返回列表 發帖
唔係類比?
HOTMAN 發表於 2016-8-15 11:24

又好似係 :O)!
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

容祖兒如果消失左 , 香港樂壇永遠一沉不起
616.1314 發表於 2016-8-15 10:41

我同意
Happy and Blessed.

話說,當年joey、fa、fiona、ivana、kay、kary爭崩頭,今年得翻joey繼續玩,會唔會年尾joey又被人插話阻住新生代上位?甚至話新生代有獎挪多得佢哋唔玩,希望Joey學習下甚至引咎退出頒獎禮。
笑笑就美麗

又好似係  :O)!
matthew1990 發表於 15/8/2016 11:26
你即係話美祖投共姐
#直線

推依個post推得好呀~
叫曬各大個邊人入泥圍插啦
廢事係個邊ot麻
順便比大家滿足下 幾好呀

推依個post推得好呀~
叫曬各大個邊人入泥圍插啦
廢事係個邊ot麻
順便比大家滿足下 幾好呀 ...
屮SiU霖屮 發表於 29/8/2016 11:43
樂壇MMA

她係志雲飯局講過跟 EEG 合約一完便會漸漸淡出樂壇, 但幾時完???

記得她講過在出道時(即1999年)簽了15年 ...
copperzinc 發表於 2015-1-11 20:59

15年約系10年死+5年生。但經過14年成年喺度周旋協商,Joey最後簽多5年(5年生約變死約,外加5年生約)。
笑笑就美麗

就算俾大家圍插,我想引用Joey喺演唱會上嘅一段話:

經過昨晚,我覺得一件很重要的事是:拿不到獎項,其實有什麼所謂呢?雖然,我可以很誠實的告訴大家,我是有期望的,但是,看到昨晚一整晚大家對我的支持,回到家我看到網上大家替我不值,我覺得其實我好像已經得獎了,我每看一個留言就會哭,我不是恨獎,我覺得我入行15年,其實已經過了那個階段,但是只不過是我仍然很努力地想證明給大家看或者想告訴大家我的努力,就是這麼簡單,如果能夠拿到獎的話,有誰不想拿呢?呃,其實這15年裏面,我覺得好像一個旅程,有很多時候,中間的過程發生了什麼,大家有多少真正記得,過去了就已經過去了,我們面對著前面,努力前面,已經足夠,我知道自己在堅持什麼,我知道我自己在捍衛什麼,因為我知道我今天得到的都是得來不易的,你們給我的掌聲,你們對我的支持,都是一點一點地累積回來的...所以無論結果如何,我已經很富有,我為自己最感到自豪的一樣東西是,我是一個很堅持的人,無論外界在很久之前對我的評價如何,我只有一個目標和一個信念,時間可以證明一切,我覺得我仍然保留這份赤子之心是很難得的,因為在這個地方,有太多太多的讓人會改變的事物,但我真的很喜歡唱歌,就算是唱成現在這樣,我都很想唱給你們聽...

被人嘘并不可怕,最重要的有没有被嘘倒。

當然我希望佢真的可以退出頒獎禮,以後唔使俾人插,但邊個又可以保證joey退出之後,冇人再借題發揮?一日俾人插,就擺脫唔到以後俾人插嘅宿命,大家手下留情喇。。。。
笑笑就美麗

你即係話美祖投共姐
#直線
kwanie 發表於 2016-8-29 11:39

大膽
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

大膽
matthew1990 發表於 29/8/2016 14:07
一向唔留手

嘩, 又返炒, 都未到20170101.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

如果唔係容祖兒生人霸死地
我諗謝安琪一早拎女金上左位啦
仲有衛蘭呢 泳兒呢
冇人叫佢宣佈唔再出席 但你睇楊千嬅許志安李克勤呢D撈左咁多年
邊有要求人地頒獎機構年年都俾大獎?!
分到一個半個獎都算啦 冇都冇大礙
係得容祖兒年年都要做所謂最勁既女歌手
揸住女金、最受歡迎女歌手也文也武
根本過左梅姐王菲個紀錄後你拎多幾多次都冇意義
難道覺得會有人記得起咩(除左公司同fans)?

以佢今年果幾首低質派台歌 拿至尊碟簡直侮辱樂壇各大歌手lol
無力將天氣逆轉。

原來呢個命題可以leng到梁振英..
長久處於討論中心 全部論述都以公 雞一人為主
最重要都係祖國兒女1999 吹唔落去
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

容祖兒:

自九五年參加歌唱比賽,開始了祖兒尋夢的路,
經過兩番落空,才成為當今天后 ,剛好一個十年

十年了,這十年實在對我人生留下一個重要的記號,
把我由一個有點自卑的黃毛丫頭,建立成今天有自信的歌手。

十年路不易走,今日你們見到一個唱之餘、還能跳的容祖兒,
是花了很多時間克服自卑心才能做到。

在英皇初期,我連對住塊鏡跳舞的勇氣都沒有,
我嘗試走出這個困局,但都失敗。
直至決定去美國學舞,在一班外國同學身上學會自我,
我先可以跨過自卑關口,建立自信。

我簽的第一間唱片公司叫正東,當時雷頌德見我,
還讓我為何嘉莉主演的電影《4個32A與一個香蕉少年》唱主題曲。
對準當歌手目標,每天放學就著住校服去卡拉OK,
一邊做功課一邊練歌,以為付出與收成是正比,
以為可以一曲成名 ,怎知首歌派上電台便石沉大海。
即使做完雜誌訪問,亦可以完全抽起唔出,我在雷宇揚
主持的電台節目《香蕉成熟時》 做了一個月嘉賓主持都冇人識。

最後正東與我解約,我沒有埋怨。
反而讓我一早明白,娛樂圈並非一分耕耘等於一分收穫,
學會凡事不抱太大期望,就不會有太大失望。

之後我被嘉音的老闆賞識,再次有機會簽約當歌手,
可惜在一切準備就緒的錄音當天,
收到嘉音要撤離香港的消息,夢想一再泡湯,
卻讓我學會認命,有地利人和冇天時, 甚麼都不能成就。

當時看似負面經歷,今天卻成了磨練我忍耐的動力,
因為失去過,我才更懂珍惜。走過這段路,
今日我每做一件事都跟自已說:

「我要成為人群中表現最卓越的一個!」(女金 )

十年,我體會到機會難得,故我不容再有失。

(2006)
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

好想知容祖兒如果消失左 , CM會無少左幾多留言 同 會有幾多會員流失

類比akb葛前田敦子秋元康再唔捨得都要距畢業,如果距唔畢業akb永遠都系個D人做top做ace,九期生後面個D基本無辦法發展唯有割愛,英皇就真系好傻一直集中資源系joey度結果宜家青紅不接幾尷尬,如果joey唔玩英皇簡直自挖墳墓...

又推上嚟 ...
Happy and Blessed.

又推上嚟 ...
jose 發表於 2016-11-27 22:01

長鞭post
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

2015-1-10 - 2015-1-16
2015-1-19 - 2015-1-20
2015-1-23 - 2015-1-24
..........
長鞭post
John 發表於 2016-11-27 22:15
而家tvb已經係了
容祖兒同吳若希爭最女
John 發表於 2016-8-15 00:56
明明將個post帶去2016年o個個係你

祖兒玩唔玩香港樂壇都已經沉囖

祖兒玩唔玩香港樂壇都已經沉囖
凌隐无泪 發表於 2016-12-21 00:12

唔知幾時先至可以愛情復興

好想知容祖兒如果消失左 , CM會無少左幾多留言 同 會有幾多會員流失
harryharry 發表於 2016-11-11 12:44

起碼呢個post冇得再鞭先

起碼呢個post冇得再鞭先
John 發表於 2016-12-30 00:44

留意到 個post最近果9個留言
有4個都係你既

其實英皇可以幫祖兒Keep住拎女金,點解唔Try下keep住拎至尊碟?
現在樂壇都冇人出碟啦,相信未來十年都一定冇乜人爭
或者keep住拎至尊歌,祖兒未拎過(好似係)

去年「第11屆 KKBOX 風雲榜」,擔任第一位嘉賓的林俊傑,搭配弦樂團現場演唱5首歌曲,零瑕疵的表現震撼人心,今年5連莊奪下「年度風雲歌手」獎項,即將再度登上風雲榜舞台帶來夢幻演出。

今年第12屆 「KKBOX 風雲榜」,JJ林俊傑不只自己來,還帶領3名實力派歌手尬群星,分別是香港天后容祖兒,還有來自馬來西亞的陳勢安和李佳薇,個個皆是唱將。李佳薇和陳勢安兩人同為「馬來幫」,私底下熟識,卻從未同台,藉由今年風雲榜,他們特地設計橋段,攜手呈現精彩表演。

容祖兒近期來台拍攝MV,常經過台北小巨蛋,於是心裡期許可以在小巨蛋開唱,沒想到KKBOX就像是「許願池」,讓她心想事成!即將用最高規格初登心目中的舞台。

其實英皇可以幫祖兒Keep住拎女金,點解唔Try下keep住拎至尊碟?
現在樂壇都冇人出碟啦,相信未來十年都一定 ...
hehehaha 發表於 2016-12-30 00:56

呢個真係一個謎
    點解男金可以年年掃至尊歌, 至尊碟, 女金反而每年得一首十大, 有時甚至無

分分鐘以後容祖兒就年年女金+至尊碟
問你死未

分分鐘以後容祖兒就年年女金+至尊碟
問你死未
John 發表於 21/1/2017 22:38
希望林太做到特首之後第一件事係即時收返商台個牌, THANK Q

髮下力先

希望林太做到特首之後第一件事係即時收返商台個牌, THANK Q
kwanie 發表於 2017-1-22 00:18

我唔要689 2.0。。。

髮下力先
John 發表於 2017-1-30 01:21

要加大分度嗎???

我唔要689 2.0。。。
kk8733 發表於 30/1/2017 01:27
到你唔要咩
到你話事咩
有得你揀咩
你係邊個呀
你無票架

到你唔要咩
到你話事咩
有得你揀咩
你係邊個呀
你無票架
kwanie 發表於 2017-1-30 03:16
凡人對抗命運

kwanie 發表於 2017-1-22 00:18

可能林太髮力派歌
拎2018年女金

可能林太髮力派歌
拎2018年女金
艾石仔 發表於 2017-1-30 11:06

彭羚?

彭羚?
John 發表於 2017-1-30 18:23

Kary Karrie
我們的總和

Kary Karrie
Wonders 發表於 2017-1-30 18:38

Kary Kwanie

Kary Kwanie
matthew1990 發表於 2017-1-30 20:01

你確定Kwanie 係女人?

艾石仔 發表於 2017-1-30 20:03

我無見過佢真人。唔知道。。

你確定Kwanie 係女人名

報紙佬每年quote 左Kwanie 啲賽果預測都會俾番credit俾佢(商台女員工)嘎

有冇真人回應下

有冇真人回應下
HOTMAN 發表於 2017-2-5 20:04

又鞭

有冇真人回應下
HOTMAN 發表於 2017-2-5 20:04

你真人 其實陌生得可以記不起

好掛住霏霏
如果霏霏消失 香港樂壇永遠一沉不起
從外表呢一方面睇 得霏霏有資格接到祖兒捧成為新天后

John 不起

香港樂壇繼續一沉不起, 容祖兒一日都唔會消失

John 不起
matthew1990 發表於 2017-2-7 14:48

你又知?

如果容祖先仲keep住拎至尊碟 咁呢個樂壇真係玩完。