返回列表 發帖
如果唔係祖祖唔肯派歌 美長同Ivana 會禁住嚟播
SA弟林 發表於 2015-1-10 17:39

CAN'T AGREE MORE...仲有千嬋個OLD SEAFOOD (雖然我係佢粉絲)

如果唔係祖祖唔肯派歌 美長同Ivana 會禁住嚟播
SA弟林 發表於 2015-1-10 17:39

派歌有得講
唔派歌又有得講
真係有趣

美祖如果唔攞獎,佢可以做D乜?真係收得X噶喇
一個天后變得甘失落又真係慘geh
人地攞翻幾個獎先襯得起自己系香港縮影噶嘛
都係叫Fiona Kay班人返屋企算啦,米當敬老(年資老)咯
美祖表面上唔care,琴晚攞獎仲激動過第一次攞噶
班細噶米當生錯時代咯

CAN'T AGREE MORE...仲有千嬋個OLD SEAFOOD (雖然我係佢粉絲)
wchild 發表於 2015-1-10 17:43

美瑞今年個女金多得美祖帶攜咋
因為美祖淨系可以輸比美瑞
如果唔系幾時輪到美瑞女金?
美瑞如果出句聲,出幾首歌就有得女金,05-13年一早攞左幾個啦

美祖如果唔攞獎,佢可以做D乜?真係收得X噶喇
一個天后變得甘失落又真係慘geh
人地攞翻幾個獎先襯得起自己 ...
jaydeng 發表於 2015-1-10 19:16

班細噶米當生錯時代咯

呢句完全可以套用係楊千嬅拎叱吒樂壇女金時身上

香港樂壇有呢兩條友自high足十五年 真係辛苦哂

班細噶米當生錯時代咯

呢句完全可以套用係楊千嬅拎叱吒 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-10 19:20

咪就係
公司唔夠牙力 唱歌唔夠實力 係事實

班細噶米當生錯時代咯

楊千嬅今年明顯系容祖兒唔使比人hur噶墊背啦
楊千嬅真係要攞,前十年一早可以攞多次

班細噶米當生錯時代咯

開個po:楊千嬅/陳奕迅/xxx… 一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起
love wins!

楊千嬅真係要攞,前十年一早可以攞多次 ...
jaydeng 發表於 2015-1-10 19:28

陳奕迅吃住古巨基
    正如
    容祖兒吃住楊千嬅

阿二命 都無計
love wins!

陳奕迅吃住古巨基
    正如
    容祖兒吃住楊千嬅

阿二命 都無計 ...
ivanbb 發表於 2015-1-10 19:37

直家係容祖兒吃住美淫>>>>>美鹿=美灣=美穎>>>>>美廁>>>>>>>>>美泳=美彤

直家係容祖兒吃住美淫>>>>>美鹿=美灣=美穎>>>>>美廁>>>>>>>>>美泳=美彤
wchild 發表於 2015-1-10 19:45

人地係都覺得美祖係勁過美千而家佢兩個根本就唔同級數

wchild 發表於 2015-1-10 19:45

希望有新景象 不過唔知道佢地仲堅唔堅持倒
金:謝安琪
銀:薛凱琪
銅:吳雨霏
love wins!

班細噶米當生錯時代咯

903 xx 我最超級無敵喜愛鍾意like 華人forveer 女歌手
唔出歌唔出現齋結婚生仔都有獎

903 xx 我最超級無敵喜愛鍾意like 華人forveer 女歌手
唔出歌唔出現齋結婚生仔都有獎
{:5 ...
一個小子 發表於 2015-1-10 19:52

黃G-PHONE:

乜野美迅自頹兩次造就美同同美豪真係十步笑一百步
903今年唔比美長or ivana就話人霸獎,公理? ...
water:) 發表於 2015-1-10 17:37

咁的確商台都係呢個現象既重要推手

咁的確商台都係呢個現象既重要推手
-Prince- 發表於 2015-1-10 20:01

最搞笑係果班許志安,李克勤呢d樂壇傳奇人瑞差唔多年年一首十大
霸晒d十大位唔比其他人拎,又唔見人鬧

其實大家講得有D片面。
唔單止香港樂壇,包括台灣在內,而家真係好難出得一個好易上位既新人或者二三線。
不過台灣好在選擇多,二三線歌手都有一定市場。但係都翻唔到以前一出碟至少賣10幾萬既時期。
講翻HK,除左08年謝安琪有聲勢可以問鼎天后寶座,其他人都威脅唔到楊、容兩位香港最後既天后。
即使人瑞系a-music發霉期,但無人可以取而代之。薛凱琪、王菀之、衛蘭等等,只可以話佢地生不逢時。
而09年四大事件,更加加速左整個樂壇既沒落。
至於容祖兒可以繼續拎獎,背後既因素好多。
唱片公司、頒獎機構都有責任,但系歌手本人都需要反思。
祖祖有進取心,講大D就係野心,所以有D獎佢好恨攞。
加上坐系寶座耐左,唔會一時之間可以讓到位,因此需要獎項維護。
而且唔似陳奕迅系內地好紅,可以拓展自己既音樂版圖,佢只能系HK固守地盤。
另外,祖祖又無其他副業可以作為寄託,除左唱歌就系唱歌。
因此佢先會繼續拎獎,通過獎項證明佢仍然系天后,仍然有影響力、有市場。
你要佢退落來,其實對於一個好有事業心既人黎講,真係會好寂寞架。
只不過任何一個歌手都會有退落來既一日,早或晚只不過時間關係。

對於有人攞今年楊千嬅拎黎講事,甚至乎話搶左薛凱琪既女金,又太搞笑。
人瑞今年真系算系無心插柳既情況,拎金簡直可以話系執死雞。
即使今年唔系人瑞拎,都好大可能系祖祖蟬聯。
至於點解大家對佢拎女金既反對聲少過祖祖,甚至寄望于由人瑞截斷祖祖既十連霸,原因我諗大家都好清楚。
利申,作為人瑞粉,我希望佢唔好拎女金,最好連頒獎禮都唔出席,但係你比我揀祖祖同佢邊個拎好,我舉起雙手支持人瑞。

對於有人攞今年楊千嬅拎黎講事,甚至乎話搶左薛凱琪既女金,又太搞笑。
人瑞今年真系算系無心插柳既情況, ...
Gary 發表於 2015-1-10 20:23

咁我又唔明點解薛凱琪唔可以汁死雞
當903決定比好不容易遇見愛2>1,點解唔可以相反比一直一直2>1?

簽名被屏蔽

杜生送生都有人鬧過架好無
陳生長霸男金都有人鬧啦
咁當然以上都唔夠CM女神祖兒比人鬧得多啦 ...
nicknicknick 發表於 2015-1-10 20:33

最慘係果兩個鬧一兩句就收口
容祖兒就長鬧長有

總知叱咤個女金轉左人我條氣順晒黎緊就WFC 啦 lol

人瑞今年真系算系無心插柳既情況, ...
Gary 發表於 2015-1-10 20:23

如果當晚人瑞唔去叱咤,女金只會益左俾祖兒。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

簽名被屏蔽

咁我又唔明點解薛凱琪唔可以汁死雞
當903決定比好不容易遇見愛2>1,點解唔可以相反比一直一直2>1? ...
water:) 發表於 2015-1-10 20:30

其實情況就好似08年TVB最女咁。而我講既重點亦都唔系邊個執死雞,而系話由佢派歌情況都知佢唔系對住個女金去,你唔好話佢派首撕開黑色的禮服系為左個女金。
你問點解薛凱琪唔可以執,佢既情況又唔系楊、容二人斗,然後比個女金佢。
咁你care一直一直點解唔可以2》1,不如諗下點解樂觀可以1》2》1。

其實情況就好似08年TVB最女咁。而我講既重點亦都唔系邊個執死雞,而系話由佢派歌情況都知佢唔系對住個女 ...
Gary 發表於 2015-1-10 20:41

咁究竟薜凱琪咩情況而令到佢執唔到死雞?

最搞笑係果班許志安,李克勤呢d樂壇傳奇人瑞差唔多年年一首十大
霸晒d十大位唔比其他人拎,又唔見人鬧{:5_ ...
water:) 發表於 2015-1-10 20:15

李克勤冇人鬧咩 呢度好多人都鬧佢成日拎完就走 係為獎而出席

water:) 發表於 2015-1-10 20:43

我本身果段留言唔系關注邊個執死雞,獎項既頒發你最好問下唱片公司同903.我只不過睇到有人話楊千嬅今年搶左女金、楊千嬅霸住個獎,覺得幾搞笑下。
你都唔使糾結呢個問題。

點解呢個post可以loop咁耐架
根本一點意義都冇, 永遠唔會有結果

總知叱咤個女金轉左人我條氣順晒黎緊就WFC 啦 lol
kwanie 發表於 2015-1-10 20:34

非常雀躍同意 !! 反正今年輪極都唔會輪到akay
你地慢慢爭

water:) 發表於 2015-1-10 20:43

因為如果Fi 2>1,落棺祖會食白果
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

因為如果Fi 2>1,落棺祖會食白果
fifty1205 發表於 2015-1-10 21:02

唔一定架。因為樂觀可以1>1>1。不過真係好有可能因為有左容祖兒,令到薛凱琪拎死雞都執唔到。

再一次證明美祖先系CM女神

依到有好多邏輯上噶問題出現:
1.其實我一直好唔明點解系容祖兒搶獎?
903唔播Fi/Kay啲歌好似系因為容祖兒
唔通系容祖兒攞把槍對住4大頒獎典禮話,我要攞獎?

2.有人話啲獎膠,WFC.咁容祖兒霸主都冇問題啦~
其他人攞唔攞都冇所謂,系咪?

3.Sammy/Kelly退落嚟先,美麗嬅/美祖先有得上位。
依個系事實,但唔系公理。可能佢哋唔退,後面2個都上到嚟。
所以我唔覺得一定要XXX退落嚟,人哋先可以上位。
你真系好,你就上到位。你睇Kay冇女金、冇最優秀容祖兒流行女歌手大獎,仍然都有好多大獎。
依個就系,你做得好,你就上到位。

4.唱功/演唱會能力,系事實。所以唔好話祖粉講唔過人就攞依兩樣嘢嚟噠人,起碼我覺得歌手第一樣嘢就要系唱得好。
系頒獎典禮上面都睇得出邊個真系唱得好。個個都唱到AGA咁,你都唔好意思再聽啦嘛?
講演唱會,又真系得佢開到咁多場。我今年都有睇,tonight,覺得超正,吖phy人靚聲甜又識講笑話,無奈都系得2場。Ivana仲慘,得1場。
尋找一息間的美好。

90 ...
Manfong 發表於 2015-1-10 21:08

咩個個,咪得AGA師姐,Sandy徒弟一個唱到AGA 1.1 live質素
肥婆馬上收皮

千嬅出席 其實都係想宣傳下演唱會,金銀銅或者最喜愛 都係一樣對佢來講。不過金佢上次摞已經10年前啦,情緒難免好似08年摞最受歡迎一樣,同埋森美講的又好感人。水瓶座最愛流淚oke!? 如果佢真係有心爭獎 《最好的債》舊年就plug啦,一早就問wyman寫歌造勢啦!同埋佢上台起碼都有提及d新人,因爲佢我2015年先loop緊《高山低谷》。所以我欣賞佢,佢都話 我上的黎,你地都要頂的順先可以~ 相比 某人上台講佢d野,好似搏緊同情。美嬅上台sell老公同仔起碼係開心事,你上台share媽咪生病,好似有d唔尊重家人私隱。相比大家會好樂意年年見 楊千嬅 上台摞 最喜愛女歌手,而好反感 容小姐年年霸住個金獎!楊小姐 已經好滿足,好幸運,身邊一群好朋友,林夕的醉愛,Wyman的偏愛。1995-2015 雙十年嬅,歌后影后,個仔都已經2嵗半。90年代天后,除佐佢好姐妹Kelly,縂有邊個好似佢好命?!緣分同運氣,就算上天幾憐憫都好,都要肯去爭取同創造先得既!所以唔好將某閒唱片公司影響住整個香港樂壇既發展同將來,牽連埋上一世紀出道既歌手身上,如果佢地一個個真係隱曬居,你估cm總係到?會有我們係到議論?
總之:好不容易遇見 楊千嬅,學習著珍惜 命中每段債!
和你結過 那些黨派 你是最好那段債

千嬅出席 其實都係想宣傳下演唱會,金銀銅或者最喜愛 都係一樣對佢來講。不過金佢上次摞已經10年前啦,情緒 ...
kennyyang 發表於 2015-1-10 21:15

你睇完自己篇嘢有無覺得自己好矛盾
其實唔需要係咁踩低容祖兒去抬頭楊千嬅有幾好

2013 美祖都有多謝周柏豪
2012 都話好欣賞盧凱彤

完。

90 ...
Manfong 發表於 2015-1-10 21:08

講演唱會,唔計四大天后,最多係G.E.M.,但part1+part2夾埋先得10場
其他個個都係2,3場(甚至1場),連Hocc都係

如果硬係要用演唱會場數黎做支持joey萬年霸嘅理由,咁去到世界末日都拎啦

同埋講到演唱會叫座力咁勁,應該走去爭最女啦
肥婆馬上收皮

唔明點解祖粉係都要拉埋千嬅落水
千嬅過去4年加埋得果6個獎

新城勁爆頒獎禮2011 - 新城勁爆亞洲歌手大獎
2 ...
Hanson 發表於 2015-1-10 20:33

點解佢(同容祖兒)唔直接宣佈唔拎獎 仲要今年只去叱吒?
貪叱吒好睇麼?
我真係睇唔透

當然容恨獎程度>>>>>>楊, 無可否認
不過唔明點解可以講到唔關佢事
明明歌手自己可以主動啲 點解要咁被動?

btw 咩拖落水真係一笑置之 =)

霸晒d十大位唔比其他人拎,又唔見人鬧{:5_ ...
water:) 發表於 2015-1-10 20:15

又會無人鬧
至少我係cm都鬧左十幾二十次
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

咩個個,咪得AGA師姐,Sandy徒弟一個唱到AGA 1.1 live質素
fifty1205 發表於 2015-1-10 21:14

好lor 講AGA冇咁敏感吖嘛
    其實我覺得七色尾巴1.1唱得冇咁差,最差始終系 A.G.A
    另外好多人都唱出 2011 佢本人 噶感覺
尋找一息間的美好。

講演唱會,唔計四大天后,最多係G.E.M.,但part1+part2夾埋先得10場
其他個個都係2,3場(甚至1場),連Hoc ...
fifty1205 發表於 2015-1-10 21:20

其實我覺得大家放錯重點,
唔係話演唱會開到十場先有女金,
而係個位歌手拎完女金係咪代表就會上到位,無啦啦多左班死忠,

你有無信心謝安琪同薛凱琪拎完兩年女金,
就無啦啦開到五場,FANS 無啦啦會激增?

一個歌手,要去吸納 FANS 唔係靠獎,
而係靠實力、歌曲等等等等,

不過而家呢個市場,的確對廣東歌需求低左好多,
班歌手的確好難上位,
獎呢樣嘢係其中一個因素,但係咪主要因素呢?

貪叱吒好睇麼?
我真係睇唔透

當然容恨獎程度>>> ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-10 21:22

因为只有叱咤才能赢到容天后

貪叱吒好睇麼?
我真係睇唔透

當然容恨獎程度>>> ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-10 21:22

我覺得好大原因系叱咤一路都好support佢,算系感恩同情意結。加埋今年個拉闊show比左佢動力。
當然,都有可能唱片公司話比佢知有獎拎。
但係如果佢因為今年出席拎女金就等同於祖祖咁,而無視佢之前半退隱幾年,我覺得對佢唔公平。
利申:人瑞其實唔應該拎個女金,雖然睇到叱咤播翻佢以前攞獎既片段作為fans都幾感動。

其實我覺得大家放錯重點,
唔係話演唱會開到十場先有女金,
而係個位歌手拎完女金係咪代表就會上到位,無 ...
賴爽 發表於 2015-1-10 21:27

我諗好多人都覺得,至少拎左會有個機會,有個可能性。起碼傳媒都會有影響,雖然而家傳媒作用變細左。
其實獎項唔系上位唯一一個因素,但起碼系一個歌手爬上高峰既一個累積。
講實際D,拎左女金或者最女,起碼商演可以加錢掛。

簽名被屏蔽

你睇完自己篇嘢有無覺得自己好矛盾
其實唔需要係咁踩低容祖兒去抬頭楊千嬅有幾好

2013 美祖都有 ...
賴爽 發表於 2015-1-10 21:20

邊夠你地矛盾啊,好鍾意佢個人,但又好憎佢閒唱片公司~ 唉 老楊幾好,唔需要我刻意去擡舉,而某人令大家幾不滿你再重新睇一次topic就可以!

所以2014 Pakho 金獎咯~ 佢緊張到上台唔記得多謝埋容小姐!

回復 253# kennyyang

我唔覺有咩矛盾, 全港有人鍾意英皇架咩???

如果當晚人瑞唔去叱咤,女金只會益左俾祖兒。
我等我在 發表於 2015-1-10 20:35

我就唔信人瑞之前唔知自己拎金
2011年佢都無去叱咤啦, 又唔見最女有益左俾祖兒?

回復  kennyyang

我唔覺有咩矛盾, 全港有人鍾意英皇架咩???
KarsonLo 發表於 2015-1-10 22:27

難道這惡鬥 最尾 人人都輸 人人敗給鐘點

楊千嬅真係要攞,前十年一早可以攞多次 ...
jaydeng 發表於 2015-1-10 19:28

咁你又覺得楊千嬅響前十年既邊一年可以攞多次?