返回列表 發帖
講真 就算至少人地真係忠粉護主
點都好過盲反
人地打既野有文有路 有論點
你打既野就九唔搭八 只係識 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 13:07

幾時潛水
下下上cm等覆人?
真係冇你咁得閒

你係板主何來冇挑釁人?
我打野點9唔搭8

今年容祖兒冇hit歌 hea爆
兩隻歌好難聽
冇出碟
唔值拎銷量獎 最受歡迎女歌星

唔係事實咩?

我發覺上年容粉話祖祖值拎最女
因為10幾場演唱會
今年話值都係因為10幾場演唱會
嘩 真係幾好用wor
快d拎到2046啦

其實最憎人唔鐘意一個歌星但係到扮中立
我擺到明唔like容祖兒
但上年佢拎我覺得值wor
但今年點值法先?
講來講去話容祖10幾場1314
個賴_就不停講呀kay live唔好
條on_板主話我講野9唔搭8
講你唔岩聽既野咪9唔搭8囉

計埋非派台Kay今年贏10條街
可惜派台策略實在太一般
問下各位有整榜既榜主 有冇人就算唔自plug  ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-11 09:28

唔係呀
   祖祖有10幾場演唱會
    最好係佢

容祖兒消失,大家就開心,對吧?
rubylovessss 發表於 2015-1-11 12:33

只是希望她不要出席今年勁歌頒獎禮, 之後逐步淡出頒獎禮!

如果她今年去勁歌頒獎禮而拿下最受歡迎女歌星獎, 一定被人狂插!!!!!!!!!!!!!

同意, live係其一, judge 一個歌手有好多方面
聲線, 技巧, 感情
做音樂嘅能力, 追求突破, 顯示自己可塑性 ...
hehemamama 發表於 2015-1-11 12:58

LOLOLOLOLOLOLOLOLOL
容祖兒碟唔得, 反而吳雨霏個人風格有進步...?
樂壇大家都有自己既崗位, 容祖兒D歌 COMMERICAL自然冇咁有個人風格但會受歡迎

講真 就算至少人地真係忠粉護主
點都好過盲反
人地打既野有文有路 有論點
你打既野就九唔搭八 只係識 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 13:07

收下火啦 同佢講都無用 佢都唔明
有時版主都幾難做

唔好轉移視線容祖兒既 Hit 歌多過謝安琪都唔止一條囍帖街

亦都好過有啲人盲反
將一個歌手上唔到位既責 ...
賴爽 發表於 2015-1-11 10:06

D人真係得意
RTHK果10首係投出黎
唔係容祖兒死忠加埋冇HK頭十AR MA?
又話人造馬
903樂迷幾千個投左KAY我最喜愛女歌手
幾千個對比全HK 7百8百萬人... 咁樣又唔係造馬又唔係小圈子選舉? (我個人認為KAY攞係岩, 冇問題架)
唔見得佢攞左呢個獎紅館會開多3場

LOLOLOLOLOLOLOLOLOL
容祖兒碟唔得, 反而吳雨霏個人風格有進步...?
樂壇大家都有自己既崗位, 容祖兒D歌 CO ...
SPNicole 發表於 2015-1-11 14:07

網上碟評都無幾多人讚佢啲碟架啦,例如小日子係比佢以往嘅碟出色,但比其他歌手嘅碟算唔上出色
吳雨霏我覺得進步緊,唔係講live ,係指佢積極求變,so far 2014年啲歌唔錯,當然你可以唔同意

以往直至現在,容祖兒一直行流行/大眾路線, 無錯,每個歌手有自己定位,但commercial 同個人風格並非互相排斥,作為歌迷,希望佢將來嘅作品兩者兼得有何不可?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

幾時潛水
下下上cm等覆人?
真係冇你咁得閒
你係板主何來冇挑釁人?
我打野點9唔搭8
今年容祖兒冇hit歌  ...
-------------------------
其實最憎人唔鐘意一個歌星但係到扮中立
我擺到明唔like容祖兒
但上年佢拎我覺得值wor
但今年點值法先?

jason567 發表於 2015-1-11 13:46

人地成大段野冇講過謝安琪冇HIT歌容祖兒今年有好多HIT歌
而你一泥就偷換概念 講到佢係咁話謝安琪紅唔起得番2場CONCERT係因為冇HIT歌
咁仲唔夠九唔搭八? LOGIC SENSE = 0 既人真係唔知點同你討論落去
紅色段野你打出黎唔覺得有問題嫁???
定係你覺得自己打句"上年覺得值就" =/= 扮中立LOL?
另外我唔會因為你打句ON_扣你分 但希望你明白
打幾多粗口都好 係唔會說服到人你講既野有幾MAKE SENSE
只會顯得自己詞窮:D

其实一个女歌手,拿了最女10年,真系好吾正常啊!

最有可能接班係 蘭b同美kay,大熱歌曲多,唱片銷量好。
Ivana 14年紅係因為金雞同林雪,fifi就長期半紅不黑 ...
黃家正 發表於 2015-1-11 07:26

StarLight 係 10+4 呀
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

網上碟評都無幾多人讚佢啲碟架啦,例如小日子係比佢以往嘅碟出色,但比其他歌手嘅碟算唔上出色
吳雨霏我覺 ...
hehemamama 發表於 2015-1-11 14:32

積極求變亦睇唔出佢有咩風格, 佢都未摸索完
容祖兒其實都係一樣, 所以除左KARY多產D唔覺佢會係風格比容祖兒突出
COMMERCIAL講道理係同風格冇衝突, 但現實的確往往要歌手二揀一
唔只香港樂壇係咁, 外國更加係

因為10幾場演唱會
嘩 真係幾好用wor
快d拎到2 ...
jason567 發表於 2015-1-11 13:54

我而家份人係點洗你管?你估你係我邊一位呀?
洗唔洗打每粒字都比你審查完先出街呀?

定係你崩口人忌崩口碗,
驚人地話謝安琪唱 LIVE 屎,

而家講緊上位呀,
唔係講緊每年值唔值呀,
望嘢可唔可以闊少少,
回覆個時可唔可以理性啲,
睇清楚人地討論緊啲咩,

你份人係點唔關我事,
唔好套落我個度,

謝安琪隻 Kontinue 我都有買,
但我真係睇唔順眼佢個 live 唔掂,so what?

咁我相信既係只要講既唔係歪理
版主又好咩都好 都冇咩問題
真理只會越辨越明:D
最多咪學下WUBY姐咯 開 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 15:13

邊個WUBY 姐
Nick's Music Selection 2024 (Week 17)
1. 三生有幸 - 周殷廷  2. 靈魂有路 - 雷同二友  3. 善良的我們 - 蔡健雅

因為10幾場演唱會
嘩 真係幾好用wor
快d拎到2 ...

人地慘得過有得跨年
CAN YOUR FAVES EVER?

做開cd rom都忍唔住講幾句

無可否認近年頒獎禮既認受性同影響力係細咗
但唔代表獎項完全冇用 坊間完全唔重視
正如今年叱咤之後 攞咗十大既歌曲係kkbox排名即時彈返上黎
由此可見 頒獎禮對歌手上位依然有作用
起碼有唔少唔係咁留意廣東歌既人係靠每年頒獎禮認識新歌手同新歌

依家問題係攞獎既黎黎去去都係個幾個人 尤其係容祖兒
唔係903女金就係tvb最女 當然仲有rthk女優同新城勁爆xxxxxxxx
你話joey一直攞係因為佢唱得好 傳媒冇guts頒俾第二個盛盛盛
我唔會有反對
但作為歌手本身 係咪應該為樂壇設想下 慢慢淡出頒獎禮?
叫做同輩既千嬅入amusic後都逼不得已自頹
係中間唔知點解攞到最女同今年冷手執個熱女金
但joey由03年我的驕傲正式上位後 已經足足係頒獎禮風光咗10幾年
王菲 sammi kelly都只係稱霸咗頒獎禮8,9年
唔好忘記 當年都係班前輩唔玩先造就自己上位
點解攞咗咁多年女歌手大獎之後 唔學下佢地 俾kay fiona kary ivana擔大旗?
如果歌手肯既話 唱片公司其實都冇得阻你 你望下今年eason

唔係話俾新一代歌手攞大獎佢地就即刻紅到開到十場演唱會
但起碼令佢地知名度同地位得以提升呀
對比下kay同連詩雅 一個08年有囍帖街一個11年有到此為止 一樣係當年hit到爆
但一個得到頒獎禮肯定一個冇 於是係傳媒同坊間心目中佢地地位就好唔同
而且joey淡出仲可以令公司分多啲資源俾其他歌手 俾機會佢地攞獎上位
同公司既美漫 美泳 美mag就唔洗實力被埋沒 越唱越霉啦

另外上面見到想問下 乜rthk十大真係完全由樂迷投出黎架咩?
就算係 投票個base都唔係全港700萬人啦下話-_-

自從入左大學之後一直好忙所以好耐冇上CM
岩岩追哂咁多個post
我係容粉
我都覺得祖兒近年不斷霸住咁多獎係唔岩

不過我會諗
1 祖兒霸住咁多獎係咪真係佢既個人責任
2 祖兒攞唔攞獎係咪真係對其他女歌手上唔上到位構成咁大影響
3 祖兒唔消失係咪真係香港樂壇衰落嘅原因

又係時候潛返水

做開cd rom都忍唔住講幾句

無可否認近年頒獎禮既認受性同影響力係細咗
但唔代表獎項完全冇用 坊間完全唔重 ...
路人乙 發表於 2015-1-11 16:39

咁903夠唔係啦?
TVB夠唔係啦? 上年一人一票首充電器都有第十
人地投出黎話天然呆有十大, 我冇證據所以相信,
正如我相信謝安琪係香港入面既幾千人入面最受歡近女歌手一樣

做番CD ROM啦你, 脫晒節

成班反容仲扮關心樂壇

自從入左大學之後一直好忙所以好耐冇上CM
岩岩追哂咁多個post
我係容粉
我都覺得祖兒近年不斷霸住咁多獎係 ...
小歷_萬歲=) 發表於 2015-1-11 16:43

1. 公司>>>>>佢想爭獎2. 某程度啦 咁獎項的確係肯定
3. 可能100%入面有5%囉,同上(另外仲有好多原因)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

成班反容仲扮關心樂壇
SPNicole 發表於 2015-1-11 16:56

其實你係咪king jer 嚟
老實講,你呢到拗得贏係無用,唔會多左人支持祖兒
好聲好氣講啦不如 你咁火都好 其他人唔會少左忽肉
樂壇需要更多正能量
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

其實你係咪king jer 嚟
老實講,你呢到拗得贏係無用,唔會多左人支持祖兒
好聲好氣講啦不如 你咁火都好 其 ...
hehemamama 發表於 2015-1-11 17:04

WA 你好叻WOR, 個TITLE叫一個女歌手消失呢D係正面既想法?
正面係叫其他歌手繼續努力, 做好自己D音樂比樂迷聽, 已經會賺黎好多肯定
CHECK IP 都知我唔係瓊姐啦, 我係到時你都未註冊, 都唔知同你D人解釋咁多野做咩

簽名被屏蔽

乜呢個post咁認真架
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我覺得Joey死霸住那些大獎唔放手的性格, 可能與自少老豆為了出面那個女人,唔要老母和自己有關, 再加上黃栢高當年要其他女歌手唔要她, 令她有一種非嬴不可, 要所有losers(敗給自己的女性)永遠承受痛苦的滋味!!!

評分人數

• 屮SiU霖屮

我覺得Joey死霸住那些大獎唔放手的性格, 可能與自少老豆為了出面那個女人,唔要老母和自己有關, 再加上黃栢 ...
copperzinc 發表於 2015-1-11 17:12

大學心理學畢業證書please
冇就.....OH PLEASE

簽名被屏蔽

謝安琪喺大陸D節目唱LIVE都唱得唔錯, 都有D回響, 有百幾萬點擊
另外喺演唱會都唱得好
佢近排頒獎禮唱得差 ...
Hanson 發表於 2015-1-11 17:16

你地可以咬住容祖兒, 人地講多幾次謝安琪唱歌差又唔得
我個人覺得謝安琪唔穩定, 但CD演譯係唔錯

咁我相信既係只要講既唔係歪理
版主又好咩都好 都冇咩問題
真理只會越辨越明:D
最多咪學下WUBY姐咯 開 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 15:13

噴!

不如大家理性D好嗎?

謝安琪喺大陸D節目唱LIVE都唱得唔錯, 都有D回響, 有百幾萬點擊
另外喺演唱會都唱得好
佢近排頒獎禮唱得差 ...
Hanson 發表於 2015-1-11 17:16

佢用唱 live 呢樣嘢覆我,我咪用返唱 live 去覆返佢,有咩問題?
我都有講過謝安琪上唔到位,佢唱片公司、經理人都有責任

而家無話謝安琪係一無是處,
但只係近期佢出席頒獎禮,無論係唱 live 定係姿態上我有啲唔順眼啫,
我係有講過佢憑「民主女神」的確贏左唔少掌聲,
但我無否定佢係音樂上既成功,
只係覺得佢條路比其他女歌手都行得容易,
容祖兒、王菀之個樣唔好,所以要靠後天努力,
其他女歌手亦都唔可以好似謝安琪咁自由去表達自己既信念,
始終佢地都係大公司之下,一言一行都好小心,
既然謝安琪都已經入到屋,同埋佢演唱會同內地節目表現咁好,
點解去到頒獎禮又要打回原形?點解唔可以每次都放個心去唱,

都係個句,我絕對唔係憎謝安琪,
只係唔明,大家針住容祖兒做咩,
將心比己,你會覺得我針住謝安琪煩,
你地都對住容祖兒做緊相同既事既時候,
有時 fans 與 fans 之間都係一面鏡子

派勢不兩立903播到咁唔係派錯歌既話我都唔知係乜

英皇係大公司 環球都係大公司 又唔見Kay喺環球果陣拎女 ...
mamakin 發表於 2015-1-11 02:49

其實DJ唔播同派錯歌有必然關係咩?天然呆,樂觀呢啲咁低質嘅都可以長播長有,勢不兩立再差極都比以上兩首好好多啦。所以話派錯歌根本係唔成立嘅。

簽名被屏蔽

cdrom留名...
其實都唔好怪哂祖祖一個
我覺得歸根究底都係佢間公司既問題
多年來用盡方法打壓其他女歌手
自從twins收左皮之後情況仲恐怖, 因為得返祖祖一個搵到$$, 咁同電台傾數時搶既獎就比哂佢
唔好話成個樂壇, 淨係egg入面都慘啦
d歌手除左新人果年或者好彩有hit歌果年谷下之外, 其餘時間都好霉
係因為間公司將大部分資源推哂落棵搖錢樹度
利申:一直以來都討厭祖祖 xd

其實DJ唔播同派錯歌有必然關係咩?天然呆,樂觀呢啲咁低質嘅都可以長播長有,勢不兩立再差極都比以上 ...
kop1874 發表於 2015-1-11 18:14

樂觀都叫低質 ? 天然呆雖然唔係高質,但其實都loopable
咁當然唔係一定有必然關係,只不過以往Kay既頭兩Plug都播得唔錯
同勢不兩立比係差幾條街囉 , 仲要係明顯落左榜再特登RE返再冠

呢度d花生正到
所以美祖一定唔可以消失, 有距響度樂壇先有咁多人討論 ...
nicknicknick 發表於 2015-1-11 18:54

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢度d花生正到
所以美祖一定唔可以消失, 有距響度樂壇先有咁多人討論 ...
nicknicknick 發表於 2015-1-11 18:54

shei

佢消失左, 只怕令香港樂壇更加無人理
到時我諗CM都可以唔洗MARK AP
雖然呢個壇一早就廢左

佢消失左, 只怕令香港樂壇更加無人理
到時我諗CM都可以唔洗MARK AP
雖然呢個壇一早就廢左 ...
willwaiwai 發表於 2015-1-11 19:12

容祖兒一早已經趺哂watt哂
自10年開始有邊首真係爆hit姐
就算拎獎 花千樹, 天窗個d 亦唔見得有幾高傳唱度
唔覺得佢音樂貢獻又幾大
冇容祖兒仲有大把好歌手

條死Tyra foul shei都唔 foul adam同keith

認真,如果距真係消失左
到時又一大班 ...
nicknicknick 發表於 2015-1-11 19:30

冇人叫佢退出樂壇大部人都只係叫佢退出頒獎禮

簽名被屏蔽

[q
唔係呀
   祖祖有10幾場演唱會
    最好係佢
jason567 發表於 2015-1-11 13:55
因為10幾場演唱會
嘩 真係幾好用wor
快d拎到2 ...

真係吾知邊個講就好似好有point
轉頭又攞10幾場演唱會黎講
=)

雙冠軍, 破相, 花千樹, 戀人未滿, 牆紙, 連續劇, 追風箏的風箏, 雙子情歌, 天窗, 續集 算係佢代表作 ...
Hanson 發表於 2015-1-11 19:36

我覺得謝安琪自07年鍾無艷打後,歌曲流行度同傳唱度都唔會差過容祖兒,甚至好過佢,國語歌亦是。

容祖兒一早已經趺哂watt哂
自10年開始有邊首真係爆hit姐
就算拎獎 花千樹, 天窗個d 亦唔見得有幾高傳唱度 ...
evan001 發表於 2015-1-11 19:23

雖然冇歌可以比得上我的驕傲  應該話喺樂壇已經冇可能做到以前咁hit到人人識咁濟
    但joey的確有吾少歌依然係好hit  吾講咁多首啦
    就係連續劇都夠啦  吾信睇下youtube點擊率
    重點係段嘢吾係英皇upload架 吾係用錢買點擊
=)

冇人叫佢退出樂壇大部人都只係叫佢退出頒獎禮
evan001 發表於 2015-1-11 19:31

她的年紀又未至於要退出樂壇, 但拿了那麼多獎就應該是時侯要退出頒獎禮!

我覺得Kay今年如果拿不到最受歡迎女歌星, 應該唔會再有機會了, 因為她幾年後才出廣東碟, 那時已40歲了!!!

其實我想知道當年黃柏高唔簽Joey入正東, 簽了那位女歌手???

如果當年Joey入了正東, 現在女歌手局面將會完全改寫!!!

個人認為Janice衛蘭有機會成為最top女歌手, 因為她的歌曲風格很似Joey, 可惜Joey的存在令Janice無生存空間, 2005年比Kay和Ivana表現更出色的Janice, 現在卻是最差的一個!!!

跟 EEG 合約一完,容祖兒便會漸漸淡出樂壇,因為佢已踏上人生另一階段。(呢句意思係容祖兒係志雲飯局講過)
所以,一定會有退出的一日,更何況現在佢媽媽有病,更加會放多點時間係屋企,還有劉太呢個名份呢...

容祖兒的情況就好似以前劉德華咁,係港台 & 勁爆 & TVB乜野大獎都拎晒,好多人都睇到好厭。
現在劉德華漸漸退去,容祖兒也會有呢一日。

雖然冇歌可以比得上我的驕傲  應該話喺樂壇已經冇可能做到以前咁hit到人人識咁濟
    但joey的確有 ...
Chun2009 發表於 2015-1-11 19:52

噴 搬我的驕傲出黎講 不如拎埋8090年代歌出黎做比較啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

雙冠軍, 破相, 花千樹, 戀人未滿, 牆紙, 連續劇, 追風箏的風箏, 雙子情歌, 天窗, 續集 算係佢代表作 ...
Hanson 發表於 2015-1-11 19:36

雙冠軍, 戀人未滿,追風箏的風箏, 雙子情歌,續集 算係佢代表作???
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

跟 EEG 合約一完,容祖兒便會漸漸淡出樂壇,因為佢已踏上人生另一階段。(呢句意思係容祖兒係志雲飯局講過 ...
carlghost 發表於 2015-1-11 20:32

她係志雲飯局講過跟 EEG 合約一完便會漸漸淡出樂壇, 但幾時完???

記得她講過在出道時(即1999年)簽了15年約, 那麼應是2014年完約, 但她仍然在EEG.....

歌曲質素係你地話事?你地覺得高就高?唔畀D DJ真係覺得呢兩隻唔錯嘅?你地咁嘅行為同逼人投撐起雨傘果班極權 ...
MaplO 發表於 2015-1-11 21:05

推介下先<3
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7877&extra=page%3D1
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7326&extra=page%3D1&page=1
我地都有兩個POST係討論KPOP / 歐美音樂:D
歡迎大家黎討論嫁:D