返回列表 發帖
此外,她在大除夕的煙花匯演前,以單薄衣飾冒寒風大唱大跳,其專業精神也贏得各界尊重
會唔會誇左d??????

簽名被屏蔽

此外,她在大除夕的煙花匯演前,以單薄衣飾冒寒風大唱大跳,其專業精神也贏得各界尊重。
會唔會誇左d?????? ...
nicholashin 發表於 2015-1-12 23:28

@@

點解咁似我地講果啲野既

@@ kay add oil -_-

入行十年來以創作歌手自居
jun518 發表於 2015-1-12 23:21

乜kay係咩

另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者比較絕不公道。

呢個係事實, 但唔代表佢唔可以自己搵師傅姐....
有師傅都唔係大哂 joey自己唔使練歌咩你估
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

宜家無歌手靠賣碟穩食啦……出d歌增加曝光率,然後靠商演……
shouroumei 發表於 2015-1-12 18:04

所以, 大中型business其實係支持本地樂壇的重要支柱...

乜kay係咩

另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者 ...
hehemamama 發表於 2015-1-13 00:08

超中point 大把人系Christine Samson噶學生 唔通佢哋都可以唱到容祖兒咁?
尋找一息間的美好。

既然獎項唔重要 反而想講下唱功問題 反正大家都延伸緊去其他aspects  
你講果三首其實已 ...
bagfgfcde 發表於 2015-1-12 21:31

其實開頭冇諗過認真討論
我又講下chob音樂先

1. 認同流淚眼望流淚眼/勞斯萊斯 同埋 黃色大門演出感動 (越唱越強麻麻, 可能本身唔鍾意隻歌)
2. 我唔太喜另眼, 主要係先天問題, 容祖兒x性感就同吳雨霏x性感或者楊千嬅色惑一樣, 說服唔到me@_@ 唔想佢地再賣弄色情/性感 (反而珊姐同kay真係好有潛質)
3. 天窗真係唱得好, 唱左咁多年, 應付呢類歌得心應手, 係我第一次覺得佢有能力昇華而唔係拖累歌曲 (言下之意...佢以前經常拖累)
4. 咁多年冇進步係假既, 可能一開頭太過譽, 對佢評價始終唔高, 情況同gem類似 (相反從來唔係賣音準既千嬅唱一兩次好已經boom一聲)
5. 樂觀難得搵到五輪小姐, 竟竟竟然係比隻心淡對方做reference真係好失望
6. 近年有點走回頭路感覺, 雖然都冇話唔好, 與其衣不稱身, 做d適合自己既可能係好事
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

乜kay係咩

另一方面,有真心Kay粉卻認為祖兒有師傅羅文教唱歌及走位,Kay卻要「食自己」,將兩者 ...
hehemamama 發表於 2015-1-13 00:08

篇野真係全力貶kay揚祖
連所謂真心kay粉都應該係曲線
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

其實開頭冇諗過認真討論
我又講下chob音樂先

1. 認同流淚眼望流淚眼/勞斯萊斯 同埋 黃色大門演 ...
John 發表於 2015-1-13 01:26

其實上面有人提到宜家根本唔係靠賣歌賺錢,咪正正解釋咗點解容祖兒唔可以放棄年年拎奬,因為一旦上咗神枱但去唔到更高一層,分分鐘商演機會都銳減,不過咁樣又的確係自私咗啲。

講真佢唱咗咁多年,聲底又出名好,唱live穩定就唔梗架啦。但既然佢都有本錢年年霸奬,就應該在唱片製作或演繹上提升自己。容祖兒既唱片,好似自2006年後都冇乜大突破,歌係年年有得出,但好似得In Motion同Joey and Joey有點特色,其他歌好似可歌可泣、雙冠軍、破相、花千樹、小日子、天然呆等等都係唱過就算嗰種,名副其實只是(一時的)流行曲。上年另眼相看及同碟的無電才是災難、近在咫尺其實ok,但小日子全碟整體其實跟佢前幾年的冇乜大分別,始終都係覺得佢唱歌太刻板,未開到竅。

其實搵五輪真弓寫歌俾心淡佢做參考,咪正正顯示出佢想要隻hit歌的用心,只係唔明點解最後要話係side project,擺明係想出隻食糊作,但明顯事與願違。

樓上篇晴報文,睇嚟又係衝住謝安琪而來。其實跟容比謝把聲唔係咁穩定,但頒奬禮唱live又冇真係咁災難,都係傳媒加鹽加醋所致。

補充一下,當年隆重登場隻碟嗰排容祖兒把聲有問題,其後仲要休養,所以把聲麻麻,怯同再見我的初戀都唱得一般。越唱越強,講真呢隻歌佢Live都唔係太穩,好似要降key先得。

JY 14年冇出過碟,但都拎到全年最高銷量女歌手獎…
係其他女歌手賣得太差,連JY舊碟都打唔贏
定係真係要等到JY消失 其他人先有機會拎到呢個獎?

定係真係要等 ...
rickychan0809 發表於 2015-1-13 05:29

美祖14年有演唱會product 同埋2隻精選

篇野真係全力貶kay揚祖
連所謂真心kay粉都應該係曲線
John 發表於 2015-1-13 01:27

姐係我太認真了
Btw 天窗曲詞真心k ,普通但唱得真係好

容祖兒理解複雜少少啲嘅歌詞就差,同感情表達唔夠細膩,所以林夕都唔寫深嘅詞比佢,又例如佢唱愛情也有生命唱到一pat屎咁

呢個絕對立係佢缺點 所以只有唱自己故事嘅歌會好聽,例如黃色大門,天窗,另眼相看(可能你唔同意)
所以小日子成隻碟基本上講自己,係處理得唔錯嘅
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實開頭冇諗過認真討論
我又講下chob音樂先

1. 認同流淚眼望流淚眼/勞斯萊斯 同埋 黃色大門演 ...
John 發表於 2015-1-13 01:26

好認同最後一句,容小姐近年的確有些少迷失,正在走回頭路。
依然系傅珮嘉頭號fans,如今,仍在努力工作。

唔明點解大家攻擊容小姐,或者我都試過這樣。自02年開始我跟過關心妍、傅珮嘉、周麗淇、Ginlee再到吳雨霏小 ...
shouroumei 發表於 2015-1-12 13:27

你咁講都不無道理, 所以我都好慶幸允謙BB 簽左英皇而唔係星夢(煥)..

定係真係要等 ...
rickychan0809 發表於 2015-1-13 05:29

其實已經唔係Joey問題,佢一早冇左自己
支持呀Kay,但真心希望佢可以唱live唱好尐
JeanLuc

美祖14年有演唱會product 同埋2隻精選
lblemon 發表於 2015-1-13 09:32

你講緊13年尾出o個兩隻?
演唱會product 都計…你驘

其實已經唔係Joey問題,佢一早冇左自己
支持呀Kay,但真心希望佢可以唱live唱好尐 ...
JeanLuc 發表於 2015-1-13 15:52

唔知係咪佢問題,但佢一日唔消失,其他女歌手都好難o係主流媒體上位

你講緊13年尾出o個兩隻?
演唱會product 都計…你驘  

唔知係咪佢問題,但佢一日唔消失,其他女 ...
rickychan0809 發表於 2015-1-13 19:29

歌手銷量好似不嬲都計埋演唱會影音產品架喎

樂壇人瑞太多 新一代始終難發圍
14年頒獎禮仲見到祖兒千瑞杜生送禮勤爭獎真係無眼睇……唔知距地幾時先好似KKK同EASON咁唔玩……
自問亦有形象 未願暴露惆悵

樂壇人瑞太多 新一代始終難發圍
14年頒獎禮仲見到祖兒千瑞杜生送禮勤爭獎真係無眼睇……唔知距地幾時先好似 ...
ARSON 發表於 2015-1-13 23:36

成日都話千瑞同宋禮爭獎....哩幾年佢地拎既獎得果幾個者, 遠都唔夠美祖同eason多啦

其實香港女歌手紅館場數
係咪98年王菲18場之後, 未有人超越過?
【This is MC】澳門見

其實香港女歌手紅館場數
係咪98年王菲18場之後, 未有人超越過?
lemontea1069 發表於 2015-1-14 11:23

最多唔係小鳳姐40幾場咩

最多唔係小鳳姐40幾場咩
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-14 18:40

我講90年代後
  小鳳姐復出果次幾多場呀?

我講90年代後
  小鳳姐復出果次幾多場呀?
lemontea1069 發表於 2015-1-14 19:01

冇記錯都好似有20幾場

冇記錯都好似有20幾場
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-14 19:03

薑越老越辣

佢唱功好係人都知,但唔係好覺佢有幫手推動樂檀

環境不同了而已

佢唱功好係人都知,但唔係好覺佢有幫手推動樂檀
hk_w 發表於 2015-1-15 01:02

係CM人眼中只不過係爭AP既幫同公司既人做Feat. / VO算唔算?

受到公司所限,幫唔到其他公司既歌手啲咩,頂多都係係佢地ig留個言話好聽.........
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

即係吳雨霏及其團隊響未來一段日子仍然繼續有飯開 非常好
不過吳雨霏而家面臨緊既兩樣最大問題係:
...
dongbb2332 發表於 2015-1-12 13:47

yimsin @903 個次 live 幾好
得獎感言 super well said
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

這個post在2014年勁歌總選後,可能會有人討論這4位女歌手會否在2015或以後再出席頒獎禮,因為無論怎努力都無用,除非某十年霸天后自己唔玩!
今年無碟出都攞最受歡迎女歌手真是史前無例,其他女歌手可以以後唔需要再玩頒獎禮了,讓她自己一個坐足全埸,就好笑了!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

嘩~咁快吹到第9頁
我都FOLLOW 唔切 XD
wchild 發表於 2015-1-12 12:27

me2!~~~~~

這個post在2014年勁歌總選後,可能會有人討論這4位女歌手會否在2015或以後再出席頒獎禮,因為無論怎努力都 ...
potassium 發表於 2015-1-19 12:11

情況就如其他唱片公司唔玩ttb
如果有日全部女歌星缺席頒獎禮真係好笑

情況就如其他唱片公司唔玩ttb
如果有日全部女歌星缺席頒獎禮真係好笑
lemontea1069 發表於 2015-1-19 12:20

我好想見到所有一及二線頭女歌手缺席,得容姨自己一個和一批女新人爭最女的畫面!!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

我好想見到所有一及二線頭女歌手缺席,得容姨自己一個和一批女新人爭最女的畫面!! ...
potassium 發表於 2015-1-19 12:23

最女5強

JY, 大律師, 何雁詩, 許靜韻, Rainky 蔚雨芯

最女5強

JY, 大律師, 何雁詩, 許靜韻, Rainky 蔚雨芯
lemontea1069 發表於 2015-1-19 12:32

學我個FRD話齋佢唔攞佢就無存在價值

學我個FRD話齋佢唔攞佢就無存在價值
wchild 發表於 2015-1-19 12:52

如果呢個組合, 我會放棄投票

如果呢個組合, 我會放棄投票
lemontea1069 發表於 2015-1-19 12:58

膠都費事派

容祖兒唔玩,我唔覺得有邊個可以真正接到棒咯。
佢係真係有實力架,咁問題係下面個啲人自己唔夠料jeh。

容祖兒唔玩,我唔覺得有邊個可以真正接到棒咯。
佢係真係有實力架,咁問題係下面個啲人自己唔夠料jeh。 ...
Michelle.Lo 發表於 2015-1-19 13:08

唔好講笑啦下面D人唔夠料?
講到好似樂壇冇哂其他女歌手咁
求其up幾個女歌手今年表現都好過佢啦

我是一個joey fans,joey再繼續攞獎我當然好開心
佢亦都係好care攞唔攞到獎,不過佢呢年其實都應該唔太care
雖然佢依舊有出席,但佢樂觀拎903十大時都話冇諗過攞(其他人點睇又係另一回事)
我都覺得佢其實係最恨攞至尊碟,
我雖然係佢fans,我都希望佢拎完呢個獎之後就放慢去頒獎典禮既步伐
其次其實我覺得佢死都要拎獎,同佢唱片公司真係有好大關係
男歌手冇左個基仔都有軒仔代替
但女歌手,冇佢幫公司爭獎,仲有邊個可以拎?
當然mag vincy呢啲都係遺珠
但唯一可以爭到大獎既係得joey一個

只係我個人意見,我認我係護主

發夢啦!容天后唔會退出

我是一個joey fans,joey再繼續攞獎我當然好開心
佢亦都係好care攞唔攞到獎,不過佢呢年其實都應該唔太care ...
olympiahhy 發表於 2015-1-20 12:56

但係亦都可以話係joey唔肯退而令到mag上唔到位。如果joey堅持唔再攞獎既話,你估EEG仲會唔會咁捧佢?而到時有"能力"攞大獎既,又仲會唔會係joey呢?講到底其實我覺得都係joey自己清楚自己除左唱歌之外無mud存在價值,所以keep住要獎

我好想見到所有一及二線頭女歌手缺席,得容姨自己一個和一批女新人爭最女的畫面!! ...
potassium 發表於 2015-1-19 12:23

而家tvb已經係了
容祖兒同吳若希爭最女

John係咁推舊po做咩已經貼舊聞貼到以為時光倒流
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

容祖兒如果消失左 , 香港樂壇永遠一沉不起
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

容祖兒如果消失左 , 香港樂壇永遠一沉不起
616.1314 發表於 2016-8-15 10:41

民主派如果喺今次選舉輸左 , 香港民主發展永遠一沉不起
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

民主派如果喺今次選舉輸左 , 香港民主發展永遠一沉不起
matthew1990 發表於 2016-8-15 11:18

同意!(話說點解從美祖傾到政治。。。
笑笑就美麗

同意!(話說點解從美祖傾到政治。。。
Trahaearn 發表於 2016-8-15 11:22

因為我用左暗喻類比
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

因為我用左暗喻
matthew1990 發表於 2016-8-15 11:23

唔係類比?
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。