返回列表 發帖

[改編分享] 青春常駐(原曲:流淚行勝利道)

青春常駐(原曲:流淚行勝利道)
作曲:Larry Wong@Public Zoo
填詞:周耀輝
改編詞:Ken

有時你覺得他都蒼老 發覺是 逝去的警號
有時會怨他衰老太早 別要睡 時間虛耗
誰亦盼著 最重要那樣貌
希望也不倒 卻在忙 忙征討

隨著緣要列隊 邁向下種躊躇
沒有讓身邊天賜的福當做種恩許
隨著緣要落淚 就要讓記憶的 少年壯舉
明白了 青春有何懼

有時你彷彿不知分寸 卻發現 逝去的警號
有時你恍惚怎去算好 也會玩 時間虛耗
離別那日 發現已有道路
方後悔光陰 卻為誰 誰征討

隨著緣要列隊 邁向下種躊躇
沒有讓身邊天賜的福當做種恩許
明白了 青春有何懼

這處該處都有記憶正匯聚
這處該處都會迷下去

隨著緣要列隊 為了甚麼躊躇
沒有讓身邊天賜的福放下些讚許
留下了 一生一世追
(你別為了列隊)不必衰老允許
(失去了 又不必苦惱)來日如 開竅了 如何都會遠去
(你別為了列隊)無常之中一世之旅
(失去了 又不必急躁)你會 我會 也會 再見風裡

方後悔光陰 卻為誰 誰征討-->陀飛輪 (?)
明白了 青春有何懼-->青春頌 (?)

其實我唔係好睇得明 中文比較差
不過好新鮮 竟然係呢兩首crossover
令我諗起之前豔羨x樂觀

仲有六首叱吒十大可以crossover喎~
獨家村x無朋友 (歌名都好似有同一個意思)
好不容易遇見愛x一 (相反meaning咁滯)
分手x高山 (兩首都係講分手)
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

...
hehemamama 發表於 2015-1-20 22:49

竟然變左side projectbtw 其實1/1前已經想填,不過懶到岩岩先填好 :p

...
hehemamama 發表於 2015-1-20 22:49

高山唔係講 有錢老一輩 同 無錢年青一輩 咩

支持
呢個系列真係可以繼續落去,有得做喎

支持
KITSTON 發表於 2015-1-21 16:01

但係高山低谷已經填過好多次,好不容易遇見愛同無朋友都唔熟

支持
KITSTON 發表於 2015-1-21 16:01

喂你個水星逆行呢????

但係高山低谷已經填過好多次,好不容易遇見愛同無朋友都唔熟
RVHOCPC 發表於 2015-1-21 16:04

唔一定要叱吒得獎歌o既
喂你個水星逆行呢????
RVHOCPC 發表於 2015-1-21 16:17

工程進行中

唔一定要叱吒得獎歌o既

工程進行中