返回列表 發帖
最唔gur係尋晚拎左港台燒量女歌手,勁造馬
好在樓主唔post去Cool Chat ,唔係既話肯定俾祖迷屮SiU ...
我等我在 發表於 2015-1-10 11:39

睇泥係你眼中 真係得祖迷同反祖
吾好意思 我吾係祖迷 只係反你姐
我係咩粉 深信好多人都知道 不用多講

由此至終我都不恥美祖拎咁多大獎
出一堆咁既歌都可以有女銀
比樂觀十大is okay 女銀? wth?
頒獎禮既意義係表揚一年入面做得好既歌手
咁多年泥都係個幾件歌手拎曬d大獎
係咪代表依幾年冇其他歌手呢
kay ivana fiona janice 怎至連kary
明明有一班交到有質素有吾同風格既歌手吾去捧
但就係一直捧班老屎忽 容祖兒 楊千嬅 陳奕迅 許志安 李克勤
我吾否定美祖某幾年既努力 但佢跟本就吾需要依種肯定
點解仲吾肯放番個獎出泥呢

但係齋講今年既話 最吾值既就係楊千嬅
明明上左神台歌手仲要落埋泥同班細既爭獎
最令人睇吾過眼既就係你依班嬅粉
明明平時就係咁插美祖拎咁多大獎阻住地球轉
但美麗嬅出番泥就話must get female gold
好心啦 今年又吾係成績好 三首歌加埋隻色惑
年頭年中就已經講定今年美祖吾會多產 半放棄
睇好今年美長終於有機會拎金啦
點知就比美麗嬅一手搶走
10幾年泥吾計hocc咁好彩汁到個金
就係依兩件野拎曬女金
好似咁多年泥成個樂壇冇前進過咁

我講咁多野吾係否定美祖既錯 只係覺得其他歌手粉絲可以插
而一班係咁話要美麗嬅拎金拎至尊既就冇咁既資格
因為跟本就係五十步笑百步

吾好意思 係街食緊野 打到1999
有咩要插請插 樂意奉陪討論

又係咁講,
又話香港人作曲填詞唔掂,
不如聽下其他詞人既作品先啦

先唔講兩個徒弟,
仲有小克梁柏堅果堆.
...
艾石仔 發表於 2015-1-10 13:43

講真真係好僧係咁彈d歌曲歌詞有幾差
明明就一大堆好野自野吾去搵

請兩邊自律 希望大家可以理性地討論
吾好作出任何貶低他人或歌曲之言詞
違者扣分

做咩唔扣自己分?
henhenhen 發表於 2015-1-10 14:10

我吾覺我所講既野有幾吾理性波
由此至終都係講緊事實
一班雙重標準既人 吾好成日係到串串貢啦:D
曬我寶貴食飯時間認真打篇野又冇人理
d無聊小學雞既位就亂咁入
明明幫緊你地叫祖粉個邊吾好人身攻擊 點知就比人攻擊番轉頭
唉 心都傷埋

認真同意。其實樂壇停滯不前 班人瑞更加應該提攜下新人(好似憶蓮咁) 而唔系成日走去搶獎(比 ...
CBY0710 發表於 2015-1-10 14:28

我吾反對千嬅拎獎其實
前幾年收山我都好欣賞佢
只係今年真係太多負面野 邊個拎金邊個死
仲要得三首歌 真係預左比人攻擊

完全同意
Fa拎金同JY拎根本無分別
仲要出得三首歌咁大把
同埋根本唔係只係JY霸獎,而仲係好 ...
Lewis 發表於 2015-1-10 14:24

其實0405個班真係一早已經值金
只係冇人肯比

07?鐘舒漫定李卓庭啊07及之後比較紅既女歌手似乎得翻gem、mag、shiga同吳若希
暫時 ...
CBY0710 發表於 2015-1-10 14:50

唱作獎原意係嘉許自己創作既歌手
但最後正正因為依個獎令佢冇得拎歌手獎
逼住要唱人地既歌 放棄自己既特點
悲哀到一個點

其實大家講得有D片面。
唔單止香港樂壇,包括台灣在內,而家真係好難出得一個好易上位既新人或者二三線。
...
Gary 發表於 2015-1-10 20:16

其實一直都覺得d唱片公司好on居
一直做死一個歌手 搵錢既就永遠靠曬個個歌手
永遠唔識開源 只係識節流

另外我又真係唔明點解硬係香港樂壇捧唔起新人
人地外國一個新人/出道一兩年既都可以掃獎
adele lorde iggy ......
其他國家網上/雜誌寫臭d歌手唔會少得過香港
跟本只係香港人自己都唔會去留意番個樂壇
只係一直話樂壇已死 走去聽其他國家既歌

一日就可以吹足6頁 280個POST
美祖真係西利

唔好轉移視線容祖兒既 Hit 歌多過謝安琪都唔止一條囍帖街

亦都好過有啲人盲反
將一個歌手上唔到位既責 ...
賴爽 發表於 2015-1-11 10:06

講真 美琪上唔到位 好大部分既責任都係個經理人
成日得罪人 又唔係有靠山 真係害死美琪

下咪玩啦
    今年雞蛋與羔羊唔hit 唔通天然呆 樂觀hit 咩
     你反kay 死忠祖粉 就咪鬼成日係到扮 ...
jason567 發表於 2015-1-11 09:56

講真 就算至少人地真係忠粉護主
點都好過盲反
人地打既野有文有路 有論點
你打既野就九唔搭八 只係識用埋D極低質既偷換概念
仲要打完就潛曬水咁
明明人地認真同你討論
你就挑曬釁 係到人身攻擊咁
有道理既 理得你係忠粉定盲反

幾時潛水
下下上cm等覆人?
真係冇你咁得閒
你係板主何來冇挑釁人?
我打野點9唔搭8
今年容祖兒冇hit歌  ...
-------------------------
其實最憎人唔鐘意一個歌星但係到扮中立
我擺到明唔like容祖兒
但上年佢拎我覺得值wor
但今年點值法先?

jason567 發表於 2015-1-11 13:46

人地成大段野冇講過謝安琪冇HIT歌容祖兒今年有好多HIT歌
而你一泥就偷換概念 講到佢係咁話謝安琪紅唔起得番2場CONCERT係因為冇HIT歌
咁仲唔夠九唔搭八? LOGIC SENSE = 0 既人真係唔知點同你討論落去
紅色段野你打出黎唔覺得有問題嫁???
定係你覺得自己打句"上年覺得值就" =/= 扮中立LOL?
另外我唔會因為你打句ON_扣你分 但希望你明白
打幾多粗口都好 係唔會說服到人你講既野有幾MAKE SENSE
只會顯得自己詞窮:D

歌曲質素係你地話事?你地覺得高就高?唔畀D DJ真係覺得呢兩隻唔錯嘅?你地咁嘅行為同逼人投撐起雨傘果班極權 ...
MaplO 發表於 2015-1-11 21:05

推介下先<3
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7877&extra=page%3D1
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7326&extra=page%3D1&page=1
我地都有兩個POST係討論KPOP / 歐美音樂:D
歡迎大家黎討論嫁:D

容祖兒 真係唔可以 消失   
從03年有得mark ap CM 一直都圍繞著祖祖 千嬅 hocc kay FI  ...   
SA弟林 發表於 2015-1-11 22:02

如果消失左 就只可以靠HEHE啦
超B

KPOP 果個都好少用 , 我成日喺果度自high
mamakin 發表於 2015-1-11 22:22

可惜我冇乜點聽KPOP
討論唔到

之後coolmusic 應該改做cool hot man
hehemamama 發表於 2015-1-12 00:26

明明已經由coolmanmusic 變做coolmusic
等人冇咁覺眼
其實一直都覺得應該係cooljoeyforum

係咩 , 真係可惜喇

Ivana 有時啲Live都唔太好
mamakin 發表於 2015-1-12 00:40

其實都唔係有時....
一直都覺得佢唔穩定~_~

其實香港女歌手紅館場數
係咪98年王菲18場之後, 未有人超越過?
lemontea1069 發表於 2015-1-14 11:23

最多唔係小鳳姐40幾場咩

我講90年代後
  小鳳姐復出果次幾多場呀?
lemontea1069 發表於 2015-1-14 19:01

冇記錯都好似有20幾場

推依個post推得好呀~
叫曬各大個邊人入泥圍插啦
廢事係個邊ot麻
順便比大家滿足下 幾好呀

就算沉下去 都總可以迷下去嗄

祖兒好叻
John 發表於 2017-3-10 20:56

祖兒咁叻係咪可以肥

希望祖祖可以改名之後再挑戰新人獎

改咩名好?
一定要行跳舞路線唱扮了蟹
hehehaha 發表於 2017-3-24 13:25

扮了蟹 究竟係新歌定舊歌

新既舊歌
just like Joey 's J Hou Siz Gong & Ma Fan Lei
hehehaha 發表於 2017-3-24 13:28

正 改編首改編歌<3
祖祖好西利