返回列表 發帖
回復 256# kennyyang

千fa有你呢啲fans真係....
     (唔知係唔係反嬅)

回復  kennyyang

千fa有你呢啲fans真係....
     (唔知係唔係反嬅)
KarsonLo 發表於 2015-1-10 22:36

He Bro,

我地係咩Fans,千嬅自己心知肚明。而你係咩Fans,我都唔需要知~ 有人知就可以!我只是爲了:貢獻: 50 , 參與: 7 , AP: 0 先參與this topic (因爲有d野你要達到個數字先可以做到,like ur EQ).. 你估好似你成日無野做,係到護祖乜~雖然唔知你係5係真係無野做,不過應該係無ga啦~

今日 何必論成敗 懶去再結算 彼此欠的債...
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

我就唔信人瑞之前唔知自己拎金  
2011年佢都無去叱咤啦, 又唔見最女有益左俾祖兒?  ...
totoro 發表於 2015-1-10 22:29

最女唔係投出來架?
點講人瑞都唔及祖祖勁,呢幾年拎幾多獎可以check下。
我覺得包括祖祖在內咁多歌手又無必要話宣佈唔拎獎,如果真係真係要求咁先可以令新一代上位,咁係唔係杜生宋生陳奕迅蘇永康梁漢文全部宣佈唔拎啊?
適當唔好幾年唔等於之後都唔拎。
唔使後者咁樣咁極端掛。

其實kay同GEM都一直系開三面臺而已,
kay由7場變到2場真系好慘 如果今年仲系環球even星煥應該可以橫掃
其實好不容易遇見愛同最好的債真系值,不過後者今年先派臺而已
同埋千嬅只有叱咤寵愛,新城港台都對距唔好所以唔好話距爭獎啦 距都想推出頒獎禮 對比許志安李克勤簡直小巫見大巫,有一座影后一定頂5座最受歡迎女歌手了
20152016都系容祖兒噶天下,joey未來噶方向都系朝梅艷芳呢種出來鼓勵鼓勵後輩,其實真系無咩範疇可以碰, 不過頒獎禮一影住吳雨就知EEG噶功勞啦,真系唔好怪曬祖兒

其實kay同GEM都一直系開三面臺而已,
kay由7場變到2場真系好慘 如果今年仲系環球even星煥應該可以橫掃
其實好不容易遇見愛同最好的債真系值,不過後者今年先派臺而已
同埋千嬅只有叱咤寵愛,新城港台都對距唔好所以唔好話距爭獎啦 距都想推出頒獎禮 對比許志安李克勤簡直小巫見大巫,有一座影后一定頂5座最受歡迎女歌手了
20152016都系容祖兒噶天下,joey未來噶方向都系朝梅艷芳呢種出來鼓勵鼓勵後輩,其實真系無咩範疇可以碰, 不過頒獎禮一影住吳雨就知EEG噶功勞啦,真系唔好怪曬祖兒
小布丁 發表於 2015-1-10 23:11

下? 你確定?期望佢唔好響頒獎禮講錯野做錯野似乎實際得多
咁不如鼓勵下2014 年樂壇表現 (人氣, 歌曲表現, 碟, etc) 都比佢好既歌手例如Kay
唔好拎埋人地個最受歡迎女歌星啦
(同埋唔好響ig 葡萄人地歌曲hit rate 咁高)

其實問題唔只係佢想唔想拎獎
而係真係11 年黎都係佢最優秀 (rthk)?
10 年黎都係佢最受歡迎 (cctvb)?
嗰班平時根本唔留意樂壇既高層根本就同該年樂壇情況脫節
所以咪繼續跟番上年上上年上上上上上上上年咁塞獎畀最大粒嗰件諗住實冇死
十大金曲, 有幾多首佢地係聽過架?
天然呆唔通佢地真係會識咩
(同時天然呆都有十大證明容祖兒plug 咩歌點都會有首十大
只要嗰首歌有中文字響入面就得)

其實大家講得有D片面。
唔單止香港樂壇,包括台灣在內,而家真係好難出得一個好易上位既新人或者二三線。
...
Gary 發表於 2015-1-10 20:16

其實一直都覺得d唱片公司好on居
一直做死一個歌手 搵錢既就永遠靠曬個個歌手
永遠唔識開源 只係識節流

另外我又真係唔明點解硬係香港樂壇捧唔起新人
人地外國一個新人/出道一兩年既都可以掃獎
adele lorde iggy ......
其他國家網上/雜誌寫臭d歌手唔會少得過香港
跟本只係香港人自己都唔會去留意番個樂壇
只係一直話樂壇已死 走去聽其他國家既歌

-_-只要容祖兒退落黎,自自然然有人上位,大把人等緊。
有無實力上位係次要,呢樣野市場judge而唔係我地既感覺。
至少kay,fiona係可以上囉, 拎個兩三年,再到90後歌手上。

其實咪話而家d獎無用,獎拎大份d,公司都肯投資多d落歌手到。@,@

又會無人鬧
至少我係cm都鬧左十幾二十次
hinz 發表於 2015-1-10 21:23

鬧容祖兒一二百次先鬧果D 十幾二十次都唔知有冇?
做版主做到你咁無風起浪, 火上加油真係可笑

我諗好多人都覺得,至少拎左會有個機會,有個可能性。起碼傳媒都會有影響,雖然而家傳媒作用變細左。
其 ...
Gary 發表於 2015-1-10 21:52

發夢都冇咁早啦, 叱咤女金就紅到? 咁有料學GEM出去參加比賽啊笨
可惜唱自己得獎歌都唱唔掂先丟臉
走音走到上高峰不如之前頒比STEPHY?

其實一直都覺得d唱片公司好on居
一直做死一個歌手 搵錢既就永遠靠曬個個歌手
永遠唔識開源 只係識節 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 23:56

國外有較長久既音樂歷史同較為成熟既音樂體系,每種風格都有較大既市場。最重要系普通市民普遍有較好既音樂素養,加埋令歌手爆紅既渠道比較多,所以一個新人新會有好多機會。
相對來講,港台太浮躁,特別系呢幾年。而無可否認,內地有較大進步,因為市場龐大,造星渠道多左,影響力都大左。插一句,內地民謠真係幾勁下。
HK唱片公司太短視,可能因為市道唔好,做一張唱片賺唔到錢,令到佢地無興趣將資源投入到一個新人身上。開發一個新人始終比維護好目前最紅幾個要曬好多錢,顧好眼前係佢地最穩固既做好。係利益面前,其實都無可厚非。
台灣其實都係咁。十幾年前出道既孫燕姿作為新人同前幾年既白安相比,真係好大差距。
而呢幾年台灣既流行指向都弱左好多。
舉個例子,周杰倫既新專輯真係十分難聽。

發夢都冇咁早啦, 叱咤女金就紅到? 咁有料學GEM出去參加比賽啊笨
可惜唱自己得獎歌都唱唔掂先丟臉
走音走到 ...
SPNicole 發表於 2015-1-11 00:25

你系唔系唔識中文啊?我講攞女金等於紅到等於上位?
我只系認為獎項對於歌手上位黎講系一個累積,一個儲備。

國外有較長久既音樂歷史同較為成熟既音樂體系,每種風格都有較大既市場。最重要系普通市民普遍有較好既音 ...
Gary 發表於 2015-1-11 00:25

即係唔關容祖兒事啦... 散會 bye
明明果D歌手自己D歌都唱唔掂 唔夠紅 宣傳唔好 就走去賴容祖兒
好心學下自己負責任啦

鬧容祖兒一二百次先鬧果D 十幾二十次都唔知有冇?
做版主做到你咁無風起浪, 火上加油真係可笑 ...
SPNicole 發表於 2015-1-11 00:22

原來你咁留意我 開心豬
我有鬧容祖兒一二百次? 你可唔可以quote低其中一兩次俾我睇下
仲有 請問我怎樣無風起浪呀?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

你系唔系唔識中文啊?我講攞女金等於紅到等於上位?
我只系認為獎項對於歌手上位黎講系一個累積,一個儲 ...
Gary 發表於 2015-1-11 00:28

累積? 卡通片儲氣啊?
與其話容祖兒霸住晒, 不如話你地班人霸道要所有傳媒去捧紅一個SO-SO冇X-FACTOR既歌手?
TWINS一早要攞啦講儲氣

原來你咁留意我 開心豬
我有鬧容祖兒一二百次? 你可唔可以quote低其中一兩次俾我睇下
仲有 請 ...
hinz 發表於 2015-1-11 00:31

attention whore點會留意唔到啊?
咁你唔好去QUOTE自己鬧李克勤, 許志安班男歌手二十句比我睇?

累積? 卡通片儲氣啊?
與其話容祖兒霸住晒, 不如話你地班人霸道要所有傳媒去捧紅一個SO-SO冇X-FACTOR既歌手 ...
SPNicole 發表於 2015-1-11 00:32

呵呵,你都幾偏激下wor。如果你認為獎項唔系一個歌手累積上位既資本,咁容祖兒03年上位前最女女金系唔系都唔需要攞啊?
或者話佢出道后到成為天后呢段時期根本唔需要攞獎證明啊。
哦,我明白啦,係你睇黎我地係呢度討論既人原來都係要所有傳媒去捧紅一個你眼中so-so冇x-factor既歌手。

呵呵,你都幾偏激下wor。如果你認為獎項唔系一個歌手累積上位既資本,咁容祖兒03年上位前最女女金系唔系 ...
Gary 發表於 2015-1-11 00:37

係唔係淨係我眼中, 睇演唱會場數真係好容易
TWINS 以前夠冇女歌手獎啦, 有年銷量仲好過容祖兒
佢地係冇料, 但上唔上到位大家知, 起碼唔洗走去黎楊千嬅 容祖兒
容祖兒未攞女金已經紅囉我想講, 起碼人地唱得同遇到好歌, 有料

簽名被屏蔽

我建議大家IGNORE S會員, 廢時搞到個POST俾人LOCK
Hanson 發表於 2015-1-11 00:41

雖然唔知係唔係講我
但係無理據真係IGNORE我, 無謂獻醜同顯得自己冇LOGIC啦

一日就可以吹足6頁 280個POST
美祖真係西利

根本冇討論空間。。。

其他女歌手認命啦,容小姐條命擺明硬過689啦,幾多攻擊都冇事,有唱片公司,電台,電視台百分百支持,你地唔記得了佢首歌叫祖國女兒咩,連國家都信任佢,點會有問題,繼續用樂觀心態領導香港邁向祖國。。。

講講下都唔知自己講咩。。。

一日就可以吹足6頁 280個POST
美祖真係西利
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 01:36

haters gonna hate hate hate hate hate
美祖 gonna shake shake shake shake shake shake it off shake it off

根本冇討論空間。。。

其他女歌手認命啦,容小姐條命擺明硬過689啦,幾多攻擊都冇事,有唱片公司,電台, ...
kk8733 發表於 2015-1-11 01:51

歌手努力做歌好過啦 :)祖祖會體諒大家

拿 你話我盲撐又好
今年講歌曲質素 應該係Kay贏
不過要怪就怪佢公司唔識派歌 咁長既真空期
唔識錄一首派一首 仲要出首雞蛋與羔羊又唔派
派其他歌 , 搞到比雞羊搶哂風頭 , 啲人連獨家村都唔識

獎係咪重要就見仁見智既姐 ,
有啲歌真係頒獎禮之前係少人識
拎完獎之後多左人識

拿 你話我盲撐又好
唔識錄一首派一 ...
mamakin 發表於 2015-1-11 02:21

其實唔好再講kay拎唔到獎係因為唔識派歌啦, 拎唔到獎既原因就係佢係indie, 唔似英皇財雄勢大比著容祖兒既話, 你點派都係拎大獎啦
rthk咁都可以派4個獎比佢
真係冇得頂

拿 你話我盲撐又好
唔識錄一首派一首 仲要出首雞蛋與羔羊又唔派
派其他歌 , 搞到比雞羊搶哂風頭 , 啲人連獨家村都唔識

獎係咪重要就見仁見智既姐 ,
有啲歌真係頒獎禮之前係少人識
拎完獎之後多左人識

主打派隻相對無咁好聽嘅勢不兩立。
獨家連MV都無,反而俾錢拍勢不兩立MV。
hit嘅雞羊唔派,碟都唔俾電台。
家明錄咗差唔多兩年都唔派住先。。。
邁亞宣傳真係世界級呀

其實唔好再講kay拎唔到獎係因為唔識派歌啦, 拎唔到獎既原因就係佢係indie, 唔似英皇財雄勢大比著容祖兒既 ...
evan001 發表於 2015-1-11 02:27

派勢不兩立903播到咁唔係派錯歌既話我都唔知係乜

英皇係大公司 環球都係大公司 又唔見Kay喺環球果陣拎女金 ?
其實今年佢細公司都拎到咁多獎已經係奇蹟
本身唔睇好獨家村十大@903

容祖兒係抵英皇捧佢既 當年Paco唔要佢真係走寶
楊千嬅同容祖兒都唔需要用獎去證明佢地既地位
只不過可以視為一個嘉許 十大咁多個位容祖兒楊千嬅拎埋都仲有八個位 (甚至有三個台係可以多過10首)
但係歌手獎我覺得真係時候換下人 (903 997 最少都三個 兩個拎左都仲有個銅獎 , 港台同TVB就 )
係電台播死一堆人 Ginlee Mag Ella呢啲其實都好高質 不過冇台欣賞

其實容2014年度所有既音樂頒獎禮都唔出席既話 我唸人人都會gur哂
之後既就睇果年表現再算 要拎獎 都要比d成績人睇嫁

根本冇討論空間。。。

其他女歌手認命啦,容小姐條命擺明硬過689啦,幾多攻擊都冇事,有唱片公司,電台, ...
kk8733 發表於 2015-1-11 01:51

…
love wins!

估唔到呢個題目咁大迴響喎,等我都講兩句先。
其實容祖兒引起的現象真係影響到其他女歌手上位,亦影響了樂壇生態(最記得係未知EP間接令IFPI銷量榜下一年都摺埋)。問題除了是她不淡出頒奬禮外,其公司的旗下雜誌抹黑對手當然也是主因。

我也同意之前有會員說容祖兒自身的難處,可以理解她不肯放棄頒奬禮的原因,就是怕自己從此走下坡被離棄(呼應了05女金得奬感言),她除了唱歌之外沒有其他瓣數,而且其歌曲實際上只有香港市場。其他會員說她為何不淡出以達到鄭秀文的地位,但好明顯容祖兒唔會走到去嗰個位,可以想像她淡出的話會變咗好似陳慧琳現在的情況咁。她們相同的地方是都只有唱歌沒有電影支持,而且做唱片也沒有強烈個人風格,一旦唔再係當紅的話就會流失大量歌迷。

但無可否認容祖兒唔肯淡出頒奬禮係阻礙其他女歌手上位,根本自容祖兒之後都冇人再上到位,楊千嬅好彩係早過容祖兒上位,如果唔係可能都係永遠被壓住。其實如果容祖兒真係年年出到正歌的話攞咁多年係冇問題,但實際上又唔係。基本上近5年好似只有11年花千樹牆紙同13年天窗係叫做流行,其他年份都交唔到大熱作品。但各台頒奬禮依然係照頒俾佢,令王菀之謝安琪薛凱琪吳雨霏等等縱然曾經有大熱作但呢幾年都係徘徊係未上到位既階段,令到最後能夠砌低容祖兒既又只係得楊千嬅。

至於話又頒俾楊千嬅係倒退,其實楊同容的情況唔同,楊千嬅都已經過咗年年掃奬階段,今年再女金情況有點似01年鄭秀文女金咁樣,15年好大機會唔會再有。而且就算係上咗位間唔中拎吓都唔係問題,只要有歌交到貨就得。楊千嬅14年的確比前兩年積極,而且主打歌都叫ok,問題只係903冇捧到最佳人選謝安琪,咁係903既問題。我唔認同謝安琪冇三甲係派歌問題,根本903壓住播冇心俾佢,如果係想捧乜歌都可以播得多,況且勢不兩立其實唔錯,最錯只係細公司冇資源爭奬。

至於話其他未上位唱功唔夠好唔值得上位係冇意思的,即使叱咤或TVB都唔係選最好唱功,當年楊千嬅唱功都唔算好掂咪又係照捧上位,問題只係有冇心去捧,歸根究底容祖兒現象只係現今唱片公司同傳媒勾結下的結果。好搞笑係有人話頒奬禮結果唔重要,唔係令佢哋上唔到位的原因,但睇吓GEM就算唔靠頒奬禮喺出面上咗位又點,香港主流傳媒係唔會覺得佢上咗位的,就好似香港傳媒都唔會覺得莫文蔚係天后一樣。普羅市民只係會睇頒奬禮得奬名單斷定歌手有冇上到位,所以一定有影響。

再舉個例子,想當年如果唔係王菲唔玩95年頒奬禮,彭羚都唔會上到位啦。當年夠有好多人話佢唔值,寧願從缺女歌手奬,但現在睇返轉頭,係咪真係唔值?所以如果容祖兒肯退,求其邊個拎到呢個奬,過若干年之後就唔會再有人話唔值架啦。

其實容祖兒引起的現象真係影響到其他女歌手上位,亦影響了樂 ...
Serendipity 發表於 2015-1-11 05:31

good point.

但joey而家先34歲
-.- 蛋公司應該未肯比佢退,應該玩多3-4年

-v-其實等祖兒結婚就退架啦

good point.

但joey而家先34歲
-.- 蛋公司應該未肯比佢退,應該玩多3-4年

-v-其實等祖兒結婚 ...
Nathan 發表於 2015-1-11 05:47

睇佢有排都未結婚
分分鐘唱到40歲都未停

最有可能接班係 蘭b同美kay,大熱歌曲多,唱片銷量好。
Ivana 14年紅係因為金雞同林雪,fifi就長期半紅不黑,比上不足,比下有餘。加埋paco真係5多撐佢。

容祖兒第一場紅館都無十場啦,開到Number six先夠10場,之前starlight加埋頂左twins個檔期做part 2先有10場。美千第一場個人演唱會得兩場,到第二次先有7場。Fifi三年開兩次兩場算係甘。
舞來舞去 不日內開始錄音。

拿 你話我盲撐又好
唔識錄一首派一 ...

計埋非派台Kay今年贏10條街
可惜派台策略實在太一般
問下各位有整榜既榜主 有冇人就算唔自plug Kay任何一首歌 佢都係女歌手最高分果個?

不過話雖如此
佢點亂派都好 今年既表現都一定好過容祖兒

全部 都是容祖兒的錯?
一個POST都引起了罵戰

謝安琪拎完傳媒大獎咪開到7場
後來少獎、俾tvb全面封殺、環球冷落佢咪搞到得番2場
點會冇影響 ...
Hanson 發表於 2015-1-10 21:58

三樣你覺得邊樣最令到謝安琪得返兩場?
當年謝安琪開到7場真係因為傳媒大獎?
定因為囍帖街?
我諗好多人都覺得,至少拎左會有個機會,有個可能性。起碼傳媒都會有影響,雖然而家傳媒作用變細左。
其 ...
Gary 發表於 2015-1-10 21:52

好反智,
就算容祖兒退落嚟,

年青人可以繼續沉醉係 KPOP 或者台灣音樂,
而唔會因為容祖兒退落嚟而無啦啦去聽薛凱琪、王菀之、謝安琪,
去谷一個新天后出嚟

容祖兒比人鬧足咁多年,
樂迷有無話好用力去推一個歌手出嚟,
除左謝安琪之外好似真係無,

因為其他女歌手都太平均,
無咩邊個無啦啦爆到出嚟,
王菀之本身要走偏既路線無辦法,
條命注定唔會做到好 POP 既天后,
所以就算有劇集幫手入屋都唔會大紅,
正如台灣既陳綺貞同張懸咁,唔會追求上咩位

至於薛凱琪、謝安琪其實歌唔係唔夠,
你話佢地啲歌係咪唔 HIT 又唔係,
但可能時機錯過左,就好難上返位,
兩個都係最紅個時無啦啦去左台灣/比唱片公司封殺,
過左個高峰好似就回不去以前咁

定因為囍帖街?

好反智 ...
賴爽 發表於 2015-1-11 09:40

下咪玩啦
    今年雞蛋與羔羊唔hit 唔通天然呆 樂觀hit 咩
     你反kay 死忠祖粉 就咪鬼成日係到扮中立
     假到hihi

唔知今年容祖憑咩拎最女 仲要有十年金牌
     姐係d歌手點做都冇用
     年尾出兩隻hea 歌就可以拎晒d獎

定因為囍帖街?

好反智 ...
賴爽 發表於 2015-1-11 09:40

其實呢D又關反智乜事啊?從頭到尾我都無話攞獎等於紅,等於上位。
但係對於香港樂壇既獎,攞左獎起碼認受性高左,起碼有人會去留意佢D歌。
一個人可唔可以紅需要好多因素促成,獎項都係其中一個。由女銅到女金,都係一個累積過程。
gemgem夠紅,但係對佢身份地位又確實獎項既承認。當然,佢都唔care.
我始終認為一個歌手係佢有表現果年比個獎佢,對於外界對佢既認同係大大大於食白果既。

下咪玩啦
     你反kay 死忠祖粉 就咪鬼成日係到扮 ...
jason567 發表於 2015-1-11 09:56

唔好轉移視線容祖兒既 Hit 歌多過謝安琪都唔止一條囍帖街

亦都好過有啲人盲反
將一個歌手上唔到位既責任拉哂落去另一位歌手

你話謝安琪比傳媒攻擊所以上唔到位
當年容祖兒比人話陪老闆、舞影、打曾志偉一樣上到位
唔好理事實係咪真,咁多負面新聞都上到位,咁又點解先?

謝安琪由 2008 比人話走音話到 2015 都未有改變
自己個經理人又弱智到周圍得罪人

同埋今年謝安琪拎到我最喜愛女歌手都證明左佢係上緊位
不過一姐呢個位,佢係無可能坐到,定你自己 FF 謝安琪會做到一姐呀?
其實呢D又關反智乜事啊?從頭到尾我都無話攞獎等於紅,等於上位。
但係對於香港樂壇既獎,攞左獎起碼認受 ...
Gary 發表於 2015-1-11 10:01

我無否認過獎項係可以鼓勵同埋推動到樂壇
但當初周柏豪、連詩雅係四台都未有大力支持之下
一樣可以憑自己歌曲上位

歌唔係一首兩首 Hit 就得
雖則華納係咁做 MK 歌好煩
但無可否認近年佢旗下歌手既歌曲真係有一定傳唱度

亦唔明點解大家只係鬧容祖兒
變成一個盲反既 post

幾年前都几睇好吳雨霏,加入環球頭兩年呢陣好多hi歌,
走既k歌路線好似容祖兒,最有diva范,可惜後來又走创作同非主流情歌路線,
加上live變差,唱live成日俾人攻擊。

其實容祖兒引起的現象真係影響到其他女歌手上位,亦影響了樂 ...
Serendipity 發表於 2015-1-11 05:31

講真 雖然容祖唔會走到鄭秀文個位
但係 以而家樂壇既大氣候 歌難紅 少人聽
好難再有女歌手去到容既級數 (其實得kay有機)
所以佢唔拎獎根本唔會點危害到佢地位

而容祖霸住獎 都唔係其他女歌手上唔到位既主因
好明顯係大氣候既問題 頭先都講過
前幾年都可能仲係既 (前幾年既容的確阻住謝上位)
呢兩三年根本頒獎禮關注度低左好多 獎項含金量都低左
即使周柏豪拎走男金 外界都會覺得係陳生>張生>周生
容霸住獎係唔岩 唔值 但係比其他女歌手上 根本無乜分別

其實如果楊交到貨 拎走女金當然無問題
問題係佢交唔到貨 有好多更值得嘉許既女歌手
唔好用下年唔會再拎就合理化左佢今年女金至得架
不過 當然楊比容係好少少既選擇 不過係一舊屎同兩舊屎既分別

另外 同意用唱功去judge應唔應該上位係無乜意思
周生就係一個好好既例子
如果女歌手有彭羚當年既表現 比獎佢地當然好好
問題就係上年各大女歌手表現都唔算爭氣 (except kay)

我會話容係度 其他女歌手係會較難發圍
但係容消失左 情況都唔會好得幾多
新一代女歌手好難上位
雖然係無guts 但呢個都係頒獎禮擁抱舊星既原因

都幾陰謀論嘅觀點

彭羚95年其实都打得低阿菲啦!王菲最后连女歌手三甲都无

訓左一晚o者
就洗晒版咁

到底我應唔應該追 post 呢?

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

訓左一晚o者
就洗晒版咁

到底我應唔應該追 post 呢?

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓ ...
Our_Souvenir 發表於 2015-1-11 12:23
睇左幾個post覺得「又係o個d論點」就無再睇落去

容祖兒消失,大家就開心,對吧?

唔好轉移視線容祖兒既 Hit 歌多過謝安琪都唔止一條囍帖街

亦都好過有啲人盲反
將一個歌手上唔到位既責 ...
賴爽 發表於 2015-1-11 10:06

講真 美琪上唔到位 好大部分既責任都係個經理人
成日得罪人 又唔係有靠山 真係害死美琪

另外 同意用唱功去judge應唔應該上位係無乜意思
akk 發表於 2015-1-11 11:16

同意, live係其一, judge 一個歌手有好多方面
聲線, 技巧, 感情
做音樂嘅能力, 追求突破, 顯示自己可塑性等等
我個人認為 容祖兒唱歌(live都係)係好聽, concert係好睇, 個人好勤力
講做天后, 我覺得當之無愧, 起碼壓到台 有氣勢
如果四大女歌手獎項係睇live嘅穩定性同氣勢 咁抵佢拎啦 但根本唔應該係咁囉

但講到做音樂, 佢專輯嘅統一性, 流暢度, 甚至佢個人嘅音樂內涵
出道咁多年, 講得上出眾嘅音樂作品, 真係寥寥無幾
joey&joey 同小日子 算係佢咁多年嘅唱片入面叫好, 但距離一個可以專業音樂人都支持嘅歌手, 有一大段距離

呢十年嚟, 樂壇唔止講求hit歌, 更加多人想有概念完整, 質素高嘅唱片 (kay 同ivana 都交到貨)
唱作四小強嘅出現, 令多左人留意樂壇上嘅小眾同佢地嘅音樂
如何評價一個歌手, 已經唔止睇佢唱歌好唔好聽, 仲睇埋佢嘅音樂作品

如果有人係做到好音樂, 用心做, 即使歌唱技巧唔算太好, 我覺得可以接受
唔係話live唔重要, 而係先賦予肯定, 比佢地上左位先, 佢地到時live唔好自然會被淘汰
kay, ivana唔使講, kary fiona一直進步緊
主流音樂入面, 近年佢地四個女歌手最多人重視, 希望大家唔好批評太多, 比多啲真金白銀支持

利申: 容粉, 但唔支持佢繼續拎獎, 亦唔覺得係佢想爭獎, 而係公司迫佢

p.s. 好耐以前講過, 容祖兒唔再需要獎項, 佢需要嘅係一張表現自己音樂功架, 質素上乘, 概念統一, 有個人風格嘅唱片去服眾
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

下咪玩啦
     你反kay 死忠祖粉 就咪鬼成日係到扮 ...
jason567 發表於 2015-1-11 09:56

講真 就算至少人地真係忠粉護主
點都好過盲反
人地打既野有文有路 有論點
你打既野就九唔搭八 只係識用埋D極低質既偷換概念
仲要打完就潛曬水咁
明明人地認真同你討論
你就挑曬釁 係到人身攻擊咁
有道理既 理得你係忠粉定盲反

彭羚95年其实都打得低阿菲啦!王菲最后连女歌手三甲都无
阿mark 發表於 2015-1-11 11:42

王菲1995年無玩頒獎禮, 彭羚才能首奪最受歡迎女歌星獎.

很記得Faye於1994年紅到發紫, 但1995年有點hea, 年尾才出了首廣東歌(迷路), 之後她覺得自己愧對香港樂壇而決定在該年拒領任何獎項.

彭羚因此而拿走多個女歌手大獎, 登上了天后位!

以前很多人希望Joey似王菲, 但可惜她完全沒有一點王菲的性格.

如果她似王菲, 在2010年後已不會再玩頒獎禮了!!!!!!!