返回列表 發帖
簽名被屏蔽

歌曲質素係你地話事?你地覺得高就高?唔畀D DJ真係覺得呢兩隻唔錯嘅?你地咁嘅行為同逼人投撐起雨傘果班極權 ...
MaplO 發表於 2015-1-11 21:05

算吧啦, 某部分香港人係盲毛, 講多哂氣
咪由佢地自己係度打飛機囉. 無須動氣
五輪真弓作曲黃偉文填詞都比人話質素低
好明顯大家唔同班, 講多都哂氣

如果joey退出樂壇,cm就無野可討論。

即係你認為TBB觀眾同903聽眾係同一班人,會睇下邊個歌手出過咩歌先去投票?
但問題係依家頒緊係2014唔係2004 ...
MaplO 發表於 2015-1-11 21:34

請問邊年千嬅無做過野拎最女?11年有國語碟+Minor Classics 12年有高質碟火鳥
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

五輪真弓作曲黃偉文填詞都 ...
willwaiwai 發表於 2015-1-11 21:27

你覺得落棺高質唔代表個個要認同架

事實上搵左佢作曲都係0知名度外界無回響,咁係咪代表大部分香港人無taste低班?

仲有,阿y份詞點,大家有眼睇
肥婆馬上收皮

容祖兒 真係唔可以 消失   
從03年有得mark ap CM 一直都圍繞著祖祖 千嬅 hocc kay FI kary 話題 今年2015年 呢12年一直都鬧祖祖
其他男歌手 冇人插

CM 都係靠祖祖 或 hehe 帶旺
nonkul

容祖兒 真係唔可以 消失   
從03年有得mark ap CM 一直都圍繞著祖祖 千嬅 hocc kay FI  ...   
SA弟林 發表於 2015-1-11 22:02

如果消失左 就只可以靠HEHE啦
超B

簽名被屏蔽

五輪真弓作曲黃偉文填詞都 ...
willwaiwai 發表於 2015-1-11 21:27

CM 接近五成比1分呢首歌wor...

黃偉文填詞又點..又唔係次次填得好...五輪真弓作曲係正..但唔少人覺JOEY唱唔到個FEEL

903年尾死播爛播首歌,唔等於佢地覺好聽 但擺明播黎谷獎

薛凱琪, 謝安琪, 王菀之, 衛蘭

楼主提到嘅呢幾位,Live的確比容小姐差好多
包括我like嘅吳雨霏 live都係硬傷
>3<

簽名被屏蔽

樂觀除了903其他所有台都係計落2015年,唔關14年
Hanson 發表於 2015-1-11 22:05

樂觀 2015年 903 第一週 第20位   點樣唔計落2015
nonkul

其實 反祖,同祖粉都達成共識,就係同意容祖兒唔好再玩頒獎禮..
家陣又唔係叫佢以後唔唱歌,唔知大家仲要拗乜野

超B
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 22:03

改名CM 1069 hehe 再次撐起CM
要開多幾個新區
落棺容祖兒 永別容祖兒 光輝容祖兒 繼續容祖兒話題
nonkul

推介下先
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 21:18

KPOP 果個都好少用 , 我成日喺果度自high

KPOP 果個都好少用 , 我成日喺果度自high
mamakin 發表於 2015-1-11 22:22

可惜我冇乜點聽KPOP
討論唔到

回復 375# janickfu

王菀之點會差得過容祖兒呢?

噴 搬我的驕傲出黎講 不如拎埋8090年代歌出黎做比較啦
fifty1205 發表於 2015-1-11 20:35

睇歌名就覆  我就係話依家做吾到之前啲歌咁人人都識
    因為時代變 吾就係得廣東歌做主導
   但今時今日 joey啲歌都叫維持到有傳唱度
=)

其實容天後同英皇份合約完未啊,唔系話15年咩,都2015了

超B
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 22:03

之後coolmusic 應該改做cool hot man
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

之後coolmusic 應該改做cool hot man
hehemamama 發表於 2015-1-12 00:26

明明已經由coolmanmusic 變做coolmusic
等人冇咁覺眼
其實一直都覺得應該係cooljoeyforum

其實獎項根本唔重要﹙不過都要比容祖兒﹚
女歌手根本無人接到棒﹙所以憶蓮彭bell騎呢千嬅祖兒係完美接棒?﹚
祖兒都係比公司逼 難為自己﹙人瑞就死唔斷氣﹚
祖兒唱功好﹙最後的歌 樂觀 另眼相看...很好﹚
又有hit歌﹙2012霧裡看嬅加大力度?2014天然呆樂觀布穀鳥?﹚
又性感﹙???﹚
又有自信的眼神﹙???﹚
加上佢都有19年﹙鬥老鬥人瑞?﹚
應該拎到2036﹙應該50年不變?出面世界講緊世代交替講緊GPhone?﹚
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

可惜我冇乜點聽KPOP
討論唔到
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-11 22:31

係咩 , 真係可惜喇

回復  janickfu

王菀之點會差得過容祖兒呢?
david.dull 發表於 2015-1-11 22:40

Ivana 有時啲Live都唔太好
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係咩 , 真係可惜喇

Ivana 有時啲Live都唔太好
mamakin 發表於 2015-1-12 00:40

其實都唔係有時....
一直都覺得佢唔穩定~_~

歌曲質素係你地話事?你地覺得高就高?唔畀D DJ真係覺得呢兩隻唔錯嘅?你地咁嘅行為同逼人投撐起雨傘果班極權 ...
MaplO 發表於 2015-1-11 21:05

唔駛咁激動雖然話五輪真弓作曲,但同以往嘅夜風中,雨絲情愁等比真係冇得比,曲一般般。Y文份詞唔係我一個話差,編曲好,大家都接受。歌曲演繹方面祖同聽佢以往啲K歌冇乜區別。整體質素中等偏下。當然呢啲只係我個人意見,或者DJ朋友真係覺得好高質呢
話時話無論祖plug咩,班DJ都覺得高質架啦

其實都唔係有時....
一直都覺得佢唔穩定~_~
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-12 00:47

其實佢啲低音幾好聽 係高音危 ...

shei
釘釘 發表於 2015-1-11 19:10

女歌手根本無人接到棒﹙所以憶蓮彭bell騎呢千嬅祖兒係完美接棒? ...
John 發表於 2015-1-12 00:33

謝安琪做人瑞都未到容祖兒

呢個題目其實唔會有甚麽討論結果,我只係希望容祖兒如前人一樣早日領悟見好就收的道理,奬項於佢既意義遠比其他未上位歌手為低,咁樣落去其實冇乜意思。

王菀之同容祖兒聲底唔同,一個薄一個厚,好難咁比。但如果比較演繹王菀之明顯比容祖兒出色,無論聲線運用、變化、技巧修飾都較好,這亦是為何王菀之能夠駕馭不同曲風的原因。不過事實就係咁,始終IVANA未上到位大眾都未認同佢既實力(例如很多人都仲認為香港女歌手只有容祖兒唱得),所以其實王菀之既定位先係最需要奬項支持。

who fucking cares, 有料既唔需要比香港市場鎖住, 爭香港廢樂壇D 廢獎,
好似GEM 咁, 就算當佢唔係香港開演唱會, 星馬澳門澳洲台灣美加場數已經KO 容
祖兒 香港個十幾場, 票價千幾二千銀港紙, 仲未計幾十場大陸演唱會,
如果香港歌手個個都係大中華巨星, 開幾十場演唱會, 賣過千萬RINGTONE付費下
載, 仲有人CARE 邊個係本地地頭蟲天后﹖ 香港個市場已經唔足夠養活歌手,
容祖兒要霸獎因為佢公司靠佢搵$$, 一唔拎獎, 唔爭播放率, 好快就冇NOISE冇
傳媒支持, 冇NOISE冇野證明自己受傳媒關注, D 代言人JOB 就會比下一個,搵少
好多錢, 所以完全明白佢點解要霸獎, 因為佢出左香港就冇市場, 如果KAY, IVANA,
FIONA 係華人區紅既話, 根本佢地都唔得閒爭香港D 獎, 不如出去開多幾場演唱
會, 做多場100萬銀酬金商演, 基本上好似GEM 咁, 唔係新城總監公開求佢去, 佢都唔會出席

明明已經由coolmanmusic 變做coolmusic
等人冇咁覺眼
其實一直都覺得應該係cooljoeyforum{:1 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-12 00:30

其實真係唔知道幾時開始變左coolmusic = =
兩年前一定唔係haha
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

女歌手根本無人接到棒﹙所以憶蓮彭bell騎呢千嬅祖兒係完美接棒? ...

唔緊要啦...
其實呢樣野已成習慣
睇咁多年頒獎禮 唔明大家點解仲唔化
從來無一個公平既頒獎禮
唔鐘意既就唔好睇
Nick's Music Selection 2024 (Week 18)
1. 隔牆有耳 - 張天賦  2. 超微型探險 - FOOLYA  3. 慢性分手 - 雲浩影

回復 396# Serendipity

認同你講法!她演繹有層次,唱出意境!唔識聽果d咪話悶囉~
容祖兒都有失手既時候既!

樂壇現今未能百花齊放, 舊人唔讓位是其中一個原因, 但新晉的也要爭氣才是~~

I think she is good overall. But the two songs last year were... erk...

嘩~咁快吹到第9頁
我都FOLLOW 唔切 XD

唔明點解大家攻擊容小姐,或者我都試過這樣。自02年開始我跟過關心妍、傅珮嘉、周麗淇、Ginlee再到吳雨霏小姐,你話獎項全靠傳唱度及live實力就可以拿,絕對無可能。
無可否認英皇娛樂系我見過香港唱片公司入面最“惡”既一間,但都對旗下藝人最好既一間。
你看,有邊間公司可以保持旗下藝人頭5年,年年有碟出,只得英皇娛樂。
在有限的資源下,當然會力谷比較穩陣既歌手,如果一年預算只有1千萬,我都會拿950萬去力谷容祖兒,而非去谷泳兒之類既歌手,因為無人敢博,我去投資一些新晉歌手,唔肯定會有200%既回報,甚至投入100%只有30%既回報,只有容祖兒先可以100%保本。
你可以話容祖兒唔肯走,但佢唔系一個人,有一班團隊睇佢吃飯。
14年環球用了不少資源去力谷一位新人,相對減少了一點點資源給吳雨霏,其實已經好大膽。
宜家吳雨霏身價無得升,AGA亦無升到身價。14年可以話系檢討既一年,保守與進取。我選擇保守。
講完,開工。
依然系傅珮嘉頭號fans,如今,仍在努力工作。

唔明點解大家攻擊容小姐,或者我都試過這樣。自02年開始我跟過關心妍、傅珮嘉、周麗淇、Ginlee再到吳雨霏小 ...
shouroumei 發表於 2015-1-12 13:27

希望你講多啲唱片公司嘅野
呢到好多人會有興趣
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

唔明點解大家攻擊容小姐,或者我都試過這樣。自02年開始我跟過關心妍、傅珮嘉、周麗淇、Ginlee再到吳雨霏小 ...
shouroumei 發表於 2015-1-12 13:27

即係吳雨霏及其團隊響未來一段日子仍然繼續有飯開 非常好
不過吳雨霏而家面臨緊既兩樣最大問題係:
1. 如何擴大聽眾層
2. 如何增加專輯銷量

對佢既現場演出已經冇希望
合格就好
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

即係吳雨霏及其團隊響未來一段日子仍然繼續有飯開 非常好
不過吳雨霏而家面臨緊既兩樣最大問題係:
...
dongbb2332 發表於 2015-1-12 13:47

宜家無歌手靠賣碟穩食啦……出d歌增加曝光率,然後靠商演……
依然系傅珮嘉頭號fans,如今,仍在努力工作。

環球中/高層?期待你爆料
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

既然獎項唔重要 反而想講下唱功問題 反正大家都延伸緊去其他aspects
你講果三首其實已經唔係最差 最差果首叫怯既CD VERSION
另眼相看反而有興趣想知點解會覺得唱得差 因為我又覺得幾好吖 用一個剛中帶柔/柔中帶剛(黑中有白 白裏有黑中有白啲fd)既唱法,
去表現出依然努力用軟實力開出一個奇蹟 讓haters豔羨 令佢地對自己另眼相看 我覺得呢首演繹都到位吖
反而怯就真係唔知做乜 又表現唔出矛盾既心情 幾難頂下 xx(
樂觀就各花入各眼囉, 我又覺得一般般, 幫唔到首歌又唔會害死首歌 不過live好似冇咁樂觀(真係樂觀個種), 好似好聽啲

經過N6同沉澱左咁耐 唱左咁耐歌之後, 小日子碟裏面除左美叉同美床之外其他都處理洽當 (頂多唔計埋無電)
天窗更加救起左首歌

基本上容祖兒既live係好穩紮穩打 又冇乜突出同驚喜 但要比較震撼既, 流淚眼x勞斯 / 越唱越強 / 黃色大門 都可能俾到另一個容祖兒你
當然如果你好憎容祖兒既話可以話佢扮喊好假既… 反正佢講自己屋企人有事都有人話佢搏同情架啦
所以我覺得容祖兒唱功係好穩陣 唔可以話真係好既 不過而家穩陣已經變成好高既水準 (唔係話其他歌手唔值金呀下 唔好曲解)

以上完全唔係佢應該繼續拎獎既原因 所以我諗左好耐po唔po 算啦打左咁耐 xx(

既然獎項唔重要 反而想講下唱功問題 反正大家都延伸緊去其他aspects  
你講果三首其實已 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-12 21:31

要數Joey的垃圾歌, 今年的(天然呆)真係經典, 還可以勝(一), (高山低谷)入到中文金曲獎, 無言.....

這首歌拍得住Joey最經典的垃圾歌(我要玩)!!!!

要數Joey的垃圾歌, 今年的(天然呆)真係經典, 還可以勝(一), (高山低谷)入到中文金曲獎, 無言.....

這首 ...
copperzinc 發表於 2015-1-12 21:49

我覺得我要玩簡直係垃圾到無倫 已經冇乜歌可以拍得上
仲有出道一開始有首扮了解好西歌feel
美祖有堆好歌 同時都有一批噴歌

我反而ok天然呆 唔鍾意樂觀

宜家無歌手靠賣碟穩食啦……出d歌增加曝光率,然後靠商演……
shouroumei 發表於 2015-1-12 18:04

kary可以有咩商演佢出左香港有無十個識?
肥婆馬上收皮

kary可以有咩商演佢出左香港有無十個識?
fifty1205 發表於 2015-1-12 21:56

邊個話要香港以外有人識先有商演??
想笑大人個口?

How About Gem?無人講國際天后?

新城銳哥想gem取代joey的位置

邊個話要香港以外有人識先有商演??
想笑大人個口?
bagfgfcde 發表於 2015-1-12 22:04

香港有幾多商演可以接啊...不如你數下佢接過幾多
肥婆馬上收皮

How About Gem?無人講國際天后?

新城銳哥想gem取代joey的位置
rubylovessss 發表於 2015-1-12 22:14

你覺得gem依家仲會同你玩?除非有大獎,如果唔係應該唔會啦
肥婆馬上收皮

頒獎禮連環失準 網民嘲謝安琪音照走 獎照攞

謝安琪(Kay)在剛過去的三大頒獎禮狂掃九個獎,暫時領先只得六個獎落袋的勁敵容祖兒。不過,Kay在上周五於十大中文金曲頒獎禮上失準被網友恥笑,高登討論區一眾爸絲打「喪插」其唱功難以「升呢」做天后。有人力挺祖兒專業,即使又唱又跳也「零瑕疵」,反觀Kay企定定唱慢歌亦怕她忽然走音,你又覺得這位高登女神是否睇得唔唱得?
憑一雙修長美腿贏得宅男歡心的謝安琪,入行十年來以創作歌手自居,其歌曲加入不少社會元素,縱使她的負面新聞停不了,但現今樂壇新一代女歌手似乎只得她有力挑戰容祖兒的天后地位,致令Kay在網路人氣強勁,去年尾的新城、叱咤頒獎禮至上周五的港台頒獎禮,Kay已先後拿下九個獎,成績比容祖兒更佳。
網友恨鐵不成鋼
不過,縱使祖兒在叱咤失落兩個女歌手大獎,但她在港台獲頒四個獎,周日舉行的「勁歌」有望後來居上。此外,她在大除夕的煙花匯演前,以單薄衣飾冒寒風大唱大跳,其專業精神也贏得各界尊重。至於謝安琪,在叱咤穿廁所板裙「出事」後,今次在港台頒獎禮獻唱金曲《獨家村》走音出醜,瞬間成為網上熱話。不少高登爸絲打齊齊怒轟Kay只會「選擇性」在個人騷及內地歌唱比賽表現水準,每到頒獎禮獻聲便打回原形。有網民更恨鐵不成鋼:「08年《囍帖街》畀人話走音,唱到而家都係咁,成日咁唔穩定真係唔掂,雖然睇好你上位做天后,但好難維護你!」另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者比較絕不公道。
走音藉口無極限
其實,謝安琪早在《2009年度兒歌金曲頒獎典禮》唱兒歌走音人前,已被各界指摘,多年來她失準後經常以患病作「擋箭牌」,加上與舊公司環球、星煥等也是不歡而散,形象每況愈下;反觀其丈夫張繼聰雖然在樂壇多年都半紅不黑,但他決心轉戰電視圈,去年憑TVB劇集《老表,你好Hea!》的角色Mario「震波」入屋,其fit爆身形不單贏得師奶歡心,亦助張繼聰洗去「謝生」之名,成功挽回面子,未知Kay是否要請教丈夫如何重拾觀眾緣

Kay在十大中文金曲頒獎禮上,腳踏八吋高跟鞋上陣,站也站不穩,連音準也不穩!

Kay今年當黑,惹上不少負面新聞,相反丈夫張繼聰卻一洗頹風,憑《老表,你好Hea!》成功入屋。

晴報