返回列表 發帖

容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起

現今香港樂壇的頒獎禮已不是推動後輩上位的地方, 香港樂壇弄至如此田地, 就是有人經常強霸某個位置, 未能百花齊放, 那人就是容祖兒.

2004年至05年間, 香港樂壇無乜特別出色的男新人, 但女新人就有了以下四位:

薛凱琪, 謝安琪, 王菀之, 衛蘭

現在已是2015年了, 大家關注的叱咤女歌手金獎, 最受歡迎女歌手獎及最優秀流行女歌手獎, 以上出道10年的優秀女歌手竟然一個都拿不到, 無論怎樣努力做碟, 做歌及開演唱會, 答案只會是就算是hea爆的容祖兒.

很欣賞八, 九十年代曾奪得叱咤女歌手金獎或最受歡迎女歌手獎的7位天后:

梅艷芳, 葉蒨文, 林憶蓮, 王菲, 鄭秀文, 彭羚, 陳慧琳

沒有她們的推動及讓位, 就沒有百花齊放的樂壇, 也沒有容祖兒的出現.

但為何容祖兒沒有她們那棵推動樂壇, 造就更多開花結果的心呢??????

所以香港樂壇的千古罪人, 非她莫屬!!!!!

最唔gur係尋晚拎左港台量女歌手,勁造馬
好在樓主唔post去Cool Chat ,唔係既話肯定俾祖迷屮SiU霖屮 lock梗
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

祖粉MODE:
1. 祖兒係有實力, 你地班細既唔夠爭氣,唔夠料咪過唔到祖兒囉
2. 你估祖兒自己控制到嫁?你估佢想拎咁多嫁咩? 係公司迫_ 佢拎, 同埋四台格硬室個獎比佢咋, 關祖兒_ 事?

如果她宣布退出,公司吾会逼她噶
sammi01年一罗完叱咤金,就马上淡出颁奖礼,几干脆
如果吾系,丁太万年金都吾会甘快上晒位啦

祖粉MODE:
1. 祖兒係有實力, 你地班細既唔夠爭氣,唔夠料咪過唔到祖兒囉
2. 你估祖兒自己控制到嫁?你估佢想 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 11:39

你呢個係KING JER MODE

容天后演繹畀你哋睇咩叫臉皮厚又阻住地球轉噶案例啊.學嘢拉

如果她宣布退出,公司吾会逼她噶
sammi01年一罗完叱咤金,就马上淡出颁奖礼,几干脆
如果吾系,丁太万年金 ...
阿mark 發表於 2015-1-10 11:49

丁太果陣已經上左位啦
根本JY之後都冇人上到位

祖粉MODE:
2. 你估祖兒自己控制到嫁?你估佢想 ...
Kyle_ 發表於 2015-1-10 11:39

我唔相信她的唱片公司一定要她出席頒獎禮, 她絕對可以絕席, 可惜她要霸住那些大獎!!!!!

又唔好講到消失咁恐怖

老老實實 我明白(但唔同意)容祖兒唔放棄叱吒獎 始終佢依然好想拎幾個自己未拎過既獎
例如至尊碟 俾人馬走左兩次
所以佢出席叱吒 應該唔係為左拎金 但蛋記同903次次都夾埋塞個金俾佢當補數 可能903覺得佢未夠班拎至尊碟啦 唔知呢

不過我非常唔明白點解佢仲要死攬RTHK TVB既獎
997應該連佢自己都覺得去黎係哂氣 所以唔去
咁大概佢去RTHK TVB既原因係因為佢覺得去黎係有用 啲獎唔係廢既
但佢始終拎左咁耐 乜都拎過啦 都唔知佢想刷新多幾多個記錄先罷休 傻的嗎
不過有部分容祖兒論壇既fans好似驚死佢冇獎 俾其他人攞次就會冇左條命咁
可能Joey都咁覺得啦 不能理解

不過呢啲獎項 都係虛榮黎架姐 Joey過左咁多年都未睇化 多個獎又唔會多一年人做
所以我都唔同意佢仲拎獎
希望叱吒快啲塞個至尊碟俾佢(當然前提係佢快啲出到隻好碟)然後佢就宣佈唔再拎獎

伸脷 容粉噶

最慘係楊千嬅同容祖兒退落嚟之後,

薛凱琪、衛蘭、王菀之同謝安琪,
有邊個仲有能力開到十場演唱會,
有一堆死忠係後面支持?我又唔多見,

係咪連續比五年女金以上呢四位歌手就會無啦啦上到位都係一個問題

咁又唔好將所有野都推曬容天后身上
更何況都係唱片公司制度問題

因為佢一直都好恨拎獎

回復 7# Kyle_

kay 08 算吗?

只有好音樂版區原意為提供會員平台發表對音樂相關的評論文章
此文章針對頒獎禮現象而非音樂 故本人將此帖轉移至COOL CHAT

回復  Kyle_

kay 08 算吗?
阿mark 發表於 2015-1-10 12:14

跟著就收左_ 喇= =係去到今年先有返D勢, 但都不及當年勇...最重要係,KAY年紀已經唔細, 唔玩得幾耐

有一堆死忠係後面支持?我又唔多見,

係咪連續比五年女金以上呢四位歌手就會無啦啦上到位都係一個問題

完全正解!!

有一 ...
賴爽 發表於 2015-1-10 12:08

其實美千未開過十場

不過都係得美瘦拎左一次TVB最女就開到十六場
美餃同美祖都要拎好幾次最女同"上位"好一排先開到雙位數場次

所以明顯呢個係雞同蛋既問題

容祖儿如果唔careD獎項 就不會一直掛在嘴巴 。
訪問定其他地方採訪 都話摞咩都冇所謂。
一直掛嘴邊 ,而且講野好扮!

又唔好講到消失咁恐怖

老老實實 我明白(但唔同意)容祖兒唔放棄叱吒獎 始終佢依然好想拎幾個自己未 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-10 12:00

其實很多Joey fans都唔想她繼續拿女歌手大獎, 我也覺得她如果唔出席頒獎禮, 會是另一個Sammi, 更令人喜愛和珍惜她的碟和歌!!!

有一 ...
低bb 發表於 2015-1-10 12:21

咁個個都係慢慢做起做紅架啦
容祖兒夠唔係一黎就十場八場紅館
不過家下起香港紅真係難,太多人都好似唔再重視本地樂壇
新一代都去曬追外國明星
好似已經無力再打造新一代diva,就算紅爆大陸嘅GEM起香港叫座力都並非天后級

有一 ...

而家又未試過又點知, 仲有點解演唱會一定係指標, 楊千嬅香港最高得7次, 唔通佢唔值? g.e.m. 開到都唔知幾多場, 唔通佢又好值? 歌手獎應該係睇全年嘅表現, 演唱會, 碟質素, 歌都係考慮因素, 而唔係下下用幾多場演唱會黎撻人
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

恕我直言,陳慧琳同鄭秀文退落來係因為佢地當年音樂成績都有明顯下跌跡象所以先退落來
而容祖兒同楊千嬅又多 ...
MaplO 發表於 2015-1-10 12:27

呢幾年其實都睇到傳統傳媒既影響力大不如前
就好似今年903大家講得最多都係我最喜愛組別三個獎項 都無咩人理男金女金
所以等唱片公司睇化 不如自己睇化左先會好過D

句式: XXX一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起

XXX 可以係任何一個人
利申雖然係祖粉
但我唔會否認你既觀點
不過, 反而想反問你兩個問題

1) 係唔係責任只係容祖兒一個身上?
同樣既situation 都係出現係男歌手果邊
再者, 你要人退咁又有無邊個你認為係有叫座力上到位

2) 你真係覺得頒獎禮係呢個年代既威力真係咁大?
呢點我好有保留
係呢個資訊極之發達既年代
與其話電台唔比邊個邊個上位
倒不如話邊個邊個唔夠人氣導致上唔到位
shiga pakho 係好好既example
我認為係因為佢地好好利用多種唔同既媒介令大家認識佢地既歌曲
繼而使佢地有獎

當然, 唱片公司既制定亦都係問題所在

有一 ...
低bb 發表於 2015-1-10 12:21

就算Fiona, Ivana, Kay, Janice已無乜可能再上位, 也希望GEM, AGA, 連詩雅, Gin Lee等更新的女歌手可以取代, 否則香港樂壇等死!!!!!!

句式: XXX一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起

XXX 可以係任何一個人
利申雖然係祖粉
但我唔會否認你既觀點
...
CunninG 發表於 2015-1-10 12:34

其實eason今年無去 四台都叫推左小小hins上去 相反女歌手呢?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實eason今年無去 四台都叫推左小小hins上去 相反女歌手呢?
hinz 發表於 2015-1-10 12:39

好簡單因為今年JOJO 繼續出席頒獎禮

我仍然覺得容祖兒仲要拎獎係地位同身份象徵既問題多於要多個膠。

當新一代拎獎時,市場就可能集中理會呢班人,
唱片公司唔再力谷佢,媒體亦可能唔訪問佢,
祖就被冷落了。
到時佢可以點?佢又唔似嬅仲有電影市場。

回復 10# 賴爽

但係如果佢仲係個樂壇到爭獎,個樂壇就只會一直唔健康甘發展.以今年為例,佢甘嘅表現都攞大獎,你估啲勤力又有好表現嘅歌手會點諗?仲有佢一出道都唔會開到十場la,都係靠sammi果啲退落黎啲人先會開始留意佢而令佢上位.亦無人話過開十場先係上位嘅標準.

我支持祖兒 唔好忽略佢噶努力 演唱會病都撐落去有目共睹
至於佢拎唔拎獎 唔係佢想有就有 問題係社會既商業關係
你話祖兒點點點 其實她都係做好自己份工
love wins!

其實美千未開過十場

不過都係得美瘦拎左一次TVB最女就開到十六場
美餃同美祖都要拎好幾次最女同 ...
-Prince- 發表於 2015-1-10 12:27

其實我只係覺得唔關獎項捧唔捧到一位歌手事而家個市場大氣候係根本好難捧到人上位

成日話樂壇青黃不接,但係大家討論 / 會比錢買碟既歌手嚟嚟去去都係得個幾位,
我地係見到好多歌手唔錯,好似盧凱彤、Gin Lee,
但當你得一百蚊個時,首選仍然會係容祖兒/陳奕迅/楊千嬅/鄭秀文,
咁樣又有咩用 ..

頒獎禮的確係有一個推動樂壇既作用,
高山低谷拎完十大就係反映左頒獎禮係仲有用,
但係香港人既問題就係太速食,
高山低谷好聽,然後留意下林奕匡舊歌,
但如果佢呢幾個月都唔出新歌就好快會比人忘記,

而以前既歌手就叻好多,
係一直出新歌去儲 fans,

而家班歌手太多係被人欣賞,
但唔會做死忠就係一個問題 ..

點樣去將啲欣賞你既人變成 fans 係唱片公司都要考慮.

有一 ...

始終有好多街客靠你係頒獎禮攞多D大獎,報紙雜誌報先會留意,去聽你既歌,睇你演唱會
當然今時唔同往日, 直接接觸人群既平台唔夠, 係網上NOISE大,亦唔代表好多人欣賞喜歡
但要有流動性先有機會, 死忠係越儲越多既, 千嬅,容祖兒都唔係第一年拎女歌手大獎就有咁多死忠,開到十場

如果一個容祖兒就可以對香港樂壇有咁大破壞力
咁香港樂壇就真係玩完啦
宜家樂壇嘅問題根源並唔係幾個獎就可以解決
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

hinz 發表於 2015-1-10 12:39

2014年既中生代女歌手, sorry,
好似又真係無咩值得推上去

你呢個問題既前提係有野比人推上去
至少hins真係有首青春常駐

回復  賴爽

但係如果佢仲係個樂壇到爭獎,個樂壇就只會一直唔健康甘發展.以今年為例,佢甘嘅表現都攞大獎 ...
yu4192515 發表於 2015-1-10 12:43

問題係出道十年,開演唱會開得兩場,碟又唔賣得,個十年到底佢做緊啲咩?當然有獎佢地會更加努力,係一個鼓勵,但係無獎既情況下,你話佢地好努力去進取我又唔覺,

薛凱琪個演唱會的確令我刮目相看,唱 live 好左好多

但 Janice 憑自己把聲,謝安琪憑自己個樣同民主女神呢個 title,我又唔覺得佢地好努力喎

2014年既中生代女歌手, sorry,
好似又真係無咩值得推上去

你呢個問題既前提係有野比人推上去
至少hins ...
CunninG 發表於 2015-1-10 12:49

哦 咁jo慢慢拎多十年啦
講真如果唔係eason唔去頒獎典禮
eason繼續會係大贏家
同樣地唔會捧到人上去

女歌手係一樣道理姐
02 著地 - 鄧麗欣

始終有好多街客靠你係頒獎禮攞多D大獎,報紙雜誌報先會留意,去聽你既歌,睇你演唱會
當然今時唔同往日, 直 ...
﹏傻嘉。 發表於 2015-1-10 12:47

而家唔係講緊 AGA GINLEE MAG 個班人 .. 個班的確仲要靠獎去令大眾認識自己
王菀之、謝安琪等歌手係咁多個「街客」心目中都已經有一定位置

哩個POST某D會員真係完美詮釋左咩係「盲目」

香港樂壇越來越差係d音樂水準太差
作曲編曲又唔掂 填詞除了兩偉文之外其他都係膠詞
樂迷又唔買正版碟支持
公司捧d得個樣無音樂才華的做一年新人
公司同媒體又純商業利益關係利益輸送
各方面問題所在 港樂沒落請問同容祖兒一人何干呢
love wins!

同樣地唔會捧到人上去

女歌 ...
hinz 發表於 2015-1-10 12:51

可能我立場唔夠清晰
如果你問我jy應唔應該唔去頒獎禮
我都會認為唔去好過去

但如果討論係建基於2014年, 我唔覺得有結果

IVANA, KAY果代歌手點解到而家仲上唔到位, 甚至被定型??
咪就係早幾年容天后仍死霸爛霸D大獎
令到佢地錯過左最佳上位時機, 而家上唔到位咪被人定位左係1線同2線間個尷尬位囉
08年KAY 出道第4年, 咁既勢頭都爆唔到上去??
當年容天后出道第4年已經拎左女金/903最女/TVB最女/女優

同樣地唔會捧到人上去

女歌 ...
hinz 發表於 2015-1-10 12:51

今年頒獎禮最欣慰應該係張敬軒正式上位
坐唔坐得穩就睇佢自己同唱片公司造化

回復 35# 賴爽

問題係出道十年,開演唱會開得兩場,碟又唔賣得,個十年到底佢做緊啲咩

謝安琪憑自己個樣同民主女神呢個 title,我又唔覺得佢地好努力喎

已經唔洗同你再講落去

如果一個容祖兒就可以對香港樂壇有咁大破壞力
咁香港樂壇就真係玩完啦
宜家樂壇嘅問題根源並唔係幾個獎就可 ...
JayantL 發表於 2015-1-10 12:49

Agree lol

容祖兒其實都係其中一個有份努力既人 反變成千古罪人
love wins!

成日搵以前比
其實宜家香港樂壇關注度小其實大家都知啦
宜家再唔係頒獎禮俾幾個大獎你就可以上位嘅時代
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

原來拎唔拎到大獎係問人[開唔開到十場演場會] 而唔係睇位歌手既歌曲質素

成日搵以前比
其實宜家香港樂壇關注度小其實大家都知啦
宜家再唔係頒獎禮俾幾個大獎你就可以上位嘅時代 ...
JayantL 發表於 2015-1-10 13:03

俾左仲死得快

Ivana拎左個亞太又如何呢
love wins!

原來拎唔拎到大獎係問人[開唔開到十場演場會] 而唔係睇位歌手既歌曲質素
henhenhen 發表於 2015-1-10 13:04

大獎係俾有年資有實力歌紅又人紅既歌手噶
love wins!

大獎係俾有年資有實力歌紅又人紅既歌手噶
ivanbb 發表於 2015-1-10 13:12

今年我在乎紅嗎?還是wo wo wo 紅d ?
02 著地 - 鄧麗欣

以前咩環境,依家咩環境
learn from the past

今年我在乎紅嗎?還是wo wo wo 紅d ?
hinz 發表於 2015-1-10 13:14

佢一直紅吖 只不過今年歌唔夠人地紅

獎項除了個人問題 公司問題亦係好大問題
   Kay歌紅 唱功仲需要浸下 加上唱片公司太細
但係都俾左歌曲大獎肯定 算係甘喇
love wins!