返回列表 發帖
唔關容祖兒事

係佢公司衰者

利申:千嬅忠實fans

最唔gur係尋晚拎左港台燒量女歌手,勁造馬
好在樓主唔post去Cool Chat ,唔係既話肯定俾祖迷屮SiU ...
我等我在 發表於 2015-1-10 11:39

睇泥係你眼中 真係得祖迷同反祖
吾好意思 我吾係祖迷 只係反你姐
我係咩粉 深信好多人都知道 不用多講

由此至終我都不恥美祖拎咁多大獎
出一堆咁既歌都可以有女銀
比樂觀十大is okay 女銀? wth?
頒獎禮既意義係表揚一年入面做得好既歌手
咁多年泥都係個幾件歌手拎曬d大獎
係咪代表依幾年冇其他歌手呢
kay ivana fiona janice 怎至連kary
明明有一班交到有質素有吾同風格既歌手吾去捧
但就係一直捧班老屎忽 容祖兒 楊千嬅 陳奕迅 許志安 李克勤
我吾否定美祖某幾年既努力 但佢跟本就吾需要依種肯定
點解仲吾肯放番個獎出泥呢

但係齋講今年既話 最吾值既就係楊千嬅
明明上左神台歌手仲要落埋泥同班細既爭獎
最令人睇吾過眼既就係你依班嬅粉
明明平時就係咁插美祖拎咁多大獎阻住地球轉
但美麗嬅出番泥就話must get female gold
好心啦 今年又吾係成績好 三首歌加埋隻色惑
年頭年中就已經講定今年美祖吾會多產 半放棄
睇好今年美長終於有機會拎金啦
點知就比美麗嬅一手搶走
10幾年泥吾計hocc咁好彩汁到個金
就係依兩件野拎曬女金
好似咁多年泥成個樂壇冇前進過咁

我講咁多野吾係否定美祖既錯 只係覺得其他歌手粉絲可以插
而一班係咁話要美麗嬅拎金拎至尊既就冇咁既資格
因為跟本就係五十步笑百步

吾好意思 係街食緊野 打到1999
有咩要插請插 樂意奉陪討論

佢一直紅吖 只不過今年歌唔夠人地紅

獎項除了個人問題 公司問題亦係好大問題
   Kay歌紅 唱功仲需 ...
ivanbb 發表於 2015-1-10 13:24

OK YOU WIN即係以後D 大獎無論祖兒「果年」紅唔紅, 都要比哂佢

我唔係容粉,不過我覺得又唔可以以偏概全eg小日子(2013個年)有獎我接受到 (雖然我自家榜都係捧蛋)
不過係咪有需要無限輪迴拎大獎先更顯地位呢??

女既ivana kay fiona janice 大把候選上位歌手
認同樓上話eason退位 有人先正式上位
唔係萬年女金 佢地上左位十世啦

其實點解佢唔神隱一年 之後一年再出黎
睇下自己係咪真係甘堅呢? 定係驚神隱完就無人記得佢??
(唔好話佢今年讓左 係電台硬塞俾佢 又唔見eason臨尾出首廣東歌爆ap好似之前citp甘)

虛有其名,而不能永世留名,有何用??

而家係2014年度頒獎典禮
hinz 發表於 2015-1-10 13:28

其實我都覺得謝安琪可以嘗試俾個女歌手佢

但係無頒獎禮夠膽 明明祖兒今年特意慢下來

究竟係公司問題 定係媒體都覺得佢未夠資格
love wins!

鬼叫容祖兒真係唱得咩, 睇番幾個頒獎禮既lkive就一清二楚

IVANA, KAY果代歌手點解到而家仲上唔到位, 甚至被定型??
咪就係早幾年容天后仍死霸爛霸D大獎
令到佢地錯過 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 12:58

重申一次,祖兒出道年份係1995年
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

回復 59# 我等我在

同楊千嬅同年出道?

OK YOU WIN即係以後D 大獎無論祖兒「果年」紅唔紅, 都要比哂佢
Kyle_ 發表於 2015-1-10 13:33

唔係佢想要就有 你賴就賴頒獎個堆人吧

其實你想表達今年俾邊個先對呢

楊千嬅?碟都無

謝安琪? 可以的

其他?以後罷睇
love wins!

原來拎唔拎到大獎係問人[開唔開到十場演場會] 而唔係睇位歌手既歌曲質素
henhenhen 發表於 2015-1-10 13:04

咁阿畸同阿千拎過既大獎都要沒收

楊千嬅?碟都無

...
ivanbb 發表於 2015-1-10 13:39

錯!謝安琪邊得啊,又開唔到十場演唱會,唱Live又唔係完美

完全冇資格啦,佢淨係靠樣,都唔係賣唱歌既

其實903應該還番個至尊碟獎比美祖

不過美祖拎到呢個獎嘅時候
呢個post 又會重現

回復  我等我在

同楊千嬅同年出道?
PerryXD 發表於 2015-1-10 13:38

祖兒自己講過wor
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

楊千嬅?碟都無

...

哩句真係無_ 敵所以我第一個REPLY就預計到哂祖粉係哩個POSY將會講咩

今年比邊個好明顯喇係咪呀, 當然係某容粉口中果個民主女神

回復  我等我在

同楊千嬅同年出道?
PerryXD 發表於 2015-1-10 13:38

請REFER 返 2005年叱吒祖兒女金感言

香港樂壇越來越差係d音樂水準太差
作曲編曲又唔掂 填詞除了兩偉文之外其他都係膠詞
樂迷又唔買正版碟支持
...
ivanbb 發表於 2015-1-10 12:56

又係咁講,
又話香港人作曲填詞唔掂,
不如聽下其他詞人既作品先啦

先唔講兩個徒弟,
仲有小克梁柏堅果堆.
電台唔播唔識自己搵黎聽?!

祖兒自己講過wor
我等我在 發表於 2015-1-10 13:40

楊千嬅夠話自己心口有個'勇'字
咁你見唔見到佢心口寫住個'勇'字
真係呀. 緊係第一次出碟果年先計既啦
講霸住千嬅未霸得仲多
今年仲拎女金 碟都冇隻

其實eason今年無去 四台都叫推左小小hins上去 相反女歌手呢?
hinz 發表於 2015-1-10 12:39

997咪推左gem出來囉

錯!謝安琪邊得啊,又開唔到十場演唱會,唱Live又唔係完美 ...
mamakin 發表於 2015-1-10 13:39

祖粉口中拎女歌手大獎既條件:
1. 要好紅,紅到全宇宙都識佢
2. 演唱會過十場
3. 唱片張張大賣, 連國語碟都要大賣
4. 唱LIVE 唔可以走音
5. 同4台關係超好

哩十年黎得祖兒一個女歌手做得到以上條件,所以佢要拎女歌手大獎拎到落棺果日

話晒最高燒量呀....唔好咁話人啦
人地咁高燒量有推動唱片業架
【This is MC】澳門見

錯!謝安琪邊得啊,又開唔到十場演唱會,唱Live又唔係完美 ...
mamakin 發表於 2015-1-10 13:39

點解靚左甘多既
love wins!

哩句真係無_ 敵所以我第一個REPLY就預計到哂祖粉係哩個POSY將會講咩

今年比邊個好明 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 13:42

其實開得呢d post就遇左有d盲粉係到盲撐
講真問題最大一定唔係祖本身 一定係佢唱片公司
但唔等於可以盲到咁d人
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

2. 演唱會過十場
3. 唱片張張大賣, 連國語碟都 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 13:44

祖粉次次唔夠人講咪拎10幾場演唱會出黎講LOR
點呀

當年校長夠開N咁多場啦.
唔通今年男金又要比佢呀? 重投再愛拎埋金曲金好無?
定點點天地心拎呀

楊千嬅?碟都無

...

咩碟都無......起碼有隻Single!?
容祖連Single都無攞最高銷量算什麼!?仲肉酸過2012年

佢既地位絕對可以拒領

死霸爛霸都唔知個醜字點寫

2. 演唱會過十場

翻到大陸鬼有人識落棺小姐咩 名曲? 加大力度好嗎?

國語碟 3>8>11>11>11>11.....

某程度上班祖粉有啲智障

某程度上 ...
Cklababyk 發表於 2015-1-10 13:48

識聽一定聽JUMP UP隻國語碟
同小豬合唱嗄

又係咁講,
又話香港人作曲填詞唔掂,
不如聽下其他詞人既作品先啦

先唔講兩個徒弟,
仲有小克梁柏堅果堆.
...
艾石仔 發表於 2015-1-10 13:43

講真真係好僧係咁彈d歌曲歌詞有幾差
明明就一大堆好野自野吾去搵

2. 演唱會過十場

你講野都幾抵死果類

其實邊個拎獎都會有人講 點解要我在乎 你又唔落棺
love wins!

容祖連Single都無攞最高銷量算什麼!?仲肉酸過2012年

佢既地位絕對 ...
Mattson 發表於 2015-1-10 13:48

都話有演唱會 cd dvd 果堆碟都夠羸啦

都話有演唱會 cd dvd 果堆碟都夠羸啦
PerryXD 發表於 2015-1-10 13:50

事實你會覺得佢係最高銷量女歌手?
Ref:
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1
02 著地 - 鄧麗欣

你講野都幾抵死果類

其實邊個拎獎都會有人講 點解要我在乎 你又唔落棺 ...
ivanbb 發表於 2015-1-10 13:50

祖粉另一絕招, 唔夠人講就人身攻擊
我講兩句你偶像者, 洗唔洗叫我去死呀
真係盲目同ON_ 無極限

佢既地位絕對 ...
Mattson 發表於 2015-1-10 13:48

色惑? 難聽都唔止嘔泡係嘔電
love wins!

某程度上 ...
Cklababyk 發表於 2015-1-10 13:48

拿拿拿一陣比人話你人身攻擊啊
我覺得今年容祖兒算係好聽既歌係得樂觀 比盡啲多一首我杯茶
楊千嬅雖然色惑係重口味啲 但有好不容易遇見愛同來生舞
其實佢地兩個都係得兩首歌係好 我唔明點解楊千嬅唔可以拎金

Ref:
hinz 發表於 2015-1-10 13:51

原來仲有年頭精選 我都唔記得鳥

容祖儿在香港爆红又怎样呢
内地庞大的市场   电影电视方面 完败给FIONA  
抛开“歌手”这个定位  FIBB 完爆 JO

至于音乐方面 谢安琪的音乐逐渐被内地很多人认知
一提到谢安琪  至少能说出  某某歌  某某歌好听
而说容祖儿  回一句“好丑啊”

容祖儿在香港爆红又怎样呢
内地庞大的市场   电影电视方面 完败给FIONA  
抛开“歌手”这个定位  FIBB 完爆 ...
youfuqi 發表於 2015-1-10 13:55

而家關內地乜嘢事 wfc
內地留番俾漿慢慢玩 無人同佢爭
02 著地 - 鄧麗欣

Ref:
hinz 發表於 2015-1-10 13:51

你知唔知Hopelessly Romantic Collection 12月3號出就已經拎到上年十大銷量廣東唱片
證明容祖兒啲碟幾賣得~All Delicious Collection上唔到榜
但可能係由WK01開始就第11位 連續52個禮拜第11 , 肯定係最高銷量啦

又話唔定演唱會拎第一係大幅拋離第二果隻碟呢
演唱會 06>02>03>05>10>01>10>08
精選  05>05>06>08>X>10>10

好期待IFPI 等睇容祖兒掃獎 呢啲獎得佢先有資格拎
全年最高暢量本地現場錄製音像出品
最暢銷本地現場錄製音像出品
十大銷量本地歌手
最高銷量廣東唱片
十大銷量廣東唱片
全年最高銷量本地女歌手

祖粉另一絕招, 唔夠人講就人身攻擊
我講兩句你偶像者, 洗唔洗叫我去死呀{:5_ ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 13:52

暈 無攻擊你 唔使用你既絕招嘩眾取寵

我保持中立 我又唔係粉絲
love wins!

其實容係有責任, 但唱片公司最賤

呢10年係有女歌手可以上位的, 如果容肯退落黎, 佢地上左啦
Janice 泳兒 易灣拿 歌紅人紅
HOCC 如果性格唔係咁, 應該做左Diva
kay都開過7場, 如果唔係某集團不斷攻擊, 可能已經成為top 1 女歌手
fifi都應該開緊5-6場紅館

當然所有野都冇發生過, 因為11年來香港得一個女歌手
【This is MC】澳門見

等有唱片公司(除左egg)旗下有報紙雜誌
就係女歌手改朝換代之時
所以可能真係要等到2046先有機會
JM 2016

就係女歌手改朝換代之時
所以可能真係要等到2046先有機會 ...
張少 發表於 2015-1-10 14:03

到底香港有真普選先定美祖唔玩先

幾時lock po

容祖兒你真係好紅 無出歌都大把人肯花時間討論你
love wins!

部份同意
祖兒一日響樂壇 都會繼續掃大獎
其他新晉女歌手就睇住班樂壇人瑞拿曬大獎 年年心灰嫁人算數
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

就係女歌手改朝換代之時
所以可能真係要等到2046先有機會 ...
張少 發表於 2015-1-10 14:03

專寫對佢旗下歌手有威脅既人

請兩邊自律 希望大家可以理性地討論
吾好作出任何貶低他人或歌曲之言詞
違者扣分

咁又唔好將所有野都推曬容天后身上
更何況都係唱片公司制度問題
Lewis 發表於 2015-1-10 12:11
電台同商業掛鈎>>>>>>>容祖兒本人
擒賊先擒王呀
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

2. 演唱會過十場

呢啲係某部份激進派嘅意見姐…我好想佢退出頒獎禮架…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

請兩邊自律 希望大家可以理性地討論
吾好作出任何貶低他人或歌曲之言詞
違者扣分 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 14:06

做咩唔扣自己分?

點解某會員要求版主LOCK POST??
心虛??中共一言堂??
真心覺得本身係正常討論黎, 係冇啦啦果位會員係到抵毀D歌, 甚至人身攻擊先 (大大隻字係到都可以話冇攻擊人.....服左佢)

專寫對佢旗下歌手有威脅既人
mamakin 發表於 2015-1-10 14:06

真係恆河沙數.........由千嬅, EASON, KAY....數之不盡LOL

點解某會員要求版主LOCK POST??
心虛??
真心覺得本身係正常討論黎, 係冇啦啦果位會員係到抵毀D歌, 甚至人身 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 14:13

唯一天后無黑材料囉
個個上緊位既唔係有病就淫就借運

其實去到呢個年代, 頒奬禮有幾重要? 有幾多人會care? 到頭來四台頒奬禮只係四個公關show only…
如果你話頒奬禮係去評定/肯定音樂,果種頒奬禮應該係CASH 唔係四台掛
要所謂上位/上一線/「紅」係咪真係要靠頒奬禮? I dont think thats the case anymore…雖然我好憎GEM同埋星夢幫但係佢地唔靠頒奬禮仍然入倒屋係事實⋯⋯
而且又唔好用演唱會場數去比較, 始終joey有大量70/80/90後fans + 做開有口碑 (講開又講,如果有下次的話應該都開唔倒10+場嘎喇畢竟而家市道真係差左 joey演唱會大量靠公售 [不過如果同宋禮一齊搞如果開得成就唔同] )
因為頒奬禮涉及商業成分所以我對邊個攞奬都好都係無異議好似上面有人話周柏豪攞男金, 其實so what?? 反而我覺得唔通joey繼續玩就會搞到fi kay janice ivana等等無訂企? 唔係吖, 佢地都開到紅館 亦有一定數目既人欣賞佢地 即使唔係話攞好多大獎 應該都唔會有人覺得佢地地位低/'霉'