返回列表 發帖
又係咁講,
又話香港人作曲填詞唔掂,
不如聽下其他詞人既作品先啦

先唔講兩個徒弟,
仲有小克梁柏堅果堆.
...
艾石仔 發表於 2015-1-10 13:43

有聽吖 不過始終未去到共鳴位
love wins!

做咩唔扣自己分?
henhenhen 發表於 2015-1-10 14:10

我吾覺我所講既野有幾吾理性波
由此至終都係講緊事實
一班雙重標準既人 吾好成日係到串串貢啦:D
曬我寶貴食飯時間認真打篇野又冇人理
d無聊小學雞既位就亂咁入
明明幫緊你地叫祖粉個邊吾好人身攻擊 點知就比人攻擊番轉頭
唉 心都傷埋

睇泥係你眼中 真係得祖迷同反祖
吾好意思 我吾係祖迷 只係反你姐  
我係咩粉 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 13:31

完全同意
Fa拎金同JY拎根本無分別
仲要出得三首歌咁大把
同埋根本唔係只係JY霸獎,而仲係好多年資好長個d
其實咁落去,如果一個歌手純粹睇獎+節省成本
一年出兩三隻歌,用強勁班底/夠k易hit就夠
因為就算成年發力,最後都係得歌曲獎
連音樂都要講輩分 cryout
仲有我覺得演唱會場數只係其中一個factor
歌手獎應該講緊全年音樂performance
美之演唱會夠得一場三面台,但講佢嘅音樂質素,拎一次女金都絕對實至名歸

鬼叫容祖兒真係唱得咩, 睇番幾個頒獎禮既lkive就一清二楚
PerryXD 發表於 2015-1-10 13:34

係咩?阿Fi唱得幾好啊,Ivana都唔錯
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

越攞越黑人憎

我係咩粉 ...

認真同意。其實樂壇停滯不前 班人瑞更加應該提攜下新人(好似憶蓮咁) 而唔系成日走去搶獎(比如許生李克勤)
系呢個角度睇其實千千都唔好得祖兒好多 半斤八兩

不過千千11年之後都算半退隱下 無容祖兒爭獎爭得咁誇張(12年國語碟狂播+14年hea plug女銀) 先無咁反感遮
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

越攞越黑人憎
z6yhk159 發表於 2015-1-10 14:26

咪人身攻擊吖 一陣某會員X你噶
love wins!

認真同意。其實樂壇停滯不前 班人瑞更加應該提攜下新人(好似憶蓮咁) 而唔系成日走去搶獎(比 ...
CBY0710 發表於 2015-1-10 14:28

我吾反對千嬅拎獎其實
前幾年收山我都好欣賞佢
只係今年真係太多負面野 邊個拎金邊個死
仲要得三首歌 真係預左比人攻擊

幾時lock po

容祖兒你真係好紅 無出歌都大把人肯花時間討論你
ivanbb 發表於 2015-1-10 14:05

無出歌?
2014一大堆爛歌喎

完全同意
仲要出得三首歌咁大把
同埋根本唔係只係JY霸獎,而仲係好 ...
Lewis 發表於 2015-1-10 14:24

其實0405個班真係一早已經值金
只係冇人肯比

無出歌?
2014一大堆爛歌喎
Lewis 發表於 2015-1-10 14:32

唔好聽所以我無聽喔

我覺得好聽(本人意見 咪攻擊我吖下)樂觀
love wins!

係咩?阿Fi唱得幾好啊,Ivana都唔錯
fifty1205 發表於 2015-1-10 14:24

「唔走音」/穩穩定定同「唱得好」仲有一段距離吧
至於ivana論音樂性 遠超其他女歌手n班

touch wood 講句, 到容祖兒落棺果日, "容祖兒"呢三個都仲有大把talking point...
(利申 : 我無咒佢死....)

完全同意
仲要出得三首歌咁大把
同埋根本唔係只係JY霸獎,而仲係好 ...
Lewis 發表於 2015-1-10 14:24

KAY & IVANA 有時啲歌好偏 冇乜人留意 / 唔啱大眾口味
你一拎左 班無知既人就會話 : 下?今年佢有咩歌 啲歌都唔好聽

只係冇人肯比
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 14:32

好中立 睇完fiona演唱會首場 覺得女金有可能係佢
    至少唔會得銅
love wins!

touch wood 講句, 到容祖兒落棺果日, "容祖兒"呢三個都仲有大把talking point...
(利申 : 我無咒佢死....) ...
wchild 發表於 2015-1-10 14:37

唔好啊 , 咁既話電台肯定日播夜播

唔好啊 , 咁既話電台肯定日播夜播
mamakin 發表於 2015-1-10 14:38

播喇播喇 好聽就要播囉
love wins!

只係冇人肯比
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 14:32

0405算係第一批可以換血既材料
下批已經係07年果班

0405算係第一批可以換血既材料
下批已經係07年果班
艾石仔 發表於 2015-1-10 14:42

07?鐘舒漫定李卓庭啊07及之後比較紅既女歌手似乎得翻gem、mag、shiga同吳若希
暫時都無一個比較突出 都有硬傷

0405果班應該都系謝安琪同薛凱琪可以撐多幾年爭女歌手    王菀之只要繼續唱作903都系塞唱作豬肉比距sosad
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

07?鐘舒漫定李卓庭啊07及之後比較紅既女歌手似乎得翻gem、mag、shiga同吳若希
暫時 ...
CBY0710 發表於 2015-1-10 14:50

唱作獎原意係嘉許自己創作既歌手
但最後正正因為依個獎令佢冇得拎歌手獎
逼住要唱人地既歌 放棄自己既特點
悲哀到一個點

落棺小姐某程度上條路都幾順
起碼又唔洗同唱片公司拗交 資源又一定最多
負面新聞 好大單果D都唔會有敢報啦
加埋果堆fans圍威喂 三日唔埋就去攻擊其他女歌手 仲有份東方新地

女歌手上唔到位都唔奇嘅

越睇你地討論既野越好笑
呢頭就話容祖祖唔值拎呢個獎
個頭就話香港樂壇青黃不接

而家真係越來越少人珍惜廣東樂壇,廣東歌架啦
仲聽廣東歌既你地,好好珍惜呢個MARKET啦

所以祖祖繼續唱,我都仲係會繼續支持佢的

唱作獎原意係嘉許自己創作既歌手
但最後正正因為依個獎令佢冇得拎歌手獎
逼住要唱人地既歌 放棄自己 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-10 14:53

拎過兩次女銅(銀)都算好好命架喇

古巨基都是英皇阿哥級歌手,又不見他說唱片公司一定要他去頒獎禮,根本就是一姐要獎!

簽名被屏蔽

撐美祖即係撐霸權
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實上緊位嘅一線尾歌手fi啊kay啊ivana啊真係好需要較大嘅獎項證明地位,以前joey 千fa咪又係咁,唔係話咩"joey繼續玩就會搞到fi kay janice ivana等等無訂企?"呢d說法,正如你搵份好工都需要一張好嘅學歷證書,你估個個好似gem咁好彩唔洗靠獎項上位咩
其實joey洗乜擔心唔拎獎地位不保,Sammi十幾年無拎依然係神級天后,叫座力超強
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

我整係知, 老祖 仍然好在乎D獎~  我在乎~ 我在乎~~
潛水。。。。

古巨基都是英皇阿哥級歌手,又不見他說唱片公司一定要他去頒獎禮,根本就是一姐要獎! ...
copperzinc 發表於 2015-1-10 15:04

講到底容天后根本就係貪慕虛榮.

昨曰睇到港台頒獎禮fiona竟然要坐第二排,那位容天后無出新碟都可奪兩個女歌手大獎,真係想掟爛部電視!

算吧啦
唔拍手掌又話人藍絲 拎女歌手獎就話人霸獎
今年叱咤容祖兒女銀 又唔見fi ivana果堆士蛋一個女金?
點解要人消失? 我就唔信你地以前冇loop過容祖兒既歌

昨曰睇到港台頒獎禮fiona竟然要坐第二排,那位容天后無出新碟都可奪兩個女歌手大獎,真係想掟爛部電視! ...
copperzinc 發表於 2015-1-10 15:28

唔洗驚
左有美霏, 右有美廁陪

容祖儿在香港爆红又怎样呢
内地庞大的市场   电影电视方面 完败给FIONA  
抛开“歌手”这个定位  FIBB 完爆 ...
youfuqi 發表於 2015-1-10 13:55

容天后真係門口_ .只能係主場威..其它地方?....無人知咁滞

評分人數

容天后真係門口_  .只能係主場威..其它地方?....無人知咁滞 ...
jun518 發表於 2015-1-10 15:36

笑咗 其它地方指邊度
你屋企 ?

容祖兒今年又真係唔值既
不過老老實實,自從N0.6同1314之後,真係令我對佢改觀咗

反ot. 好熱鬧,好似返咗去當年既cm咁

算吧啦
唔拍手掌又話人藍絲 拎女歌手獎就話人霸獎
今年叱咤容祖兒女銀 又唔見fi ivana果堆士蛋一個女金?
點解要人消失? 我就唔信你地以前冇loop過容祖兒既歌
...
water:) 發表於 2015-1-10 15:32

有咩關係?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

有咩關係?
hinz 發表於 2015-1-10 15:44

其實成段好似都無乜關係可言?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

今年容祖兒仲可以拎到女銀, 最優秀女歌手簡直係對其他女歌手既侮辱

就算有幾多怨言 幾多攻擊祖祖既說法
一日佢係eeg旗下藝人 一日楊受成仲有主權 一日東方新地仲可以出版
祖祖都會繼續爭獎 繼續可以打壓其他想上位既女歌手
所以祖祖既霸權仲可以繼續
nonkul

佢想唔玩蛋蛋公司都唔肯啦= =

佢想唔玩蛋蛋公司都唔肯啦= =
eckc1026 發表於 2015-1-10 16:00

全公司quota 家下擺曬佢同軒仔度

應該佢果度多d
Lewis 發表於 2015-1-10 16:02

等睇邊個挑戰成功

我係咩粉 ...

如果不是千嬅的出現,今年又是容第十次拿女金了,你估903會比fiona,kay, 或ivana拿女金咩!!

Lewis 發表於 2015-1-10 16:02

個時夠話美基入去會分擔可憐的美祖拎獎壓力, 點知美祖都仲係要很可憐地繼續金獎

2012棄基保祖
2013棄謙保祖
2014棄軒保祖

個時夠話美基入去會分擔可憐的美祖拎獎壓力, 點知美祖都仲係要很可憐地繼續金獎

2012棄基保祖
2013棄謙保祖
2014棄軒保祖
John 發表於 2015-1-10 16:10

今年邊度棄軒呀?佢係RTHK道得到嘅都多過佢應得啦。今年hea到咁,有全國男歌手又有最高銷量,做埋大贏家仲想點?無某公司我諗佢淨得歌曲獎咋。

今年容祖兒仲可以拎到女銀, 最優秀女歌手簡直係對其他女歌手既侮辱
evan001 發表於 2015-1-10 15:53

由成立到今年都係得美祖一個拎過
唔算係咩侮辱

今年邊度棄軒呀?佢係RTHK道得到嘅都多過佢應得啦。今年hea到咁,有全國男歌手又有最高銷量,做埋大 ...
kayzzz 發表於 2015-1-10 16:14

冇睇rthk sor
如果英皇真係想谷佢, 就唔會全年幫佢派兩隻歌啦
未出碟都可以話冇歌係手派唔到,
出左碟之後, 卑微谷唔起轉plug係正常, 但轉plug竟然係走去轉青春常駐live, 仲要擠牙膏式先派11分鐘版再派6分鐘版,
跟住live版死谷谷唔起, 12月仲有時間, 都死唔派新歌, 結果咪比如初播上去囉

今年邊度棄軒呀?佢係RTHK道得到嘅都多過佢應得啦。今年hea到咁,有全國男歌手又有最高銷量,做埋大 ...
kayzzz 發表於 2015-1-10 16:14

點都好過將D大獎比哂EASON啦下話?

RTHK D大獎又唔會去到安仔/PH到, 軒仔話哂都係RTHK愛將嘎

2012棄基保祖
20 ...
John 發表於 2015-1-10 16:10

睇下其他英皇女歌手對天后態度點都略知一二
其實美mag都係時候上位,有實力,一年一高質大碟
不過霸權橫行無道