返回列表 發帖
根本響d人心目中耿耿於懷=K歌
FIGHT for 陳柏宇

好想再聽到Juno K歌

希望903唔好比返耿耿於懷既待遇佢
還是會想念 時候沒太晚 和太早 正好
『剛剛好』 -
Eason X C.Y Kong X 林夕 X 美千

https://www.facebook.com/stupidm ... ?type=1&theater

2015.01.18 麥浚龍《念念不忘》
woo-hoo SMART
歌詞版 video: https://www.youtube.com/watch?v=6z81X55--ZM
Wyman 上個月響 instagram 提到寫左呢首歌俾 Juno 時
我相信好多人已經好期待呢首歌推出之日
終於早幾日終於正式派台,當時真係忍唔住 woo-hoo 左一下
Juno 雖然作品數量唔多,但會令人聽得出佢嘅精雕細琢
唔單單係歌曲,仲有佢嘅歌路,不論快慢歌,都有佢嘅味道
雖然話《念念不忘》係 11 年前《耿耿於懷》嘅下集
但曲風上並無跟住《耿耿於懷》果種 K 歌味道
反而偏向「Words Of Silence」專輯果種暗黑味道
當然一出就已經有人話首歌唔夠 K,但歌曲係下集,唔代表曲風都一樣
呢幾年 Juno 就算推出慢歌,都唔會有 K 歌感覺
反而係重於暗黑味道,加上題材會令人沉思,心頭實左果種感覺
《耿耿於懷》係偏向剛分手後果種對前度嘅糾結
《念念不忘》就係過左十年後,一邊正常生活,一邊想住前度
正如成日有人話,最後自己身邊果一位,唔會係自己一生最愛果一個
呢首歌寫出左以為人生一路向前走就得
但原來記得已經停止左,感覺已經停止左,甚至只懂向後跑
由分手嘅痛,轉化成一種偏執,歌詞完全鑽牛角尖困住自己
嘮嘮叨叨自言自語,到最後果段正正話你知我到今日仲會激動
仲幻想對方一定同自己一樣,就算死去後都唔會想忘記對方
曲風同感覺縱然已經同《耿耿於懷》唔同,但音樂上仍有一絲聯繫
每次聽到「我想聽你說」就會諗起「我想聽你意見」
仲有歌曲最後響起「難道沒練習太耐 感覺都追不回來」嘅音樂
11 年前,其實我唔多喜歡《耿耿於懷》
但 11 年後,我好喜歡《念念不忘》,雖然我個心無呢個人嘅存在
《念念不忘》
作曲、編曲:伍樂城
填詞:黃偉文
監製:Juno / 伍樂城
主唱:麥浚龍
唱片公司:Silly Thing

耿耿於懷入腦好多
呢首聽完1,2次都無咩記憶點
除左歌詞係回應耿耿
曲果d 真係唔覺得係續集
有d失望就真既

我覺得幾好幾入耳,
人大左,自然成熟左,
juno都同樣,當年所謂k歌既稚氣早已脫,
大家亦無謂再要求佢口中唱出當年稚氣既感覺
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

聽第一次覺得個曲爭 D
但第二次開始已經停唔到不斷 loop
同埋最尾編曲加返<耿耿於懷>最 Catchy o個句 melody 落去呼應得好 perfect!

旋律好麻麻咯我覺得

唔錯, 呼應得唔錯,
特別最後outro嗰part...
5 分

KKBOX反應好到出乎意料  
搞到自己榜都想即刻畀個冠佢tim
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

2首詞都好好
編曲唔似耿耿於懷咁K, 正!

份詞實在太正, 5分!!

忽然想起,首歌會唔會好老土咁整個劇場版
學返十年前嗰種潮流?

忽然想起,首歌會唔會好老土咁整個劇場版
學返十年前嗰種潮流?
ksquare 發表於 2015-1-21 01:43 PM

希望唔好喇 我唔想
耿耿於懷有續集咁樣已經好足夠啦

感覺同耿耿於懷差太遠

最尾编曲到加翻《耿耿於懷》個melody 真系感到到喊

越聽越夭心夭肺

個曲真係唔多入腦,係咪56X故意搞到咁撬口就當唔係K歌,聽多幾次先

我覺得正過耿耿於懷喎.

5分!

幾好聽

我覺得好好聽 .. 好聽過耿耿於懷
同埋好好 loop .. d 歌詞夭心夭肺
同意 #24 副歌真係好有魔力 ..
最鍾意「縱使相見已是路人茫茫 這生恐怕會念念你不放」
超正 !
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

個個都係講耿耿於懷
就快冇人知呢首歌叫念念不忘啦
47. Bring Him Home
week18
1 . 陳健安        雲際車站

雖然k歌
但歌詞好中我
特別係
『縱使相見已是路人茫茫 這生恐怕會念念你不放』
JM 2016

其實有冇人諗過冇呢個曲係唔會有呢份詞

首歌衍生左好多篇感性文章
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

5 marks

岩岩出果排厭佢loop唔起
但呢家已經入哂腦補返個5分比佢先

耿耿於懷正d!

開頭覺得唔好LOOP....點知而家勁LOOP
【This is MC】澳門見

情感的層次升華了, 比前作有深度

我錯了,LOOP多幾次又覺得首歌比起十年前的PART 1真係層次昇華左
我承認耿耿於懷我先入為主係K歌>V<
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

long-awaited new song~~~

5 for sure
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D