返回列表 發帖
我知你 HEA 開
但請你 2015 唔好咁 HEA 唔好辜負一眾投左你票既樂迷
BTW 終於有機會播我另一最愛比大家聽

RICKY 音樂推介年度男歌手銀獎
張敬軒 (435)

上榜歌曲: 溫馨提示, 最卑微的願望
冠軍歌曲: 塵埃落定, 青春常駐

-----------------------------------------------------
RICKY 音樂推介年度男歌手金獎
TAG: 「跌倒,起身,再嚟過」呢個主題又出現啦
呢位歌手入行咁多年 條路真係唔容易行
入行初期 成日都比人話老牛聲 又比人話係得個樣既偶像派
之後幾年 係樂壇浮浮沉沉 媒體好似唔再支持佢咁
結果佢改變歌路 推出左幾隻獲得樂評人一致讚好既專輯
成功登上佢事業既一個小山丘
可惜 2013年既歌曲並唔能夠得到樂迷既喜愛 彷彿好似由高處跌翻落黎咁
不過佢證明比大家睇 佢係一隻不死鳥
2014 佢能夠起身再嚟過 比過往更加努力
終於出到第一張大碟 開到第一個紅館演唱會 亦都能夠上台得到佢第一個男歌手金獎

其實 13 年我覺得佢唔係好差架姐 XD

其實呢個version 正d
CunninG 發表於 2015-1-11 23:48

多謝介紹 之前未聽過LIVE VER

其實 13 年我覺得佢唔係好差架姐 XD
kwanie 發表於 2015-1-11 23:56

8 同 同行 都算係佢近年比較差既唱片

BTW 公佈翻邦邦既分先 佢今年總分係 372 分
位處男歌手第四

我都頒緊歌手 加大力度中..
有張軒 好野!!!

最後有女歌手出場
大家真係好入場啦下 LOL

無美祖唷 睇唔睇都一樣唷

我都頒緊歌手 加大力度中..
有張軒 好野!!!
hictons 發表於 2015-1-11 23:58

THANKS 上年勞苦功高既 hictons :)

8 同 同行 都算係佢近年比較差既唱片

BTW 公佈翻邦邦既分先 佢今年總分係 372 分
位處男歌手第四 {:1_11 ...
rIcKyK 發表於 11/1/2015 23:58

上年我的宣言比左好多分, 佢都有第四架,
係比我夾硬谷左 JASON 仔上銅咋嘛

無美祖唷 睇唔睇都一樣唷
賴爽 發表於 2015-1-12 00:00

2015 我買佢女金噶
佢都話左相當精彩

BTW 其實同你既女歌手選擇都好相似

上年我的宣言比左好多分, 佢都有第四架,
係比我夾硬谷左 JASON 仔上銅咋嘛 ...
kwanie 發表於 2015-1-12 00:01

上年我比佢第5 輸比 EASON JASON PONG & JF

2015 我買佢女金噶  
佢都話左相當精彩  

BTW 其實同你既女歌手選擇都好相似 ...
rIcKyK 發表於 2015-1-12 00:02

我都等緊佢 2015 年既 1st plug

拎左咁多個男金
希望你仍然會因為我呢個 TAG 而感動啦

RICKY 音樂推介年度男歌手金獎
周柏豪 (596)

上榜歌曲: 異能, 小孩, 現在已夜深, 日落日出
三甲歌曲: 同行
冠軍歌曲: 傳聞, 自由意志, 還記得

-----------------------------------------------------
RICKY 音樂推介年度女歌手銅獎
TAG: 「嘩 好開心呀」
相信佢自己都無諗過今晚會有呢個獎
我可以話係睇住佢出道 睇住佢成長
要做一個全能女歌手絕對唔容易
2014 年睇到佢有好明顯既進步
佢既慢歌絕對能夠感動樂迷
佢既快歌亦同時能夠帶比大家新鮮感
結果 就得到佢入行以黎第一個女歌手獎項

2015 我買佢女金噶  
佢都話左相當精彩  

BTW 其實同你既女歌手選擇都好相似 ...
rIcKyK 發表於 12/1/2015 00:02

睇下佢15 年可唔可以挑戰下囉
話晒都係08-11 四連銅黎架佢 XDD

美霏來了
除定褲等睇艷羨

Happy and Blessed.

佢既快歌亦同時能夠帶比大家新鮮感
rIcKyK 發表於 12/1/2015 00:03

係咪襟芒

係咪襟芒
kwanie 發表於 2015-1-12 00:05

仲要佢有兩首慢歌冠
多美霏一首

jose 發表於 2015-1-12 00:05

唔好咁啦 佢 2015 已經開左齋
都係女金大熱黎架

上台 讓世界豔羨吧

RICKY 音樂推介年度女歌手銅獎
吳雨霏 (354)

上榜歌曲: 一千個假想結局
三甲歌曲: 留不低, 豔羨
冠軍歌曲: 沒有花收的日子

RICKY 音樂推介年度女歌手銀獎
TAG: 奪金雙琪 究竟邊個會贏呢?
輸一個馬鼻既佢 今年開過一個叫好叫座既演唱會
出左一張越煲越好聽既專輯 佢應該已經心滿意足
因為佢最想得到既並唔係獎項 而係歌迷對佢既熱愛
相信佢係演唱會上已經感受得到

留不低都唔冠 愛霏力會殺左你

薛凱琪個演唱會真係好好好好睇

美雅無三甲 :(

FI!!!!! 可惜TONIGHT D 快歌唔係我杯茶 XD
又或者係快歌根本唔係我杯茶 -_-

無襟芒, 成個人立即唔雀躍 =(

留不低都唔冠 愛霏力會殺左你

薛凱琪個演唱會真係好好好好睇
賴爽 發表於 2015-1-12 00:09

但已經好高分

唔係點可以一冠就女銅

但已經好高分  

唔係點可以一冠就女銅
rIcKyK 發表於 2015-1-12 00:12

算你啦 2015 快啲 re 冠

美雅無三甲 :(

FI!!!!! 可惜TONIGHT D 快歌唔係我杯茶 XD
又或者係快歌根本唔係我杯茶 -_- ...
kwanie 發表於 2015-1-12 00:10

其實 LET GO 偷偷一秒真係好正正子

算你啦 2015 快啲 re 冠
賴爽 發表於 2015-1-12 00:13

我好似谷緊一千個假~想~結~局~上十大

追post~~~~~
恭喜kary
女銀係fiona啦一定
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

原來今晚佢未上過台
快 D 上黎 接受一眾CM會員對你既鼓掌祝賀啦

RICKY 音樂推介年度女歌手銀獎
薛凱琪 (465)

三甲歌曲: 最後最後, 一直一直
冠軍歌曲: Contagious, 弗洛蒙

呢個 POST 入面好似得呢首未出現過

RICKY 音樂推介年度女歌手金獎
TAG: 「跌倒,起身,再嚟過」
女歌手金獎得主同樣都有咁樣做到
曾經登上高山 但係旋即要承受四方八面既輿論壓力
人生既低谷 相信就係佢患抑鬱症既時候
幸好 佢無放棄到自己 無放棄到佢最喜愛既音樂
花左幾年時間籌備 終於聽到佢呢張嘔心瀝血而成既專輯
佢以後唔單止係 CM 女神 高登女神 民主女神
亦都係 2014 香港樂壇表現得最好既女神

ricky你好有taste!美穎今年最好聽嘅派台歌其實係沒有花收的日子!!!
美kay實至名歸!

Kay bb
我們的總和

謝安琪!!!!

一直睇緊架,支持。跨年碟我都係第一時間諗起Supper Moment

香港樂壇好既組合真係唔止果兩隊架~

另外,周柏豪其實一直冇係樂評界得到過一致肯定,先天限制真係冇辦法,
但論把聲我覺得佢比周國賢仲要好,
低音既情感發揮最煞食,歌路反而一直冇轉過。

話說我都冇冠留不低...

報到 kaybb今年金左幾多個榜
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

謝安琪!!!!

一直睇緊架,支持。跨年碟我都係第一時間諗起Supper Moment

香港樂壇好既組合真係 ...
powerful 發表於 12/1/2015 00:18

一開始就派小白睇下佢今年又有無四位數啦 XD

欺壓左佢咁多年
終於有機會比我補償 送比佢除左有佢第一個女歌手金獎
仲有一支 MIC STAND 希望佢唔好暈住 因為仲要表演架

RICKY 音樂推介年度女歌手金獎
謝安琪 (466)

三甲歌曲: 心不由己, 雞蛋與羔羊, 家明
冠軍歌曲: 勢不兩立, 獨家村

黎到今晚既最後一個獎 睇埋佢先好走呀

RICKY 音樂推介年度我最喜愛 MV
TAG: 眾望所歸 有得留低
所以咪話你要繼續唱囉

一開始就派小白睇下佢今年又有無四位數啦 XD
kwanie 發表於 2015-1-12 00:19

我連續三年比佢男歌手三甲 ╴兩年金一年銀,
最高分果次始終係2012,兩首十大高位,都計唔到一千分啊

謝安琪!!!!

powerful 發表於 2015-1-12 00:18

我都鍾意柏豪多過endy
主要係唱腔個人喜好 我覺得周柏豪個唱法更加入到人心的

組合2014真係好突出
我整榜感覺係組合三甲唔夠分 但男歌手係唔夠人
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

我都鍾意柏豪多過endy
主要係唱腔個人喜好 我覺得周柏豪個唱法更加入到人心的

組合2014真係好突出
我整 ...
John 發表於 2015-1-12 00:22

同感,男歌手係周柏豪一枝獨秀,好彩年尾Phil派多首頌讚詩

欺壓左佢咁多年
終於有機會比我補償 送比佢除左有佢第一個女歌手金獎
仲有一支 MIC STAND 希望佢唔好暈住  ...
rIcKyK 發表於 2015-1-12 00:20

其實我08年之後都冇再比過第一佢
可能08年太勁 之後感覺點都係走下坡 去到2011樽頸feel好強
直至今年先強勢回歸

上年既得獎作品係高成本之作
人人睇完都會大讚拍得好靚
而今年得獎既呢個MV 雖然只係屬於低成本製作
但仍然得到大家既熱愛
相信係因為大家睇完都好有共鳴
無論係當中出現過既角色定係女主角 KAY 既妝容
呈現到比觀眾既都係無限既想像空間
做雞蛋定係做羔羊 相信大家睇完都自有答案

最後送上呢個MV 結束今晚既頒獎禮
「跌倒,起身,再嚟過」, 即使 2014 你曾經身處低谷 但一切已經過去
2015 新開始 一切洗牌再嚟過 希望大家加油 香港加油 共勉之
我地下年再見

RICKY 音樂推介年度我最喜愛 MV
10. 雞蛋與羔羊 - 謝安琪 / 何海藍 (得票率: 45.28%)

謝安琪!!!!

個人認為周柏豪最好既時期係1112 不過都只係簡單出EP
如果黎緊大碟可以去番之前既高度其實有機會

多謝一班朋友最後留言回覆支持
之後一定會逐個逐個 RE 翻你地

稍後都會補上其他資料數據

個人認為周柏豪最好既時期係1112 不過都只係簡單出EP
如果黎緊大碟可以去番之前既高度其實有機會 ...
-Prince- 發表於 2015-1-12 00:34

2012 絕對係創作高峰,相信係佢個人情感低谷先可以沉澱到咁優秀既作品

張軒真係唔好再Hea

論全年表現  美長輸比美謝其實都心甘情願
BTW,無自plug kay d 歌所以距入唔到我個榜女歌手五強
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好 比五分鐘你慢慢講

RICKY 音樂推介年度卓越歌手銀獎
J.Arie (195)

三甲歌曲: 道別說愛你
冠軍歌曲: 姊 ...
rIcKyK 發表於 2015-1-11 22:33

估唔到你有冠姊妹花 讚 一直我都覺得呢首幾好聽
    其實 我都覺得J. Arie 今年啲歌都算係咁 道別說愛你 姊妹花 冰島 三首不是大熱作 但係各有風格 我甚至覺得比佢上年的作品更好 更多元化

隔左個禮拜 攤到凍哂 :(
終於得閒補翻 D 數據

首先有獎項總結

04  謝安琪 /
03  RubberBand / 許志安 /
02  藍奕邦 / Robynn & Kendy / 張敬軒 / 周柏豪 / 吳雨霏 /
01  鄭秀文 / 林欣彤 / 古巨基 / 林奕匡 / 顏培珊 / 鄭俊弘 / SIS 樂印姊妹 / 小塵埃 / Blaster / 馮允謙 / J.Arie / 王菀之 / 方大同 / 林夕 / Johnny Yim / 舒文 / C AllStar / 薛凱琪 /

今年既大贏家就係我個榜上年 WK52 三甲作品主唱既歌手
同時恭喜其他得獎者 !!!

如果大家唔想追 POST 齋睇結果既
可以 click 得獎名單

如果大家有興趣想睇埋詳細既數據
可以 click STAT

多謝支持

ricky你好有taste!美穎今年最好聽嘅派台歌其實係沒有花收的日子!!!
美kay實至名歸! ...
kayzzz 發表於 2015-1-12 00:17

多謝你既讚賞
其實由年頭既留不低到年尾既一千個假想結局
首首都唔同風格 首首都好聽
可惜佢年頭 PLUG 既係逆轉 而唔係蘇眉
否則佢都可以同 KAY FI 鬥過

謝安琪!!!!

多謝 powerful 支持

SM 無啦 今年 PLUG 個兩首都 HEA 上左
跟住 KOLOR 又 BAN 左 2ND PLUG goldEN 又 HEA 上
原本打算比個銅 FABEL 但係佢地最後都無新歌
結果搞到 R&K 咁既成績都有