返回列表 發帖
又唔好講到消失咁恐怖

老老實實 我明白(但唔同意)容祖兒唔放棄叱吒獎 始終佢依然好想拎幾個自己未拎過既獎
例如至尊碟 俾人馬走左兩次
所以佢出席叱吒 應該唔係為左拎金 但蛋記同903次次都夾埋塞個金俾佢當補數 可能903覺得佢未夠班拎至尊碟啦 唔知呢

不過我非常唔明白點解佢仲要死攬RTHK TVB既獎
997應該連佢自己都覺得去黎係哂氣 所以唔去
咁大概佢去RTHK TVB既原因係因為佢覺得去黎係有用 啲獎唔係廢既
但佢始終拎左咁耐 乜都拎過啦 都唔知佢想刷新多幾多個記錄先罷休 傻的嗎
不過有部分容祖兒論壇既fans好似驚死佢冇獎 俾其他人攞次就會冇左條命咁
可能Joey都咁覺得啦 不能理解

不過呢啲獎項 都係虛榮黎架姐 Joey過左咁多年都未睇化 多個獎又唔會多一年人做
所以我都唔同意佢仲拎獎
希望叱吒快啲塞個至尊碟俾佢(當然前提係佢快啲出到隻好碟)然後佢就宣佈唔再拎獎

伸脷 容粉噶

美祖如果唔攞獎,佢可以做D乜?真係收得X噶喇
一個天后變得甘失落又真係慘geh
人地攞翻幾個獎先襯得起自己 ...
jaydeng 發表於 2015-1-10 19:16

美祖表面上唔care,琴晚攞獎仲激動過第一次攞噶
班細噶米當生錯時代咯

呢句完全可以套用係楊千嬅拎叱吒樂壇女金時身上

香港樂壇有呢兩條友自high足十五年 真係辛苦哂

唔明點解祖粉係都要拉埋千嬅落水
千嬅過去4年加埋得果6個獎

新城勁爆頒獎禮2011 - 新城勁爆亞洲歌手大獎
2 ...
Hanson 發表於 2015-1-10 20:33

點解佢(同容祖兒)唔直接宣佈唔拎獎 仲要今年只去叱吒?
貪叱吒好睇麼?
我真係睇唔透

當然容恨獎程度>>>>>>楊, 無可否認
不過唔明點解可以講到唔關佢事
明明歌手自己可以主動啲 點解要咁被動?

btw 咩拖落水真係一笑置之 =)

拿 你話我盲撐又好
今年講歌曲質素 應該係Kay贏
不過要怪就怪佢公司唔識派歌 咁長既真空期
唔識錄一首派一 ...
mamakin 發表於 2015-1-11 02:21

計埋非派台Kay今年贏10條街
可惜派台策略實在太一般
問下各位有整榜既榜主 有冇人就算唔自plug Kay任何一首歌 佢都係女歌手最高分果個?

不過話雖如此
佢點亂派都好 今年既表現都一定好過容祖兒

其實獎項根本唔重要﹙不過都要比容祖兒﹚
女歌手根本無人接到棒﹙所以憶蓮彭bell騎呢千嬅祖兒係完美接棒? ...
John 發表於 2015-1-12 00:33

既然獎項唔重要 反而想講下唱功問題 反正大家都延伸緊去其他aspects
你講果三首其實已經唔係最差 最差果首叫怯既CD VERSION
另眼相看反而有興趣想知點解會覺得唱得差 因為我又覺得幾好吖 用一個剛中帶柔/柔中帶剛(黑中有白 白裏有黑中有白啲fd)既唱法,
去表現出依然努力用軟實力開出一個奇蹟 讓haters豔羨 令佢地對自己另眼相看 我覺得呢首演繹都到位吖
反而怯就真係唔知做乜 又表現唔出矛盾既心情 幾難頂下 xx(
樂觀就各花入各眼囉, 我又覺得一般般, 幫唔到首歌又唔會害死首歌 不過live好似冇咁樂觀(真係樂觀個種), 好似好聽啲

經過N6同沉澱左咁耐 唱左咁耐歌之後, 小日子碟裏面除左美叉同美床之外其他都處理洽當 (頂多唔計埋無電)
天窗更加救起左首歌

基本上容祖兒既live係好穩紮穩打 又冇乜突出同驚喜 但要比較震撼既, 流淚眼x勞斯 / 越唱越強 / 黃色大門 都可能俾到另一個容祖兒你
當然如果你好憎容祖兒既話可以話佢扮喊好假既… 反正佢講自己屋企人有事都有人話佢搏同情架啦
所以我覺得容祖兒唱功係好穩陣 唔可以話真係好既 不過而家穩陣已經變成好高既水準 (唔係話其他歌手唔值金呀下 唔好曲解)

以上完全唔係佢應該繼續拎獎既原因 所以我諗左好耐po唔po 算啦打左咁耐 xx(

要數Joey的垃圾歌, 今年的(天然呆)真係經典, 還可以勝(一), (高山低谷)入到中文金曲獎, 無言.....

這首 ...
copperzinc 發表於 2015-1-12 21:49

我覺得我要玩簡直係垃圾到無倫 已經冇乜歌可以拍得上
仲有出道一開始有首扮了解好西歌feel
美祖有堆好歌 同時都有一批噴歌

我反而ok天然呆 唔鍾意樂觀

kary可以有咩商演佢出左香港有無十個識?
fifty1205 發表於 2015-1-12 21:56

邊個話要香港以外有人識先有商演??
想笑大人個口?

有冇真人回應下
HOTMAN 發表於 2017-2-5 20:04

你真人 其實陌生得可以記不起

好掛住霏霏
如果霏霏消失 香港樂壇永遠一沉不起
從外表呢一方面睇 得霏霏有資格接到祖兒捧成為新天后

哲學題

容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起
即係容祖兒一消失,香港樂壇都唔會起

因為容祖兒未消失前 ...
HOTMAN 發表於 2017-2-6 00:26

如果祖祖兩日唔消失 會發生乜事

「容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起」你在多大程度上同意這看法?(12分)

祖兒首可歌可泣教完大家中史之後 到今日連個topic都可以教大家logic
Wonders 發表於 2017-3-2 19:46

天然呆教大家LS

有人認為「容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起」,試談談你的看法
HOTMAN 發表於 2017-3-2 19:48

容祖兒出道至今仍未消失,有人認為這導致香港樂壇一沉不起。試評論這個看法。

咁永遠加一日又係幾多
HOTMAN 發表於 2017-3-2 19:55

永遠究竟有幾遠

快樂到底有幾快
RVHOCPC 發表於 2017-3-2 20:02

眼界可以有幾大

而家睇番呢個post
你有無發覺自己太天真
就算美祖拎完至尊碟
佢都唔會放棄佢個萬年女金 ...
放空 發表於 2017-6-8 11:24

都有 證明我好pure好true
希望祖祖快啲生龍b