返回列表 發帖

念念不忘 - 麥浚龍

單選投票, 共有 133 人參與投票
78.95% (105)
7.52% (10)
6.02% (8)
0.75% (1)
6.77% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: moxy
歌曲: 念念不忘
主唱: 麥浚龍
收錄大碟: (如有)
推出日期: (如有)

派台日期:2015/01/14

歌曲直接試聽或Youtube MV連結:
電台搶先版 耿耿於懷+念念不忘
http://vdisk.weibo.com/s/uCVewkqi-kXhq/1421225532

歌詞: (如有曲詞編等資料更好)
麥浚龍 - 念念不忘 (c)
唱片公司:Silly Thing

作曲:伍樂城
填詞:黃偉文
編曲:伍樂城
監制:Juno / 伍樂城

十年又過去 舉止仍像少女
你跟我每夜仍聚聚 到夢裡追
贈你哈羅吉蒂那玩具 這天早變作茉莉香水
你的笑 卻是照舊和煦

留在你漫畫書裡 當初那美麗神仙伴侶
就像那青春洪水 現在已經不可能追

那故事倉猝結束不到氣絕便已安葬
教兩人心裡有道不解的咒沒法釋放
讓我們打聽對方今天過得一切平安
縱使相見已是路人茫茫 臉書等愛侶入睡卻偷看

自離別剎那 今生停頓了嗎
縱使我最後曾認命 邂逅了她
但信一天總會再遇吧 我想聽你說別喜歡她
你跟我 以後抱著回家

其實你是一幅畫 狠狠往這舊人心上掛
現實過得不順嗎 定定望向這畫中曇花

教兩人心裡有道不解的咒沒法釋放
讓我們打聽對方今天過得一切平安
縱使相見已是路人茫茫 記憶中你仍像初戀好看

吻過二十年還未寒 離去六十年仍熱燙
共你就似被舊情下了降 像下了降
每晚都想起對方

誰亦會講 假使那樣懷念必會再次有回光
其實只要 讓我耿耿某人思憶早閃閃發光
個個也探問愛戀不老的秘方 唯獨壯烈離座可百世流芳
你未忘 我未忘 猶勝伴在旁

才成就心裡那道不解的咒沒法釋放
讓我們打聽對方天天過得一切平安
縱使相見已是路人茫茫 這生恐怕會念念你不放
流連著不想過對岸

long-awaited new song~~~

5 for sure
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

我錯了,LOOP多幾次又覺得首歌比起十年前的PART 1真係層次昇華左
我承認耿耿於懷我先入為主係K歌>V<
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

情感的層次升華了, 比前作有深度

開頭覺得唔好LOOP....點知而家勁LOOP
【This is MC】澳門見

耿耿於懷正d!

岩岩出果排厭佢loop唔起
但呢家已經入哂腦補返個5分比佢先

5 marks

首歌衍生左好多篇感性文章
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實有冇人諗過冇呢個曲係唔會有呢份詞

雖然k歌
但歌詞好中我
特別係
『縱使相見已是路人茫茫 這生恐怕會念念你不放』
JM 2016

個個都係講耿耿於懷
就快冇人知呢首歌叫念念不忘啦
47. Bring Him Home
week18
1 . 陳健安        雲際車站

我覺得好好聽 .. 好聽過耿耿於懷
同埋好好 loop .. d 歌詞夭心夭肺
同意 #24 副歌真係好有魔力 ..
最鍾意「縱使相見已是路人茫茫 這生恐怕會念念你不放」
超正 !
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

幾好聽

我覺得正過耿耿於懷喎.

5分!

個曲真係唔多入腦,係咪56X故意搞到咁撬口就當唔係K歌,聽多幾次先

越聽越夭心夭肺

最尾编曲到加翻《耿耿於懷》個melody 真系感到到喊

感覺同耿耿於懷差太遠

忽然想起,首歌會唔會好老土咁整個劇場版
學返十年前嗰種潮流?
ksquare 發表於 2015-1-21 01:43 PM

希望唔好喇 我唔想
耿耿於懷有續集咁樣已經好足夠啦

忽然想起,首歌會唔會好老土咁整個劇場版
學返十年前嗰種潮流?

份詞實在太正, 5分!!

2首詞都好好
編曲唔似耿耿於懷咁K, 正!

KKBOX反應好到出乎意料  
搞到自己榜都想即刻畀個冠佢tim
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔錯, 呼應得唔錯,
特別最後outro嗰part...
5 分

旋律好麻麻咯我覺得

聽第一次覺得個曲爭 D
但第二次開始已經停唔到不斷 loop
同埋最尾編曲加返<耿耿於懷>最 Catchy o個句 melody 落去呼應得好 perfect!

我覺得幾好幾入耳,
人大左,自然成熟左,
juno都同樣,當年所謂k歌既稚氣早已脫,
大家亦無謂再要求佢口中唱出當年稚氣既感覺

耿耿於懷入腦好多
呢首聽完1,2次都無咩記憶點
除左歌詞係回應耿耿
曲果d 真係唔覺得係續集
有d失望就真既

https://www.facebook.com/stupidm ... ?type=1&theater

2015.01.18 麥浚龍《念念不忘》
woo-hoo SMART
歌詞版 video: https://www.youtube.com/watch?v=6z81X55--ZM
Wyman 上個月響 instagram 提到寫左呢首歌俾 Juno 時
我相信好多人已經好期待呢首歌推出之日
終於早幾日終於正式派台,當時真係忍唔住 woo-hoo 左一下
Juno 雖然作品數量唔多,但會令人聽得出佢嘅精雕細琢
唔單單係歌曲,仲有佢嘅歌路,不論快慢歌,都有佢嘅味道
雖然話《念念不忘》係 11 年前《耿耿於懷》嘅下集
但曲風上並無跟住《耿耿於懷》果種 K 歌味道
反而偏向「Words Of Silence」專輯果種暗黑味道
當然一出就已經有人話首歌唔夠 K,但歌曲係下集,唔代表曲風都一樣
呢幾年 Juno 就算推出慢歌,都唔會有 K 歌感覺
反而係重於暗黑味道,加上題材會令人沉思,心頭實左果種感覺
《耿耿於懷》係偏向剛分手後果種對前度嘅糾結
《念念不忘》就係過左十年後,一邊正常生活,一邊想住前度
正如成日有人話,最後自己身邊果一位,唔會係自己一生最愛果一個
呢首歌寫出左以為人生一路向前走就得
但原來記得已經停止左,感覺已經停止左,甚至只懂向後跑
由分手嘅痛,轉化成一種偏執,歌詞完全鑽牛角尖困住自己
嘮嘮叨叨自言自語,到最後果段正正話你知我到今日仲會激動
仲幻想對方一定同自己一樣,就算死去後都唔會想忘記對方
曲風同感覺縱然已經同《耿耿於懷》唔同,但音樂上仍有一絲聯繫
每次聽到「我想聽你說」就會諗起「我想聽你意見」
仲有歌曲最後響起「難道沒練習太耐 感覺都追不回來」嘅音樂
11 年前,其實我唔多喜歡《耿耿於懷》
但 11 年後,我好喜歡《念念不忘》,雖然我個心無呢個人嘅存在
《念念不忘》
作曲、編曲:伍樂城
填詞:黃偉文
監製:Juno / 伍樂城
主唱:麥浚龍
唱片公司:Silly Thing

希望903唔好比返耿耿於懷既待遇佢
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

好想再聽到Juno K歌

根本響d人心目中耿耿於懷=K歌
FIGHT for 陳柏宇

本身話係耿耿於懷續集真係好期待,諗住juno會出返久違了ge k歌...點知今次真係敗哂係個曲度...
真係好失望

正呀 不過耿耿於懷好聽D

good stuff!

唱得幾自然

耿耿於懷好聽D

four points

4marks

高質K歌示範作

等左好耐

好聽
末段編曲仲有耿耿於懷既影子...

好正JUNO K歌
【This is MC】澳門見

JUNO is back!!

5分 冇得輸

而家聽翻 耿耿於懷 真係閉上眼都可以哼到一兩句melody呀
好可惜今次JUNO唔做翻一只比 耿耿於懷 更加K既歌出來.

麥浚龍 - 念念不忘 (完整版)

04年真系好鍾意耿耿於懷
雖然有d唔同 無咁K而且個曲沉重d  不過呢首歌有份情意結 5分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

可能juno近年唱慣drak的風格,我覺得今次仍然係drak
感覺上係一個亡魂對ex念念不忘
詞入面,哈 ...
kkkchun 發表於 2015-1-16 15:00

係dark嗎?

呢首冇咁k,
但已經夠攞5分

好過一d不知所謂既cover