)

2. 天使的指紋 - 孫燕姿 (99)

3. 天然呆 - 容祖兒 (105)

4. 最後最後 - 薛凱琪 (106)

5. 時日如飛 - C AllStar (112)

估唔到CM都幾多人欣賞在羅馬街上溜著狗
雖然都好多人鬧

估唔到CM都幾多人欣賞在羅馬街上溜著狗
雖然都好多人鬧
CunninG 發表於 2015-1-11 20:27

鬧既主要都係反祖人士姐
可能餓左佢新歌太耐 呢首其實幾唔錯

歡迎大家入場!

今晚既主題就係「跌倒,起身,再嚟過」
定得呢個 THEME, 今晚既得獎歌手同歌曲當然可以同呢個主題 RELATE 得到 XD
而首先頒發既呢十首年度歌曲
頭三首, 都係同愛情有關
希望藉住呢三首歌曲
可以同大家經歷一段關係既不同階段
睇下受到情傷既歌曲主角 點樣「跌倒,起身,再嚟過」