返回列表 發帖
我係黃豆加蓮子呀,蓮子對身體有益呢。

唔加糖,會好淡。我加少少,少甜呢 ...
kk8733 發表於 2015-2-3 11:04
嗯。
你識唔識煲湯。 我只係識蕃茄薯仔排骨, 有無其他易整既湯

嗯。
你識唔識煲湯。 我只係識蕃茄薯仔排骨, 有無其他易整既湯
Nathan 發表於 2015-2-3 11:07

木瓜鯇魚尾湯,莞茜魚片湯,你係外國可以用三文魚尾呀,煎香兩面,加熱水落去煲先變白色,無木瓜加番茄薯仔都得

木瓜雪耳豬骨湯,加南杏北杏啦,岩乾燥天氣飲,整糖水又得木瓜雪梨雪耳
你受得補,牛展紅棗龍眼肉湯,烏雞湯,飲完會靚靚呢

其實係你外國有冇這些材料,食材呢
秋冬開始多蓮藕呢,煲湯都好飲,春夏就飲瓜湯,冬瓜湯,節瓜湯,去下濕毒

木瓜鯇魚尾湯,莞茜魚片湯,你係外國可以用三文魚尾呀,煎香兩面,加熱水落去煲先變白色,無木瓜加番茄薯 ...
kk8733 發表於 2015-2-3 11:40

Thanks,睇到都流曬口水
中國超市都有既

Thanks,睇到都流曬口水
中國超市都有既
Nathan 發表於 2015-2-3 11:46

靚食材,懂得點清洗,處理,好似魚皮要新乾淨,豬骨飛下水,煲出來D 湯一定好味啦

好想飲吳雨霏好好煮嘅罐頭湯。。
林欣彤浪費左蔬菜湯成一千次。。。好過分

見到隔離有post提及outback 就諗翻起好多年前有幸去黃埔間outback食扒餐 超好味
可惜之後都無機會再去食

見到隔離有post提及outback 就諗翻起好多年前有幸去黃埔間outback食扒餐 超好味
可惜之後都無機 ...
nicholashin 發表於 2015-2-10 20:08

我淨係去過黃埔間outback
喺嗰到 我愛上左薯蓉
好似前幾頁先講完XD
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

我淨係去過黃埔間outback
喺嗰到 我愛上左薯蓉
好似前幾頁先講完XD
hehemamama 發表於 2015-2-10 20:14

我住黃埔都好少去果間-_-
好似隔離間食蠔既正D

btw , 金華唔止菠蘿包正 仲有芝士咖喱雞扒撈公仔麵都好正:D
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

今日去 Harbour City 嘅 Dressed Salad 執左,
問對面舖個 sales,佢話係上星期嘅事,係全線執。
我好傷心呀

Just Salad 已經得翻 MTR 一個舖位仔,而家連 Dressed Salad 都執埋,
以後要食大大份嘅美式沙律,除左去啲美式餐廳,
又貴又限時限刻先有得食,都唔知仲有邊度了 :(
或者 Pacific Place 嘅 Cafe Met 啦 .....
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

我住黃埔都好少去果間-_-
好似隔離間食蠔既正D

btw , 金華唔止菠蘿包正 仲有芝士咖喱雞扒撈公仔麵都好 ...
Nicholas 發表於 2015-2-10 21:26

隔離食蠔嗰間食過一次
不過食鵝肝
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

隔離食蠔嗰間食過一次
不過食鵝肝
hehemamama 發表於 2015-2-10 21:38

仁孚出面又經濟又好食 話時話上次系度提過系1期對出新開既熱狗 仍然係每日排曬長隊 開左成個幾月都仲未試 /_\
Nick's Music Selection 2024 (Week 16)
1. Diff. - Gin Lee  2. 善良的我們 - 蔡健雅  3. 低調 - 張天穎

仁孚出面又經濟又好食 話時話上次系度提過系1期對出新開既熱狗 仍然係每日排曬長隊 開左成個幾月都仲未 ...
Nicholas 發表於 2015-2-10 21:40

係-_- 我仲未食過
咁啱今日心血來潮諗住去睇下有得食未 點知.......
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

係-_- 我仲未食過
咁啱今日心血來潮諗住去睇下有得食未 點知.......
hehemamama 發表於 2015-2-10 21:45

不過我系度介紹另外一間燒味
系仁孚對出M記條街行兩條馬路轉左有一間燒味又平又抵 40蚊KO 又有湯

不過我系度介紹另外一間燒味
系仁孚對出M記條街行兩條馬路轉左有一間燒味又平又抵 40蚊KO 又有湯 ...
Nicholas 發表於 2015-2-10 21:51

姐係邊條街
寶其利街 / 必嘉街 / 黃埔街 / 明安街??
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

姐係邊條街
寶其利街 / 必嘉街 / 黃埔街 / 明安街??
hehemamama 發表於 2015-2-10 22:33

果個位係時薪行入內街轉右 唔記得條街名- -
住足20年都唔記得lol

果個位係時薪行入內街轉右 唔記得條街名- -
住足20年都唔記得lol
Nicholas 發表於 2015-2-10 22:35

我估我知你講邊間

有冇食過巷仔_食 喺家維邨停車場對出條內街
我同屋企人都會買佢啲小食呀 炒腸粉咁
幾好食
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我估我知你講邊間

幾好 ...
hehemamama 發表於 2015-2-10 23:28

講到好好食咁,搞到我依家好肚餓

剛食了奶凍呀。。。

講到好好食咁,搞到我依家好肚餓

剛食了奶凍呀。。。
kk8733 發表於 2015-2-10 23:32

成日好夜返屋企又肚餓就會買......
佢啲炒腸粉好正 落雞蛋 勁滑

好啦我認我係打手 因為真係覺得佢啲野食正 好怕呢啲鋪頭仔會執
所以我身體力行真金白銀支持
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

我估我知你講邊間

幾好 ...
hehemamama 發表於 2015-2-10 23:28

未食過呀 下次去試下 :D
講起屋邨入面 沙田小瀝源好野食都好多 :D

成日好夜返屋企又肚餓就會買......
佢啲炒腸粉好正 落雞蛋 勁滑

好啦我認我係打手 因為真係覺得佢啲野 ...
hehemamama 發表於 2015-2-11 00:59

係呀,可能業主加租,迫人走,最後變成藥房,元朗無了好多小食店啦,好掛念好多野食。。。

整咗咖哩牛腩.. so  yummy

整咗咖哩牛腩.. so  yummy
Nathan 發表於 2015-2-11 11:04

辣唔辣???  牛腩少少肥先好食呀

去沙田新城市一田樓上食左杯鮮雜果雲呢拿雪糕
好正

哼 情人節冇人陪
自己整隻溏心玉子自己慶祝 哼!

哼 情人節冇人陪
自己整隻溏心玉子自己慶祝 哼!
屮SiU霖屮 發表於 2015-2-14 17:59

自己整蛋蛋咁慘, 不過我都係冇人陪
【This is MC】澳門見

辣唔辣???  牛腩少少肥先好食呀
kk8733 發表於 2015-2-11 18:35

半肥瘦啊。少辣啦,有加椰奶

半肥瘦啊。少辣啦,有加椰奶
Nathan 發表於 2015-2-14 18:52

你都好叻整野食,好想試下你煮D野

有無人食咗蘿蔔糕?

有無人食咗蘿蔔糕?
rubylovessss 發表於 2015-2-17 22:22

食了榮華,美心了

回復 279# kk8733

食完兩半舊,又驚肥tim

回復  kk8733

食完兩半舊,又驚肥tim
rubylovessss 發表於 2015-2-17 23:21

D 糕食一至兩件就夠啦,因為好高熱量

我家中每餐飯蒸幾件食,咁樣食健康少少,唔會只食糕就當一餐飯,會肥死呀

多菜少肉。。。

團年飯真係豐富到不行
鮑參翅肚加埋我幫手整既蒜香煎蝦碌 飽住過年<3333333333
好幸福<3

潮濕天氣,食物容易變壞,豆漿及果Jam記得放入雪櫃

近排天氣好潮濕,如果失瘟室溫存放豆漿同果Jam,會好易變壞,搞到一大陣酸味.
為左唔好成屋都一陣酸味,所有豆漿果Jam記得掉晒入雪櫃喇~
明明一開始d豆漿&果Jam都幾好食,
都唔知點解擺耐些少啫,變到又臭又酸,
臭到yoga yogurt都唔想同佢放埋一齊...
有咩方法可以令到d豆漿果Jam無咁酸臭?

P.S.此post與歌手鄧紫棋絕無關係,請勿對號入座!
FIGHT for 陳柏宇

我以為係廣告

你收左豆漿/果Jam幾多錢

多謝提點
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

大家愛抽濕機嗎?
買我吧
Happy and Blessed.

以後都唔會再飲豆漿同搽果JAM!

大家愛抽濕機嗎?
買我吧
jose 發表於 2015-2-22 20:07

DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

OMG!啱啱飲緊支豆漿

而家啲人啲gif圖真係好正

我啱啱仲大手入左豆漿同果JAM 添
張單邊個可以負責吧呀

我想嘔嗰張我笑到想嘔
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

咩牌子來呀。。香港牌子,外國牌子都唔會咁

想問多句
太空食品洗唔洗放埋入冰格?
我驚遲下搭火箭整臭個太空艙 xx(

我想嘔個張圖笑到我肚痛
利申:唔係鏡粉

你個p.s.都幾此地無銀下喎

咩牌子來呀。。香港牌子,外國牌子都唔會咁
kk8733 發表於 2015-2-22 21:17

大陸牌子

大陸牌子
rubylovessss 發表於 2015-2-22 23:46

原來大陸牌子咁差,  唔怪得咁多強國人湧來香港買日用品啦

太勁勒,
神post
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

潮濕天氣,食物容易變壞,蛋撻記得放入雪櫃

近排天氣好潮濕,如果失瘟室溫存放蛋撻,會好易變壞,搞到一大陣酸味.
為左唔好成屋都一陣酸味,所有蛋撻記得掉晒入雪櫃喇~
明明一開始d蛋撻都幾好食,
都唔知點解擺耐些少啫,變到又臭又酸,
臭到棗蓉、豆漿同果Jam都唔想同佢放埋一齊...
有咩方法可以令到d蛋撻無咁酸臭?

P.S.此post與會員~蛋撻~絕無關係,請勿對號入座!